Pripravte si domáce jogurty, ktoré budú celkom podľa vašej chuti, a navyše bez „éčok“.
Jogurt s figami a vlašskými orechmi
- 4 čerstvé alebo sušené figy (namočené cez noc v čaji)
- hrsť vlašských orechov
Figy umyjeme, usušíme a nakrájame na kúsky. V kastróliku na lyžičke vody ich podusíme cca 3 minúty.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Orechy nasekáme nahrubo a nasucho ich opražíme. Figy a orechy necháme mierne ochladiť, pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu), zabalíme a necháme zrieť.
Jogurt s banánmi, makom a medom
- 1 banán
- 1 lyžica maku
- 2 lyžice medu
Banán olúpeme, nakrájame na kolieska a v kastróliku na lyžici vody podusíme cca 2 minúty. Mak ľahko orestujeme na suchej panvici alebo na grile.
Banán a mak necháme mierne vychladnúť, zľahka premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri príprava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme v teple zrieť.
Jogurt s čerešňami
- 15 vykôstkovaných čerešní (čerstvých alebo kompótových)
- 1 lyžica medu
V kastróliku na lyžici vody podusíme vykôstkované čerešne cca 3 minúty.
Čerešne necháme trochu vychladnúť, premiešame s medom a pridáme k jogurtu (pozri prípava jogurtu). Jogurt zabalíme a necháme zrieť v teple najlepšie cez noc.
Jogurt s marhuľami a pistáciami
- 4 marhule (čerstvé, kompótové alebo sušené)
- 2 lyžičky nesolených pistáciových orieškov
Marhule nakrájané na kúsky podusíme cca 4 minúty. Ak použijeme sušené marhule, preperieme ich horúcou vodou a necháme aspoň hodinu vo vode. Potom ich ľahko podusíme.
Pistácie nasekáme a opražíme. Oboje necháme vychladnúť a pridáme k jogurtu. Zabalíme a necháme zrieť.
Príprava jogurtu
Ak použijeme niektorú zo šikovných mašiniek, takzvaných jogurtovačov, postupujme podľa návodu výrobcu. Klasická metóda sa zaobíde bez modernej techniky. Aby jogurtová zmes nevychladla, všetko musíme mať vopred pripravené.
Na 6 porcií
- 1 l čerstvého plnotučného mlieka
- 3 - 4 lyžice prírodného smotanového jogurtu
V hrnci zohrejeme mlieko asi na 65 stupňov Celzia, potom ho necháme vychladnúť asi na 40 stupňov Celzia a primiešame jogurt. Zmes dochutíme podľa vlastnej voľby (alebo sa necháme inšpirovať našimi receptmi) a prikryjeme pokrývkou.
Pripravíme si teplú deku, na ňu položíme obrus, na ten postavíme nádobu s jogurtom a poriadne ju zabalíme. Môžeme postupovať aj tak, že zmes rozdelíme do čistých a vyhriatych zaváracích pohárov s viečkami, ktoré tiež zabalíme do deky. Jogurt by mal pomaly vychladnúť a zrieť najlepšie po celú noc. Naše staré mamy ho dávali „spať“ na celú noc pod perinu. Hotový jogurt uložíme do chladničky.
Tip: Aby bol jogurt chutnejší, použijeme prísady (môžu byť i netradičné), ktoré musíme vopred tepelne spracovať. Do jogurtovej zmesi ich pridávame ešte teplé, aby jogurt neochladili. Preto i čerstvé ovocie vždy krátko podusíme. Keď použijeme sušené plody, umyjeme ich v horúcej vode a necháme minimálne hodinu, no najlepšie počas noci vo vode alebo v čaji. Potom ich, bez pridávania vody, ešte ľahko podusíme.
Autor: Pripravila: Inka Šafránková, smeŽeny, 25/2008