Špargľa - liečivá, chutná a sexi

Liečivá, chutná a sexi - presne taká je špargľa, ktorá bola v staroveku liekom, v stredoveku zakázaným afrodiziakom a dnes je lahôdkou.

Trochu histórie

Vraj pochádza zo stepných oblastí okolia Čierneho mora. Pochutnávali si na nej už starí Egypťania a dokonca aj ich božstvá, pretože zelenina bola jedným z obľúbených obetných artiklov. Starovekí Gréci ju používali ako liek, zhýralí Rimania sa ňou napchávali pre jej afrodiziakálne účinky. V neskorších časoch si na špargľové výhonky spomenul roztopašný Ľudovít XIV. a vo Versailles založil prvé špargľové plantáže vo Francúzsku. Ktovie prečo, ale na svojom stole vraj túto lahôdku vyžadoval denne. Na výhonkoch si pochutnávali aj panovníci rakúsko-uhorskej ríše, ktorí si obľúbili najmä odrodu z juhomoravských Ivančíc. Špargľa bola kedysi výsadnou pochúťkou patricijov a šľachty a v niektorých končinách sveta si punc exkluzivity zachovala aj naďalej. Na Slovensku stojí pol kila približne 1,50 až 2 eurá a dopriať si ju môže prakticky každý.

Článok pokračuje pod video reklamou

Biela, zelená alebo fialová?

V podstate je to jedno, pretože ide o tú istú odrodu. Tajomstvo sfarbenia sa skrýva v čase, ktorý strávili výhonky na svetle. Biela špargľa bola zozbieraná ešte predtým, ako stihla vykuknúť spod zeme. Je zrejme najobľúbenejšia, pretože je najjemnejšia a najkrehkejšia. Len čo sa hlavičky prederú na svetlo, získajú fi alový odtieň. Ešte neskôr zozelenajú a získajú intenzívnejšiu, mierne horkastú chuť, ktorú milujú najmä Angličania. Zelená špargľa má viac vitamínu C a obsahuje aj karotén, ktorý sa v obr_02.jpgbielych výhonkoch nevyskytuje. Je vhodnejšia pre studenú kuchyňu, biela špargľa zasa pre teplú.

Pre zdravie aj potešenie

Špargľa je zvlášť vhodná pri diétach, pretože obsahuje až 90 % vody. Je silne močopudná, no zároveň nám dodáva vysoké dávky vitamínu C, B1, E. Významný je aj obsah riboflavínu, betakaroténu, niacínu, kyseliny listovej, draslíka, horčíka, fosforu, vápnika a železa. Látka glutatión bojuje proti starnutiu a chráni pred rakovinou. Zelenina je vhodná pri tráviacich a srdcových problémoch, vysokom krvnom tlaku, cukrovke, kožných ochoreniach a anémii. Naopak, ľudia s dnou a ťažkým reumatizmom by sa jej mali vyhýbať. A ako je to s údajnými afrodiziakálnymi účinkami špargle, ktoré spomína aj slávna Kámasútra? Za šteklivou povesťou výhonkov sa možno skrýva obsah aminokyseliny asparagínu, ktorý pôsobí dráždivo na urogenitálnu sústavu, bojuje proti únave a prispieva tak k čulému partnerskému životu.

Sedem rád na nákup a skladovanie

Najlepšia je špargľa, ktorá bola zberaná ráno. Takýto údaj však budeme na balení hľadať len márne, a tak sa radšej zamerajme na čerstvosť. A ako odhalíme, či sa nám obchodník nepokúša predať týždeň staré výhonky?

  • Vyhýbajme sa obschnutým matným stonkám s hnedými drevnatými koncami.
  • Skúsme do spodnej časti výhonku vrypnúť necht. Čerstvá rastlina by mala pustiť trochu tekutiny. Stonka by mala byť na dotyk pevná a „vŕzgavá“.
  • obr_01.jpgČerstvá špargľa je krehká a ľahko sa zlomí. Stará je ohybná, pretože veľká časť vody sa už odparila.
  • Lístky by mali byť priľnavé a zatvorené. Ak sa otvárajú, pestovateľ zozbieral výhonky príliš neskoro a špargľa nebude taká jemná.
  • Zeleninu konzumujeme v deň nákupu, no obalená vo vlhkej utierke nám v chladničke vydrží zhruba štyri až päť dní.
  • Predĺžiť životnosť môžeme aj tak, že špargľu postavíme do chladničky v pohári s vodou.
  • Pred zmrazením ju treba ošúpať, spariť, obliať ľadovou vodou a nechať odkvapkať. Takto upravenú ju môžeme skladovať v mraze až deväť mesiacov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  6. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  7. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  8. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  9. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  10. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 667
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 569
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 282
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 11 787
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 9 778
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 4 205
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 187
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 177
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 725
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 3 478

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Príbeh Bonaparte: stavba, ktorou nepohne ani kauza Bašternák

Komplex vzbudzoval rozruch od začiatku.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

O slobodu sa dá aj prísť

Ani ústava nemusí vydržať všetko.

Neprehliadnite tiež

Zimný trend číslo jeden: Káro a tartan menia farbu

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.