Zelené šťavnaté rizoto s hráškom a parmezánom
Suroviny na 4 porcie
- 1 hrubší plátok masla
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa (alebo stredne veľký alebo 2 – 3 jarné cibuľky)
- 380 g ryže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
- 200 g hrášku
- 1 – 1,2 l horúceho vývaru alebo vody
- 130 ml bieleho vína
- 130 g parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
- bylinky podľa chuti (pažítka, koriander, bazalka...)

V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu domäkka, prisypte ryžu a asi minútu opekajte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa nevsiakne a neodparí. Potom pridáte naberačku vývaru alebo vody a opäť miešania, kým tekutina nemizne. Takto pokračujte až do minutia celého vývaru a zmäknutia ryže za stáleho miešania, približne 15 – 20 minút. V polovici prípravy pridajte hrášok. Hotové rizoto odstavte a hneď doň primiešajte plátok masla a nastrúhaný parmezán. Servírujte okamžite úplne horúce. Po vychladnutí stráca krémovú šťavnatosť a môžete ho využiť na prípravu iných jedál.
Tip: Ak chcete, aby malo rizoto živšiu farbu, pridajte do ryže štipku šafranu. Ak chcete zvýrazniť vôňu, pridajte prelisovaný cesnak alebo lyžičku francúzskej horčice. Chuť zmenia iné druhy syra. Hrášok môžete zameniť šampiňónmi a pod.
Vegetariánske rizoto s pečenou zeleninou
Suroviny na 6 porcií
Na rizoto:
- 300 g ryže
- 900 ml zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 2 PL olivového oleja
- 150 ml bieleho suchého vína
- 200 g hrášku
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 – 2 plátky masla
- 150 g parmezánu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
Na zeleninu:
- 1 maslová tekvica
- 12 karotiek
- 4 strúčiky cesnaku
- 60 ml olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvé oregano

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Tekvicu vydlabte, rozkrájajte na pásy a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s mrkvou a strúčikmi cesnaku. Prelejte olejom, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Upečte domäkka. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nasekanú šalotky a cesnak a opečte dosklovita. Pridajte ryžu a krátko opražte. Podlejte vínom a za a stáleho miešania na malom plameni nechajte vsiaknuť. Postupne pridávajte po naberačkách vývar a ryžu miešajte, kým nevsiakne tekutinu. V polovici varenia pridajte hrášok a pokrájanú cuketu. O 15 – 20 minút hotové rizoto odstavte a vmiešajte doň parmezán, maslo, soľ a korenie. Servírujte spolu so zeleninou.