Ryba bola tajným symbolom prvých kresťanov v čase, keď boli považovaní za nebezpečnú sektu a prenasledovaní. Na štedrovečerný stôl sa dostala ako pôstne jedlo, ale aj vďaka šupinám, ktoré pripomínajú mince a sú symbolom bohatstva.
Ak si vraj dáte šupinku z vianočnej ryby do peňaženky, nebudete mať po celý nasledujúci rok núdzu o peniaze.
Na Slovensku sa kedysi jedávali na Štedrý večer varené alebo pečené zubáče, pstruhy a iné druhy sladkovodných rýb.
Podávali sa k nim varené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakový šalát s cibuľou. Vyprážaný kapor sa u nás udomácnil len nedávno, v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.
Katolícka cirkev nepovažovala kedysi za pôstne jedlo rybu vyprážanú v trojobale. To sa zmenilo v súvislosti s 2. vatikánskym koncilom, ktorý zmiernil prísne pôstne pravidlá.
Recept na vyprážaného kapra pochádza z Rakúska
Kapor sa zbaví hlavy a chvosta – tieto časti ryby sa zvyčajne využívajú na prípravu rybacej polievky. Potom sa nakrája priečne na podkovičky, ktoré sa obaľujú v trojobale a vypražia sa na oleji alebo masti.
Prebytočný tuk sa z hotových rezňov odsaje papierovou servítkou. Tradične sa k nim podáva vianočný zemiakový šalát.
Ďalším vianočným receptom je kapor na čierno, varený v hustej sladkokyslej omáčke zo sušených sliviek, mandlí, hrozienok, mrkvy, zeleru, smotany, strúhanky a čierneho piva.
Podáva sa s knedľou alebo s chlebom. Tento recept bol populárny v šestnástom storočí. V poslednom období však upadol do zabudnutia.
Kapor v cestíčku s mandľami a slivkami
suroviny
- 600 g kapra
- soľ
- hladká múka
- 1 vajce
- trochu mlieka
- 60 g nastrúhaného tvrdého syra
- olej na vyprážanie
- 1 citrón
- mandľové lupienky a sušené slivky na ozdobu
Tento vyprážaný kapor pôsobí luxusne vďaka ozdobe z mandlí a sušených sliviek.
- Kapra naporcujeme na menšie kúsky, osolíme a obalíme v hladkej múke.
- V miske rozšľaháme vajce s mliekom, pridáme nastrúhaný syr, premiešame a rybu v namočíme do tejto zmesi. Napokon obalíme v strúhanke.
- Vypražíme dozlatista z oboch strán na rozohriatej panici s rastlinným olejom.
- Ozdobíme mandľovými lupienkami a sušenými slivkami. Podávame s kolieskom citróna.
Tip: Ak chcete toto jedlo trochu odľahčiť, vynechajte v cestíčku syr.

Losos a šafranové cestoviny
suroviny
- 270 g lososa
- 250 g špagiet
- 80 g smotanového syra
- 1 cibuľa
- 1 citrón
- 3 PL oleja
- soľ
- šafran
- petržlenová vňať
Výhodou lososa je, že sa nemusíte pri jedení trápiť s malými kostičkami, takže ho môžu jesť bez obáv aj deti.
- Lososa rozdelíme na plátky, ktoré opláchneme a osušíme. Orestujeme z oboch strán na oleji.
- Špagety uvaríme al dente a scedíme.
- Cibuľu nakrájame na kolieska a zľahka orestujeme. Podlejeme vodou zo špagiet, v ktorej rozmiešame smotanový syr. Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme štipku šafranu a premiešame so špagetami.
Tip: Pri podávaní naservírujeme na tanier najprv špagety, na ktoré položíme lososa a ozdobíme peržlenovou vňaťou.
Zubáč na masle
suroviny
- 270 g filetov zo zubáča
- trochu masla
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- soľ
- citrónová šťava
- pohár bieleho vína
Z takto pripravenej ryby zaručene nepriberiete.
- Filety zo zubáča prepláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme.
- Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko restujeme z oboch strán dozlatista.
- Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním.
Tip: Zubáča môžete ozdobiť lístkami čerstvého tymiánu.
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce