SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Pesto je malý zázrak v poháriku

Kto ho pozná nedokáže mu odolať. Poznáte aj vy túto rýchlu pochúťku?

(Zdroj: Fotolia.com)

Kupujete ho, alebo si ho mixujete presne podľa vlastnej chuti? Pesto je čoraz populárnejšie po celom svete. Rozmýšľali ste už niekedy kde sa vlastne vzalo?

V článku nájdete

Vyskúšajte pesto podľa našich receptov.

Bazalkové pesto s píniovými orieškami

Bazalkové pesto s píniovými orieškami Bazalkové pesto s píniovými orieškami (zdroj: Fotolia.com)

Pohárik pesta síce zoženiete v každom obchode, ale najlepšie je predsa len to vaše – domáce. Prejsť na recept

Petržlenové pesto s vlašskými orechmi

Petržlenové pesto s vlašskými orechmi Petržlenové pesto s vlašskými orechmi (zdroj: Fotolia.com)

Kým kučeravá vňať dodá na objeme, obyčajná na chuti. Preto ak chcete výraznejšiu chuť, môžete použiť obidve šálky obyčajnej vňate alebo kučeravú nahradiť ešte výraznejšou - koriandrovou. Prejsť na recept

Skryť Vypnúť reklamu

Pesto zo sušených paradajok

Pesto zo sušených paradajok Pesto zo sušených paradajok (zdroj: Fotolia.com)

Do tohto pesta je vynikajúci olej slnečnicový, ale aj olivový. Ak radi experimentujete, určite použite olej zo sušených paradajok, ktorý je už mierne ochutený. Namiesto bazalky môžete siahnuť aj po tymiane alebo rozmaríne. Prejsť na recept

Rukolovo-olivové pesto s mandľami

Rukolovo-olivové pesto s mandľami Rukolovo-olivové pesto s mandľami (zdroj: Fotolia.com)

Namiesto klasiky z bazalky, môžete vyskúšať rukolové pesto a doteraz nepoznané chute. Prejsť na recept

Pesto z petržlenovej vňate s mandľami

Pesto z petržlenovej vňate s mandľami Pesto z petržlenovej vňate s mandľami (zdroj: Naničmama.sk | Dzeny)

Ak neviete čo s petržlenovou vňaťou, pokojne z nej pripravte pesto. Ak ho chcete mraziť, nepridávajte syr. Prejsť na recept

Pesto z medvedieho cesnaku

pesto z medvedieho cesnaku pesto z medvedieho cesnaku (zdroj: nanicmama.sme.sk/ivet@)

Pripravte si pesto z medvedieho cesnaku. Jeho sezóna je krátka, preto si treba urobiť zásoby. Prejsť na recept

Šesť faktov o peste, ktoré sa vám zídu

1. Pesto je studená omáčka, ktorú vymysleli Taliani

Názov pochádza zo slova pestare, čo by sa dalo preložiť ako „rozdrviť“. Niet divu, že sa od nepamäti pripravovalo v mažiari.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Pesto už nepatrí iba na cestoviny

Čoraz častejšie sa využíva aj na ochutenie zemiakov, ryže, kuskusu, ako základ pod pizzu, na bruschetti alebo crostini, pridáva sa do jogurtu ako omáčka ku grilovanému mäsu, namiesto byliniek do polievok a šalátových zálievok, ale i ako marináda na pečenú zeleninu, ryby i červené a biele mäso. Lyžička pesta výborne ochutí i bylinkové maslo.

3. Jeho základ má každý v kuchyni

Základom pravého janovského zeleného pesta je bazalka, cesnak, píniové oriešky, extra panenský olivový olej a tri druhy syra. Drsný a zrnitý grana padano, ovčí pecorino romano a ovčí pecorino Sardo vyrábaný zo špeciálneho plemena oviec žijúcich na ostrove Sardínia.

4. Sicílske pesto je vzdialený bratranec

Úplne z iného súdka je sicílske pesto, ktoré má vďaka obsahu sušených paradajok červenú farbu, v kalábrijskej variácii používajú grilované papriky a provensálskou obmenou je takzvané pistou, ktoré zväčša neobsahuje oriešky.

Skryť Vypnúť reklamu

5. Pesto s chuťou vášho regiónu

Dnes je pesto známe po celom svete a každý región alebo aj samotná domácnosť si recept upravili podľa svojich chutí. Klasickú bazalku striedajú rôzne druhy byliniek a rastliniek. Osviežujúcu chuť získate pridaním mäty, ničím výnimočným nie sú všetky druhy listových šalátov, špenátov a celkovo rôznej zeleniny. U nás sa veľkej obľube tešia listy medvedieho cesnaku alebo ešte nedozreté výhony a hlavičky jarného cesnaku, ktorý je vďaka nezrelosti a mliečnej chuti oveľa jemnejší.

6. Bylinky a orechy idú k sebe

Obmieňať možno i všetky druhy orechov a semien. Od vlašských, lieskových až po pistácie, nesolené arašidy, mandle, tekvicové i slnečnicové semienka, ktoré majú výborný podiel tukov.

Ako pesto skladovať?

  • V chlade v dobre uzatvorenej najčastejšie sklenenej nádobe vydrží pesto od dva až štyri týždne. Aby ste zabránili prístupu vzduchu, baktérií a vzniku plesní, po každom odobratí zalejte uhladený povrch pesta olivovým olejom.
  • Pesto môžete aj mraziť. Výhodnejšie je mraziť variácie bez syra, ktorý tam pridáte až po rozmrazení základnej hmoty.
  • Sterilizovanie nie je veľmi obľúbené, pretože zahrievanie zvykne meniť chuť i jasnú farbu pesta, preto by ste sa mali vyhýbať i dlhému preváraniu počas prípravy pokrmov.
Súvisiaci článok Tipy a recepty na prípravu pesta Čítajte  Súvisiaci článok Namixujeme si pesto Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 414
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 150
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 820
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 072
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 950
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 946
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 143
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 509
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 360
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.
Premiér Igor Matovič.

Koronavírus: Slovensko má ďalších 19 úmrtí, Oravu a Bardejov čaká plošné testovanie(minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 117 obetí.

Ilustračné foto
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.