Zabudnite na avokádo, na výslnie gastrotrendov mieria figy

Vyzerajú dobre na fotkách a zároveň sú veľmi zdravé.

(Zdroj: Pixabay.com)

Šupka tmavofialová ako hviezdna obloha, mäkký obal a šťavnaté vnútro, ktoré je až do otvorenia neistým tajomstvom. Čerstvé figy zažívajú svoj moment na výslní už niekoľko mesiacov a očakáva sa, že v roku 2018 sa stanú jednoznačným gastrotrendom.

Food blogy, kulinárske a lifestylové weby a aj neotrasiteľný zavádzač trendov Instagram naznačujú, že budú mať svoje miesto na našich tanieroch možno aj o čosi viac než populárne avokádo, ktoré si svoju pozíciu drží už dlhodobo.

Švajčiarska spoločnosť Firmenich, ktorá sa zaoberá tvorbou vôní a chutí, ich dokonca označila za chuť roka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Figy sú v kulinárstve veľmi všestranné, hodia sa nielen do šalátov, k syru, na chlieb, ale aj do dezertov či len tak do ruky ako rýchly snack. Ich fotogenický vizuál je zase príťažlivý pre fotografov.

Hoci sa o figách hovorí ako o exotickom ovocí, technicky vzaté ide o kvetenstvo, v ktorom sa spojili kvety a semená a vytvorili takzvané sykónium. Okrúhly až hruškovitý tvar býva rôznej farby od zelenej cez ružovo-červenú až po tmavofialovú.

Prečítajte si tiež: Nigella Lawson si obľúbila listy pandánu, svet očakáva nový gastrotrend

Sezóna fíg trvá zhruba od júla do októbra a sú typické najmä pre južnejšie položené krajiny. Čo je najdôležitejšie, obsahujú vysoké množstvá vlákniny a minerálov ako magnézium, mangán, kalcium a draslík. Navyše sú vhodné aj pri problémoch s trávením a zápchou.

Už aj v našich obchodoch sa dá v závislosti od ročného obdobia objaviť čerstvé figy. Ak na ne narazíte, môžete si pripraviť niektoré z nasledujúcich receptov alebo sa inšpirujte neodolateľnými kreáciami z Instagramu.

Recepty s figami:

Figový koláč s kukuričnou krupicou

Jogurt s figami a vlašskými orechmi

Snehový koláč s figami

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 953
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 15 516
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 995
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 9 850
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 763
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 460
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 615
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 483
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 908
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 155

Hlavné správy zo Sme.sk

BRATISLAVA

Historik: V Bratislave môže byť ukrytý poklad, ktorý doteraz nikto neobjavil

O tom, že mestský kat iba nestínal hlavy, ale riadil aj nevestinec a vyprázdňoval latríny, hovorí historik Vladimír Tomčík.

Autorská strana Michaely Terenzani

Keď Slovák kandidoval v meste Brusel

Aj naši cudzinci sa po Henrym Acordovi zaujímajú o komunálne voľby.

DOMOV

Bývalý redaktor STV: Bol som súčasťou propagandy. Keby som bol riaditeľ, tiež sa vyhodím

Téma manipulácie v médiách je podľa Jozefa Brezovského aktuálna.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.