Zabudnite na avokádo, na výslnie gastrotrendov mieria figy

Vyzerajú dobre na fotkách a zároveň sú veľmi zdravé.

(Zdroj: Pixabay.com)

Šupka tmavofialová ako hviezdna obloha, mäkký obal a šťavnaté vnútro, ktoré je až do otvorenia neistým tajomstvom. Čerstvé figy zažívajú svoj moment na výslní už niekoľko mesiacov a očakáva sa, že v roku 2018 sa stanú jednoznačným gastrotrendom.

Food blogy, kulinárske a lifestylové weby a aj neotrasiteľný zavádzač trendov Instagram naznačujú, že budú mať svoje miesto na našich tanieroch možno aj o čosi viac než populárne avokádo, ktoré si svoju pozíciu drží už dlhodobo.

Švajčiarska spoločnosť Firmenich, ktorá sa zaoberá tvorbou vôní a chutí, ich dokonca označila za chuť roka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Figy sú v kulinárstve veľmi všestranné, hodia sa nielen do šalátov, k syru, na chlieb, ale aj do dezertov či len tak do ruky ako rýchly snack. Ich fotogenický vizuál je zase príťažlivý pre fotografov.

Hoci sa o figách hovorí ako o exotickom ovocí, technicky vzaté ide o kvetenstvo, v ktorom sa spojili kvety a semená a vytvorili takzvané sykónium. Okrúhly až hruškovitý tvar býva rôznej farby od zelenej cez ružovo-červenú až po tmavofialovú.

Prečítajte si tiež: Nigella Lawson si obľúbila listy pandánu, svet očakáva nový gastrotrend

Sezóna fíg trvá zhruba od júla do októbra a sú typické najmä pre južnejšie položené krajiny. Čo je najdôležitejšie, obsahujú vysoké množstvá vlákniny a minerálov ako magnézium, mangán, kalcium a draslík. Navyše sú vhodné aj pri problémoch s trávením a zápchou.

Už aj v našich obchodoch sa dá v závislosti od ročného obdobia objaviť čerstvé figy. Ak na ne narazíte, môžete si pripraviť niektoré z nasledujúcich receptov alebo sa inšpirujte neodolateľnými kreáciami z Instagramu.

Recepty s figami:

Figový koláč s kukuričnou krupicou

Jogurt s figami a vlašskými orechmi

Snehový koláč s figami

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 13 696
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 612
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 7 016
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 270
  5. Vizuálny smog je problém 2 988
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 777
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 719
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 399
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 609
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 370

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kamaráti aj odkazy cez médiá. Danko a Bugár

Ako sa vyvíjali vzťahy medzi SNS a Most-Híd.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Aj Rusi boli okupovaní, už si to len priznať

Patrili k najväčším obetiam boľševickej diktatúry.

Neprehliadnite tiež

Prečo je ťažké prijať v živote zlyhania a ako nás môžu posúvať

Psychologička vysvetľuje, ako treba pristupovať k neúspechu.

Ako rozhýbať deti vo svete moderných technológií

Rodič musí byť dobrým pozorovateľom.

Komentár Michaely Žurekovej

Radšej zomrieť ako zhrešiť!

Vyznieva to jasne: cirkev si cení viac čistotu ako život.