Rizotové kúzlenie

Zrnká ryže sú ako biele drahokamy. Vyskúšajte si pripraviť jednoduché hráškové rizoto, hneď na dva spôsoby.

(Zdroj: Isifa)

Zelené šťavnaté rizoto s hráškom a parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hrubší plátok masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa (alebo stredne veľký alebo 2 – 3 jarné cibuľky)
  • 380 g ryže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 200 g hrášku
  • 1 – 1,2 l horúceho vývaru alebo vody
  • 130 ml bieleho vína
  • 130 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti (pažítka, koriander, bazalka...)

V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu domäkka, prisypte ryžu a asi minútu opekajte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa nevsiakne a neodparí. Potom pridáte naberačku vývaru alebo vody a opäť miešania, kým tekutina nemizne. Takto pokračujte až do minutia celého vývaru a zmäknutia ryže za stáleho miešania, približne 15 – 20 minút. V polovici prípravy pridajte hrášok. Hotové rizoto odstavte a hneď doň primiešajte plátok masla a nastrúhaný parmezán. Servírujte okamžite úplne horúce. Po vychladnutí stráca krémovú šťavnatosť a môžete ho využiť na prípravu iných jedál.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak chcete, aby malo rizoto živšiu farbu, pridajte do ryže štipku šafranu. Ak chcete zvýrazniť vôňu, pridajte prelisovaný cesnak alebo lyžičku francúzskej horčice. Chuť zmenia iné druhy syra. Hrášok môžete zameniť šampiňónmi a pod.


Vegetariánske rizoto s pečenou zeleninou
Suroviny na 6 porcií

Na rizoto:

  • 300 g ryže
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL olivového oleja
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 200 g hrášku
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 – 2 plátky masla
  • 150 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na zeleninu:

  • 1 maslová tekvica
  • 12 karotiek
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 60 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvé oregano

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Tekvicu vydlabte, rozkrájajte na pásy a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s mrkvou a strúčikmi cesnaku. Prelejte olejom, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Upečte domäkka. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nasekanú šalotky a cesnak a opečte dosklovita. Pridajte ryžu a krátko opražte. Podlejte vínom a za a stáleho miešania na malom plameni nechajte vsiaknuť. Postupne pridávajte po naberačkách vývar a ryžu miešajte, kým nevsiakne tekutinu. V polovici varenia pridajte hrášok a pokrájanú cuketu. O 15 – 20 minút hotové rizoto odstavte a vmiešajte doň parmezán, maslo, soľ a korenie. Servírujte spolu so zeleninou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 662
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 127
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 170
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 548
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 843
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 539
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 752
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 560
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 321
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 866

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova falošná vdova

Oľga Babčenková konečne prehovorila.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pre Trumpa je svetová politika len hra

Putin sa opäť priznal, že Krym bola hra Kremľa.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.