SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Namiesto kyslej kapusty vyskúšajte kimči - kórejskú kvasenú špecialitu

Kimči je tradičná kvasená zeleninová pochúťka pochádzajúca z Južnej Kórey, pričom prvé zmienky pochádzajú už spred tritisíc rokov. Každý Kórejčan skonzumuje počas roka viac ako 20 kg tohto zdravého jedla, ktoré si doma pripravujú rodiny na mnoho spôsobov, pričom zloženie závisí od použitej zeleniny, ročného obdobia a dokonca existujú aj netypické nepálivé varianty.

Kimči Kimči (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 2 veľké čínske kapusty
  • 1 bielu reďkovku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2-3 mladé cibuľky aj s vňaťou
  • 1 veľkú žltú cibuľu
  • 3 zelené a 2 červené papriky
  • 2 PL nasekaného čerstvého zázvora (ďumbier)
  • 4 PL nasekaného cesnaku 
  • 1/5 šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky vody
  • 1/5 šálky rybacej omáčky
  • 1/2 šálky hrubej čili papriky
  • 5 PL drobných v soli nakladaných kreviet
  • 5 PL cukru
  •  3 PL soli

Postup:

Kapustu rozoberieme na listy, uložíme ich na seba podľa veľkosti na dve či tri kôpky a nakrájame ich na kúsky veľké zhruba 3 x 5 cm. Poriadne nasolíme a necháme odpočívať tri hodiny.  Potom opláchneme a necháme odtiecť vodu.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým nakrájame mrkvu, cibuľku, cibuľu a papriku na päťcentimetrové úzke prúžky, nasekáme zázvor a cesnak. 

Múku vsypeme do vriacej vody a miešame dovtedy, pokiaľ nezískame kašu s rovnomerne hustou konzistenciou. Vo veľkej nádobe zmiešame kapustu a uvarenú múčnu kašu s ostatnou zeleninou a ingredienciami (treba znovu dosoliť).

Necháme pri kuchynskej teplote kvasiť cez noc vo veľkej nádobe, ráno naplníme do pohárov a uložíme do chladničky. Jeme surové s teplou jazmínovou ryžou, prípadne ako prílohu k ryži a mäsu. Vydrží aj niekoľko týždňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedzte zdravo!

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu