Tri originálne recepty na vianočnú rybu na váš štedrovečerný stôl

Vylepšite tradičný recept drobnými detailmi, vneste do Vianoc trocha exotiky alebo si spravte diétnu alternatívu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ryba bola tajným symbolom prvých kresťanov v čase, keď boli považovaní za nebezpečnú sektu a prenasledovaní. Na štedrovečerný stôl sa dostala ako pôstne jedlo, ale aj vďaka šupinám, ktoré pripomínajú mince a sú symbolom bohatstva.

Ak si vraj dáte šupinku z vianočnej ryby do peňaženky, nebudete mať po celý nasledujúci rok núdzu o peniaze.

Na Slovensku sa kedysi jedávali na Štedrý večer varené alebo pečené zubáče, pstruhy a iné druhy sladkovodných rýb.

Podávali sa k nim varené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakový šalát s cibuľou. Vyprážaný kapor sa u nás udomácnil len nedávno, v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Katolícka cirkev nepovažovala kedysi za pôstne jedlo rybu vyprážanú v trojobale. To sa zmenilo v súvislosti s 2. vatikánskym koncilom, ktorý zmiernil prísne pôstne pravidlá.

Recept na vyprážaného kapra pochádza z Rakúska

Kapor sa zbaví hlavy a chvosta – tieto časti ryby sa zvyčajne využívajú na prípravu rybacej polievky. Potom sa nakrája priečne na podkovičky, ktoré sa obaľujú v trojobale a vypražia sa na oleji alebo masti.

Prebytočný tuk sa z hotových rezňov odsaje papierovou servítkou. Tradične sa k nim podáva vianočný zemiakový šalát.

Ďalším vianočným receptom je kapor na čierno, varený v hustej sladkokyslej omáčke zo sušených sliviek, mandlí, hrozienok, mrkvy, zeleru, smotany, strúhanky a čierneho piva.

Podáva sa s knedľou alebo s chlebom. Tento recept bol populárny v šestnástom storočí. V poslednom období však upadol do zabudnutia.

Kapor v cestíčku s mandľami a slivkami

01.jpg

suroviny

  • 600 g kapra
  • soľ
  • hladká múka
  • 1 vajce
  • trochu mlieka
  • 60 g nastrúhaného tvrdého syra
  • olej na vyprážanie
  • 1 citrón
  • mandľové lupienky a sušené slivky na ozdobu

Tento vyprážaný kapor pôsobí luxusne vďaka ozdobe z mandlí a sušených sliviek.

  1. Kapra naporcujeme na menšie kúsky, osolíme a obalíme v hladkej múke.
  2. V miske rozšľaháme vajce s mliekom, pridáme nastrúhaný syr, premiešame a rybu v namočíme do tejto zmesi. Napokon obalíme v strúhanke.
  3. Vypražíme dozlatista z oboch strán na rozohriatej panici s rastlinným olejom.
  4. Ozdobíme mandľovými lupienkami a sušenými slivkami. Podávame s kolieskom citróna.

Tip: Ak chcete toto jedlo trochu odľahčiť, vynechajte v cestíčku syr.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Ako zabiť vianočného kapra?

Losos a šafranové cestoviny

02.jpg

suroviny

  • 270 g lososa
  • 250 g špagiet
  • 80 g smotanového syra
  • 1 cibuľa
  • 1 citrón
  • 3 PL oleja
  • soľ
  • šafran
  • petržlenová vňať

Výhodou lososa je, že sa nemusíte pri jedení trápiť s malými kostičkami, takže ho môžu jesť bez obáv aj deti.

  1. Lososa rozdelíme na plátky, ktoré opláchneme a osušíme. Orestujeme z oboch strán na oleji.
  2. Špagety uvaríme al dente a scedíme.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska a zľahka orestujeme. Podlejeme vodou zo špagiet, v ktorej rozmiešame smotanový syr. Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme štipku šafranu a premiešame so špagetami.

Tip: Pri podávaní naservírujeme na tanier najprv špagety, na ktoré položíme lososa a ozdobíme peržlenovou vňaťou.

Zubáč na masle

03.jpg

suroviny

  • 270 g filetov zo zubáča
  • trochu masla
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • citrónová šťava
  • pohár bieleho vína

Z takto pripravenej ryby zaručene nepriberiete.

  1. Filety zo zubáča prepláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme.
  2. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko restujeme z oboch strán dozlatista.
  3. Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním.

Tip: Zubáča môžete ozdobiť lístkami čerstvého tymiánu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 543
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 463
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 6 320
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 978
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 174
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 609
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 314
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 299
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 220
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 695

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli, teraz zarába milióny ročne.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.