Čierne sépiové rizoto
suroviny
- 250 g ryže
- 500 g sépií
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- parmezán
- petržlenová vňať
- čili papričky
- biele víno
- soľ, mleté čierne korenie
Sépie umyte, osušte, odstráňte čiernu membránu a kosť. Potom z nich opatrne vyberte vačky s čiernym farbivom a odložte si ich bokom. Pozor, aby sa vám neroztrhli, ich obsah budete potrebovať na dofarbenie rizota. Na oleji rozohrejte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte sépie, podlejte trochou vody a nechajte ich dusiť 10 až 20 minút. Napokon pridajte ryžu a zľahka ju opečte. Postupne podlievate zeleninovým vývarom, nechajte variť asi 20 minút. Na dochutenie pridajte trošku vína, následne sépiové farbivo a duste ešte chvíľku, kým sa alkohol neodparí. Hotové rizoto ozdobte postrúhaným parmezánom, petržlenovou vňaťou a čili papričkami.