Osviežujúce maškrtenie

Pripravte si domáce jogurty, ktoré budú celkom podľa vašej chuti, a navyše bez „éčok“.



figy2.jpgJogurt s figami a vlašskými orechmi

  • 4 čerstvé alebo sušené figy (namočené cez noc v čaji)
  • hrsť vlašských orechov


Figy umyjeme, usušíme a nakrájame na kúsky. V kastróliku na lyžičke vody ich podusíme cca 3 minúty.

Orechy nasekáme nahrubo a nasucho ich opražíme. Figy a orechy necháme mierne ochladiť, pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu), zabalíme a necháme zrieť.


banan2.jpgJogurt s banánmi, makom a medom

  • 1 banán
  • 1 lyžica maku
  • 2 lyžice medu


Banán olúpeme, nakrájame na kolieska a v kastróliku na lyžici vody podusíme cca 2 minúty. Mak ľahko orestujeme na suchej panvici alebo na grile.

Banán a mak necháme mierne vychladnúť, zľahka premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme v teple zrieť.


ceresne2.jpgJogurt s čerešňami

  • 15 vykôstkovaných čerešní (čerstvých alebo kompótových)
  • 1 lyžica medu


V kastróliku na lyžici vody podusíme vykôstkované čerešne cca 3 minúty.

Čerešne necháme trochu vychladnúť, premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri prípava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme zrieť v teple najlepšie cez noc.


marhule2.jpgJogurt s marhuľami a pistáciami

  • 4 marhule (čerstvé, kompótové alebo sušené)
  • 2 lyžičky nesolených pistáciových orieškov


Marhule nakrájané na kúsky podusíme cca 4 minúty. Ak použijeme sušené marhule, preperieme ich horúcou vodou a necháme aspoň hodinu vo vode. Potom ich ľahko podusíme.

Pistácie nasekáme a opražíme. Oboje necháme vychladnúť a pridáme k jogurtu. Zabalíme a necháme zrieť.

Príprava jogurtu


Ak použijeme niektorú zo šikovných mašiniek, takzvaných jogurtovačov, postupujme podľa návodu výrobcu. Klasická metóda sa zaobíde bez modernej techniky. Aby jogurtová zmes nevychladla, všetko musíme mať vopred pripravené.

Na 6 porcií

  • 1 l čerstvého plnotučného mlieka
  • 3 - 4 lyžice prírodného smotanového jogurtu


V hrnci zohrejeme mlieko asi na 65 stupňov Celzia, potom ho necháme vychladnúť asi na 40 stupňov Celzia a primiešame jogurt. Zmes dochutíme podľa vlastnej voľby (alebo sa necháme inšpirovať našimi receptmi) a prikryjeme pokrývkou.

Pripravíme si teplú deku, na ňu položíme obrus, na ten postavíme nádobu s jogurtom a poriadne ju zabalíme. Môžeme postupovať aj tak, že zmes rozdelíme do čistých a vyhriatych zaváracích pohárov s viečkami, ktoré tiež zabalíme do deky. Jogurt by mal pomaly vychladnúť a zrieť najlepšie po celú noc. Naše staré mamy ho dávali „spať“ na celú noc pod perinu. Hotový jogurt uložíme do chladničky.

Tip: Aby bol jogurt chutnejší, použijeme prísady (môžu byť i netradičné), ktoré musíme vopred tepelne spracovať. Do jogurtovej zmesi ich pridávame ešte teplé, aby jogurt neochladili. Preto i čerstvé ovocie vždy krátko podusíme. Keď použijeme sušené plody, umyjeme ich v horúcej vode a necháme minimálne hodinu, no najlepšie počas noci vo vode alebo v čaji. Potom ich, bez pridávania vody, ešte ľahko podusíme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 082
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 966
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 036
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 853
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 472
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 667
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 310
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 461
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 140
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 632

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.