SME

Vyskúšajte milánske rizoto!

Keď sme sa už naučili variť rizoto, tak je jednoduché sa naučiť aj jeho rôzne variácie, ktoré vznikali celú dlhú gastronomickú históriu Talianska.


Tak ako sú rozdielne jednotlivé provincie, spôsob života, mentalita ľudí Talianska - tak sú rozdielne aj prípravy typických a svetoznámych talianskych jedál.

Jedným z veľmi populárnych je aj "Milánske rizoto".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak ovládate základný recept na pravé talianske rizoto, to milánske je len jednoduchý krok naviac a máte hotové... stačí len troška šafranu...

  • Milánske rizoto tvorí dlhé roky jeden z najdôležitejších "pilierov" Milánskej kuchyne, resp. kuchyne provincie Lombardia. Zväčša sa podáva ako príloha k teľaciemu mäsu, ale chutí znamenite aj ako samotné jedlo (napr. ľahká večera)

Tento recept opäť potvrdzuje, aká je talianska kuchyňa jednoduchá a pri tom výnimočná...

SkryťVypnúť reklamu

 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • ryža (najlepšie typ Arborio, Vilano Nano, Carnaroli alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g
  • čerstvé maslo

  • olivový olej
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • kurací vývar - podľa množstva ryže
  • 1 - 2dl suchého bieleho vína
  • 1 hrsť parmezánu
  • väčšia štipka šafranu

AKO NA TO?

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

Základom je základ. Rizoto sa väčšinou pripravuje podľa základného receptu a podľa regionálnych zvyklostí sa pridávajú iné suroviny.

  1. cibuľu opražte na troche olivového oleja s maslom

  2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom

  3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže

  4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar


  5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....

  6. šafran môžete pridať hneď na začiatku - pri opražení ryže, alebo pár minút pred koncom

  7. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)

  8. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 082
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 689
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 998
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 773
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 658
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 248
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 195
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 241
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 933
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 916
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 609
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 570
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 047
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 628
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu