Rizotové kúzlenie

Zrnká ryže sú ako biele drahokamy. Vyskúšajte si pripraviť jednoduché hráškové rizoto, hneď na dva spôsoby.

(Zdroj: Isifa)

Zelené šťavnaté rizoto s hráškom a parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hrubší plátok masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa (alebo stredne veľký alebo 2 – 3 jarné cibuľky)
  • 380 g ryže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 200 g hrášku
  • 1 – 1,2 l horúceho vývaru alebo vody
  • 130 ml bieleho vína
  • 130 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti (pažítka, koriander, bazalka...)

V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu domäkka, prisypte ryžu a asi minútu opekajte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa nevsiakne a neodparí. Potom pridáte naberačku vývaru alebo vody a opäť miešania, kým tekutina nemizne. Takto pokračujte až do minutia celého vývaru a zmäknutia ryže za stáleho miešania, približne 15 – 20 minút. V polovici prípravy pridajte hrášok. Hotové rizoto odstavte a hneď doň primiešajte plátok masla a nastrúhaný parmezán. Servírujte okamžite úplne horúce. Po vychladnutí stráca krémovú šťavnatosť a môžete ho využiť na prípravu iných jedál.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak chcete, aby malo rizoto živšiu farbu, pridajte do ryže štipku šafranu. Ak chcete zvýrazniť vôňu, pridajte prelisovaný cesnak alebo lyžičku francúzskej horčice. Chuť zmenia iné druhy syra. Hrášok môžete zameniť šampiňónmi a pod.


Vegetariánske rizoto s pečenou zeleninou
Suroviny na 6 porcií

Na rizoto:

  • 300 g ryže
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL olivového oleja
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 200 g hrášku
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 – 2 plátky masla
  • 150 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na zeleninu:

  • 1 maslová tekvica
  • 12 karotiek
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 60 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvé oregano

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Tekvicu vydlabte, rozkrájajte na pásy a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s mrkvou a strúčikmi cesnaku. Prelejte olejom, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Upečte domäkka. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nasekanú šalotky a cesnak a opečte dosklovita. Pridajte ryžu a krátko opražte. Podlejte vínom a za a stáleho miešania na malom plameni nechajte vsiaknuť. Postupne pridávajte po naberačkách vývar a ryžu miešajte, kým nevsiakne tekutinu. V polovici varenia pridajte hrášok a pokrájanú cuketu. O 15 – 20 minút hotové rizoto odstavte a vmiešajte doň parmezán, maslo, soľ a korenie. Servírujte spolu so zeleninou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 372
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 13 399
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 12 868
  4. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 9 951
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 7 500
  6. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 6 815
  7. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 6 225
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 154
  9. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 270
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 209

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Od vraždy Kuciaka prešli dva mesiace, polícia stále tápe

Vyšetrovatelia avizujú, že verejnosť znova požiadajú o pomoc. Čo ich bude zaujímať, zatiaľ nepovedali.

KOMENTÁRE

Vražda Kuciaka bola generačnou udalosťou

Jednému človeku sa ani po 61 dňoch neskrivil vlas na hlave – vrahovi.

KULTÚRA

Bol utiahnutý, na pódiách trpel. Avicii nebol stvorený pre slávu

Po spolupráci s Madonnou mal dojem, že ju sklamal.

SVET

Copperfielda donútili na súde odhaliť slávny trik

Pri jednej zo šou slávneho iluzionistu sa zranil vybraný divák, roky sa súdi.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať kritiku, ktorá môže byť aj naozaj drsná

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovcov či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.