SME

Cukor, kakao aj vajcia. Viete, ktoré jedlá môžete jesť aj po záruke?

Stará múka nemusí zmariť pečenie.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Pixabay.com)

Na popoludnie ste si s deťmi naplánovali pečenie medovníkov. Vytiahnete všetky potrebné suroviny na pracovnú dosku a pohľadom zachytíte dátum minimálnej spotreby.

Na múke uplynul toto leto, na perníkovom korení ešte na jar... Plány na predvianočné pečenie nemusíte zahodiť spolu s múkou či korením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď ich otvoríte a viditeľne im nebude nič chýbať, môžete sa smelo pustiť do príprav vianočných dobrôt.

Suché sypké potraviny ako múka, cukor či rôzne prášky do pečenia vydržia dlhšie, ako si myslíte. Po skončení minimálnej trvanlivosti sa dajú použiť celý ďalší rok.

SkryťVypnúť reklamu

Viedenský experiment

Experti z viedenského magistrátu, konkrétne z oddelenia skúmania potravín, pred pár rokmi otestovali vybrané skupiny potravín. Zámerne ich nechali „zostarnúť“ a následne skúšali ich kvalitu a požívateľnosť.

Zistili, že mnohé potraviny – ak sa správne skladujú – bežne vydržia dlhšie, ako uvádza dátum ich minimálnej trvanlivosti vyznačený na obale.

Nemusia teda putovať hneď po skončení lehoty minimálnej trvanlivosti do koša.

Najdlhšie múka aj cukor

Súvisiaci článok Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé? Čítajte 

Aj rok navyše možno pripočítať k minimálnej trvanlivosti práve pri základných ingredienciách vianočného pečenia, ako sú múka, prášok do pečenia, pudingy aj rôzne druhy cukru.

Ak ste správne skladovali kakao či koreniny, používať ich podľa viedenských expertov môžete taktiež ďalší rok po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti.

SkryťVypnúť reklamu

Pomerne dlhú trvanlivosť vykazujú aj obľúbené silvestrovské pochúťky, ako sú tyčinky alebo čipsy. „Nadčasovať“ dokážu približne dva mesiace.

Zhruba 28 dní navyše vydržia rastlinné oleje – na vyprážanie kapra, ale aj majonéza či tatárska omáčka – do vianočného zemiakového šalátu.

S obmedzenou trvanlivosťou

Stále požívateľnou pravdepodobne bude aj čokoláda, ktorej dátum minimálnej spotreby ste zmeškali najviac o dva týždne.

Tri týždne navrch v testoch dosiahli prekvapivo vajcia, ktoré však pred konzumovaním treba poriadne uvariť. V rovnakej skupine s nimi sa ocitli aj tvrdé syry a maslo.

Čerstvé syry ako ricotta či mascarpone môžete skúsiť jesť aj zhruba desať dní po tom, ako im uplynula minimálna trvanlivosť. Mliečnym výrobkom, s výnimkou syrov a masla, prisúdili experti navyše najviac päť dní.

SkryťVypnúť reklamu

Senzorická skúška

Súvisiaci článok Desať receptov na tradičné vianočné medovníky Čítajte 

Ak sa rozhodnete, že potravine, ktorej minimálna trvanlivosť už uplynula, dáte ešte šancu, zapojte vlastné zmysly – zrak, čuch, hmat a chuť.

Chrobáčiky v múke alebo pleseň na chlebe zbadáte na prvý pohľad.

Ak jedlo vonia čudne, prípadne rovno zapácha, patrí do koša. Pokazenú potravinu možno spoznať aj tak, že sa napríklad rozpadáva, keď ju chytíte do ruky.

Ak prvé tri zmysly nič zvláštne nezachytili, môžete jedlo ochutnať.

Platí pritom, že predĺžiť trvanlivosť potravín dokážete najmä správnym skladovaním. Dôležitá je tiež správna teplota v domácej chladničke, ktorá by sa mala pohybovať od dvoch stupňov v jej dolnej časti až po maximálne osem stupňov v hornej časti.

Často sa potraviny v domácnostiach rýchlejšie kazia len preto, že teplota v chladničke je nastavená príliš vysoko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Základné pravidlo hovorí, že do dátumu minimálnej trvanlivosti výrobca garantuje, že produkt si udrží svoje špecifické vlastnosti, ako sú chuť, vzhľad, konzistencia či výživová hodnota. Podmienkou je však práve správne skladovanie a, samozrejme, zatvorený obal. Po otvorení treba zväčša potraviny skonzumovať čím skôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 918
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 335
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 833
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 802
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 794
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 4 576
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 478
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 453
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 192 509
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 232
  3. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 118
  4. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 726
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 4 372
  6. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 757
  7. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 3 574
  8. Tomáš Vereš: Obeť, obetovaná obeť 3 303
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
SkryťZatvoriť reklamu