SME

Štedrovečerná večera: Recepty na vianočný stôl

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.

Tradičná štedrá večera má polievku a rybu. Niekde jedia aj bobaľky. Pripravte si ich na Vianoce 2024.Tradičná štedrá večera má polievku a rybu. Niekde jedia aj bobaľky. Pripravte si ich na Vianoce 2024. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Pozrite si nápady a tipy na jednotlivé jedlá, ktorými môžete zaplniť štedrovečerný stôl.

Tradičná večera sa začína oplátkou, pokračuje dobrou polievkou, zemiakovým šalátom a rybou. Nechýbajú ani nápady na chutné vianočné koláčiky.

Pozrite si viac tipov na vianočné jedlá a zákusky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičná štedrá večera

Predjedlo

Ako predjedlo si mnohé slovenské domácnosti na štedrý večer dávajú oplátky s medom a niekedy aj s cesnakom. Majú symbolizovať sladký a zdravý život.

Ich prípravu radšej prenechajte profesionálom a kúpte si ich v obchode.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka - kapustnica s klobásou

Jednou z tradičných vianočných polievok na Slovensku je kapustnica. Zvyčajne sa pripravuje zo sudovej kapusty, hríbov a niekto pridáva aj klobásu či sušené slivky.

Pozrite si recept na chutnú kapustnicu s klobáskou.

Hlavný chod - zemiakový šalát s kaprom

V mnohých rodinách je majonézový zemiakový šalát stále stálicou na štedrovečernom stole. Do tohto ide hrášok aj varené vajíčko, ale môžete ich vynechať.

Pozrite si recept na lahodný majonézový šalát.

K zemiakovému šalátu si môžete na štedrú večeru pripraviť kapra. Pôvodne sa na Slovensku medzi katolíkmi jedli na Vianoce ryby varené alebo na kyslo, až v 20. storočí sa začali vo veľkom vyprážať. K majonézovému šalátu, ktorý je na trávenie ťažší, si môžete pripraviť kapra na masle.

SkryťVypnúť reklamu

Pozrite si recept na kapra na masle od blogera Lóranta Kutlíka.

Dezert - bobaľky

Na štedrovečernom stole v niektorých rodinách nesmú chýbať ani sladké bobaľky ši pupáky, ktoré sa zvyčajne jedia po hlavnom chode.

Pupáky sú vlastne biele pečivo namočené v mlieku a dochutené buď makom či orechmi. Pečivo si môžete upiecť sami, alebo môžete použiť aj rožky.

Pozrite si recept na vlastnoručne pripravené bobaľky s makom.

Vianočné koláčiky

Vybrali sme štyri druhy vianočných koláčikov a sviatočného pečiva, ktoré si môžete pripraviť na Vianoce 2024. Upečte si iba jedny či dvoje, alebo aj všetky štyri, ak máte čas a chuť.

Vanilkové rožky

Vanilkové rožky sú obľúbené pre svoju krehkú štruktúru, jemnú chuť a najmä preto, že su relatívne ľahké na prípravu.

Pozrite si recept na viedenské vanilkové rožky.

SkryťVypnúť reklamu

Išelské tortičky

Chutné vianočné pečivo s lahodným krémom, také sú Išelské tortičky, ktoré pochádzajú z Rakúska. Na sviatočnom stole budú vyzerať efektne, no zrejme na ňom dlho nevydržia, lebo sú naozaj vynikajúce.

Pozrite si recept na Išelské tortičky.

Štedrák

Už od názvu je zrejmé, že Štedrák a Vianoce sú spolu späté. Odkazuje však aj na bohatosť plnky, okrem orechov receot používa aj mak, tvaroh a lekvár.

Pozrite si recept na tradičný Štedrák so štyrmi plnkami.

Opitý Izidor

Do tohto koláčiku ide aj dávka rumu a od toho dostal svoje meno. U niektorých ľudí nesmie chýbať na sviatočnom stole, kde skvele dopĺňa suchšie vianočné pečivo.

Pozrite si recept na vianočný koláč Opitý Izidor.

Vianočný vaječný likér

Niektorí si na Vianoce pripíjajú ríbezľovým vínom (aby kapustnica viac štípala), obyčajným červeným či nealkoholickým punčom alebo džúsom. Ak si chcete pripraviť na štedrovečerný stôl niečo vlastné a sviatočné, môžete vyskúšať vianočný likér.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozrite si celý recept na vianočný vaječný likér.

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Súvisiace témy: Recepty, recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 068
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 450
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 933
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 806
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 456
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 356
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 060
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 044
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 126
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 14 942
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 698
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 629
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 170
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 966
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 447
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 936
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu