SME

Jedlá na Zelený štvrtok: Pripravte si polievku, nátierku či zelenú bábovku

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.

Pistáciová bábovka.Pistáciová bábovka. (Zdroj: Tortyodmamy.sme.sk | vikulda)

Na Zelený štvrtok sa tradične jedia zeleninové a zelené jedlá - nie je to len pre zdravie, ale aj ako symbol dobrej úrody.

Ak zvyk jedenia zelených jedál chcete dodržiavať, nemusíte sa zamerať iba na tradičný špenátový prívarok. Vybrali sme niekoľko receptov na Zelený štvrtok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievky na Zelený štvrtok

Cuketový krém s parmezánom

Cuketový krém s parmezánom (zdroj: Naničmama.sk | Frommykitchendotcom )Cuketový krém s parmezánom (zdroj: Naničmama.sk | Frommykitchendotcom )

Rýchla polievka je ideálne jedlo, keď nestíhate. Pripraviť chutný cuketový krém nezaberie ani pol hodinu.

Pozrite si recept na cuketový krém s parmezánom.

Žihľavová polievka

Žihľavová polievka (zdroj: Naničmama.sk | verika92 )Žihľavová polievka (zdroj: Naničmama.sk | verika92 )

Kedysi sa žihľava vyskytovala na tanieri častejšie. Ak máte možnosť natrhať si čerstvú žihľavu v čistom prostredí, vyskúšajte si z nej pripraviť polievku. Nebojte sa, nepopŕhli vás na jazyku.

SkryťVypnúť reklamu

Pozrite si recept na žihľavovú polievku.

Šťavelová polievka

Štiav lúčny zrejme poznáte skôr ako šťaveľ. Má osviežujúcu chuť a na jar sa z neho bežne pripravuje chutná zelená polievka.

Dajte si polievku zo šťaveľu.

Krémová brokolicová polievka

Skvelou alternatívou k špenátu na Zelený štvrtok môže byť aj brokolicová polievka.

Skúste si pripraviť napríklad túto krémovú brokolicovú polievku.

Hlavné jedlá na Zelený štvrtok

Penne so špenátom

Penne so špenátom (zdroj: Fotolia.com)Penne so špenátom (zdroj: Fotolia.com)

Cestoviny, bazalka, hrášok, cesnak a lístky čerstvého špenátu. Toto jednoduché a chutné jedlo pripravíte aj bez veľkých kuchárskych zručností.

Pripravte si penne so špenátom.

Brokolicová frittata

Brokolicová frittata (zdroj: Miloš Mikuš)Brokolicová frittata (zdroj: Miloš Mikuš)

Na prípravu slaného brokolicového koláča vám veľa netreba. Samozrejme, k základným ingredienciám môžete pridať aj niečo navyše. Ak nedržíte bezmäsitý pôst pred Veľkou nocou, môžete siahnuť po šunke či slanine.

SkryťVypnúť reklamu

Inšpirujte sa receptom na brokolicovú frittatu.

Špenátové palacinky s bryndzou

Špenátové palacinky s bryndzou (zdroj: Tortyodmamy.sk | Valika475 )Špenátové palacinky s bryndzou (zdroj: Tortyodmamy.sk | Valika475 )

Sladké palacinky sú síce populárnejšie, ale slaná verzia rozhodne stojí za pozornosť. Pridajte do klasického palacinkového cesta špenát a palacinky naplňte bryndzou. Namiesto bryndze môžete použiť syr.

Prejdite na recept na špenátové palacinky s bryndzou.

Zapekaná brokolica

Zapekaná brokolica (zdroj: Naničmama.sk | sedita321123)Zapekaná brokolica (zdroj: Naničmama.sk | sedita321123)

Zapekaná zelenina so syrom a jogurtom je ľahko stráviteľná a nenáročná na prípravu. Takto pripravenú brokolicu môžete podávať ako hlavné jedlo aj ako prílohu.

Pozrite si recept na zapekanú brokolicu.

Špenátové gnocchi

Namiesto špenátovej polievky či prívarku si môžete pripraviť na obed aj vynikajúce špenátové gnocchi.

Pripravte si špenátové gnocchi.

Chuťovky na Zelený štvrtok

Krekry z medvedieho cesnaku a špenátu

Krekry z medvedieho cesnaku a špenátu (zdroj: Naničmama.sk | dasa_)Krekry z medvedieho cesnaku a špenátu (zdroj: Naničmama.sk | dasa_)

V sezóne medvedieho cesnaku treba využiť jeho potenciál naplno. Okrem polievky či pesta si môžete z medvedieho cesnaku pripraviť aj chutné krekry.

SkryťVypnúť reklamu

Prejdite na postup na krekry z medvedieho cesnaku a špenátu.

Súvisiaci článok Predzvesť Veľkej noci: Aký význam mal pre Slovákov týždeň pred sviatkami? Čítajte 

Toasty s hráškovo-parmezánovou nátierkou

Toasty s hráškovo-parmezánovou nátierkou (zdroj: Isifa)Toasty s hráškovo-parmezánovou nátierkou (zdroj: Isifa)

Hrášková polievka či hráškové rizoto sú stálice, ktoré nesklamú. Ak máte radi chuť zeleného hrášku, určite vás nesklame ani hrášková nátierka s parmezánom.

Inšpirujte sa receptom na toasty s hráškovo-parmezánovou nátierkou.

Avokádová nátierka

Máte chuť na niečo zelené ale nechce sa vám variť?

Pripravte si lahodnú avokádovú nátierku.

Dezerty na Zelený štvrtok

Pistáciová bábovka

Zelené jedlo na Zelený štvrtok nemusí byť iba slané. Ak použijete pistácie, máte razom zelený dezert.

Pripravte si napríklad pistáciovú bábovku.

Špenátovo-tvarohová roláda

Špenátovo-tvarohová roláda (zdroj: Tortyodmamy.sk | Lubica67 )Špenátovo-tvarohová roláda (zdroj: Tortyodmamy.sk | Lubica67 )

Sladká špenátová roláda nie je zaujímavá len na pohľad, špenát jej dodáva vláčnosť a s tvarohovou plnkou ide o svieži dezert.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tu je postup na špenátovo-tvarohovú roládu

Machový koláč s čokoládou

Machový koláč s čokoládou (zdroj: Naničmama.sk | M.á.r.i.a )Machový koláč s čokoládou (zdroj: Naničmama.sk | M.á.r.i.a )

Sladký makový koláč so špenátom, je dôkazom, že špenát nie je len zelenina vhodná na prívarok.

Vyskúšajte recept na machový koláč s čokoládou.

Pistáciovo-malinové veterníky

Ak máte viac času a kuchárskej zručnosti, môžete na Zelený štvrtok pripraviť aj veterníky.

Zelenú farbu im dodá pistáciová pasta v poleve aj plnke.

Prehľad všetkého, čo sa vám môže hodiť na Veľkú noc 2025:

Recepty

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Veľká noc 2025
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 652
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 900
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 235
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 197
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 970
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 918
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 685
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 067
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 505
  2. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 874
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 8 735
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 653
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 093
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 988
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 302
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 312
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu