SME

Cukor, kakao aj vajcia. Viete, ktoré jedlá môžete jesť aj po záruke?

Stará múka nemusí zmariť pečenie.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Pixabay.com)

Na popoludnie ste si s deťmi naplánovali pečenie medovníkov. Vytiahnete všetky potrebné suroviny na pracovnú dosku a pohľadom zachytíte dátum minimálnej spotreby.

Na múke uplynul toto leto, na perníkovom korení ešte na jar... Plány na predvianočné pečenie nemusíte zahodiť spolu s múkou či korením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď ich otvoríte a viditeľne im nebude nič chýbať, môžete sa smelo pustiť do príprav vianočných dobrôt.

Suché sypké potraviny ako múka, cukor či rôzne prášky do pečenia vydržia dlhšie, ako si myslíte. Po skončení minimálnej trvanlivosti sa dajú použiť celý ďalší rok.

SkryťVypnúť reklamu

Viedenský experiment

Experti z viedenského magistrátu, konkrétne z oddelenia skúmania potravín, pred pár rokmi otestovali vybrané skupiny potravín. Zámerne ich nechali „zostarnúť“ a následne skúšali ich kvalitu a požívateľnosť.

Zistili, že mnohé potraviny – ak sa správne skladujú – bežne vydržia dlhšie, ako uvádza dátum ich minimálnej trvanlivosti vyznačený na obale.

Nemusia teda putovať hneď po skončení lehoty minimálnej trvanlivosti do koša.

Najdlhšie múka aj cukor

Súvisiaci článok Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé? Čítajte 

Aj rok navyše možno pripočítať k minimálnej trvanlivosti práve pri základných ingredienciách vianočného pečenia, ako sú múka, prášok do pečenia, pudingy aj rôzne druhy cukru.

Ak ste správne skladovali kakao či koreniny, používať ich podľa viedenských expertov môžete taktiež ďalší rok po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti.

SkryťVypnúť reklamu

Pomerne dlhú trvanlivosť vykazujú aj obľúbené silvestrovské pochúťky, ako sú tyčinky alebo čipsy. „Nadčasovať“ dokážu približne dva mesiace.

Zhruba 28 dní navyše vydržia rastlinné oleje – na vyprážanie kapra, ale aj majonéza či tatárska omáčka – do vianočného zemiakového šalátu.

S obmedzenou trvanlivosťou

Stále požívateľnou pravdepodobne bude aj čokoláda, ktorej dátum minimálnej spotreby ste zmeškali najviac o dva týždne.

Tri týždne navrch v testoch dosiahli prekvapivo vajcia, ktoré však pred konzumovaním treba poriadne uvariť. V rovnakej skupine s nimi sa ocitli aj tvrdé syry a maslo.

Čerstvé syry ako ricotta či mascarpone môžete skúsiť jesť aj zhruba desať dní po tom, ako im uplynula minimálna trvanlivosť. Mliečnym výrobkom, s výnimkou syrov a masla, prisúdili experti navyše najviac päť dní.

SkryťVypnúť reklamu

Senzorická skúška

Súvisiaci článok Desať receptov na tradičné vianočné medovníky Čítajte 

Ak sa rozhodnete, že potravine, ktorej minimálna trvanlivosť už uplynula, dáte ešte šancu, zapojte vlastné zmysly – zrak, čuch, hmat a chuť.

Chrobáčiky v múke alebo pleseň na chlebe zbadáte na prvý pohľad.

Ak jedlo vonia čudne, prípadne rovno zapácha, patrí do koša. Pokazenú potravinu možno spoznať aj tak, že sa napríklad rozpadáva, keď ju chytíte do ruky.

Ak prvé tri zmysly nič zvláštne nezachytili, môžete jedlo ochutnať.

Platí pritom, že predĺžiť trvanlivosť potravín dokážete najmä správnym skladovaním. Dôležitá je tiež správna teplota v domácej chladničke, ktorá by sa mala pohybovať od dvoch stupňov v jej dolnej časti až po maximálne osem stupňov v hornej časti.

Často sa potraviny v domácnostiach rýchlejšie kazia len preto, že teplota v chladničke je nastavená príliš vysoko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Základné pravidlo hovorí, že do dátumu minimálnej trvanlivosti výrobca garantuje, že produkt si udrží svoje špecifické vlastnosti, ako sú chuť, vzhľad, konzistencia či výživová hodnota. Podmienkou je však práve správne skladovanie a, samozrejme, zatvorený obal. Po otvorení treba zväčša potraviny skonzumovať čím skôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 850
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 392
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 690
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 514
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 974
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 888
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 517
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 394
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 434
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 19 062
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 423
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 733
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 777
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 664
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 534
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 528
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťZatvoriť reklamu