Zemiakové fašírky s bylinkovou pastou
Suroviny na 4 – 6 porcií
Na bylinkovú pastu:
- 500 – 700 ml rozmixovanej koriandrovej vňate
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- hrsť nasekanej mäty
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- hrsť nasekanej cibule alebo póru
- 6 PL olivového oleja
- kôra a šťava z jedného citróna
- 1 ČL rímskej rasce
- Soľ, mleté čierne korenie
Na fašírky:
- 1 veľká hlávka cesnaku
- 800 g predvarených zemiakov
- 60 g strúhaného parmezánu
- 2 ČL bylinkovej omáčky
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na vysmážanie
- strúhanka
Navyše:
- bravčová panenka
- 3 PL bylinkovej pasty
- olivový olej
- soľ
Všetky suroviny na pastu spolu zmiešajte a odložte do chladničky. Celú hlávku cesnaku zabaľte do alobalu a pečte v rúre asi 30 minút.
Predvarené zemiaky ošúpte a pretlačte alebo rozpučte na kašu. Primiešajte do nich vytlačenú dužinu z pečeného cesnaku, bylinkovú omáčku z chladničky a parmezán. Všetko premiešajte a odložte do chladničky na 30 minút.
Bravčovú panenku nasoľte, potrite olejom a bylinkovou pastou. Vložte do zapekacej misy a pečte 10 – 15 minút. Mala by ostať v strede šťavnatá.
Po dopečení ju nechajte odležať. Medzitým zo zemiakovej hmoty naolejovanými rukami vytvarujte guľky, tie jemne obaľte v strúhanke a vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Ukladajte ich na papierové obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.
Servírujte fašírky (krokety podľa názvu) ako prílohu k plátkom panenky spolu s bylinkovou pastou.
Tip: Bylinkovú pastu môžete zjemniť primiešaním hustého bieleho jogurtu. Vznikne vám jemný a lahodný dip.