Na Zelený štvrtok sa tradične jedia zeleninové a zelené jedlá - nie je to len pre zdravie, ale aj ako symbol dobrej úrody.
Ak zvyk jedenia zelených jedál chcete dodržiavať, nemusíte sa zamerať iba na tradičný špenátový prívarok. Vybrali sme niekoľko receptov na Zelený štvrtok.
Prejdite na recepty na:
Polievky na Zelený štvrtok
Cuketový krém s parmezánom
Rýchla polievka je ideálne jedlo, keď nestíhate. Pripraviť chutný cuketový krém nezaberie ani pol hodinu.
Pozrite si recept na cuketový krém s parmezánom.
Žihľavová polievka
Kedysi sa žihľava vyskytovala na tanieri častejšie. Ak máte možnosť natrhať si čerstvú žihľavu v čistom prostredí, vyskúšajte si z nej pripraviť polievku. Nebojte sa, nepopŕhli vás na jazyku.
Pozrite si recept na žihľavovú polievku.
Šťavelová polievka

Štiav lúčny zrejme poznáte skôr ako šťaveľ. Má osviežujúcu chuť a na jar sa z neho bežne pripravuje chutná zelená polievka.
Dajte si polievku zo šťaveľu.
Krémová brokolicová polievka

Skvelou alternatívou k špenátu na Zelený štvrtok môže byť aj brokolicová polievka.
Skúste si pripraviť napríklad túto krémovú brokolicovú polievku.
Hlavné jedlá na Zelený štvrtok
Penne so špenátom
Cestoviny, bazalka, hrášok, cesnak a lístky čerstvého špenátu. Toto jednoduché a chutné jedlo pripravíte aj bez veľkých kuchárskych zručností.
Pripravte si penne so špenátom.
Brokolicová frittata
Na prípravu slaného brokolicového koláča vám veľa netreba. Samozrejme, k základným ingredienciám môžete pridať aj niečo navyše. Ak nedržíte bezmäsitý pôst pred Veľkou nocou, môžete siahnuť po šunke či slanine.
Inšpirujte sa receptom na brokolicovú frittatu.
Špenátové palacinky s bryndzou
Sladké palacinky sú síce populárnejšie, ale slaná verzia rozhodne stojí za pozornosť. Pridajte do klasického palacinkového cesta špenát a palacinky naplňte bryndzou. Namiesto bryndze môžete použiť syr.
Prejdite na recept na špenátové palacinky s bryndzou.
Zapekaná brokolica
Zapekaná zelenina so syrom a jogurtom je ľahko stráviteľná a nenáročná na prípravu. Takto pripravenú brokolicu môžete podávať ako hlavné jedlo aj ako prílohu.
Pozrite si recept na zapekanú brokolicu.
Špenátové gnocchi

Namiesto špenátovej polievky či prívarku si môžete pripraviť na obed aj vynikajúce špenátové gnocchi.
Pripravte si špenátové gnocchi.
Chuťovky na Zelený štvrtok
Krekry z medvedieho cesnaku a špenátu
V sezóne medvedieho cesnaku treba využiť jeho potenciál naplno. Okrem polievky či pesta si môžete z medvedieho cesnaku pripraviť aj chutné krekry.
Prejdite na postup na krekry z medvedieho cesnaku a špenátu.

Toasty s hráškovo-parmezánovou nátierkou
Hrášková polievka či hráškové rizoto sú stálice, ktoré nesklamú. Ak máte radi chuť zeleného hrášku, určite vás nesklame ani hrášková nátierka s parmezánom.
Inšpirujte sa receptom na toasty s hráškovo-parmezánovou nátierkou.
Avokádová nátierka

Máte chuť na niečo zelené ale nechce sa vám variť?
Pripravte si lahodnú avokádovú nátierku.
Dezerty na Zelený štvrtok
Pistáciová bábovka

Zelené jedlo na Zelený štvrtok nemusí byť iba slané. Ak použijete pistácie, máte razom zelený dezert.
Pripravte si napríklad pistáciovú bábovku.
Špenátovo-tvarohová roláda
Sladká špenátová roláda nie je zaujímavá len na pohľad, špenát jej dodáva vláčnosť a s tvarohovou plnkou ide o svieži dezert.
Tu je postup na špenátovo-tvarohovú roládu
Machový koláč s čokoládou
Sladký makový koláč so špenátom, je dôkazom, že špenát nie je len zelenina vhodná na prívarok.
Vyskúšajte recept na machový koláč s čokoládou.
Pistáciovo-malinové veterníky

Ak máte viac času a kuchárskej zručnosti, môžete na Zelený štvrtok pripraviť aj veterníky.
Zelenú farbu im dodá pistáciová pasta v poleve aj plnke.
Prehľad všetkého, čo sa vám môže hodiť na Veľkú noc 2025:

- Aké bude počasie na Veľkú noc?
- TV program na Veľkú noc
- Otváracie hodiny počas Veľkej noci
- Kedy je Veľká noc v roku 2025?
- Tradičné recepty na veľkonočné koláče - paska, mazanec či baranček
- Slané recepty na Veľkú noc - baba, syrová roláda či hrudka
- Ako ozdobiť veľkonočné vajíčka
- Tipy na jarné dekorácie
- Veľkonočné zvyky a tradície na Slovensku