SME

Vianočné dobroty z redakcie SME. Skúste uvariť a upiecť podľa našich receptov

Sladké aj slané jedlá na vianočný stôl.

Trochu iné krémeše Dominiky Colombovej.Trochu iné krémeše Dominiky Colombovej. (Zdroj: SME - MARKO ERD)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je tesne pred Vianocami a vy rozmýšľate nad tým, aké jedlo či sladký koláč by ste ešte pridali na sviatočný stôl? Nechajte sa inšpirovať ľuďmi, ktorých každý deň čítate či počúvate. Prinášame vám vianočné dobroty z redakčnej kuchyne SME. Dobrú chuť a prežite krásne sviatky!

Jakub Filo, zástupca šéfredaktorky

Vianoce sú čas, keď sme spolu

Mám rád tie malé denné či sezónne rituály. Pomáhajú mi ukotviť sa vo svete, spájať ma s ľuďmi, dávajú mi rytmus aj záchvev nostalgie. Vianoce sú pre väčšinu z nás koncentráciou rituálov, keď sa schádzame s našimi blízkymi pri stromčeku a okolo štedrovečerného stola, krájame jabĺčka, oblátky plníme medom a zajedáme cesnakom, pod obrus vkladáme peniaze, niektorí sa cez deň postia, spievajú koledy a každoročne sa hodiny vieme rozprávať o tom, či fazuľová alebo kapustnica, či jucha alebo poriadna klobásová s údeninou.

SkryťVypnúť reklamu

U nás doma to je kombinácia oravskej juchy, teda čírej kapustovej polievky potiahnutej paprikou, ktorá sa podáva so zemiakovou kašou, a gemerskej hustej klobásovej polievky s veľa hríbmi.

Hoci kapustnica je rituálom samým osebe, napokon sa aj z jej varenia stal u nás rituál.

Schádzame sa už ráno, na dvorčeku rodičovského domu, rozbaľujeme kotlinu a z varenia vianočnej kapustnice sa stáva takmer celodenný program, pri ktorom debatujeme, hodnotíme, smejeme sa. Spolu. A práve to je tá podstata.

Recept:

Vianočná kapustnica

Ingrediencie (neuvádzam počet ľudí, množstvá berte najmä ako pomery): 2 ks väčšej cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 kg – klobás (dávam kombináciu – mäkšiu a suchšiu –, pričom jednu vyberám vždy pikantnú), 2 kg – kyslej kapusty (nezlievať kapustovú šťavu, nepremývať), hríby – odporúčam najmä podľa chuti, ja ich mám rád, preto ich dávam viac, jedno balenie sušených sliviek alebo fíg, čierne korenie, bobkový list, červená paprika, smotana, zemiaky, maslo, mlieko, smreková vetvička.

SkryťVypnúť reklamu

Postup:

1. Cibuľu a cesnak nakrájané na malé kúsky a klobásu nakrájanú na kolieska hodíme do kotliny. Nemusíme pridávať olej. Klobáska po chvíli pustí masť a spolu s cibuľou vytvorí základ.

2. Do kotliny vyžmýkame šťavu z kapusty a premiešame s klobáskovým základom. Zovrie prakticky okamžite a tak pridáme vodu a následne aj samotnú kapustu. Môžete ju nakrájať na menšie slíže, ak to tak máte radšej. Objem vody tiež závisí od toho, ako veľmi hustú chcete kapustnicu mať. Ja mám radšej hustejšiu. Počkáme, kým kapustnica začne bublať.

3. Pridáme korenie – bobkový list, niekoľko kusov, čierne korenie, červenú papriku. V tejto fáze pridávam približne dve tretiny hríbov.

4. Kapustnicu necháme variť na malom plameni približne 40 minút. Potom pridáme slivky alebo figy, podľa toho, čo máme k dispozícii, a tiež zvyšok hríbov. Táto druhá várka hríbov vytvorí to, že niektoré budú v kapustnici tuhšie, čo mám rád. Ak vám to nevyhovuje, pridajte všetky hríby v prvom kroku. Varíme ďalších 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu

5. Po 10 minútach pridáme smrekovú vetvičku, ideálne odrezanú z konca halúzky, aby bola čo najmladšia. Funguje ako korenie a kapustnici dodá peknú vôňu. Varíme ďalších desať minút a kapustnicu necháme dôjsť.

6. Na záver pridávame kyslú smotanu. Zvykli sme si pridávať ju priamo na záver varenia do hrnca, aby sa aj smotana premiešala s kapustnicou. V kotline to veľmi závisí od podmienok, lebo pri silnom vare sa vám môže zraziť. Je úplne v poriadku, ak smotanu nepridáte a každý si ju dá podľa chuti až priamo na tanieri.

7. Štedrovečernú kapustnicu varíme priamo 24. decembra. Ale ak máte ten luxus a môžete ju navariť skôr, kapustnica je vždy lepšia, keď 24 hodín postojí a ideálne zmrzne. Chute sa oveľa viac previažu.

8. Keďže môj otec jedával na Orave číru kapustnicu – juchu – teda bez samotnej kapusty a klobásy, dávali si do polievky zemiakovú kašu. A presne to robíme aj my.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

9. Doprostred taniera dáme za lyžicu zemiakovej kaše a zalejeme ju poriadnymi naberačkami kapustnice (aj s klobáskou, hríbmi a slivkami). Dávajte pozor, aby ste ešte vládali druhé.

10. Dobrú chuť a šťastné a veselé.

Denisa Koleničová, redaktorka sekcie Zdravie

Rozrastá sa rodina aj vianočné menu

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C9DNZ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Vianoce 2025
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 744
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 209
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 5 903
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 113
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 861
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 493
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 508
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 997
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Líder opozičnej strany Syriza, Alexis Tsipras, ktorý by mohol získať okolo 30 percent hlasov.

Grécka vláda znižuje dane pre mladých a rodiny s deťmi.


7
Peter Tkačenko.

S Blanárovým cynizmom každodenne žijeme všetci.


15
Obytný dom v poľskej obci Wyryki, ktorý v stredu zasiahli trosky jedného z ruských dronov.

Trosky ruského dronu zničili strechu domu v Poľsku.


5
Ilustračné foto.

Prekáža im aj zložitá administratíva.


TASR a 1 ďalší 1
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 65 330
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 288
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 504
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 8 441
  5. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 242
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 094
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 5 019
  8. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 372
  1. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  2. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  3. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  4. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  5. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  6. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  7. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  8. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
SkryťZatvoriť reklamu