Tri originálne recepty na vianočnú rybu na váš štedrovečerný stôl

Vylepšite tradičný recept drobnými detailmi, vneste do Vianoc trocha exotiky alebo si spravte diétnu alternatívu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ryba bola tajným symbolom prvých kresťanov v čase, keď boli považovaní za nebezpečnú sektu a prenasledovaní. Na štedrovečerný stôl sa dostala ako pôstne jedlo, ale aj vďaka šupinám, ktoré pripomínajú mince a sú symbolom bohatstva.

Ak si vraj dáte šupinku z vianočnej ryby do peňaženky, nebudete mať po celý nasledujúci rok núdzu o peniaze.

Na Slovensku sa kedysi jedávali na Štedrý večer varené alebo pečené zubáče, pstruhy a iné druhy sladkovodných rýb.

Podávali sa k nim varené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakový šalát s cibuľou. Vyprážaný kapor sa u nás udomácnil len nedávno, v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Katolícka cirkev nepovažovala kedysi za pôstne jedlo rybu vyprážanú v trojobale. To sa zmenilo v súvislosti s 2. vatikánskym koncilom, ktorý zmiernil prísne pôstne pravidlá.

Recept na vyprážaného kapra pochádza z Rakúska

Kapor sa zbaví hlavy a chvosta – tieto časti ryby sa zvyčajne využívajú na prípravu rybacej polievky. Potom sa nakrája priečne na podkovičky, ktoré sa obaľujú v trojobale a vypražia sa na oleji alebo masti.

Prebytočný tuk sa z hotových rezňov odsaje papierovou servítkou. Tradične sa k nim podáva vianočný zemiakový šalát.

Ďalším vianočným receptom je kapor na čierno, varený v hustej sladkokyslej omáčke zo sušených sliviek, mandlí, hrozienok, mrkvy, zeleru, smotany, strúhanky a čierneho piva.

Podáva sa s knedľou alebo s chlebom. Tento recept bol populárny v šestnástom storočí. V poslednom období však upadol do zabudnutia.

Kapor v cestíčku s mandľami a slivkami

01.jpg

suroviny

  • 600 g kapra
  • soľ
  • hladká múka
  • 1 vajce
  • trochu mlieka
  • 60 g nastrúhaného tvrdého syra
  • olej na vyprážanie
  • 1 citrón
  • mandľové lupienky a sušené slivky na ozdobu

Tento vyprážaný kapor pôsobí luxusne vďaka ozdobe z mandlí a sušených sliviek.

  1. Kapra naporcujeme na menšie kúsky, osolíme a obalíme v hladkej múke.
  2. V miske rozšľaháme vajce s mliekom, pridáme nastrúhaný syr, premiešame a rybu v namočíme do tejto zmesi. Napokon obalíme v strúhanke.
  3. Vypražíme dozlatista z oboch strán na rozohriatej panici s rastlinným olejom.
  4. Ozdobíme mandľovými lupienkami a sušenými slivkami. Podávame s kolieskom citróna.

Tip: Ak chcete toto jedlo trochu odľahčiť, vynechajte v cestíčku syr.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Ako zabiť vianočného kapra?

Losos a šafranové cestoviny

02.jpg

suroviny

  • 270 g lososa
  • 250 g špagiet
  • 80 g smotanového syra
  • 1 cibuľa
  • 1 citrón
  • 3 PL oleja
  • soľ
  • šafran
  • petržlenová vňať

Výhodou lososa je, že sa nemusíte pri jedení trápiť s malými kostičkami, takže ho môžu jesť bez obáv aj deti.

  1. Lososa rozdelíme na plátky, ktoré opláchneme a osušíme. Orestujeme z oboch strán na oleji.
  2. Špagety uvaríme al dente a scedíme.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska a zľahka orestujeme. Podlejeme vodou zo špagiet, v ktorej rozmiešame smotanový syr. Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme štipku šafranu a premiešame so špagetami.

Tip: Pri podávaní naservírujeme na tanier najprv špagety, na ktoré položíme lososa a ozdobíme peržlenovou vňaťou.

Zubáč na masle

03.jpg

suroviny

  • 270 g filetov zo zubáča
  • trochu masla
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • citrónová šťava
  • pohár bieleho vína

Z takto pripravenej ryby zaručene nepriberiete.

  1. Filety zo zubáča prepláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme.
  2. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko restujeme z oboch strán dozlatista.
  3. Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním.

Tip: Zubáča môžete ozdobiť lístkami čerstvého tymiánu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 574
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 529
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 967
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 724
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 370
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 139
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 107
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 618

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.