Gratinované zemiaky
Suroviny na 4-6 porcií
- 1 kg zemiakov
- 2-3 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- nastrúhaný muškátový oriešok
- soľ, mleté čierne korenie
Zemiaky a cibuľu očistite a nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky. Striedavo ich navrstvite do zapekacej misy. Vrstvy jemne ochuťte soľou a korením, poprípade sušenými bylinkami podľa chuti.
V menšom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom a prelisovaným cesnakom. Smotanou zalejte zemiaky a vložte do vyhriatej rúry.
Pečte pri teplote 170 stupňov asi 40 minút. Na posledných 10-15 minút zvýšte teplotu na 200 stupňov a zemiaky zapečte do chrumkava.
Servírujte k rybám alebo ako samostatný chod doplnený o zeleninový šalát.
Tip: Podľa chuti môžete pred koncom pečenia povrch posypať syrom. Nové zemiaky nemusíte ani šúpať, v hlavnej sezóne skúste polovicu zemiakov nahradiť cuketou.