Suroviny:
Na papriky –
- 4 veľké žlté papriky
- 4 PL olivového oleja
- 1 žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stonky zeleru
- 2 mrkvy
- 200 g drobnozrnnej čiernej šošovice (napríklad beluga)
- 250 ml zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie
Na omáčku –
- 1 žltá cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 6 guľôčok nového korenia
- soľ a čierne korenie
- 600 g lúpaných rajčín
- Z paprík odkrojíme vrch so stopkou a odložíme bokom. Vydlabeme vnútro. Na veľkej panvici zohrejeme olej a speníme na nej cibuľu a cesnak nakrájané na drobno dozlatista. Pridáme na malé kocky nakrájaný zeler a mrkvu a podusíme 10 minút.
- Šošovicu prepláchneme a odstredíme vodu. Pridáme k zmesi. Podlejeme vývarom, osolíme a okoreníme. Varíme 40 minút.
- Šošovicové ragú necháme trochu vychladnúť a plníme ním papriky. Odrezanými vrchmi plnené papriky priklopíme.
- Vo väčšom hrnci si zohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak. Pridáme rajčiny, bobkové listy, korenie a soľ. Varíme 5 minút. DO omáčky vložíme plnené papriky, priklopíme pokrievkou a dusíme 10 minút. Dusené papriky podávame zdobené napríklad strúhaným parmezánom a poliate rajčinovou omáčkou. Môžeme ich využiť aj ako prílohu.