SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Osviežujúce maškrtenie

Pripravte si domáce jogurty, ktoré budú celkom podľa vašej chuti, a navyše bez „éčok“.



figy2.jpgJogurt s figami a vlašskými orechmi

  • 4 čerstvé alebo sušené figy (namočené cez noc v čaji)
  • hrsť vlašských orechov


Figy umyjeme, usušíme a nakrájame na kúsky. V kastróliku na lyžičke vody ich podusíme cca 3 minúty.

Orechy nasekáme nahrubo a nasucho ich opražíme. Figy a orechy necháme mierne ochladiť, pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu), zabalíme a necháme zrieť.


banan2.jpgJogurt s banánmi, makom a medom

  • 1 banán
  • 1 lyžica maku
  • 2 lyžice medu


Banán olúpeme, nakrájame na kolieska a v kastróliku na lyžici vody podusíme cca 2 minúty. Mak ľahko orestujeme na suchej panvici alebo na grile.

Banán a mak necháme mierne vychladnúť, zľahka premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme v teple zrieť.


ceresne2.jpgJogurt s čerešňami

  • 15 vykôstkovaných čerešní (čerstvých alebo kompótových)
  • 1 lyžica medu


V kastróliku na lyžici vody podusíme vykôstkované čerešne cca 3 minúty.

Čerešne necháme trochu vychladnúť, premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri prípava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme zrieť v teple najlepšie cez noc.


marhule2.jpgJogurt s marhuľami a pistáciami

  • 4 marhule (čerstvé, kompótové alebo sušené)
  • 2 lyžičky nesolených pistáciových orieškov


Marhule nakrájané na kúsky podusíme cca 4 minúty. Ak použijeme sušené marhule, preperieme ich horúcou vodou a necháme aspoň hodinu vo vode. Potom ich ľahko podusíme.

Pistácie nasekáme a opražíme. Oboje necháme vychladnúť a pridáme k jogurtu. Zabalíme a necháme zrieť.

Príprava jogurtu


Ak použijeme niektorú zo šikovných mašiniek, takzvaných jogurtovačov, postupujme podľa návodu výrobcu. Klasická metóda sa zaobíde bez modernej techniky. Aby jogurtová zmes nevychladla, všetko musíme mať vopred pripravené.

Na 6 porcií

  • 1 l čerstvého plnotučného mlieka
  • 3 - 4 lyžice prírodného smotanového jogurtu


V hrnci zohrejeme mlieko asi na 65 stupňov Celzia, potom ho necháme vychladnúť asi na 40 stupňov Celzia a primiešame jogurt. Zmes dochutíme podľa vlastnej voľby (alebo sa necháme inšpirovať našimi receptmi) a prikryjeme pokrývkou.

Pripravíme si teplú deku, na ňu položíme obrus, na ten postavíme nádobu s jogurtom a poriadne ju zabalíme. Môžeme postupovať aj tak, že zmes rozdelíme do čistých a vyhriatych zaváracích pohárov s viečkami, ktoré tiež zabalíme do deky. Jogurt by mal pomaly vychladnúť a zrieť najlepšie po celú noc. Naše staré mamy ho dávali „spať“ na celú noc pod perinu. Hotový jogurt uložíme do chladničky.

Tip: Aby bol jogurt chutnejší, použijeme prísady (môžu byť i netradičné), ktoré musíme vopred tepelne spracovať. Do jogurtovej zmesi ich pridávame ešte teplé, aby jogurt neochladili. Preto i čerstvé ovocie vždy krátko podusíme. Keď použijeme sušené plody, umyjeme ich v horúcej vode a necháme minimálne hodinu, no najlepšie počas noci vo vode alebo v čaji. Potom ich, bez pridávania vody, ešte ľahko podusíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  2. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 471
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 883
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 230
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 592
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 522
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 140
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 047
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 706
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 842
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 810
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


9 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


12 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu