Tri originálne recepty na vianočnú rybu na váš štedrovečerný stôl

Vylepšite tradičný recept drobnými detailmi, vneste do Vianoc trocha exotiky alebo si spravte diétnu alternatívu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ryba bola tajným symbolom prvých kresťanov v čase, keď boli považovaní za nebezpečnú sektu a prenasledovaní. Na štedrovečerný stôl sa dostala ako pôstne jedlo, ale aj vďaka šupinám, ktoré pripomínajú mince a sú symbolom bohatstva.

Ak si vraj dáte šupinku z vianočnej ryby do peňaženky, nebudete mať po celý nasledujúci rok núdzu o peniaze.

Na Slovensku sa kedysi jedávali na Štedrý večer varené alebo pečené zubáče, pstruhy a iné druhy sladkovodných rýb.

Podávali sa k nim varené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakový šalát s cibuľou. Vyprážaný kapor sa u nás udomácnil len nedávno, v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Katolícka cirkev nepovažovala kedysi za pôstne jedlo rybu vyprážanú v trojobale. To sa zmenilo v súvislosti s 2. vatikánskym koncilom, ktorý zmiernil prísne pôstne pravidlá.

Recept na vyprážaného kapra pochádza z Rakúska

Kapor sa zbaví hlavy a chvosta – tieto časti ryby sa zvyčajne využívajú na prípravu rybacej polievky. Potom sa nakrája priečne na podkovičky, ktoré sa obaľujú v trojobale a vypražia sa na oleji alebo masti.

Prebytočný tuk sa z hotových rezňov odsaje papierovou servítkou. Tradične sa k nim podáva vianočný zemiakový šalát.

Ďalším vianočným receptom je kapor na čierno, varený v hustej sladkokyslej omáčke zo sušených sliviek, mandlí, hrozienok, mrkvy, zeleru, smotany, strúhanky a čierneho piva.

Podáva sa s knedľou alebo s chlebom. Tento recept bol populárny v šestnástom storočí. V poslednom období však upadol do zabudnutia.

Kapor v cestíčku s mandľami a slivkami

01.jpg

suroviny

  • 600 g kapra
  • soľ
  • hladká múka
  • 1 vajce
  • trochu mlieka
  • 60 g nastrúhaného tvrdého syra
  • olej na vyprážanie
  • 1 citrón
  • mandľové lupienky a sušené slivky na ozdobu

Tento vyprážaný kapor pôsobí luxusne vďaka ozdobe z mandlí a sušených sliviek.

  1. Kapra naporcujeme na menšie kúsky, osolíme a obalíme v hladkej múke.
  2. V miske rozšľaháme vajce s mliekom, pridáme nastrúhaný syr, premiešame a rybu v namočíme do tejto zmesi. Napokon obalíme v strúhanke.
  3. Vypražíme dozlatista z oboch strán na rozohriatej panici s rastlinným olejom.
  4. Ozdobíme mandľovými lupienkami a sušenými slivkami. Podávame s kolieskom citróna.

Tip: Ak chcete toto jedlo trochu odľahčiť, vynechajte v cestíčku syr.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Ako zabiť vianočného kapra?

Losos a šafranové cestoviny

02.jpg

suroviny

  • 270 g lososa
  • 250 g špagiet
  • 80 g smotanového syra
  • 1 cibuľa
  • 1 citrón
  • 3 PL oleja
  • soľ
  • šafran
  • petržlenová vňať

Výhodou lososa je, že sa nemusíte pri jedení trápiť s malými kostičkami, takže ho môžu jesť bez obáv aj deti.

  1. Lososa rozdelíme na plátky, ktoré opláchneme a osušíme. Orestujeme z oboch strán na oleji.
  2. Špagety uvaríme al dente a scedíme.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska a zľahka orestujeme. Podlejeme vodou zo špagiet, v ktorej rozmiešame smotanový syr. Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme štipku šafranu a premiešame so špagetami.

Tip: Pri podávaní naservírujeme na tanier najprv špagety, na ktoré položíme lososa a ozdobíme peržlenovou vňaťou.

Zubáč na masle

03.jpg

suroviny

  • 270 g filetov zo zubáča
  • trochu masla
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • citrónová šťava
  • pohár bieleho vína

Z takto pripravenej ryby zaručene nepriberiete.

  1. Filety zo zubáča prepláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme.
  2. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko restujeme z oboch strán dozlatista.
  3. Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním.

Tip: Zubáča môžete ozdobiť lístkami čerstvého tymiánu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 553
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 554
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 231
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 132
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 998
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 850
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 731
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 579
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 271
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 247

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Z Nemecka urobila Merkelová hýbateľa Európy

Angela Merkelová bola v posledných rokoch tvárou Európskej únie. Bez domáce podpory to bude mať oveľa ťažšie.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.