SME

Vyskúšajte milánske rizoto!

Keď sme sa už naučili variť rizoto, tak je jednoduché sa naučiť aj jeho rôzne variácie, ktoré vznikali celú dlhú gastronomickú históriu Talianska.


Tak ako sú rozdielne jednotlivé provincie, spôsob života, mentalita ľudí Talianska - tak sú rozdielne aj prípravy typických a svetoznámych talianskych jedál.

Jedným z veľmi populárnych je aj "Milánske rizoto".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak ovládate základný recept na pravé talianske rizoto, to milánske je len jednoduchý krok naviac a máte hotové... stačí len troška šafranu...

  • Milánske rizoto tvorí dlhé roky jeden z najdôležitejších "pilierov" Milánskej kuchyne, resp. kuchyne provincie Lombardia. Zväčša sa podáva ako príloha k teľaciemu mäsu, ale chutí znamenite aj ako samotné jedlo (napr. ľahká večera)

Tento recept opäť potvrdzuje, aká je talianska kuchyňa jednoduchá a pri tom výnimočná...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • ryža (najlepšie typ Arborio, Vilano Nano, Carnaroli alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g
  • čerstvé maslo

  • olivový olej
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • kurací vývar - podľa množstva ryže
  • 1 - 2dl suchého bieleho vína
  • 1 hrsť parmezánu
  • väčšia štipka šafranu

AKO NA TO?

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

Základom je základ. Rizoto sa väčšinou pripravuje podľa základného receptu a podľa regionálnych zvyklostí sa pridávajú iné suroviny.

  1. cibuľu opražte na troche olivového oleja s maslom

  2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom

  3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže

  4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar


  5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....

  6. šafran môžete pridať hneď na začiatku - pri opražení ryže, alebo pár minút pred koncom

  7. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)

  8. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 616
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 117
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 886
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 5 022
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 980
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 013
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 975
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 2 215
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 593
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 777
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 180
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 112
  5. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 677
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 520
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 4 969
  8. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 032
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťZatvoriť reklamu