SME

Potraviny plné otravy. Ľudia kedysi jedlo prifarbovali pre krásu, netušili o hrozbe

Vylepšovalo sa mäso aj chlieb.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Wikimedia Commons / )

Naši predkovia jedli rôzne pokrmy, no určite nie bio stravu, čistú a nepoškvrnenú prídavnými látkami.

Vychutnávali si plody zeme so soľou, cukrami, korením a inými vylepšovadlami. Používali také zlepšovače chuti, vzhľadu a trvanlivosti, koľko im vtedajšie

technológie a financie dovolili.

Farbenie potravín má totiž oveľa dlhšiu históriu, než si vieme predstaviť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podvod so šafranom

Súvisiaci článok Dračia krv aj farby z hmyzu. Harvardova knižnica skrýva úchvatnú zbierku Čítajte 

Jedlo sa dofarbovalo a upravovalo dávno predtým, než vôbec vznikol systém toho, čo dnes poznáme ako "Éčka".

SkryťVypnúť reklamu

Skôr, než niektorú vládu začalo zaujímať, čím sa ľud živí, dokonca ešte predtým, než vznikli národné kuchyne.

V starovekom Egypte existovali výrobcovia sladkostí.

Prvé cukríky boli rôzne druhy ovocia kandizované v mede, pravdepodobne aj dofarbené vínom. Gréci kandizovali okrem ovocia aj orechy a kvety.

Proces kandizovania farbu plodov zvýraznil, ale nezmenil ju.

S príchodom stredoveku v Európe sa vyvinulo kulinárske umenie podobné dnešnému a zachovala sa kuchárska kniha v angličtine s názvom The Forme of Cury (1390).

Spis dokazuje, že vysoká šľachta jedla bohato korenené pokrmy, čo bol vtedajší symbol postavenia.

Recepty obsahovali aj návody na farbenie jedál, často sa používali horčica, kurkuma a šafran.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C6TCB na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 689
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 149
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 765
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 241
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 163
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 494
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 308
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 270
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 030
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 074
  3. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 483
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 011
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 8 030
  6. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 7 543
  7. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 272
  8. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 526
  1. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  2. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  3. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  4. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  5. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  6. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  7. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  8. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
SkryťZatvoriť reklamu