Zemiakový šalát s jogurtom, kaparami a bylinkami
Suroviny na 4 porcie
- 800 g zemiakov
- 200 g bieleho jogurtu
- 2 - 3 PL nízkotučnej majonézy
- kapary
- 2 PL citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
- bylinky podľa chuti (tymian, petržlenová vňať, pažítka, kôpor)
Na obohatenie podľa chuti:
- údený losos
- opražená prerastená slanina
- baby špenát
Zemiaky dôkladne umyte a pripravte na pare. Ak máte parný hrniec, môžete ich pripravovať spolu s bylinkami, aby boli voňavejšie a ochutenejšie. V miske zmiešajte jogurt s majonézou, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zemiaky môžete rozdeliť na jednotlivé porcie vcelku alebo z nich po rozkrájaní na kocky, alebo kolieska pripraviť šalát vmiešaním dresingu. Tie vcelku servírujte preliate s dresingom. Porcie dozdobte kaparami a bylinkami podľa chuti. Takýto šalát môžete servírovať ako prílohu k varenému alebo pečenému mäsu. Ak chcete šalát servírovať ako hlavný chod, pridajte na hotové porcie kúsky údeného lososa alebo opečenej slaniny.
Tip: Ak si môžete podľa sezóny vybrať, uprednostnite nové baby zemiaky. Čisté zemiaky výborne dochutia tymian a pažítka, ak sa rozhodnete pre lososa, nezabudnite na kôpor. Ak chcete šalát ešte viac ozvláštniť, pripravte ho zo zemiakov pečených. Dresing môžete ešte dochutiť horčicou alebo chrenom.