SME

Tri originálne recepty na vianočnú rybu na váš štedrovečerný stôl

Vylepšite tradičný recept drobnými detailmi, vneste do Vianoc trocha exotiky alebo si spravte diétnu alternatívu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ryba bola tajným symbolom prvých kresťanov v čase, keď boli považovaní za nebezpečnú sektu a prenasledovaní. Na štedrovečerný stôl sa dostala ako pôstne jedlo, ale aj vďaka šupinám, ktoré pripomínajú mince a sú symbolom bohatstva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak si vraj dáte šupinku z vianočnej ryby do peňaženky, nebudete mať po celý nasledujúci rok núdzu o peniaze.

Na Slovensku sa kedysi jedávali na Štedrý večer varené alebo pečené zubáče, pstruhy a iné druhy sladkovodných rýb.

Podávali sa k nim varené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakový šalát s cibuľou. Vyprážaný kapor sa u nás udomácnil len nedávno, v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

SkryťVypnúť reklamu

Katolícka cirkev nepovažovala kedysi za pôstne jedlo rybu vyprážanú v trojobale. To sa zmenilo v súvislosti s 2. vatikánskym koncilom, ktorý zmiernil prísne pôstne pravidlá.

Recept na vyprážaného kapra pochádza z Rakúska

Kapor sa zbaví hlavy a chvosta – tieto časti ryby sa zvyčajne využívajú na prípravu rybacej polievky. Potom sa nakrája priečne na podkovičky, ktoré sa obaľujú v trojobale a vypražia sa na oleji alebo masti.

Prebytočný tuk sa z hotových rezňov odsaje papierovou servítkou. Tradične sa k nim podáva vianočný zemiakový šalát.

Ďalším vianočným receptom je kapor na čierno, varený v hustej sladkokyslej omáčke zo sušených sliviek, mandlí, hrozienok, mrkvy, zeleru, smotany, strúhanky a čierneho piva.

Podáva sa s knedľou alebo s chlebom. Tento recept bol populárny v šestnástom storočí. V poslednom období však upadol do zabudnutia.

SkryťVypnúť reklamu

Kapor v cestíčku s mandľami a slivkami

01.jpg

suroviny

  • 600 g kapra
  • soľ
  • hladká múka
  • 1 vajce
  • trochu mlieka
  • 60 g nastrúhaného tvrdého syra
  • olej na vyprážanie
  • 1 citrón
  • mandľové lupienky a sušené slivky na ozdobu

Tento vyprážaný kapor pôsobí luxusne vďaka ozdobe z mandlí a sušených sliviek.

  1. Kapra naporcujeme na menšie kúsky, osolíme a obalíme v hladkej múke.
  2. V miske rozšľaháme vajce s mliekom, pridáme nastrúhaný syr, premiešame a rybu v namočíme do tejto zmesi. Napokon obalíme v strúhanke.
  3. Vypražíme dozlatista z oboch strán na rozohriatej panici s rastlinným olejom.
  4. Ozdobíme mandľovými lupienkami a sušenými slivkami. Podávame s kolieskom citróna.

Tip: Ak chcete toto jedlo trochu odľahčiť, vynechajte v cestíčku syr.

Prečítajte si tiež: Ako zabiť vianočného kapra? Čítajte 

Losos a šafranové cestoviny

02.jpg

suroviny

  • 270 g lososa
  • 250 g špagiet
  • 80 g smotanového syra
  • 1 cibuľa
  • 1 citrón
  • 3 PL oleja
  • soľ
  • šafran
  • petržlenová vňať

Výhodou lososa je, že sa nemusíte pri jedení trápiť s malými kostičkami, takže ho môžu jesť bez obáv aj deti.

SkryťVypnúť reklamu
  1. Lososa rozdelíme na plátky, ktoré opláchneme a osušíme. Orestujeme z oboch strán na oleji.
  2. Špagety uvaríme al dente a scedíme.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska a zľahka orestujeme. Podlejeme vodou zo špagiet, v ktorej rozmiešame smotanový syr. Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme štipku šafranu a premiešame so špagetami.

Tip: Pri podávaní naservírujeme na tanier najprv špagety, na ktoré položíme lososa a ozdobíme peržlenovou vňaťou.

Zubáč na masle

03.jpg

suroviny

  • 270 g filetov zo zubáča
  • trochu masla
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • citrónová šťava
  • pohár bieleho vína

Z takto pripravenej ryby zaručene nepriberiete.

  1. Filety zo zubáča prepláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme.
  2. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko restujeme z oboch strán dozlatista.
  3. Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním.

Tip: Zubáča môžete ozdobiť lístkami čerstvého tymiánu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  5. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  7. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 12 243
  2. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 089
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 5 054
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 596
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 2 924
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 392
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 1 964
  8. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins 1 610
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 58 907
  2. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 23 455
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 22 099
  4. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 8 139
  5. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 7 813
  6. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 611
  7. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 6 918
  8. Ján Bilohuščin: "Svetu vládnu starí kreténi" 5 396
  1. Radko Mačuha: Chránime Slovanov, sme Brat za Brata.
  2. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  3. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  4. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  5. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  6. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  7. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  8. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
SkryťZatvoriť reklamu