SME
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Vyskúšajte milánske rizoto!

Keď sme sa už naučili variť rizoto, tak je jednoduché sa naučiť aj jeho rôzne variácie, ktoré vznikali celú dlhú gastronomickú históriu Talianska.


Tak ako sú rozdielne jednotlivé provincie, spôsob života, mentalita ľudí Talianska - tak sú rozdielne aj prípravy typických a svetoznámych talianskych jedál.

Jedným z veľmi populárnych je aj "Milánske rizoto".

Ak ovládate základný recept na pravé talianske rizoto, to milánske je len jednoduchý krok naviac a máte hotové... stačí len troška šafranu...

  • Milánske rizoto tvorí dlhé roky jeden z najdôležitejších "pilierov" Milánskej kuchyne, resp. kuchyne provincie Lombardia. Zväčša sa podáva ako príloha k teľaciemu mäsu, ale chutí znamenite aj ako samotné jedlo (napr. ľahká večera)

Tento recept opäť potvrdzuje, aká je talianska kuchyňa jednoduchá a pri tom výnimočná...

 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • ryža (najlepšie typ Arborio, Vilano Nano, Carnaroli alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g
  • čerstvé maslo

  • olivový olej
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • kurací vývar - podľa množstva ryže
  • 1 - 2dl suchého bieleho vína
  • 1 hrsť parmezánu
  • väčšia štipka šafranu

AKO NA TO?

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

Základom je základ. Rizoto sa väčšinou pripravuje podľa základného receptu a podľa regionálnych zvyklostí sa pridávajú iné suroviny.

  1. cibuľu opražte na troche olivového oleja s maslom
  2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
  3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
  4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar

  5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
  6. šafran môžete pridať hneď na začiatku - pri opražení ryže, alebo pár minút pred koncom
  7. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
  8. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 007
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 17 390
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 922
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 605
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 392
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 038
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 850
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 738
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 433
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Polícia pokutu päťsto eur za cestu po drevo na kúrenie obhajuje

Výber pokút nie je prioritou polície, tvrdia policajti.

Rómovia v Moldave nad Bodvou žijú vo veľkej biede.
Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.