SME

Ako očistiť špargľu a pripraviť ju na varenie

Jednoduchosť prípravy špargle nám dáva šancu pripraviť rýchlu a zdravú večeru.

Špargľu treba pred prípravou očistiť. Pri zelenej špargli očistíme spodnú tretinu, pri bielej polovicu až dve tretiny.Špargľu treba pred prípravou očistiť. Pri zelenej špargli očistíme spodnú tretinu, pri bielej polovicu až dve tretiny. (Zdroj: Miloš Mikuš)
  • Vonkajšiu vrstvu treba ošúpať – pri zelenej špargli menej ako spodnú tretinu, pri bielej polovicu až dve tretiny, v závislosti od hrúbky výhonku a starnutia po zbere.
  • Pred varením sa spodná časť odkrojí – čím viac času prešlo od zberu, tým väčšiu časť treba odkrojiť – čo deň to pol centimetra. Odrezané kusy sa dajú využiť napríklad na polievku.
  • Špičky výhonkov sa dajú použiť do šalátov aj surové, ale na väčšinu receptov sa aj výhonky krátko obvaria.
  • Špargľa sa varí vo vode ochutenej soľou, cukrom, citrónovou šťavou a maslom, pričom zelenej stačí o tretinu menej času ako bielej.
  • Najdlhšie sa varia bázy, a preto najlepším spôsobom prípravy je varenie na stojato tak, aby po vložení siahala vriaca voda až pod hlavičky. Po dvoch minútach sa špargľa povytiahne, aby z mierne vriacej vody trčala tretina výhonkov, po ďalších dvoch minútach dve tretiny. Na záver sa do nevriacej vody na minútu ponorí celá špargľa, následne sa scedí a prudko schladí v ľadovej vode.
  • Takto pripravenú bielu špargľu možno jesť ihneď, použiť na varenie alebo mraziť až na 12 mesiacov.
  • Po krátkom varení zostáva jej nutričná kvalita zachovaná – klesá len obsah vitamínu C, vitamíny B sa prakticky nemenia.
  • Horšie je to s konzervovanou špargľou, kde z výhonkov uniknú takmer všetky hodnotné látky. Pri nadbytku je lepšie špargľu naložiť do sladkokyslého nálevu.
  • Nezabúdajte však, že v jednoduchosti je krása a s krásou ide aj chuť.
Prečítajte si tiež: Šesť receptov so špargľou, ktoré sa oplatí vyskúšať Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ľuboš Fellner otvorene
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  3. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Ľuboš Fellner otvorene
  2. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  3. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  5. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  6. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  7. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  8. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 19 257
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 237
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 372
  4. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 862
  5. Ľuboš Fellner otvorene 4 074
  6. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 010
  7. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 3 955
  8. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 3 165
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 653
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 831
  3. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 091
  4. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 9 051
  5. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 7 731
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 672
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 336
  8. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 251
  1. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  2. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
  3. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  4. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  5. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  6. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  7. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  8. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
SkryťZatvoriť reklamu