SME

Cukor, kakao aj vajcia. Viete, ktoré jedlá môžete jesť aj po záruke?

Stará múka nemusí zmariť pečenie.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Pixabay.com)

Na popoludnie ste si s deťmi naplánovali pečenie medovníkov. Vytiahnete všetky potrebné suroviny na pracovnú dosku a pohľadom zachytíte dátum minimálnej spotreby.

Na múke uplynul toto leto, na perníkovom korení ešte na jar... Plány na predvianočné pečenie nemusíte zahodiť spolu s múkou či korením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď ich otvoríte a viditeľne im nebude nič chýbať, môžete sa smelo pustiť do príprav vianočných dobrôt.

Suché sypké potraviny ako múka, cukor či rôzne prášky do pečenia vydržia dlhšie, ako si myslíte. Po skončení minimálnej trvanlivosti sa dajú použiť celý ďalší rok.

SkryťVypnúť reklamu

Viedenský experiment

Experti z viedenského magistrátu, konkrétne z oddelenia skúmania potravín, pred pár rokmi otestovali vybrané skupiny potravín. Zámerne ich nechali „zostarnúť“ a následne skúšali ich kvalitu a požívateľnosť.

Zistili, že mnohé potraviny – ak sa správne skladujú – bežne vydržia dlhšie, ako uvádza dátum ich minimálnej trvanlivosti vyznačený na obale.

Nemusia teda putovať hneď po skončení lehoty minimálnej trvanlivosti do koša.

Najdlhšie múka aj cukor

Súvisiaci článok Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé? Čítajte 

Aj rok navyše možno pripočítať k minimálnej trvanlivosti práve pri základných ingredienciách vianočného pečenia, ako sú múka, prášok do pečenia, pudingy aj rôzne druhy cukru.

Ak ste správne skladovali kakao či koreniny, používať ich podľa viedenských expertov môžete taktiež ďalší rok po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti.

SkryťVypnúť reklamu

Pomerne dlhú trvanlivosť vykazujú aj obľúbené silvestrovské pochúťky, ako sú tyčinky alebo čipsy. „Nadčasovať“ dokážu približne dva mesiace.

Zhruba 28 dní navyše vydržia rastlinné oleje – na vyprážanie kapra, ale aj majonéza či tatárska omáčka – do vianočného zemiakového šalátu.

S obmedzenou trvanlivosťou

Stále požívateľnou pravdepodobne bude aj čokoláda, ktorej dátum minimálnej spotreby ste zmeškali najviac o dva týždne.

Tri týždne navrch v testoch dosiahli prekvapivo vajcia, ktoré však pred konzumovaním treba poriadne uvariť. V rovnakej skupine s nimi sa ocitli aj tvrdé syry a maslo.

Čerstvé syry ako ricotta či mascarpone môžete skúsiť jesť aj zhruba desať dní po tom, ako im uplynula minimálna trvanlivosť. Mliečnym výrobkom, s výnimkou syrov a masla, prisúdili experti navyše najviac päť dní.

SkryťVypnúť reklamu

Senzorická skúška

Súvisiaci článok Desať receptov na tradičné vianočné medovníky Čítajte 

Ak sa rozhodnete, že potravine, ktorej minimálna trvanlivosť už uplynula, dáte ešte šancu, zapojte vlastné zmysly – zrak, čuch, hmat a chuť.

Chrobáčiky v múke alebo pleseň na chlebe zbadáte na prvý pohľad.

Ak jedlo vonia čudne, prípadne rovno zapácha, patrí do koša. Pokazenú potravinu možno spoznať aj tak, že sa napríklad rozpadáva, keď ju chytíte do ruky.

Ak prvé tri zmysly nič zvláštne nezachytili, môžete jedlo ochutnať.

Platí pritom, že predĺžiť trvanlivosť potravín dokážete najmä správnym skladovaním. Dôležitá je tiež správna teplota v domácej chladničke, ktorá by sa mala pohybovať od dvoch stupňov v jej dolnej časti až po maximálne osem stupňov v hornej časti.

Často sa potraviny v domácnostiach rýchlejšie kazia len preto, že teplota v chladničke je nastavená príliš vysoko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Základné pravidlo hovorí, že do dátumu minimálnej trvanlivosti výrobca garantuje, že produkt si udrží svoje špecifické vlastnosti, ako sú chuť, vzhľad, konzistencia či výživová hodnota. Podmienkou je však práve správne skladovanie a, samozrejme, zatvorený obal. Po otvorení treba zväčša potraviny skonzumovať čím skôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 11 411
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 4 565
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 353
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 3 930
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 082
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 693
  7. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 561
  8. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 553
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 85 890
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 18 332
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 14 634
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 830
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 9 803
  6. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 9 293
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 726
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 6 089
  1. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
  2. Marcel Rebro: Oči detí, ktorým Putin ukradol detstvo
  3. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi zakázali ísť čínskou cestou.
  4. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
  5. Post Bellum SK: Keď sa lámal čas a charaktery
  6. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  7. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  8. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
SkryťZatvoriť reklamu