Petržlenové pesto s vlašskými orechmi
suroviny na viac porcií
- 1 šálka očistených vlašských orechov
- 1 šálka nahrubo nasekanej obyčajnej petržlenovej vňate
- 1 šálka nahrubo nasekanej kučeravej petržlenovej vňate
- 1/2 šálky strúhaného syra parmezánového typu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL soli
- 1/2 šálky ľanového alebo orechového oleja
Orechy krátko opražte na suchej panvici, aby uvoľnili vôňu. Do kuchynského robota so sekacím nožom vložte obidva druhy vňatí, syr, soľ, nasekaný cesnak a orechy. Mixujte niekoľko sekúnd, potom príborovým nožíkom alebo stierkou očistite strany nádoby a zjednoťte hmotu do stredu k nožu a znovu premixujte. Nakoniec za stáleho mixovania prilievajte tenkým prúdom olej. Podľa potreby a výraznosti použitého syra dochuťte pesto ešte soľou a korením. Servírujte ihneď alebo uzatvorené uskladnite do chladničky.
Tip: Kým kučeravá vňať dodá na objeme, obyčajná na chuti. Preto ak chcete výraznejšiu chuť, môžete použiť obidve šálky obyčajnej vňate alebo kučeravú nahradiť ešte výraznejšou - koriandrovou.