SME

Cukor, kakao aj vajcia. Viete, ktoré jedlá môžete jesť aj po záruke?

Stará múka nemusí zmariť pečenie.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Pixabay.com)

Na popoludnie ste si s deťmi naplánovali pečenie medovníkov. Vytiahnete všetky potrebné suroviny na pracovnú dosku a pohľadom zachytíte dátum minimálnej spotreby.

Na múke uplynul toto leto, na perníkovom korení ešte na jar... Plány na predvianočné pečenie nemusíte zahodiť spolu s múkou či korením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď ich otvoríte a viditeľne im nebude nič chýbať, môžete sa smelo pustiť do príprav vianočných dobrôt.

Suché sypké potraviny ako múka, cukor či rôzne prášky do pečenia vydržia dlhšie, ako si myslíte. Po skončení minimálnej trvanlivosti sa dajú použiť celý ďalší rok.

SkryťVypnúť reklamu

Viedenský experiment

Experti z viedenského magistrátu, konkrétne z oddelenia skúmania potravín, pred pár rokmi otestovali vybrané skupiny potravín. Zámerne ich nechali „zostarnúť“ a následne skúšali ich kvalitu a požívateľnosť.

Zistili, že mnohé potraviny – ak sa správne skladujú – bežne vydržia dlhšie, ako uvádza dátum ich minimálnej trvanlivosti vyznačený na obale.

Nemusia teda putovať hneď po skončení lehoty minimálnej trvanlivosti do koša.

Najdlhšie múka aj cukor

Súvisiaci článok Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé? Čítajte 

Aj rok navyše možno pripočítať k minimálnej trvanlivosti práve pri základných ingredienciách vianočného pečenia, ako sú múka, prášok do pečenia, pudingy aj rôzne druhy cukru.

Ak ste správne skladovali kakao či koreniny, používať ich podľa viedenských expertov môžete taktiež ďalší rok po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti.

SkryťVypnúť reklamu

Pomerne dlhú trvanlivosť vykazujú aj obľúbené silvestrovské pochúťky, ako sú tyčinky alebo čipsy. „Nadčasovať“ dokážu približne dva mesiace.

Zhruba 28 dní navyše vydržia rastlinné oleje – na vyprážanie kapra, ale aj majonéza či tatárska omáčka – do vianočného zemiakového šalátu.

S obmedzenou trvanlivosťou

Stále požívateľnou pravdepodobne bude aj čokoláda, ktorej dátum minimálnej spotreby ste zmeškali najviac o dva týždne.

Tri týždne navrch v testoch dosiahli prekvapivo vajcia, ktoré však pred konzumovaním treba poriadne uvariť. V rovnakej skupine s nimi sa ocitli aj tvrdé syry a maslo.

Čerstvé syry ako ricotta či mascarpone môžete skúsiť jesť aj zhruba desať dní po tom, ako im uplynula minimálna trvanlivosť. Mliečnym výrobkom, s výnimkou syrov a masla, prisúdili experti navyše najviac päť dní.

SkryťVypnúť reklamu

Senzorická skúška

Súvisiaci článok Desať receptov na tradičné vianočné medovníky Čítajte 

Ak sa rozhodnete, že potravine, ktorej minimálna trvanlivosť už uplynula, dáte ešte šancu, zapojte vlastné zmysly – zrak, čuch, hmat a chuť.

Chrobáčiky v múke alebo pleseň na chlebe zbadáte na prvý pohľad.

Ak jedlo vonia čudne, prípadne rovno zapácha, patrí do koša. Pokazenú potravinu možno spoznať aj tak, že sa napríklad rozpadáva, keď ju chytíte do ruky.

Ak prvé tri zmysly nič zvláštne nezachytili, môžete jedlo ochutnať.

Platí pritom, že predĺžiť trvanlivosť potravín dokážete najmä správnym skladovaním. Dôležitá je tiež správna teplota v domácej chladničke, ktorá by sa mala pohybovať od dvoch stupňov v jej dolnej časti až po maximálne osem stupňov v hornej časti.

Často sa potraviny v domácnostiach rýchlejšie kazia len preto, že teplota v chladničke je nastavená príliš vysoko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Základné pravidlo hovorí, že do dátumu minimálnej trvanlivosti výrobca garantuje, že produkt si udrží svoje špecifické vlastnosti, ako sú chuť, vzhľad, konzistencia či výživová hodnota. Podmienkou je však práve správne skladovanie a, samozrejme, zatvorený obal. Po otvorení treba zväčša potraviny skonzumovať čím skôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 994
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 423
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 896
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 422
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 792
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 534
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 419
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 229
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tibor Gašpar ukazuje fotku jaziev na bruchu Roberta Fica.

Využili, že majú prístup k spisu.


a 2 ďalší 172
Ján Budaj.

Bývalý politik hovorí, že chcel zabrániť väčším škodám.


Spoluautor tvrdí, že prešla odbornou oponentúrou.


74
Peter Schutz

Do tejto situácie ho dostáva Trumpova podpora „koalície ochotných“.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 32 133
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 812
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 563
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 229
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 923
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 322
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 773
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 655
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu