SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Vyskúšajte milánske rizoto!

Keď sme sa už naučili variť rizoto, tak je jednoduché sa naučiť aj jeho rôzne variácie, ktoré vznikali celú dlhú gastronomickú históriu Talianska.


Tak ako sú rozdielne jednotlivé provincie, spôsob života, mentalita ľudí Talianska - tak sú rozdielne aj prípravy typických a svetoznámych talianskych jedál.

Jedným z veľmi populárnych je aj "Milánske rizoto".

Ak ovládate základný recept na pravé talianske rizoto, to milánske je len jednoduchý krok naviac a máte hotové... stačí len troška šafranu...

  • Milánske rizoto tvorí dlhé roky jeden z najdôležitejších "pilierov" Milánskej kuchyne, resp. kuchyne provincie Lombardia. Zväčša sa podáva ako príloha k teľaciemu mäsu, ale chutí znamenite aj ako samotné jedlo (napr. ľahká večera)

Tento recept opäť potvrdzuje, aká je talianska kuchyňa jednoduchá a pri tom výnimočná...

 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • ryža (najlepšie typ Arborio, Vilano Nano, Carnaroli alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g
  • čerstvé maslo

  • olivový olej
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • kurací vývar - podľa množstva ryže
  • 1 - 2dl suchého bieleho vína
  • 1 hrsť parmezánu
  • väčšia štipka šafranu

AKO NA TO?

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

Základom je základ. Rizoto sa väčšinou pripravuje podľa základného receptu a podľa regionálnych zvyklostí sa pridávajú iné suroviny.

  1. cibuľu opražte na troche olivového oleja s maslom
  2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
  3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
  4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar

  5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
  6. šafran môžete pridať hneď na začiatku - pri opražení ryže, alebo pár minút pred koncom
  7. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
  8. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 23 846
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 256
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 838
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 683
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 301
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 055
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 704
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 865
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 808
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 637
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Celoplošné testovanie Slovenska bude budúci víkend

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.

v popredí vpravo premiér Igor Matovič, v pozadí sprava minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko na brífingu s novinármi počas prestávky zasadnutia Ústredného krízového štábu.
Podpredseda parlamentu musel zavolať políciu.
Komentár Petra Schutza

Do análov hlavným vchodom

Ani päťtisíc odhalených v predpremiére nedáva odpoveď na záhadu, že načo je dobré plošné testovanie.

Peter Schutz
Južný pól Mesiaca. V tejto oblasti má v roku 2024 pristáť misia Artemis III.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová