SME

Dvanásť receptov so špargľou, ktoré sa oplatí vyskúšať

Sezóna špargle trvá od apríla do júna.

Vyskúšajte overené recepty so špargľou.Vyskúšajte overené recepty so špargľou. (Zdroj: Fotolia.com)

Hlavná sezóna špargle trvá zhruba od apríla do júna. Túto krátku dobu môžete využiť na to, aby ste vyskúšali nové recepty na jedlá zo špargle.

Pripraviť si môžete polievku, šalát, alebo použiť špargľu na hrianku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako variť špargľu

Špargľa, ktorá sa vám dostane do rúk v obchode so zeleninou, je v skutočnosti výhonkom kvitnúcej rastliny asparágus lekársky. V ponuke ju nájdete zhruba v čase od apríla do júna. Ak nájdete špargľu mimo tejto sezóny, s veľkou pravdepodobnosťou pochádza z Južnej Ameriky.

Ak sú výhonky hrubšie, je potrebné ich ošúpať. Tenšiu špargľu môžete variť bez prípravy.

SkryťVypnúť reklamu

Špargľu môžete v podstate pripraviť na štyri spôsoby. Buď si spravíte:

  • blanšírovanú špargľu,
  • restovanú špargľu,
  • grilovanú špargľu,
  • alebo pečenú špargľu.

Blanšírovaná špargľa

Blanšírovanie je spôsob prípravy zeleniny, ktorú iba nakrátko sparíte vo vriacej vode a následne schladíte v studenej vode.

  1. Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci. Na kuchynskú dosku si pripravte misku s vodou s ľadovými kockami.
  2. Špargľu nakrájajte na zhruba 2- až 3-centimetrové kúsky a hoďte ich do vriacej vody približne na minútu. Ak je špargľa hrubšia alebo ju varíte v celku, budete ju musieť variť dlhšie, zhruba štyri minúty alebo, kým nezmäkne, ale je stále jasne zelená.
  3. Preložte uvarenú špargľu do misy s ľadovou vodou a nechajte ju zhruba minútu chladiť.

Restovaná špargľa

Pred restovaním môžete špargľu pár minút blanšírovať, aby si zachovala jasnú farbu.

SkryťVypnúť reklamu
  1. Na panvicu dajte malý kúsok oleja.
  2. Špargľu restujte a občas ju otočte.
  3. Keď je mäkká a rovnomerne opečená, môžete ju z panvice vybrať.

Grilovaná špargľa

  1. Predhrejte gril.
  2. Výhonky špargle potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  3. Špargľu grilujte približne sedem minút. V polovici tohto času špargľu otočte.

Pečená špargľa

  1. Rúru predhrejte na 200 stupňov.
  2. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  3. Výhonky špargle potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  4. Pečte 12 minút alebo dovtedy, kým je špargľa na vrchu mierne chrumkavá a vnútri mäkká.

Zelená špargľa alebo biela špargľa?

Nech je špargľa akejkoľvek farby, ide vždy o výhonok tej istej rastliny. Líši sa v tom ako rastie, čo vplýva na chuť a štruktúru rastliny.

Biela špargľa sa pestuje prikrytá vrstvou zeminy a igelitu, takže na ňu nedosiahne slnečné žiarenie a nevytvorí chlorofyl potrebný pre zelené sfarbenie. Vďaka tomu má biela špargľa jemnejšiu a sladšiu chuť, no tiež obsahuje menej živín.

SkryťVypnúť reklamu

Zelená špargľa naproti tomu rastie nad zemou a vďaka slnku vytvára chlorofyl, ktorý jej dodá zelenú farbu. Zelená špargľa má trávovú a horkejšiu chuť.

V ponuke môžete nájsť aj fialovú špargľu. V tomto prípade ide o inú odrodu špargle. Má viac cukru a preto je sladšia.

Recepty zo špargle

Špargľové risotto

Vyskúšajte si pripraviť lahodné jarné rizoto so zelenou špargľou. Ak môžete, použite ryžu určenú na talianske rizoto ako Arborio, Carnaroli alebo Vialone Nano.

Pozrite si celý recept na špargľové rizoto.

Zapečená biela špargľa

Biela špargľa sa skvele chodí aj na zapekanie. Vyberajte čo najčerstvejšiu rastlinu. Pozrite si celý recept na zapekanú špargľu s vajíčkom.

Špargľový šalát s vajíčkom a špenátom

Špargľový šalát s vajíčkom a špenátom (zdroj: Isifa)Špargľový šalát s vajíčkom a špenátom (zdroj: Isifa)

Nenáročný recept, ktorý zvládne aj ten, kto sa v kuchyni nepohybuje často. Budete naň potrebovať špargľu, vajíčka, špenátové listy či nasekané bylinky. Vajíčka uvaríte natvrdo, špargľu necháte povariť 8 až 15 minút a zo špenátu pripravíte jednoduchý šalát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celý zoznam ingrediencií a postup si pozrite v recepte na špargľový šalát s vajíčkom a špenátom.

Grilovaná špargľa so slaninou

Na tento jednoduchý recept pre štyroch ľudí budete potrebovať:

  • 20 výhonkov tenkej zelenej špargle
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL prelisovaného cesnaku
  • 10 - 20 tenkých plátkov prerastenej slaniny
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú špargľu oblanšírujte v horúcej vode. Vyberte ju na plech, pokvapkajte olivovým olejom zmiešaným s cesnakom, osoľte a okoreňte. Prstami špargle rovnomerne potrite a začnite ich baliť do slaniny. Podľa chuti a plánovaného servírovania ich môžete obaľovať po jednej alebo dvoch-troch kusoch. Pečte v rozpálenej rúre alebo vonku v grile na alobalovej podložte asi 5 - 7 minút. Servírujte samostatne alebo na hrianke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zapekaná biela špargľa so šunkou a syrom

Zapekaná špargľa so šunkou a syrom (zdroj: Miloš Mikuš)Zapekaná špargľa so šunkou a syrom (zdroj: Miloš Mikuš)

Zväzok bielej špargle si môžete pripraviť aj zapečením v rúre s ďalšími prísadami. Na tento recept z bielej špargle budete ešte potrebovať 200 gramov dusenej šunky a rovnaké množstvo plátkového syra, cukinu a paradajkové pyré.

Celý postup a prísady nájdete v recept na zapekanú špargľu so šunkou a syrom.

Špargľový krém

Na polievku zo špargle budete potrebovať:

  • 4 kúsky špargle,
  • 50 gramov masla,
  • 20 gramov hladkej múky,
  • jednu šalotku,
  • soľ, mleté korenie,
  • pečivo.

Pozrite si celý recept a postup na špargľový krém.

Bruschetta s kozím syrom a špargľou

Bruschetta s kozím syrom a špargľou (zdroj: Fotolia)Bruschetta s kozím syrom a špargľou (zdroj: Fotolia)

Na neskoré raňajky alebo predjedlo si môžete pripraviť netradičnú verziu bruschetty, teda opečeného chleba. Na štyri porcie budete potrebovať:

  • 8 krajcov bagety alebo chleba,
  • 300 g špargle,
  • 400 g kozieho syra,
  • soľ, mleté čierne korenie,
  • cesnak,
  • olivový olej,
  • petržlenovú vňať.

V osolenej vode uvarte špargľu do mäkka. Krajce chleba opečte na panvici alebo v hriankovači a ešte za horúca ich potrite cesnakom. Rúru predhrejte na 200 stupňov, ak máte rúru s grilom, použite zapekanie pod grilom. Na hrianky navrstvite syr, špargľu, olivový olej, soľ, korenie a petržlenovú vňať. Zapečte do zlatista. Servírujte horúce. Pred servírovaním môžete pokvapkať citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cestoviny s morčacím mäsom, špargľou a hráškom

Cestoviny s morčacím mäsom, špargľou a hráškom (zdroj: Miloš Mikuš)Cestoviny s morčacím mäsom, špargľou a hráškom (zdroj: Miloš Mikuš)

Rýchly obed alebo večeru si môžete pripraviť z mixu zelenej a bielej špargle, morčacích pŕs a obľúbenej cestoviny. Budete potrebovať:

  • 200 g cestovín
  • 150 g zelenej a 150 g bielej špargle,
  • 200 g morčacích pŕs,
  • pol šálky mladého hrášku,
  • 1 mladú karotku,
  • 1 mladú cibuľku aj s vňaťou,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 1 čl kurkumy,
  • mleté čierne korenie,
  • soľ.

Na oleji zo všetkých strán opražte na kocky pokrájané, osolené a okorenené mäso. Pridajte pokrájanú cibuľu a mrkvu.

Opražte a pridajte krátko obvarenú špargľu, hrášok spolu s cestovinou uvarenou ‚al dente‘ a pred podávaním nechajte poriadne prehriať.

Špargľový koláč so syrom

Špargľový koláč so syrom (zdroj: Fotolia.com)Špargľový koláč so syrom (zdroj: Fotolia.com)

Do syrového koláča, ktorý poslúži ako ľahký obed či večera, môžete dať okrem špargle aj huby či údeného lososa, ktorý v spojitosti so špargľou skvele vynikne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre všetky ingrediencie na cesto a plnku si pozrite recept na špargľový koláč so syrom.

Biela špargľa v palacinke

Biela špargľa v palacinke so slaninou (zdroj: Naničmama.sk/ivet@)Biela špargľa v palacinke so slaninou (zdroj: Naničmama.sk/ivet@)

Slané palacinky môžete naplniť všeličím, tak prečo nie špargľou. Na štyri porcie budete potrebovať 1,5 kilogramu špargle aj sto gramov slaninky. Všetky ingrediencie a postup si pozrite v recepte na bielu špargľu v palacinke.

Losos na zemiakoch a špargli

Losos so špargľou je zaručene chutná kombinácia, pre lepšie zasýtenie pridajte na plech aj zemiaky a máte hotový chutný obed. Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 4 zemiaky,
  • 4 filety lososa,
  • 1-2 PL citrónovej šťavy,
  • 2 plátky masla,
  • hrsť nasekaných čerstvých byliniek podľa chuti (rozmarín, tymián, petržlenová vňať, pažítka...).

Špargľu očistite, krátko oblanšírujte a prudko schlaďte. Odložte bokom. Rúru predhrejte na 200 stupňov, plech vysteľte alobalom. Zemiaky očistite a rozkrájajte alebo nastrúhajte na tenké kolieska. Premiešajte ich s olivovým olejom, soľou a korením a rozmiestnite rovnomerne na plech. Upečte ich do zlatista a znížte teplotu v rúre na 180 stupňov. N zemiakom naukladajte kúsky lososa a špargle. Na ryby rozložte kúsky masla, pokvapkajte ich citrónovou šťavou a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Pečte 5-10 minút podľa hrúbky rýb. Každú porciu dozdobte zvyšnými bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Linguine so zelenou špargľou

Linguine so zelenou špargľou (zdroj: Naničmama.sk | M.á.r.ia)Linguine so zelenou špargľou (zdroj: Naničmama.sk | M.á.r.ia)

Na ľahký obed si môžete k cestovinám okrem špargle pridať aj trochu syru Niva. Ak nemáte linguine, použiť môžete akékoľvek iné cestoviny. Pozrite si recept na linguine so zelenou špargľou a polievku zo zvyšnej špargle.

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  3. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  4. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 134
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 159
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 326
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 960
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 774
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 578
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 010
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 1 939
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 236
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 10 450
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 787
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 614
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 117
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 5 533
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 262
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 4 535
  1. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  2. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  3. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  5. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  6. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  7. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  8. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
SkryťZatvoriť reklamu