SME

Ako sa do potravín dostali Éčka a ako vznikla šmolková farba?

Ako vznikla šmolková farba?

Spirulina sa používa na zafarbovanie jedál.Spirulina sa používa na zafarbovanie jedál. (Zdroj: Unsplash)

Farbenie jedla má bohatú históriu, ktorá je rovnako pestrá, ako samotné potravinárske farbivá.

Estetika, ale napríklad aj pozornosť, ktorú jedlo púta na sociálnych sieťach, sú jedným z dôvodov, prečo sa to tak skoro nezmení.

Možno sa nad tým bežne nezamýšľame, no v potravinách sa kedysi používali nebezpečné prídavné látky, ktoré nikto (až do určitého času) nereguloval, no postupne začali dostávať svoje názvy a vnikali aj zaujímavé farbivá, ktoré sa v prírode hľadali len ťažko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S farbou prišiel zákon

V druhej polovici 19. storočia zverejňovala dobová tlač v Anglicku správy o tragédiách, ktoré spôsobilo nafarbené jedlo. Legislatíva proti nebezpečným aditívam, teda prídavným látkam, však chýbala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Zmena prišla neskoro a nie na Britských ostrovoch.

V roku 1882 nemecká vláda zakázala v jedlách arzén, meď, ortuť a podobné ,,nebezpečné minerály“.

V USA prišiel zákon O čistote jedla a liekov až v roku 1906, ale mal významný dopad na priemysel, pretože zoznam 700 povolených farbív zredukoval na sedem.

Od toho času sa mohlo pracovať len s látkami Ponceau 3R (4R dnes poznáme ako E 124), Azorubín S (dnes E 123), Erythrosín (červená, E 127), Indigokarmín (E 132), Light Green SF, Naphtol Yellow S a Orange 1 (zakázaná v roku 1956).

Vo Veľkej Británii schválili rozsiahly zákon o potravinách a liekoch až v roku 1938.

Číslo dostal hmyz, vitamíny aj popol

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C6TXA na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 13 754
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 7 443
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 307
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 778
  5. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 3 758
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 504
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 3 396
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 578
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 031
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 628
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 6 727
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 815
  5. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 5 562
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 378
  7. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 363
  8. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 5 219
  1. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  2. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  5. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  6. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  7. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  8. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
SkryťZatvoriť reklamu