Ako potravina má šošovica jeden z najvyšších obsahov bielkovín. Má tiež dosť minerálov, vitamínov a železa, aby sa vyrovnala aj mäsu.
Strukoviny ako šošovica dokážu spomaliť trávenie a vstrebávanie cukrov do krvného obehu a tým regulujú hladinu glukózy v krvi. Navyše je šošovica nenáročná na pestovanie a omladzuje pôdu.
Dosť dôvodov na to, aby ste ju zaradili do svojho jedálnička.
Recepty zo šošovice
K zoznamu ingrediencií a postupu sa dostanete po kliknutí na odkaz alebo fotografiu.
Šošovicový prívarok s fašírkou
Jednoduchý šošovicový prívarok môžete ozvláštniť fašírkou plnenou vajíčkom. Pozrite si celý recept.
Šošovicový prívarok so zemiakmi
Väčšina ľudí dáva zemiaky vyvariť priamo do prívarku, vyskúšajte netradičný recept s pečenými zemiakmi ako prílohou. Celý recept na šošovicový prívarok.
Polievka z červenej šošovice - Ezogelin
Táto chutná polievka má pôvod v Turecku. V preklade jej názov znamená polievka nevesty Ezo, ktorá sa ňou vraj snažila získať si svoju svokru. Celý recept na polievku z červenej šošovice.
Šošovica s ryžou
Ak polovicu škrobovej prílohy ako zemiaky či ryžu nahradíte šošovicou, môžete si tak znížiť hodnoty cukru v krvi. Vyskúšajte napríklad tento recept na šošovicu s ryžou, ktorú môžete jesť samostatne či ako prílohu.
Čierna šošovica beluga s tekvicou (fotopostup)
Čierna šošovica dodá jedlu nezvyčajný vzhľad a príjemnú chuť. Vyskúšajte ju dokoreniť rímskou rascou, ktorá sa hodí k akejkoľvek šošovici. Celý recept a fotopostup na šošovicu s tekvicou.

Rýchla polievka z červenej šošovice
Príprava tejto šošovicovej polievky vám zaberie desať minúť, ďalšiu polhodinu sa bude variť. Pochutia si na nej aj deti.
Papriky plnené čiernou šošovicou
Nezvyčajná verzia plnených paprík poslúži ako ľahké hlavné jedlo či príloha. Na prípravu sa hodí najmä čierna šošovica, ktorá si po uvarení udrží tvar. Celý recept na papriky plnené šošovicou.
Šalát z červenej šošovice so smotanou
Ak červenú šošovicu spárujete s vajíčkom a tvarohovo-smotanovým základom dostanete netradičný ale chutný šalát, ktorý sa hodí ako večera. Nezabudnite dochutiť kurkumou, cesnakom a bylinkami. Recept na smotanový šalát so šošovicou.
Zemiakový šalát so šošovicou (v angličtine)
Na tento šalát budete potrebovať kilo rôznofarebných menších zemiakov, bielu časť z jedného veľkého póru a pol šálky čiernej alebo zelenej šošovice. Dresing si pripravíte z olivového oleja, šťavy z pomaranču, jablčného octu a dijonskej horčice. Pozrite si celý zoznam prísad a postup receptu na šalát zo zemiakov a šošovice od Patricie Bannan.
Typy šošovice a ich použitie
Šošovica je pôvodom z Indie, kde je základnou súčasťou mnohých receptu. Na Slovensku už dnes viete kúpiť rôzne druhy tejto strukoviny. V podstate ich môžete používať podľa chuti, ale jednotlivé typy sa hodia na rôzne druhy pokrmov.
Hnedá šošovica
Najčastejší typ šošovice, ktorí poznáte najmä z prívarkov. Majú jemnú zemitú chuť a pri varení si držia tvar. Hnedá šošovica je vhodná na rôzne typy pokrmov - od polievok, cez prívarky až po šaláty.
Varí sa zvyčajne okolo tridsať minút, no závisí od pokynov výrobcu.
Zelená šošovica
Ďalší rozšírený druh väčšej šošovice. Vhodná je taktiež na rôzne pokrmov vrátane prívarkov.
Existuje aj poddruh francúzskej zelenej šošovice „du puy,“ ktorá si po uvarení udrží najlepšie svoj tvar zo všetkých druhov, vhodná je preto skôr do šalátov ako prívarkov.
Červená šošovica
Červená šošovica je bez šupky a preto ju nemusíte variť dlho. Navyše je väčšia šanca, že sa rozvarí. Závisí od výrobku, ale niekedy jej stačí na uvarenie aj desať minút.
Hodí sa do indických jedál a tiež do hustých polievok či prívarkov.
Čierna šošovica
Známa tiež ako beluga, táto šošovica si skvele drží tvar aj po uvarení. Hodí sa do šalátov, polievok ale aj ako náhrada bežnej hnedej šošovice v akomkoľvek recepte.
Ďalšie recepty
- recepty na prívarky z tekvice, húb či hrachu,
- sladké aj slané jedlá z batatov,
- pätnásť receptov na tradičné jedlá slovenskej kuchyne,
- recepty zo šošovice, hrachu a fazule.