SME
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Vyskúšajte milánske rizoto!

Keď sme sa už naučili variť rizoto, tak je jednoduché sa naučiť aj jeho rôzne variácie, ktoré vznikali celú dlhú gastronomickú históriu Talianska.


Tak ako sú rozdielne jednotlivé provincie, spôsob života, mentalita ľudí Talianska - tak sú rozdielne aj prípravy typických a svetoznámych talianskych jedál.

Jedným z veľmi populárnych je aj "Milánske rizoto".

Ak ovládate základný recept na pravé talianske rizoto, to milánske je len jednoduchý krok naviac a máte hotové... stačí len troška šafranu...

  • Milánske rizoto tvorí dlhé roky jeden z najdôležitejších "pilierov" Milánskej kuchyne, resp. kuchyne provincie Lombardia. Zväčša sa podáva ako príloha k teľaciemu mäsu, ale chutí znamenite aj ako samotné jedlo (napr. ľahká večera)

Tento recept opäť potvrdzuje, aká je talianska kuchyňa jednoduchá a pri tom výnimočná...

 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • ryža (najlepšie typ Arborio, Vilano Nano, Carnaroli alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g
  • čerstvé maslo

  • olivový olej
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • kurací vývar - podľa množstva ryže
  • 1 - 2dl suchého bieleho vína
  • 1 hrsť parmezánu
  • väčšia štipka šafranu

AKO NA TO?

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

Základom je základ. Rizoto sa väčšinou pripravuje podľa základného receptu a podľa regionálnych zvyklostí sa pridávajú iné suroviny.

  1. cibuľu opražte na troche olivového oleja s maslom
  2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
  3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
  4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar

  5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
  6. šafran môžete pridať hneď na začiatku - pri opražení ryže, alebo pár minút pred koncom
  7. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
  8. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  2. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  3. Legislative intention - recodification of the corporate law
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  8. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 17 624
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 498
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 562
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 951
  5. Po Slovensku na motorke 6 785
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 139
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 458
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 540
  9. Crème de la crème po slovensky 3 209
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 014
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Szijjártó sa za chrbtom ministra Korčoka stretol s poslancom Gyimesim.


23 h
Sociológ Michal Vašečka.

Medzi voličmi Sme rodina je 62 percent žien.


21 h
Peter Schutz

Ešte jeden lockdown by znamenal krížik nad celou vládou.


18. jún

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún