Hlavná sezóna špargle trvá zhruba od apríla do júna. Túto krátku dobu môžete využiť na to, aby ste vyskúšali nové recepty na jedlá zo špargle.
Pripraviť si môžete polievku, šalát, alebo použiť špargľu na hrianku.
Ako variť špargľu
Špargľa, ktorá sa vám dostane do rúk v obchode so zeleninou, je v skutočnosti výhonkom kvitnúcej rastliny asparágus lekársky. V ponuke ju nájdete zhruba v čase od apríla do júna. Ak nájdete špargľu mimo tejto sezóny, s veľkou pravdepodobnosťou pochádza z Južnej Ameriky.
Ak sú výhonky hrubšie, je potrebné ich ošúpať. Tenšiu špargľu môžete variť bez prípravy.
- Prečítajte si tiež: Ako očistiť špargľu a pripraviť ju na varenie.
Špargľu môžete v podstate pripraviť na štyri spôsoby. Buď si spravíte:
- blanšírovanú špargľu,
- restovanú špargľu,
- grilovanú špargľu,
- alebo pečenú špargľu.
Blanšírovaná špargľa
Blanšírovanie je spôsob prípravy zeleniny, ktorú iba nakrátko sparíte vo vriacej vode a následne schladíte v studenej vode.
- Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci. Na kuchynskú dosku si pripravte misku s vodou s ľadovými kockami.
- Špargľu nakrájajte na zhruba 2- až 3-centimetrové kúsky a hoďte ich do vriacej vody približne na minútu. Ak je špargľa hrubšia alebo ju varíte v celku, budete ju musieť variť dlhšie, zhruba štyri minúty alebo, kým nezmäkne, ale je stále jasne zelená.
- Preložte uvarenú špargľu do misy s ľadovou vodou a nechajte ju zhruba minútu chladiť.
Restovaná špargľa
Pred restovaním môžete špargľu pár minút blanšírovať, aby si zachovala jasnú farbu.
- Na panvicu dajte malý kúsok oleja.
- Špargľu restujte a občas ju otočte.
- Keď je mäkká a rovnomerne opečená, môžete ju z panvice vybrať.
Grilovaná špargľa
- Predhrejte gril.
- Výhonky špargle potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Špargľu grilujte približne sedem minút. V polovici tohto času špargľu otočte.
Pečená špargľa
- Rúru predhrejte na 200 stupňov.
- Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Výhonky špargle potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Pečte 12 minút alebo dovtedy, kým je špargľa na vrchu mierne chrumkavá a vnútri mäkká.

Zelená špargľa alebo biela špargľa?
Nech je špargľa akejkoľvek farby, ide vždy o výhonok tej istej rastliny. Líši sa v tom ako rastie, čo vplýva na chuť a štruktúru rastliny.
Biela špargľa sa pestuje prikrytá vrstvou zeminy a igelitu, takže na ňu nedosiahne slnečné žiarenie a nevytvorí chlorofyl potrebný pre zelené sfarbenie. Vďaka tomu má biela špargľa jemnejšiu a sladšiu chuť, no tiež obsahuje menej živín.
Zelená špargľa naproti tomu rastie nad zemou a vďaka slnku vytvára chlorofyl, ktorý jej dodá zelenú farbu. Zelená špargľa má trávovú a horkejšiu chuť.
V ponuke môžete nájsť aj fialovú špargľu. V tomto prípade ide o inú odrodu špargle. Má viac cukru a preto je sladšia.

Recepty zo špargle
Špargľové risotto

Vyskúšajte si pripraviť lahodné jarné rizoto so zelenou špargľou. Ak môžete, použite ryžu určenú na talianske rizoto ako Arborio, Carnaroli alebo Vialone Nano.
Pozrite si celý recept na špargľové rizoto.
Zapečená biela špargľa

Biela špargľa sa skvele chodí aj na zapekanie. Vyberajte čo najčerstvejšiu rastlinu. Pozrite si celý recept na zapekanú špargľu s vajíčkom.
Špargľový šalát s vajíčkom a špenátom
Nenáročný recept, ktorý zvládne aj ten, kto sa v kuchyni nepohybuje často. Budete naň potrebovať špargľu, vajíčka, špenátové listy či nasekané bylinky. Vajíčka uvaríte natvrdo, špargľu necháte povariť 8 až 15 minút a zo špenátu pripravíte jednoduchý šalát.
Celý zoznam ingrediencií a postup si pozrite v recepte na špargľový šalát s vajíčkom a špenátom.
Grilovaná špargľa so slaninou

Na tento jednoduchý recept pre štyroch ľudí budete potrebovať:
- 20 výhonkov tenkej zelenej špargle
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL prelisovaného cesnaku
- 10 - 20 tenkých plátkov prerastenej slaniny
- soľ, mleté čierne korenie
Očistenú špargľu oblanšírujte v horúcej vode. Vyberte ju na plech, pokvapkajte olivovým olejom zmiešaným s cesnakom, osoľte a okoreňte. Prstami špargle rovnomerne potrite a začnite ich baliť do slaniny. Podľa chuti a plánovaného servírovania ich môžete obaľovať po jednej alebo dvoch-troch kusoch. Pečte v rozpálenej rúre alebo vonku v grile na alobalovej podložte asi 5 - 7 minút. Servírujte samostatne alebo na hrianke.
Zapekaná biela špargľa so šunkou a syrom
Zväzok bielej špargle si môžete pripraviť aj zapečením v rúre s ďalšími prísadami. Na tento recept z bielej špargle budete ešte potrebovať 200 gramov dusenej šunky a rovnaké množstvo plátkového syra, cukinu a paradajkové pyré.
Celý postup a prísady nájdete v recept na zapekanú špargľu so šunkou a syrom.
Špargľový krém

Na polievku zo špargle budete potrebovať:
- 4 kúsky špargle,
- 50 gramov masla,
- 20 gramov hladkej múky,
- jednu šalotku,
- soľ, mleté korenie,
- pečivo.
Pozrite si celý recept a postup na špargľový krém.
Bruschetta s kozím syrom a špargľou
Na neskoré raňajky alebo predjedlo si môžete pripraviť netradičnú verziu bruschetty, teda opečeného chleba. Na štyri porcie budete potrebovať:
- 8 krajcov bagety alebo chleba,
- 300 g špargle,
- 400 g kozieho syra,
- soľ, mleté čierne korenie,
- cesnak,
- olivový olej,
- petržlenovú vňať.
V osolenej vode uvarte špargľu do mäkka. Krajce chleba opečte na panvici alebo v hriankovači a ešte za horúca ich potrite cesnakom. Rúru predhrejte na 200 stupňov, ak máte rúru s grilom, použite zapekanie pod grilom. Na hrianky navrstvite syr, špargľu, olivový olej, soľ, korenie a petržlenovú vňať. Zapečte do zlatista. Servírujte horúce. Pred servírovaním môžete pokvapkať citrónovou šťavou.
Cestoviny s morčacím mäsom, špargľou a hráškom
Rýchly obed alebo večeru si môžete pripraviť z mixu zelenej a bielej špargle, morčacích pŕs a obľúbenej cestoviny. Budete potrebovať:
- 200 g cestovín
- 150 g zelenej a 150 g bielej špargle,
- 200 g morčacích pŕs,
- pol šálky mladého hrášku,
- 1 mladú karotku,
- 1 mladú cibuľku aj s vňaťou,
- 2 PL olivového oleja,
- 1 čl kurkumy,
- mleté čierne korenie,
- soľ.
Na oleji zo všetkých strán opražte na kocky pokrájané, osolené a okorenené mäso. Pridajte pokrájanú cibuľu a mrkvu.
Opražte a pridajte krátko obvarenú špargľu, hrášok spolu s cestovinou uvarenou ‚al dente‘ a pred podávaním nechajte poriadne prehriať.
Špargľový koláč so syrom
Do syrového koláča, ktorý poslúži ako ľahký obed či večera, môžete dať okrem špargle aj huby či údeného lososa, ktorý v spojitosti so špargľou skvele vynikne.
Pre všetky ingrediencie na cesto a plnku si pozrite recept na špargľový koláč so syrom.
Biela špargľa v palacinke
Slané palacinky môžete naplniť všeličím, tak prečo nie špargľou. Na štyri porcie budete potrebovať 1,5 kilogramu špargle aj sto gramov slaninky. Všetky ingrediencie a postup si pozrite v recepte na bielu špargľu v palacinke.
Losos na zemiakoch a špargli

Losos so špargľou je zaručene chutná kombinácia, pre lepšie zasýtenie pridajte na plech aj zemiaky a máte hotový chutný obed. Na 4 porcie budete potrebovať:
- 4 zemiaky,
- 4 filety lososa,
- 1-2 PL citrónovej šťavy,
- 2 plátky masla,
- hrsť nasekaných čerstvých byliniek podľa chuti (rozmarín, tymián, petržlenová vňať, pažítka...).
Špargľu očistite, krátko oblanšírujte a prudko schlaďte. Odložte bokom. Rúru predhrejte na 200 stupňov, plech vysteľte alobalom. Zemiaky očistite a rozkrájajte alebo nastrúhajte na tenké kolieska. Premiešajte ich s olivovým olejom, soľou a korením a rozmiestnite rovnomerne na plech. Upečte ich do zlatista a znížte teplotu v rúre na 180 stupňov. N zemiakom naukladajte kúsky lososa a špargle. Na ryby rozložte kúsky masla, pokvapkajte ich citrónovou šťavou a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Pečte 5-10 minút podľa hrúbky rýb. Každú porciu dozdobte zvyšnými bylinkami.
Linguine so zelenou špargľou
Na ľahký obed si môžete k cestovinám okrem špargle pridať aj trochu syru Niva. Ak nemáte linguine, použiť môžete akékoľvek iné cestoviny. Pozrite si recept na linguine so zelenou špargľou a polievku zo zvyšnej špargle.