Či slovenské alebo talianske, rizoto je skvelou voľbou na obed či večeru. Môžete doň pridať prakticky hocijakú zeleninu či mäso, ktoré máte po ruke.
Ak pripravujete krémové rizoto, stačí dodržať pár jednoduchých zásad.
Základ prípravy rizota
Ryža na krémové rizoto
Na krémové talianske rizoto by ste nemali použiť obyčajnú ryžu. Najvhodnejšie sú odrody, ktoré majú vysoký obsah škrobu a dokážu nasať vodu:
- ryža arborio,
- ryža carnaroli,
- ryža baldo,
- ryža padano,
- ryža roma
- či ryža vialone nano.
Ako variť krémové rizoto
Na začiatku môžete ryžu podliať vínom.
Postupným pridávaním vývaru dosiahnete krémovú konzistenciu.
Rizoto neustále miešajte počas pridávania tekutiny a tiež medzičasom.
Rizoto varte, kým ryža nie je stále mierne tuhá, avšak nie úplne tvrdá.
Po odstavení zo sporáka, pridajte do rizota maslo, strúhaný tvrdý syr či čerstvé bylinky.
Prečítajte si tiež, ako variť ryžu tak, aby obsahovala čo najmenej škodlivín.
Cuketové krémové rizoto - recept
Ak radi používate sezónnu zeleninu, cuketa je v lete skvelou prísadou do rizota. K tomuto krémovému si môžete pripraviť navyše aj pečenú zeleninu a o výdatný obed tak máte postarané. Celý recept na vegetariánske rizoto s cuketou a pečenou zeleninou.

Cviklové rizoto
Cviklové rizoto zaujme sýtou ružovou farbou. Doplňte ho orechmi a pilinami z parmezánu. Recept na cviklové rizoto vám nezaberie viac ako 30 minút.

Krémové zeleninové rizoto
Do krémového rizota môžete pridať prakticky akýkoľvek druh zeleniny, napríklad hrášok a hráškové lusky. Pozrite si celý recept na krémové zeleninové rizoto s hráškom.
Krémové rizoto s kuriatkami
Huby sú jednou z najobľúbenejších prísad do rizota. V tomto použijete kuriatka, ktoré sa skvele prispôsobia krémovej konzistencii. Krémové rizoto s kuriatkami môžete podávať aj s pečenou krkovičkou.
Slovenské zeleninové rizoto
Ak máte chuť na kopčeky ryže so zeleninou, tento recept je pre vás. Je jednoduchý a chutný. Môžete použiť rôzne druhy zeleniny, ktorú máte doma. Pozrite si celý recept na zeleninové rizoto.

Kuracie rizoto s kari korením
Toto jednoduché kuracie rizoto budete mať hotové za 35 minút. Nezvyčajnú chuť a žltú farbu mu dodá kari korenie. Celý recept na kari kuracie rizoto so zeleninou.
Krémové rizoto s hubami
Na jednoduché hubové rizoto môžete použiť hríbiky, ktoré ste nazbierali v lese, ale aj šampiňóny či iné huby z obchodu. Recept na hríbové rizoto.
Talianske rizoto od pravej Talianky
Redakcia Spectator v minulosti predstavila recept na talianske rizoto od Flavie Martini, manželky bývalého talianskeho veľvyslanca na Slovensku Roberta Martiniho. Prípravu talianskeho rizota s tekvicou si môžete pozrieť na videu.
Tekvicové rizoto
Tekvica dodá rizotu krásnu farbu a sladkastú chuť. Ak chcete oranžovú farbu ešte zosilniť, pridajte štipku šafranu. Recept na krémové tekvicové rizoto.
Šampiňónové rizoto
So šampiňónmi môžete mať hubové rizoto v ktorýkoľvek čas v roku. Recept na šampiňónové rizoto.
Šafranové rizoto - Milánske rizoto
Stačí štipka šafranu a na tanieri si vychutnáte krásne žlté rizoto. Recept na rizoto so šafranom.
Špenátové rizoto
Ďalšia farebná hra na tanieri tentokrát vďaka špenátu. Do rizota so špenátom môžete pridať aj hrášok či inú zelenú zeleninu a bylinky.
Bravčové rizoto z rúry
Pri tomto rizote s mäsom nebudete musieť stáť. Po tom, čo udusíte mäso, ho totiž dáte dorobiť do rúry. Celý recept na bravčové rizoto z rúry.
Rizoto s hubami a hráškom
Jemne krémové a šťavnaté. Také je hubové rizoto s jemnou smotanou a parmezánom. Prejsť na recept
Špargľové rizoto
Pripravte si chutné špargľové rizoto podľa receptu Miloša Mikuša. Prejsť na recept.
Čierne sépiové rizoto
Pripravte si doma túto nevšednú pochúťku. Rizoto pôsobí exoticky, no zároveň je jednoduché na prípravu. Hotové rizoto môžete ozdobiť postrúhaným parmezánom, petržlenovou vňaťou a čili papričkami. Prejsť na recept.