Životný príbeh Márie Macíkovej je spojený s vínom. Vďaka jej dlhoročnému boju patrí vinohradnícka oblasť Tokaj aj Slovensku. Slovenský Tokaj tvorí sedem obcí na východnom Slovensku, a v jednej z nich - v Malej Tŕni, vedie pani Mária už 25 rokov výnimočné rodinné vinárstvo, ktoré preslávilo našu krajinu po celom svete.
Vinohradnícka oblasť Tokaj je najmenšou na Slovensku. Jej veľká časť sa rozprestiera práve v Maďarsku. Práve vďaka vám bola táto oblasť priznaná aj našej krajine. Ako sa to podarilo?
Vinohradnícka oblasť Tokaj sa rozprestiera na Slovensku a pokračuje do Maďarska po celom povodí rieky Bodrog.
Na Slovensku ju tvorí len sedem obcí (Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Bara, Černochov a Viničky v okrese Trebišov) a pre svoje špecifiká ako je pôda, klimatické pomery, ale tiež odrody hrozna a unikátne pôsobenie ušľachtilej plesne na bobule hrozna a vytváranie hrozienok nazývaných cibéby patrí medzi výnimočné svetové vinohradnícke oblasti.
Získanie ochrannej značky tejto oblasti na medzinárodnej úrovni pre Slovensko bolo veľmi náročné. Súdne spory s Maďarskom trvali nekonečne dlho, išlo o rozpätie rokov 1989 - 2014. Boli to roky dennodenného úsilia o záchranu tohto kúska zeme pre ďalšie generácie.
VIZITKA:
Mária Macíková (62) je uznávaná slovenská enologička, ktorá dlhých 25 rokov bojovala za to, aby vinárska oblasť Tokaj patrila aj Slovensku. Svoj príbeh zdokumentovala v knihe Tajomstvá Tokaja. V roku 2017 jej prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti poľnohospodárstva a vinárstva, je držiteľkou ocenenia Slovenka roka v kategórii Biznis a manažment. V obci Malá Tŕňa na východe Slovenska založila spolu s manželom rodinné vinárstvo Tokaj Macík Winery, ktoré vedie spolu so svojimi deťmi a ich rodinami. Svoje špičkové tokajské vína distribuujú do viac ako 15 krajín sveta a sú súčasťou vínnych kariet vo viacerých Michelinských reštauráciách.
Bolo to 25 rokov môjho dennodenného úsilia o záchranu tohto kúska zeme pre ďalšie generácie. Náš dlho trvajúci boj sa skončil šťastne, keď 13. februára 2014 Súdny dvor EÚ potvrdil jeden vinohradnícky región Tokaj na území Maďarska a Slovenska.
Čím sú tokajské vína také výnimočné?

Na celom svete sú vnímané ako prírodné sladké vína, ktoré sú vyrábané jedinečnou technológiou, ktorej korene siahajú ešte do stredoveku. Pravdou je, že pomaly sa do produkcie tokajských vín zaraďujú aj vína suché, no sladké tokajské víno je stále tým, čím je Tokaj unikátny.
Táto oblasť je výnimočná z viacerých hľadísk, o ktorých by som Vám mohla rozprávať hodiny (smiech), ale keby som to mala zhrnúť - dôležitá je pôda a sopečné horniny, z ktorých je tvorená.
Vďaka minerálom obsiahnutých v pôde majú vína vysokú mineralitu. Klimatické pomery sú ideálnym prostredím pre pôsobenie ušľachtilej plesne Botrytis cinerea Persoon, ktorú som už spomínala.
Vo vinohradníckej oblasti Tokaj sú povolené pestovať len tri druhy odrôd - Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Ich kombináciou vzniká základ pre výrobu tokajských vín a ich špecialít.

Vaše vinárstvo je skutočne rodinné – pracujete v ňom s manželom, deťmi a ich rodinami. Viete oddeliť prácu od súkromia? Neprenášate malé spory či výmeny názorov aj do rodiny?
Každý z nás má vo firme svoje miesto a funkciu. Manžel má na starosti 30 hektárov vinohradov. Syn Jarko je enológ a zároveň sa stará o odbyt vína. Jeho manželka Erika, moja nevesta, je včelárka a dozerá na gastronómiu a pobyt hostí v našom penzióne.
Dcéra Miška rieši turistické projekty pre celú tokajskú oblasť a často sa borí s nekonečnou byrokraciou. Pomáha jej pri tom jej manžel, ktorý je advokát.
No a ja zabezpečujem, aby celá rodina fungovala, aby sme sa vedeli podržať aj v zlých časoch. Sme dosť temperamentní, často máme iné názory, no na druhej strane sme veľmi súdržní a vždy sa vieme dohodnúť.
Ochutnali ste veľké množstvo vín. Ktoré bolo pre vás naozaj výnimočné?