Desať receptov so zemiakmi, ktoré možno nepoznáte

S prichádzajúcou jeseňou sa na stôl čoraz častejšie dostanú zemiaky, ktoré majú v slovenskej kuchyni výsostné postavenie. Vyskúšajte menej známe recepty, ktoré osviežia váš jedálniček.

(Zdroj: Isifa)

Gratinované zemiaky

Ani vzácnu návštevu neurazíte, ak jej ponúknete gratinované zemiaky. Toto jedlo je skvelé práve preto, že je také jednoduché.

gratinované zemiaky

Na 4 až 6 porcií potrebujeme: 1 kg zemiakov, 2-3 veľké cibule, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml smotany na varenie, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie. Prejsť na recept

Pečené zemiaky so syrom a slaninou

Záleží len na vás, čím zemiaky naplníte a ako ich budete servírovať. Dobre poslúžia ako hlavné jedlo, alebo trochu väčšie jednohubky.

plnene-zemiaky-r992-st.ir3-_t600.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 4 zemiaky, 120 g tvrdého syra, 70 g slaniny, 20 g masla, mleté čierne korenie, soľ, nasekaná lahôdková cibuľka, kyslá smotana. Prejsť na recept

Dusené zemiaky s karfiolom

Prípravu tohto jedla zvládnete aj v prípade, že ste okolo kuchyne ešte ani len nešli. Vhodné je pre bezlepkovú a delenú diétu.

zemiaky.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 1 menší karfiol, 1 kg zemiakov, 100 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, 1 cibuľa, 1 čajová lyžička soli, 1/4 čajovej lyžičky kurkumy, 2 polievkové lyžice oleja, 200 ml vody. Prejsť na recept

Zemiakový šalát s jogurtom, kaparami a bylinkami

Jogurt namiesto majonézy, kapary a bylinky namiesto kyslej zeleniny. Netradičný a svieži šalát ocení každý, kto má rád zmenu.


zemiakovy-salat-s-jogurtom--kaparami-a-b_r6534.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 800 g zemiakov, 200 g bieleho jogurtu, 2 - 3 PL nízkotučnej majonézy, kapary, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti (tymian, petržlenová vňať, pažítka, kôpor), údený losos, opražená prerastená slanina, baby špenát. Prejsť na recept

Zemiakovo-kapustová placka so strateným vajcom

Zemiaková placka je absolútna klasiks. Skombinujte ju s kapustou, pridajte zeleninu a výborný obed je na svete.

zemiakovo-kapustova-placka.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 600 g zemiakov, 40 g masla, 300 g kapusty, 1 PL olivového oleja, 3 cibule, 4 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, údená paprika, listy rokety, zeleninový šalát. Prejsť na recept

Zemiakové fašírky s bylinkovou pastou

Fašírky nemusia byť len z mäsa. Chutnou verziou sú aj zemiakové fašírky so zeleninou. Podávať ich môžete ako hlavné jedlo alebo prílohu.

zemiakove-fasirky.jpg

Na 4-6 porcií potrebujeme: na fašírku si pripravte 1 veľkú hlávku cesnaku, 800 g predvarených zemiakov, 60 g strúhaného parmezánu, 2 ČL bylinkovej omáčky, soľ a korenie podľa chuti, olej na vysmážanie, strúhanku; na pastu budete potrebovať 500 – 700 ml rozmixovanej koriandrovej vňate, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, hrsť nasekanej mäty, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, hrsť nasekanej cibule alebo póru, 6 PL olivového oleja, kôru a šťavu z jedného citróna, 1 ČL rímskej rasce, soľ, mleté čierne korenie. Prejsť na recept

Zemiakovo-reďkovkový šalát s fetou

Skúste skombinovať zemiaky s reďkovkou a výraznou chuťou slanej fety. Určite neoľutujete.

zemiakovo-redkovovy-salat.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 500 – 600 g nových zemiakov, 3 PL kyslej smotany alebo jogurtu, 200 g reďkoviek, 2 červené cibule, 200 g fety, 1 PL olivového oleja, 1 PL bieleho vínneho octu, čerstvé lístky mäty, soľ, mleté čierne korenie. Prejsť na recept

Stredomorské pečené zemiaky

Táto kombinácia olív, pečeného cesnaku a zemiakov vás dostane.

stredomorske-pecene-zemiaky.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 750 g nových zemiakov, 4 PL olivového oleja, 1 hlávka cesnaku, 50 g ančovičiek, 200-300 g cherry paradajok, 3 - 4 PL olív, mleté čierne korenie, bylinky. Prejsť na recept

Zemiakový šalát so sladkokyslou zálievkou

Najlepší zemiakový šalát pripravíte z nových zemiakov. Či šalát obohatíte zelenou fazuľou a špargľou, alebo siahnete po inej zelenine, to je len na vás.

zemiakovy-salat-so-sladkokyslou-zalievko.jpg

Na 4-6 porcií potrebujeme: 500 g nových zemiakov, 150 - 200 g zelených fazuľových strukov, 100 g špargle, 4 vajíčka, rukolu, 4 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL celozrnnej horčice, 1 ČL kryštálového cukru, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie. Prejsť na recept

Zemiaková frittata so slaninou, hubami a vajíčkami

Frittata je taliansky vynález podobný kišu a omelete. Kto má rad výdatné a jednoduché jedlá, ten si príde na svoje.

zemiakova-frittata.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 300 g nových zemiakov, 4 šampiňóny, 4 vajíčka, 1 malú cibuľu, 6 tenkých plátkov prerastenej slaniny, nasekané bylinky podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie. Prejsť na recept

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 701
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 509
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 921
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 174
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 766
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 149
  7. Jarné prázdniny pri mori? 4 032
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 936
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 731
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 416

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Čo je populizmus a prečo ho možno budeme potrebovať?

Ak ste si mysleli, že viete, čo je populizmus, s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa mýlili.

KOMENTÁRE

Sulík sa vyfarbil, ruské noviny ho vytočili

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

ŠPORT

Drastický šport. Prečo Slovenky nezískali medailu

Velez-Zuzulová aj Vlhová jazdia výborne.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop