SME

Vianočné dobroty z redakcie SME. Skúste uvariť a upiecť podľa našich receptov

Sladké aj slané jedlá na vianočný stôl.

Trochu iné krémeše Dominiky Colombovej.Trochu iné krémeše Dominiky Colombovej. (Zdroj: SME - MARKO ERD)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je tesne pred Vianocami a vy rozmýšľate nad tým, aké jedlo či sladký koláč by ste ešte pridali na sviatočný stôl? Nechajte sa inšpirovať ľuďmi, ktorých každý deň čítate či počúvate. Prinášame vám vianočné dobroty z redakčnej kuchyne SME. Dobrú chuť a prežite krásne sviatky!

Jakub Filo, zástupca šéfredaktorky

Vianoce sú čas, keď sme spolu

Mám rád tie malé denné či sezónne rituály. Pomáhajú mi ukotviť sa vo svete, spájať ma s ľuďmi, dávajú mi rytmus aj záchvev nostalgie. Vianoce sú pre väčšinu z nás koncentráciou rituálov, keď sa schádzame s našimi blízkymi pri stromčeku a okolo štedrovečerného stola, krájame jabĺčka, oblátky plníme medom a zajedáme cesnakom, pod obrus vkladáme peniaze, niektorí sa cez deň postia, spievajú koledy a každoročne sa hodiny vieme rozprávať o tom, či fazuľová alebo kapustnica, či jucha alebo poriadna klobásová s údeninou.

SkryťVypnúť reklamu

U nás doma to je kombinácia oravskej juchy, teda čírej kapustovej polievky potiahnutej paprikou, ktorá sa podáva so zemiakovou kašou, a gemerskej hustej klobásovej polievky s veľa hríbmi.

Hoci kapustnica je rituálom samým osebe, napokon sa aj z jej varenia stal u nás rituál.

Schádzame sa už ráno, na dvorčeku rodičovského domu, rozbaľujeme kotlinu a z varenia vianočnej kapustnice sa stáva takmer celodenný program, pri ktorom debatujeme, hodnotíme, smejeme sa. Spolu. A práve to je tá podstata.

Recept:

Vianočná kapustnica

Ingrediencie (neuvádzam počet ľudí, množstvá berte najmä ako pomery): 2 ks väčšej cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 kg – klobás (dávam kombináciu – mäkšiu a suchšiu –, pričom jednu vyberám vždy pikantnú), 2 kg – kyslej kapusty (nezlievať kapustovú šťavu, nepremývať), hríby – odporúčam najmä podľa chuti, ja ich mám rád, preto ich dávam viac, jedno balenie sušených sliviek alebo fíg, čierne korenie, bobkový list, červená paprika, smotana, zemiaky, maslo, mlieko, smreková vetvička.

SkryťVypnúť reklamu

Postup:

1. Cibuľu a cesnak nakrájané na malé kúsky a klobásu nakrájanú na kolieska hodíme do kotliny. Nemusíme pridávať olej. Klobáska po chvíli pustí masť a spolu s cibuľou vytvorí základ.

2. Do kotliny vyžmýkame šťavu z kapusty a premiešame s klobáskovým základom. Zovrie prakticky okamžite a tak pridáme vodu a následne aj samotnú kapustu. Môžete ju nakrájať na menšie slíže, ak to tak máte radšej. Objem vody tiež závisí od toho, ako veľmi hustú chcete kapustnicu mať. Ja mám radšej hustejšiu. Počkáme, kým kapustnica začne bublať.

3. Pridáme korenie – bobkový list, niekoľko kusov, čierne korenie, červenú papriku. V tejto fáze pridávam približne dve tretiny hríbov.

4. Kapustnicu necháme variť na malom plameni približne 40 minút. Potom pridáme slivky alebo figy, podľa toho, čo máme k dispozícii, a tiež zvyšok hríbov. Táto druhá várka hríbov vytvorí to, že niektoré budú v kapustnici tuhšie, čo mám rád. Ak vám to nevyhovuje, pridajte všetky hríby v prvom kroku. Varíme ďalších 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu

5. Po 10 minútach pridáme smrekovú vetvičku, ideálne odrezanú z konca halúzky, aby bola čo najmladšia. Funguje ako korenie a kapustnici dodá peknú vôňu. Varíme ďalších desať minút a kapustnicu necháme dôjsť.

6. Na záver pridávame kyslú smotanu. Zvykli sme si pridávať ju priamo na záver varenia do hrnca, aby sa aj smotana premiešala s kapustnicou. V kotline to veľmi závisí od podmienok, lebo pri silnom vare sa vám môže zraziť. Je úplne v poriadku, ak smotanu nepridáte a každý si ju dá podľa chuti až priamo na tanieri.

7. Štedrovečernú kapustnicu varíme priamo 24. decembra. Ale ak máte ten luxus a môžete ju navariť skôr, kapustnica je vždy lepšia, keď 24 hodín postojí a ideálne zmrzne. Chute sa oveľa viac previažu.

8. Keďže môj otec jedával na Orave číru kapustnicu – juchu – teda bez samotnej kapusty a klobásy, dávali si do polievky zemiakovú kašu. A presne to robíme aj my.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

9. Doprostred taniera dáme za lyžicu zemiakovej kaše a zalejeme ju poriadnymi naberačkami kapustnice (aj s klobáskou, hríbmi a slivkami). Dávajte pozor, aby ste ešte vládali druhé.

10. Dobrú chuť a šťastné a veselé.

Denisa Koleničová, redaktorka sekcie Zdravie

Rozrastá sa rodina aj vianočné menu

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9DNZ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Vianoce 2025
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  6. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  8. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 917
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 950
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 789
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 440
  5. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 427
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 234
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 114
  8. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 554
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rudolf Huliak a nový minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Firma, ktorú vedie brat Rudolfa Huliaka, nezískala milióny z plánu obnovy.


4
Advokát David Lindtner na súde zastupoval aj stíhaného extrémistu Daniela Bombica.

Bývalý člen sýkorovcov na súde vypovedal o údajnom podplácaní.


5
Roman Antal pri predstavovaní projektu Veža snov na Štrbskom Plese v roku 2019.

Roman Antal uteká pred veriteľmi.


1
Peter Tkačenko.

Peter Tkačenko odpovedá na komentár Jakuba Fila.


11

Neprehliadnite tiež

Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


10
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 254
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 102
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 996
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 140
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 879
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 353
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 289
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 749
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťZatvoriť reklamu