Recepty s mascarpone sú obľúbené pre krémovú konzistenciu a jemnú chuť. Tento taliansky krémový čerstvý syr pritom nemusíte využiť iba v tiramisu.
Mascarpone sa hodí do rôznych dezertov a zákuskov a nie všetky musíte piecť.
Recepty s mascarpone
Ako pripraviť mascarpone krém
Mascarpone krém sa hodí v kombinácii s ovocím, môžete ho použiť aj ako plnku do tort či náhradu za maslo.
Základný krém s mascarpone
Vo väčšine receptov využijete krém, ktorý je zložený z mascarpone, šľahačky a cukru. Môžete ho dochutiť aj vanilkou. Krém dobre drží a je ľahší, ako keby ste použili v recepte maslo.
- Mascarpone a vychladenú šľahačku (obe 250 gramov) dajte spolu do nádoby a šľahajte najskôr na nízkych otáčkach.
- Postupne pridávajte otáčky, keď sa zmes prepojí, otáčky opäť znížte.
- Máte hotový základný mascarpone krém.
Mascarpone krém so smotanou
- Mascarpone (500 gramov) vymiešajte s cukrom (100 gramov).
- Pridajte kyslú smotanu a vymiešajte na hladký krém.
Mascarpone krém s bielou čokoládou
- Roztopte si bielu čokoládu (150 gramov) vo vodnom kúpeli.
- Mscarpone (250 gramov) vymiešajte s krémovým syrom (150 gramov).
- Mierne vychladenú čokoládu pomaly pridávajte za stáleho miešania do zmesi mascarpone.
- V druhej miske si vyšľahajte šľahačku a následne ju primiešajte k prvej hmote.
Mascarpone krém s tvarohom
- Šľahačkovú smotanu (250 gramov) vyšľahajte s mascarpone (250 gramov) a cukrom (jedna polievková lyžica).
- Do zmesi ručne primiešajte jemný tvaroh (250 gramov).
Jednoduchy koláč s mascarpone
Tento výdatný čokoládový koláč dopĺňa krém s mascarpone a tvarohom. Príprava zákusku vám zaberie dokopy hodinu a päť minút. Celý recept na jednoduchý mascarpone koláč aj s postupom.
Rýchly dezert s mascarpone
Ak chcete pripraviť rýchly a chutný dezert, tento vám zaberie zhruba polhodinu. Okrem mascarpone budete potrebovať aj smotanu či tvaroh. Môžete ho pripraviť v zaváraninových pohárikoch. Recept na rýchly a svieži dezert s mascarpone.
Koláč s mascarpone a šlahačkou
Tento chutný broskyňový koláč je ideálny na leto. V plnke využíva mascarpone s pudingom a na vrchu je pokrytý šľahačkou. Recept na broskyňové rezy s mascarpone.
Tradičné tiramisu s mascarpone a žĺtkami

Do tradičného tiramisu krému idú okrem mascrpone aj žĺtka. Príprava si vyžaduje viac krokov, ale výsledok stojí za to. Recept na tiramisu.
Tiramisu
V tomto recepte sú žĺtka v kréme nahradené šľahačkou a vaječným likérom. Dosiahnete tak chuť tiramisu bez väčšej námahy. Recept na tiramisu bez źltok v kréme.
Dezert s mascarpone nepečený - recept s fotopostupom
Ak potrebujete rýchly recept, pri ktorom nestrávite pol dňa v kuchyni, tak tento recept zo sušienok a mascarpone krému je presne to, čo hľadáte. Recept na čokoládovo - smotanové lasagne s banánom.
Mandľový zákusok s mascarpone - recept s fotopostupom
Recept s fotopostupom na mandľový zákusok. Koláč s vynikajúcim žĺtkovým krémom je bez múky.
Tipy pre recepty s mascarpone
Ako vybrať mascarpone
- Správne mascaprone má hladkú štruktúru bez hrudiek.
- Ideálne by mascarpone malo mať čo najjednoduchšie zloženie. Vyberajte tie výrobky, ktoré sú zložené najmä z mlieka, smotany a kyseliny citrónovej či vínnej - tie sa používajú pri výrobe tohto krémového syra.
- Ak môžete, vyberte si mascarpone vyrobené v Taliansku.
Skladovanie a práca s mascarpone
- Mascarpone skladujte v chladničke. Po otvorení ho spotrebujte do piatich až siedmich dní.
- Ak neotvorenému mascarpone uplynula doba spotreby, stále môže byť bezpečné na jedenie. Ak nesmrdí a nezmenila sa mu štruktúra, môžete ho jesť aj zhruba desať dní po záruke.
- Pri miešaní mascarpone si dávajte pozor, aby sa krém nezrazil. Nemiešajte ho preto dlho.
- Šľahačku a mascarpone môžete radšej miešať osve. Spolu ich zapracujte už iba ručne.
Mascarpone a slané recepty
Mascarpone si svoje miesto nájde aj v slanej kuchyni. Môžete ho napríklad použiť:
- ako náhradu za maslo v nátierkach,
- namiesto smotany na varenie v omáčkach na cestoviny, aby boli krémovejšie,
- na zahustenie krémových polievok,
- ako prísadu v bešameli na zapekané zemiaky či cestoviny.

Čím nahradiť mascarpone
Iný krémový syr namiesto mascarpone
Namiesto mascarpone môžete použiť akýkoľvek iný krémový syr. Prídete tak v recepte o trochu sladkosti, ktorá je typická pre mascarpone. Recept preto podľa potreby doslaďte.
Nahraďte ho v pomere 1:1.
Jemný tvaroh
V receptoch - napríklad v cheesecaku - je dobrou náhradou mascarpone aj tvaroh typický aj pre slovenskú kuchyňu. Rátajte s tým, že tvaroh má kyslejšiu chuť.
Nahrádzajte v pomere 1:1.
Šľahačková smotana
Šľahačková smotana je dobrou náhradou mascarpone v receptoch, pri ktorých nie je až tak dôležitá tuhosť. Môžete ho takto nahradiť napríklad pri varení alebo pri výrobe tekutejších krémov.
Nahraďte v pomere 1:1.
Ak šľahačku zmiešate s krémovým syrom či tvarohom, môžete dosiahnuť podobnú konzistenciu, akú má mascarpone.
Ricotta pre zníženie obsahu tuku
Ricotta funguje ako dobrá náhrada mascarpone v koláčoch, napríklad v cheesecakoch. Výhodou ricotty je, že má nižší obsah tuku ako mascarpone.
Nahraďte v pomere 1:1.
Vegánske mascarpone
Pre vegánov a ľudí s intoleranciami či alergiou na mliečne bielkoviny sú v ponuke slovenských obchodov už aj náhrady mascarpone rastlinného pôvodu. Zvyčajne sa vegánske mascarpone vyrába na báze kokosového tuku.
Ďalšie nápady na recepty s mascarpone:
- Chutné koláče a dezerty s mascarpone.
- Recepty na nepečený cheesecake.
- Recepty na jahodové zákusky s mascarpone.