Pesto je malý zázrak v poháriku

Kto ho pozná nedokáže mu odolať. Poznáte aj vy túto rýchlu pochúťku?

(Zdroj: Fotolia.com)

Kupujete ho, alebo si ho mixujete presne podľa vlastnej chuti? Pesto je čoraz populárnejšie po celom svete. Rozmýšľali ste už niekedy kde sa vlastne vzalo?

Šesť faktov o peste, ktoré sa vám zídu

1. Pesto je studená omáčka, ktorú vymysleli Taliani

Názov pochádza zo slova pestare, čo by sa dalo preložiť ako „rozdrviť“. Niet divu, že sa od nepamäti pripravovalo v mažiari.

2. Pesto už nepatrí iba na cestoviny

Čoraz častejšie sa využíva aj na ochutenie zemiakov, ryže, kuskusu, ako základ pod pizzu, na bruschetti alebo crostini, pridáva sa do jogurtu ako omáčka ku grilovanému mäsu, namiesto byliniek do polievok a šalátových zálievok, ale i ako marináda na pečenú zeleninu, ryby i červené a biele mäso. Lyžička pesta výborne ochutí i bylinkové maslo.

3. Jeho základ má každý v kuchyni

Základom pravého janovského zeleného pesta je bazalka, cesnak, píniové oriešky, extra panenský olivový olej a tri druhy syra. Drsný a zrnitý grana padano, ovčí pecorino romano a ovčí pecorino Sardo vyrábaný zo špeciálneho plemena oviec žijúcich na ostrove Sardínia.

4. Sicílske pesto je vzdialený bratranec

Úplne z iného súdka je sicílske pesto, ktoré má vďaka obsahu sušených paradajok červenú farbu, v kalábrijskej variácii používajú grilované papriky a provensálskou obmenou je takzvané pistou, ktoré zväčša neobsahuje oriešky.

5. Pesto s chuťou vášho regiónu

Dnes je pesto známe po celom svete a každý región alebo aj samotná domácnosť si recept upravili podľa svojich chutí. Klasickú bazalku striedajú rôzne druhy byliniek a rastliniek. Osviežujúcu chuť získate pridaním mäty, ničím výnimočným nie sú všetky druhy listových šalátov, špenátov a celkovo rôznej zeleniny. U nás sa veľkej obľube tešia listy medvedieho cesnaku alebo ešte nedozreté výhony a hlavičky jarného cesnaku, ktorý je vďaka nezrelosti a mliečnej chuti oveľa jemnejší.

6. Bylinky a orechy idú k sebe

Obmieňať možno i všetky druhy orechov a semien. Od vlašských, lieskových až po pistácie, nesolené arašidy, mandle, tekvicové i slnečnicové semienka, ktoré majú výborný podiel tukov.

Ako pesto skladovať?

  • V chlade v dobre uzatvorenej najčastejšie sklenenej nádobe vydrží pesto od dva až štyri týždne. Aby ste zabránili prístupu vzduchu, baktérií a vzniku plesní, po každom odobratí zalejte uhladený povrch pesta olivovým olejom.
  • Pesto môžete aj mraziť. Výhodnejšie je mraziť variácie bez syra, ktorý tam pridáte až po rozmrazení základnej hmoty.
  • Sterilizovanie nie je veľmi obľúbené, pretože zahrievanie zvykne meniť chuť i jasnú farbu pesta, preto by ste sa mali vyhýbať i dlhému preváraniu počas prípravy pokrmov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 132
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 406
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 220
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 308
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 078
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 608
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 184
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 863

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kedy tu mávate leto? Vlani bolo v stredu

Reportáž z najchladnejšieho miesta na Slovensku.

Píše Emil Višňovský

Dankova kauza ukázala, že naši politici si nevážia vzdelanie

Stačí im ničím nekrytý papier.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.