Rizotové kúzlenie

Zrnká ryže sú ako biele drahokamy. Vyskúšajte si pripraviť jednoduché hráškové rizoto, hneď na dva spôsoby.

(Zdroj: Isifa)

Zelené šťavnaté rizoto s hráškom a parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hrubší plátok masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa (alebo stredne veľký alebo 2 – 3 jarné cibuľky)
  • 380 g ryže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 200 g hrášku
  • 1 – 1,2 l horúceho vývaru alebo vody
  • 130 ml bieleho vína
  • 130 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti (pažítka, koriander, bazalka...)

V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu domäkka, prisypte ryžu a asi minútu opekajte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa nevsiakne a neodparí. Potom pridáte naberačku vývaru alebo vody a opäť miešania, kým tekutina nemizne. Takto pokračujte až do minutia celého vývaru a zmäknutia ryže za stáleho miešania, približne 15 – 20 minút. V polovici prípravy pridajte hrášok. Hotové rizoto odstavte a hneď doň primiešajte plátok masla a nastrúhaný parmezán. Servírujte okamžite úplne horúce. Po vychladnutí stráca krémovú šťavnatosť a môžete ho využiť na prípravu iných jedál.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak chcete, aby malo rizoto živšiu farbu, pridajte do ryže štipku šafranu. Ak chcete zvýrazniť vôňu, pridajte prelisovaný cesnak alebo lyžičku francúzskej horčice. Chuť zmenia iné druhy syra. Hrášok môžete zameniť šampiňónmi a pod.


Vegetariánske rizoto s pečenou zeleninou
Suroviny na 6 porcií

Na rizoto:

  • 300 g ryže
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL olivového oleja
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 200 g hrášku
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 – 2 plátky masla
  • 150 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na zeleninu:

  • 1 maslová tekvica
  • 12 karotiek
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 60 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvé oregano

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Tekvicu vydlabte, rozkrájajte na pásy a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s mrkvou a strúčikmi cesnaku. Prelejte olejom, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Upečte domäkka. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nasekanú šalotky a cesnak a opečte dosklovita. Pridajte ryžu a krátko opražte. Podlejte vínom a za a stáleho miešania na malom plameni nechajte vsiaknuť. Postupne pridávajte po naberačkách vývar a ryžu miešajte, kým nevsiakne tekutinu. V polovici varenia pridajte hrášok a pokrájanú cuketu. O 15 – 20 minút hotové rizoto odstavte a vmiešajte doň parmezán, maslo, soľ a korenie. Servírujte spolu so zeleninou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  3. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  10. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 23 993
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 15 053
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 401
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 7 148
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 294
  6. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 5 578
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 249
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 054
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 689
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 367

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Keď každý chápe jedno slovo inak. Prečo sa Trump s Kimom nestretne

V posledných dňoch sa na príprave summitu nepracovalo. Trump jeho zrušením prekvapil aj spojencov.

PRIMÁR

Hrozí cukrovka iba tým ľuďom, ktorí jedia veľa cukru?

Ak človek odopiera sladké, neznamená to, že mu nehrozí cukrovka.

SVET

Kensingtonský palác predstavil osobný erb Meghan Markleovej

Erb vojvodkyne zo Sussexu tvorí jeden celok s erbom jej manžela.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli do poznania astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.