SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Osviežujúce maškrtenie

Pripravte si domáce jogurty, ktoré budú celkom podľa vašej chuti, a navyše bez „éčok“.



figy2.jpgJogurt s figami a vlašskými orechmi

  • 4 čerstvé alebo sušené figy (namočené cez noc v čaji)
  • hrsť vlašských orechov


Figy umyjeme, usušíme a nakrájame na kúsky. V kastróliku na lyžičke vody ich podusíme cca 3 minúty.

Orechy nasekáme nahrubo a nasucho ich opražíme. Figy a orechy necháme mierne ochladiť, pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu), zabalíme a necháme zrieť.


banan2.jpgJogurt s banánmi, makom a medom

  • 1 banán
  • 1 lyžica maku
  • 2 lyžice medu


Banán olúpeme, nakrájame na kolieska a v kastróliku na lyžici vody podusíme cca 2 minúty. Mak ľahko orestujeme na suchej panvici alebo na grile.

Banán a mak necháme mierne vychladnúť, zľahka premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme v teple zrieť.


ceresne2.jpgJogurt s čerešňami

  • 15 vykôstkovaných čerešní (čerstvých alebo kompótových)
  • 1 lyžica medu


V kastróliku na lyžici vody podusíme vykôstkované čerešne cca 3 minúty.

Čerešne necháme trochu vychladnúť, premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri prípava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme zrieť v teple najlepšie cez noc.


marhule2.jpgJogurt s marhuľami a pistáciami

  • 4 marhule (čerstvé, kompótové alebo sušené)
  • 2 lyžičky nesolených pistáciových orieškov


Marhule nakrájané na kúsky podusíme cca 4 minúty. Ak použijeme sušené marhule, preperieme ich horúcou vodou a necháme aspoň hodinu vo vode. Potom ich ľahko podusíme.

Pistácie nasekáme a opražíme. Oboje necháme vychladnúť a pridáme k jogurtu. Zabalíme a necháme zrieť.

Príprava jogurtu


Ak použijeme niektorú zo šikovných mašiniek, takzvaných jogurtovačov, postupujme podľa návodu výrobcu. Klasická metóda sa zaobíde bez modernej techniky. Aby jogurtová zmes nevychladla, všetko musíme mať vopred pripravené.

Na 6 porcií

  • 1 l čerstvého plnotučného mlieka
  • 3 - 4 lyžice prírodného smotanového jogurtu


V hrnci zohrejeme mlieko asi na 65 stupňov Celzia, potom ho necháme vychladnúť asi na 40 stupňov Celzia a primiešame jogurt. Zmes dochutíme podľa vlastnej voľby (alebo sa necháme inšpirovať našimi receptmi) a prikryjeme pokrývkou.

Pripravíme si teplú deku, na ňu položíme obrus, na ten postavíme nádobu s jogurtom a poriadne ju zabalíme. Môžeme postupovať aj tak, že zmes rozdelíme do čistých a vyhriatych zaváracích pohárov s viečkami, ktoré tiež zabalíme do deky. Jogurt by mal pomaly vychladnúť a zrieť najlepšie po celú noc. Naše staré mamy ho dávali „spať“ na celú noc pod perinu. Hotový jogurt uložíme do chladničky.

Tip: Aby bol jogurt chutnejší, použijeme prísady (môžu byť i netradičné), ktoré musíme vopred tepelne spracovať. Do jogurtovej zmesi ich pridávame ešte teplé, aby jogurt neochladili. Preto i čerstvé ovocie vždy krátko podusíme. Keď použijeme sušené plody, umyjeme ich v horúcej vode a necháme minimálne hodinu, no najlepšie počas noci vo vode alebo v čaji. Potom ich, bez pridávania vody, ešte ľahko podusíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 430
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 756
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 245
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 891
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 937
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 812
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 537
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 460
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kováčik pripomína, prečo treba udržať koalíciu

Hlavnou úlohou tejto vlády je nastolenie spravodlivosti.

Peter Tkačenko
Cynická obluda

Deľba práce v Slovane

A zatiaľ čo hráči vypadli odvšadiaľ odkiaľ sa dalo, fanúšikovia organizovali demonštráciu s výtržnosťami.