Snehový koláč s figami
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 4 bielky
- 200 g pieskového cukru
- 150 g mandľovej múky
- 1 ČL mletej škorice
- 2 figy
Voliteľne:
- 1 - 2 žĺtky
Formu alebo zapekaciu misu vysteľte papierom na pečenie, môžete ho jemne potrieť alebo presprejovať olejom. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, postupne doň pridávajte cukor a stále šľahajte, kým sa cukor neroztopí a nevznikne vám jemný biely krém. Nakoniec do cesta pridajte mandľovú múku zmiešanú so škoricou. Ak chcete mať koláč viac piškótový v tomto bode do cesta zapracujte i 1 - 2 žĺtky. Cesto rozotrite do formy a navrch naukladajte pokrájané figy. Pečte približne 35 - 45 minút.
Tip: Ak ste sa rozhodli použiť i žĺtky, zo zvyšných bielkov môžete ku koláču pripraviť i vanilkovým cukrom a trochou citrónovej šťavy, alebo džemom ochutený snehový krém šľahaný nad parou, podobne ako sa podáva ku šiškám. Tento koláč nemá byť vďaka múke úplne vysušený, ako je to pri snehových korpusoch a pusinkách pečených so škrobom, preto sa pečie pri vyššej teplote a kratší čas.