Pesto je malý zázrak v poháriku

Kto ho pozná nedokáže mu odolať. Poznáte aj vy túto rýchlu pochúťku?

(Zdroj: Fotolia.com)

Kupujete ho, alebo si ho mixujete presne podľa vlastnej chuti? Pesto je čoraz populárnejšie po celom svete. Rozmýšľali ste už niekedy kde sa vlastne vzalo?

Šesť faktov o peste, ktoré sa vám zídu

1. Pesto je studená omáčka, ktorú vymysleli Taliani

Názov pochádza zo slova pestare, čo by sa dalo preložiť ako „rozdrviť“. Niet divu, že sa od nepamäti pripravovalo v mažiari.

2. Pesto už nepatrí iba na cestoviny

Čoraz častejšie sa využíva aj na ochutenie zemiakov, ryže, kuskusu, ako základ pod pizzu, na bruschetti alebo crostini, pridáva sa do jogurtu ako omáčka ku grilovanému mäsu, namiesto byliniek do polievok a šalátových zálievok, ale i ako marináda na pečenú zeleninu, ryby i červené a biele mäso. Lyžička pesta výborne ochutí i bylinkové maslo.

3. Jeho základ má každý v kuchyni

Základom pravého janovského zeleného pesta je bazalka, cesnak, píniové oriešky, extra panenský olivový olej a tri druhy syra. Drsný a zrnitý grana padano, ovčí pecorino romano a ovčí pecorino Sardo vyrábaný zo špeciálneho plemena oviec žijúcich na ostrove Sardínia.

4. Sicílske pesto je vzdialený bratranec

Úplne z iného súdka je sicílske pesto, ktoré má vďaka obsahu sušených paradajok červenú farbu, v kalábrijskej variácii používajú grilované papriky a provensálskou obmenou je takzvané pistou, ktoré zväčša neobsahuje oriešky.

5. Pesto s chuťou vášho regiónu

Dnes je pesto známe po celom svete a každý región alebo aj samotná domácnosť si recept upravili podľa svojich chutí. Klasickú bazalku striedajú rôzne druhy byliniek a rastliniek. Osviežujúcu chuť získate pridaním mäty, ničím výnimočným nie sú všetky druhy listových šalátov, špenátov a celkovo rôznej zeleniny. U nás sa veľkej obľube tešia listy medvedieho cesnaku alebo ešte nedozreté výhony a hlavičky jarného cesnaku, ktorý je vďaka nezrelosti a mliečnej chuti oveľa jemnejší.

6. Bylinky a orechy idú k sebe

Obmieňať možno i všetky druhy orechov a semien. Od vlašských, lieskových až po pistácie, nesolené arašidy, mandle, tekvicové i slnečnicové semienka, ktoré majú výborný podiel tukov.

Ako pesto skladovať?

  • V chlade v dobre uzatvorenej najčastejšie sklenenej nádobe vydrží pesto od dva až štyri týždne. Aby ste zabránili prístupu vzduchu, baktérií a vzniku plesní, po každom odobratí zalejte uhladený povrch pesta olivovým olejom.
  • Pesto môžete aj mraziť. Výhodnejšie je mraziť variácie bez syra, ktorý tam pridáte až po rozmrazení základnej hmoty.
  • Sterilizovanie nie je veľmi obľúbené, pretože zahrievanie zvykne meniť chuť i jasnú farbu pesta, preto by ste sa mali vyhýbať i dlhému preváraniu počas prípravy pokrmov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 971
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 114
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 997
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 822
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 446
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 956
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 581
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 584
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 462
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 213

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.