SME

Cukor, kakao aj vajcia. Viete, ktoré jedlá môžete jesť aj po záruke?

Stará múka nemusí zmariť pečenie.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Pixabay.com)

Na popoludnie ste si s deťmi naplánovali pečenie medovníkov. Vytiahnete všetky potrebné suroviny na pracovnú dosku a pohľadom zachytíte dátum minimálnej spotreby.

Na múke uplynul toto leto, na perníkovom korení ešte na jar... Plány na predvianočné pečenie nemusíte zahodiť spolu s múkou či korením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď ich otvoríte a viditeľne im nebude nič chýbať, môžete sa smelo pustiť do príprav vianočných dobrôt.

Suché sypké potraviny ako múka, cukor či rôzne prášky do pečenia vydržia dlhšie, ako si myslíte. Po skončení minimálnej trvanlivosti sa dajú použiť celý ďalší rok.

SkryťVypnúť reklamu

Viedenský experiment

Experti z viedenského magistrátu, konkrétne z oddelenia skúmania potravín, pred pár rokmi otestovali vybrané skupiny potravín. Zámerne ich nechali „zostarnúť“ a následne skúšali ich kvalitu a požívateľnosť.

Zistili, že mnohé potraviny – ak sa správne skladujú – bežne vydržia dlhšie, ako uvádza dátum ich minimálnej trvanlivosti vyznačený na obale.

Nemusia teda putovať hneď po skončení lehoty minimálnej trvanlivosti do koša.

Najdlhšie múka aj cukor

Súvisiaci článok Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé? Čítajte 

Aj rok navyše možno pripočítať k minimálnej trvanlivosti práve pri základných ingredienciách vianočného pečenia, ako sú múka, prášok do pečenia, pudingy aj rôzne druhy cukru.

Ak ste správne skladovali kakao či koreniny, používať ich podľa viedenských expertov môžete taktiež ďalší rok po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti.

SkryťVypnúť reklamu

Pomerne dlhú trvanlivosť vykazujú aj obľúbené silvestrovské pochúťky, ako sú tyčinky alebo čipsy. „Nadčasovať“ dokážu približne dva mesiace.

Zhruba 28 dní navyše vydržia rastlinné oleje – na vyprážanie kapra, ale aj majonéza či tatárska omáčka – do vianočného zemiakového šalátu.

S obmedzenou trvanlivosťou

Stále požívateľnou pravdepodobne bude aj čokoláda, ktorej dátum minimálnej spotreby ste zmeškali najviac o dva týždne.

Tri týždne navrch v testoch dosiahli prekvapivo vajcia, ktoré však pred konzumovaním treba poriadne uvariť. V rovnakej skupine s nimi sa ocitli aj tvrdé syry a maslo.

Čerstvé syry ako ricotta či mascarpone môžete skúsiť jesť aj zhruba desať dní po tom, ako im uplynula minimálna trvanlivosť. Mliečnym výrobkom, s výnimkou syrov a masla, prisúdili experti navyše najviac päť dní.

SkryťVypnúť reklamu

Senzorická skúška

Súvisiaci článok Desať receptov na tradičné vianočné medovníky Čítajte 

Ak sa rozhodnete, že potravine, ktorej minimálna trvanlivosť už uplynula, dáte ešte šancu, zapojte vlastné zmysly – zrak, čuch, hmat a chuť.

Chrobáčiky v múke alebo pleseň na chlebe zbadáte na prvý pohľad.

Ak jedlo vonia čudne, prípadne rovno zapácha, patrí do koša. Pokazenú potravinu možno spoznať aj tak, že sa napríklad rozpadáva, keď ju chytíte do ruky.

Ak prvé tri zmysly nič zvláštne nezachytili, môžete jedlo ochutnať.

Platí pritom, že predĺžiť trvanlivosť potravín dokážete najmä správnym skladovaním. Dôležitá je tiež správna teplota v domácej chladničke, ktorá by sa mala pohybovať od dvoch stupňov v jej dolnej časti až po maximálne osem stupňov v hornej časti.

Často sa potraviny v domácnostiach rýchlejšie kazia len preto, že teplota v chladničke je nastavená príliš vysoko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Základné pravidlo hovorí, že do dátumu minimálnej trvanlivosti výrobca garantuje, že produkt si udrží svoje špecifické vlastnosti, ako sú chuť, vzhľad, konzistencia či výživová hodnota. Podmienkou je však práve správne skladovanie a, samozrejme, zatvorený obal. Po otvorení treba zväčša potraviny skonzumovať čím skôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  2. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  5. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  7. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí? 6 385
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 633
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 223
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 1 922
  5. Keď sa z brigády stane kariéra 1 827
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 796
  7. Bez nich by elektrina netiekla. 1 727
  8. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 1 627
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 868
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 14 571
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 681
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 287
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 11 179
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 978
  7. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 308
  8. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 8 069
  1. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  2. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  3. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  4. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  5. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  6. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  7. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  8. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
SkryťZatvoriť reklamu