SME

Rizotové kúzlenie

Zrnká ryže sú ako biele drahokamy. Vyskúšajte si pripraviť jednoduché hráškové rizoto, hneď na dva spôsoby.

(Zdroj: Isifa)

Zelené šťavnaté rizoto s hráškom a parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hrubší plátok masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa (alebo stredne veľký alebo 2 – 3 jarné cibuľky)
  • 380 g ryže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 200 g hrášku
  • 1 – 1,2 l horúceho vývaru alebo vody
  • 130 ml bieleho vína
  • 130 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti (pažítka, koriander, bazalka...)

V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu domäkka, prisypte ryžu a asi minútu opekajte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa nevsiakne a neodparí. Potom pridáte naberačku vývaru alebo vody a opäť miešania, kým tekutina nemizne. Takto pokračujte až do minutia celého vývaru a zmäknutia ryže za stáleho miešania, približne 15 – 20 minút. V polovici prípravy pridajte hrášok. Hotové rizoto odstavte a hneď doň primiešajte plátok masla a nastrúhaný parmezán. Servírujte okamžite úplne horúce. Po vychladnutí stráca krémovú šťavnatosť a môžete ho využiť na prípravu iných jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby malo rizoto živšiu farbu, pridajte do ryže štipku šafranu. Ak chcete zvýrazniť vôňu, pridajte prelisovaný cesnak alebo lyžičku francúzskej horčice. Chuť zmenia iné druhy syra. Hrášok môžete zameniť šampiňónmi a pod.


Vegetariánske rizoto s pečenou zeleninou
Suroviny na 6 porcií

Na rizoto:

  • 300 g ryže
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL olivového oleja
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 200 g hrášku
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 – 2 plátky masla
  • 150 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na zeleninu:

  • 1 maslová tekvica
  • 12 karotiek
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 60 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvé oregano

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Tekvicu vydlabte, rozkrájajte na pásy a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s mrkvou a strúčikmi cesnaku. Prelejte olejom, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Upečte domäkka. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nasekanú šalotky a cesnak a opečte dosklovita. Pridajte ryžu a krátko opražte. Podlejte vínom a za a stáleho miešania na malom plameni nechajte vsiaknuť. Postupne pridávajte po naberačkách vývar a ryžu miešajte, kým nevsiakne tekutinu. V polovici varenia pridajte hrášok a pokrájanú cuketu. O 15 – 20 minút hotové rizoto odstavte a vmiešajte doň parmezán, maslo, soľ a korenie. Servírujte spolu so zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  2. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  5. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  6. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  7. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  2. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  5. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  6. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  7. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  8. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 19 051
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina 6 515
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 927
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 629
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 368
  6. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 3 683
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 407
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 278
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 15 346
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 189
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 15 176
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 11 769
  5. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 9 524
  6. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 9 169
  7. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 8 247
  8. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 6 913
  1. Radko Mačuha: Hory majú oči.
  2. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  3. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  4. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  5. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  7. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  8. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
reklama
SkryťZatvoriť reklamu