SME

Ako očistiť špargľu a pripraviť ju na varenie

Jednoduchosť prípravy špargle nám dáva šancu pripraviť rýchlu a zdravú večeru.

Špargľu treba pred prípravou očistiť. Pri zelenej špargli očistíme spodnú tretinu, pri bielej polovicu až dve tretiny.Špargľu treba pred prípravou očistiť. Pri zelenej špargli očistíme spodnú tretinu, pri bielej polovicu až dve tretiny. (Zdroj: Miloš Mikuš)
  • Vonkajšiu vrstvu treba ošúpať – pri zelenej špargli menej ako spodnú tretinu, pri bielej polovicu až dve tretiny, v závislosti od hrúbky výhonku a starnutia po zbere.
  • Pred varením sa spodná časť odkrojí – čím viac času prešlo od zberu, tým väčšiu časť treba odkrojiť – čo deň to pol centimetra. Odrezané kusy sa dajú využiť napríklad na polievku.
  • Špičky výhonkov sa dajú použiť do šalátov aj surové, ale na väčšinu receptov sa aj výhonky krátko obvaria.
  • Špargľa sa varí vo vode ochutenej soľou, cukrom, citrónovou šťavou a maslom, pričom zelenej stačí o tretinu menej času ako bielej.
  • Najdlhšie sa varia bázy, a preto najlepším spôsobom prípravy je varenie na stojato tak, aby po vložení siahala vriaca voda až pod hlavičky. Po dvoch minútach sa špargľa povytiahne, aby z mierne vriacej vody trčala tretina výhonkov, po ďalších dvoch minútach dve tretiny. Na záver sa do nevriacej vody na minútu ponorí celá špargľa, následne sa scedí a prudko schladí v ľadovej vode.
  • Takto pripravenú bielu špargľu možno jesť ihneď, použiť na varenie alebo mraziť až na 12 mesiacov.
  • Po krátkom varení zostáva jej nutričná kvalita zachovaná – klesá len obsah vitamínu C, vitamíny B sa prakticky nemenia.
  • Horšie je to s konzervovanou špargľou, kde z výhonkov uniknú takmer všetky hodnotné látky. Pri nadbytku je lepšie špargľu naložiť do sladkokyslého nálevu.
  • Nezabúdajte však, že v jednoduchosti je krása a s krásou ide aj chuť.
Prečítajte si tiež: Šesť receptov so špargľou, ktoré sa oplatí vyskúšať Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 229
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 256
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 552
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 508
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 199
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 709
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 326
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 027
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 22 258
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 628
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 976
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 695
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 540
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 201
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 345
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 502
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu