Tri originálne recepty na vianočnú rybu na váš štedrovečerný stôl

Vylepšite tradičný recept drobnými detailmi, vneste do Vianoc trocha exotiky alebo si spravte diétnu alternatívu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ryba bola tajným symbolom prvých kresťanov v čase, keď boli považovaní za nebezpečnú sektu a prenasledovaní. Na štedrovečerný stôl sa dostala ako pôstne jedlo, ale aj vďaka šupinám, ktoré pripomínajú mince a sú symbolom bohatstva.

Ak si vraj dáte šupinku z vianočnej ryby do peňaženky, nebudete mať po celý nasledujúci rok núdzu o peniaze.

Na Slovensku sa kedysi jedávali na Štedrý večer varené alebo pečené zubáče, pstruhy a iné druhy sladkovodných rýb.

Podávali sa k nim varené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakový šalát s cibuľou. Vyprážaný kapor sa u nás udomácnil len nedávno, v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Katolícka cirkev nepovažovala kedysi za pôstne jedlo rybu vyprážanú v trojobale. To sa zmenilo v súvislosti s 2. vatikánskym koncilom, ktorý zmiernil prísne pôstne pravidlá.

Recept na vyprážaného kapra pochádza z Rakúska

Kapor sa zbaví hlavy a chvosta – tieto časti ryby sa zvyčajne využívajú na prípravu rybacej polievky. Potom sa nakrája priečne na podkovičky, ktoré sa obaľujú v trojobale a vypražia sa na oleji alebo masti.

Prebytočný tuk sa z hotových rezňov odsaje papierovou servítkou. Tradične sa k nim podáva vianočný zemiakový šalát.

Ďalším vianočným receptom je kapor na čierno, varený v hustej sladkokyslej omáčke zo sušených sliviek, mandlí, hrozienok, mrkvy, zeleru, smotany, strúhanky a čierneho piva.

Podáva sa s knedľou alebo s chlebom. Tento recept bol populárny v šestnástom storočí. V poslednom období však upadol do zabudnutia.

Kapor v cestíčku s mandľami a slivkami

01.jpg

suroviny

  • 600 g kapra
  • soľ
  • hladká múka
  • 1 vajce
  • trochu mlieka
  • 60 g nastrúhaného tvrdého syra
  • olej na vyprážanie
  • 1 citrón
  • mandľové lupienky a sušené slivky na ozdobu

Tento vyprážaný kapor pôsobí luxusne vďaka ozdobe z mandlí a sušených sliviek.

  1. Kapra naporcujeme na menšie kúsky, osolíme a obalíme v hladkej múke.
  2. V miske rozšľaháme vajce s mliekom, pridáme nastrúhaný syr, premiešame a rybu v namočíme do tejto zmesi. Napokon obalíme v strúhanke.
  3. Vypražíme dozlatista z oboch strán na rozohriatej panici s rastlinným olejom.
  4. Ozdobíme mandľovými lupienkami a sušenými slivkami. Podávame s kolieskom citróna.

Tip: Ak chcete toto jedlo trochu odľahčiť, vynechajte v cestíčku syr.

Prečítajte si tiež: Ako zabiť vianočného kapra?

Losos a šafranové cestoviny

02.jpg

suroviny

  • 270 g lososa
  • 250 g špagiet
  • 80 g smotanového syra
  • 1 cibuľa
  • 1 citrón
  • 3 PL oleja
  • soľ
  • šafran
  • petržlenová vňať

Výhodou lososa je, že sa nemusíte pri jedení trápiť s malými kostičkami, takže ho môžu jesť bez obáv aj deti.

  1. Lososa rozdelíme na plátky, ktoré opláchneme a osušíme. Orestujeme z oboch strán na oleji.
  2. Špagety uvaríme al dente a scedíme.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska a zľahka orestujeme. Podlejeme vodou zo špagiet, v ktorej rozmiešame smotanový syr. Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme štipku šafranu a premiešame so špagetami.

Tip: Pri podávaní naservírujeme na tanier najprv špagety, na ktoré položíme lososa a ozdobíme peržlenovou vňaťou.

Zubáč na masle

03.jpg

suroviny

  • 270 g filetov zo zubáča
  • trochu masla
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • citrónová šťava
  • pohár bieleho vína

Z takto pripravenej ryby zaručene nepriberiete.

  1. Filety zo zubáča prepláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme.
  2. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko restujeme z oboch strán dozlatista.
  3. Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním.

Tip: Zubáča môžete ozdobiť lístkami čerstvého tymiánu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 041
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 363
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 124
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 647
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 489
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 876
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 633
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 151
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 444
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 009

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

O zelený dres sa môže Sagan obrať už len vlastnou chybou

Po troch alpských etapách odstúpili piati výborní šprintéri.

SPIŠ KORZÁR

Pred povodňou v Starej Lesnej utekali dovolenkári aj miestni

Rekreanti skončili v škole, osadníci na úrade.

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Neprehliadnite tiež

Nie všetci v porne vzdychajú dobrovoľne, mení sa však k lepšiemu

Smrť piatich herečiek vyvolala veľa otázok.

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.