Rizoto s hubami a hráškom
suroviny na 4 porcie
- 300 g šampiňónov
- 150 g mrazeného hrášku
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 g ryže (Arborio)
- 350 ml bieleho vína
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- 30 g masla
- parmezán
- soľ, mleté čierne korenie
Huby, cibuľu a cesnak očistite a rozkrájajte podľa chuti na plátky alebo malé kocky. Na polovici masla osmažte cibuľu dozlatista, pridajte zvyšné maslo, cesnak a huby a restujte asi tri minúty. Prisypte ryžu, krátko opečte a podlejte vínom. Po krátkom odparení stiahnite teplotu na najslabší stupeň. Za občasného miešania skontrolujte, ďalej po naberačkách prilievajte vývar, až kým nie je ryža uvarená. Na záver pridajte do rizota hrášok, soľ, korenie a smotanu na varenie. Krémové rizoto odstavte a primiešajte do neho strúhaný parmezán.
Tip: Pred servírovaním dozdobte petržlenovou vňaťou alebo tymianom. Môžete pridať i nastrúhaný muškátový oriešok. Mimo sezóny môžete použiť i sušené huby, ktoré po prepláchnutí povaríte vo vývare, ktorý po scedení použijete do rizota.