Losos na zemiakoch a špargli
Surovina na 4 porcie
- 1-2 balíčky špargle (podľa veľkosti a hrúbky)
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, mleté čierne korenie
- 4 zemiaky
- 4 filety lososa
- 1-2 PL citrónovej šťavy
- 2 plátky masla
- Hrsť nasekaných čerstvých byliniek podľa chuti (rozmarín, tymian, petržlenová vňať, pažítka...)
Špargľu očistite, krátko oblanšírujte a prudko schlaďte. Odložte bokom. Rúru predhrejte na 200 stupňov, plech vysteľte alobalom. Zemiaky očistite a rozkrájajte alebo nastrúhajte na tenké kolieska. Premiešajte ich s olivovým olejom, soľou a korením a rozmiestnite rovnomerne na plech. Upečte ich do zlatista a znížte teplotu v rúre na 180 stupňov. N zemiakom naukladajte kúsky lososa a špargle. Na ryby rozložte kúsky masla, pokvapkajte ich citrónovou šťavou a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Pečte 5-10 minút podľa hrúbky rýb. Každú porciu dozdobte zvyšnými bylinkami.
Tip: Pre znásobenie chutí môžete pokrm obohatiť o omáčku alebo dresing, sviežosť jedlu pridáte čerstvým zeleninovým šalátom.