Pesto je malý zázrak v poháriku

Kto ho pozná nedokáže mu odolať. Poznáte aj vy túto rýchlu pochúťku?

(Zdroj: Fotolia.com)

Kupujete ho, alebo si ho mixujete presne podľa vlastnej chuti? Pesto je čoraz populárnejšie po celom svete. Rozmýšľali ste už niekedy kde sa vlastne vzalo?

Šesť faktov o peste, ktoré sa vám zídu

1. Pesto je studená omáčka, ktorú vymysleli Taliani

Názov pochádza zo slova pestare, čo by sa dalo preložiť ako „rozdrviť“. Niet divu, že sa od nepamäti pripravovalo v mažiari.

2. Pesto už nepatrí iba na cestoviny

Čoraz častejšie sa využíva aj na ochutenie zemiakov, ryže, kuskusu, ako základ pod pizzu, na bruschetti alebo crostini, pridáva sa do jogurtu ako omáčka ku grilovanému mäsu, namiesto byliniek do polievok a šalátových zálievok, ale i ako marináda na pečenú zeleninu, ryby i červené a biele mäso. Lyžička pesta výborne ochutí i bylinkové maslo.

3. Jeho základ má každý v kuchyni

Základom pravého janovského zeleného pesta je bazalka, cesnak, píniové oriešky, extra panenský olivový olej a tri druhy syra. Drsný a zrnitý grana padano, ovčí pecorino romano a ovčí pecorino Sardo vyrábaný zo špeciálneho plemena oviec žijúcich na ostrove Sardínia.

4. Sicílske pesto je vzdialený bratranec

Úplne z iného súdka je sicílske pesto, ktoré má vďaka obsahu sušených paradajok červenú farbu, v kalábrijskej variácii používajú grilované papriky a provensálskou obmenou je takzvané pistou, ktoré zväčša neobsahuje oriešky.

5. Pesto s chuťou vášho regiónu

Dnes je pesto známe po celom svete a každý región alebo aj samotná domácnosť si recept upravili podľa svojich chutí. Klasickú bazalku striedajú rôzne druhy byliniek a rastliniek. Osviežujúcu chuť získate pridaním mäty, ničím výnimočným nie sú všetky druhy listových šalátov, špenátov a celkovo rôznej zeleniny. U nás sa veľkej obľube tešia listy medvedieho cesnaku alebo ešte nedozreté výhony a hlavičky jarného cesnaku, ktorý je vďaka nezrelosti a mliečnej chuti oveľa jemnejší.

6. Bylinky a orechy idú k sebe

Obmieňať možno i všetky druhy orechov a semien. Od vlašských, lieskových až po pistácie, nesolené arašidy, mandle, tekvicové i slnečnicové semienka, ktoré majú výborný podiel tukov.

Ako pesto skladovať?

  • V chlade v dobre uzatvorenej najčastejšie sklenenej nádobe vydrží pesto od dva až štyri týždne. Aby ste zabránili prístupu vzduchu, baktérií a vzniku plesní, po každom odobratí zalejte uhladený povrch pesta olivovým olejom.
  • Pesto môžete aj mraziť. Výhodnejšie je mraziť variácie bez syra, ktorý tam pridáte až po rozmrazení základnej hmoty.
  • Sterilizovanie nie je veľmi obľúbené, pretože zahrievanie zvykne meniť chuť i jasnú farbu pesta, preto by ste sa mali vyhýbať i dlhému preváraniu počas prípravy pokrmov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  2. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  5. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  6. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  7. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  8. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  9. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  10. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 15 777
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 711
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 718
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 317
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 855
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 4 630
  7. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 4 422
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 897
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 819
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 498

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Milan Kňažko: Fico klame, keď tvrdí, že nevedel, kam sa sťahuje

Keď nie ste aktívny v obrane svojich práv, prídete o ne, tvrdí MILAN KŇAŽKO.

DOMOV

Pri kontrole pošty sa Danko môže pozrieť do zahraničia

Preverovanie zásielok robí aj pošta. Obálky však neotvárajú.

KOMENTÁRE

Bez Radičovej, bez Kisku a bez obáv: v čom majú Mihál s Beblavým nevýhodu

Postačia úroveň a normálnosť na úspech v politike? Alebo budú práve naopak, hendikepom?

Neprehliadnite tiež

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na maturitu a štátnice?

Skúšky v škole sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.

Sezóna špargle je v plnom prúde, pripravte si desať chutných receptov

O špargli sa hovorí ako o kráľovskej zelenine. Má jemnú a lahodnú chuť, ale aj dietologické a liečivé vlastnosti.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop