Osviežujúce maškrtenie

Pripravte si domáce jogurty, ktoré budú celkom podľa vašej chuti, a navyše bez „éčok“.



figy2.jpgJogurt s figami a vlašskými orechmi

  • 4 čerstvé alebo sušené figy (namočené cez noc v čaji)
  • hrsť vlašských orechov


Figy umyjeme, usušíme a nakrájame na kúsky. V kastróliku na lyžičke vody ich podusíme cca 3 minúty.

Orechy nasekáme nahrubo a nasucho ich opražíme. Figy a orechy necháme mierne ochladiť, pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu), zabalíme a necháme zrieť.


banan2.jpgJogurt s banánmi, makom a medom

  • 1 banán
  • 1 lyžica maku
  • 2 lyžice medu


Banán olúpeme, nakrájame na kolieska a v kastróliku na lyžici vody podusíme cca 2 minúty. Mak ľahko orestujeme na suchej panvici alebo na grile.

Banán a mak necháme mierne vychladnúť, zľahka premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme v teple zrieť.


ceresne2.jpgJogurt s čerešňami

  • 15 vykôstkovaných čerešní (čerstvých alebo kompótových)
  • 1 lyžica medu


V kastróliku na lyžici vody podusíme vykôstkované čerešne cca 3 minúty.

Čerešne necháme trochu vychladnúť, premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri prípava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme zrieť v teple najlepšie cez noc.


marhule2.jpgJogurt s marhuľami a pistáciami

  • 4 marhule (čerstvé, kompótové alebo sušené)
  • 2 lyžičky nesolených pistáciových orieškov


Marhule nakrájané na kúsky podusíme cca 4 minúty. Ak použijeme sušené marhule, preperieme ich horúcou vodou a necháme aspoň hodinu vo vode. Potom ich ľahko podusíme.

Pistácie nasekáme a opražíme. Oboje necháme vychladnúť a pridáme k jogurtu. Zabalíme a necháme zrieť.

Príprava jogurtu


Ak použijeme niektorú zo šikovných mašiniek, takzvaných jogurtovačov, postupujme podľa návodu výrobcu. Klasická metóda sa zaobíde bez modernej techniky. Aby jogurtová zmes nevychladla, všetko musíme mať vopred pripravené.

Na 6 porcií

  • 1 l čerstvého plnotučného mlieka
  • 3 - 4 lyžice prírodného smotanového jogurtu


V hrnci zohrejeme mlieko asi na 65 stupňov Celzia, potom ho necháme vychladnúť asi na 40 stupňov Celzia a primiešame jogurt. Zmes dochutíme podľa vlastnej voľby (alebo sa necháme inšpirovať našimi receptmi) a prikryjeme pokrývkou.

Pripravíme si teplú deku, na ňu položíme obrus, na ten postavíme nádobu s jogurtom a poriadne ju zabalíme. Môžeme postupovať aj tak, že zmes rozdelíme do čistých a vyhriatych zaváracích pohárov s viečkami, ktoré tiež zabalíme do deky. Jogurt by mal pomaly vychladnúť a zrieť najlepšie po celú noc. Naše staré mamy ho dávali „spať“ na celú noc pod perinu. Hotový jogurt uložíme do chladničky.

Tip: Aby bol jogurt chutnejší, použijeme prísady (môžu byť i netradičné), ktoré musíme vopred tepelne spracovať. Do jogurtovej zmesi ich pridávame ešte teplé, aby jogurt neochladili. Preto i čerstvé ovocie vždy krátko podusíme. Keď použijeme sušené plody, umyjeme ich v horúcej vode a necháme minimálne hodinu, no najlepšie počas noci vo vode alebo v čaji. Potom ich, bez pridávania vody, ešte ľahko podusíme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 7 476
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 759
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 662
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 471
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 948
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 648
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 308
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 274
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 164
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 871

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

KOMENTÁRE

Pravda a láska stoja na našej strane

Môj manžel a ja, na túto frázu si aj po vyše dvoch rokoch manželstva stále zvykám.

ŠPORT

Ramsay uzemnil aj Cháru. Nie som demokrat, tvrdí Kanaďan

Som fajn chlapík, keď hráči robia to, čo im poviem, hovorí nový tréner hokejovej reprezentácie.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.