SME

Päť rybích špecialít. Bez smaženia, a predsa zaujímavo

Bez ryby by neboli Vianoce Vianocami. Ak radi experimentujete, skúste sa inšpirovať zahraničnou kuchyňou.

Kapor so zeleninou a vývarom.Kapor so zeleninou a vývarom. (Zdroj: Isifa)

Kapor so zeleninou a vývarom
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 1,5-2 kg vypitvaný kapor s kožou (bez šupín)
  • 2 l vody
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 menší zeler
  • Petržlenová alebo zelerová vňať
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
    2-3 guľôčky nového korenia
  • 5 guľôčok čierneho korenie
  • štipka sladkej mletej papriky
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetku zeleninu očistite a rozkrájajte. Vložte ju do širšieho hrnca s vodou, spolu s koreninami a pomaly priveďte k varu. Guľôčky korenia, bobkový list a vňať môžete zviazať do gázy, aby sa vám neskôr dali jednoduchšie vybrať. Kapra medzitým dočistite podľa potreby, dôkladne poumývajte a zvnútra trošku osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Keď je zelenina polomäkká, pridajte kapra a na najmenšom plameni ho varte približne 15-20 minút. Vývar nesmie vrieť, aby sa kapor nerozpadol. Podľa potreby jemne dosoľte a okoreňte. Hotového kapra servírujte vcelku alebo rozkrájaného na podkovičky na predhriatom podnose spolu so zeleninou a vývarom. Podávajte s varenými zemiakmi s vňaťou alebo zemiakovým pyré.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete zažiť naozajstné kúzlo Vianoc, pridajte do vývaru kyslé víno alebo ocot, ktoré kožu kapra zafarbia na modro. V takom to pri servírovaní s kyslým vývarom neprežeňte.


Krabí šalát s údeným lososom
Suroviny na 4 porcie

  • 250-300 g konzervovaného krabieho mäsa
  • 1 avokádo
  • 2 jablká
  • 3PL majonézy
  • šťava s polovice citróna
  • pár kvapiek tabasca či 5 kvapiek čili omáčky
  • hrsť nasekaného koriandra
  • 300 g údeného lososa
  • soľ, mleté čierne korenie

Do misky vložte scedené krabie mäso, pokvapkajte ho citrónovou šťavou, pridajte na tenké rezančeky pokrájané alebo postrúhané jablká, na malé kocky pokrájané avokádo, majonézu, niekoľko kvapiek pálivej omáčky podľa chuti, nasekaný koriander, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte . Za pomoci servírovacej formičky a potravinárskej fólie navrstvite šalát s tenkými plátkami lososa. Na záver jedlo dozdobte nasekanou pažítkou alebo kôprom a servírujte s čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete krabie mäso, môžete použiť nadrobno nasekané falošné krabie tyčinky. Podľa chuti môžete do šalátu pridať i kukuricu, uhorku, stonkový zeler alebo syr.


Terina s lososom
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 400 g filet lososa bez kože
  • 1 šalotka
  • 100 g bieleho chleba bez kôrky
  • 1 väčšie vajíčko
  • 200 ml smotany na varenie
  • niekoľko listov špenátu
  • 1 ČL soli
  • mleté čierne alebo biele korenie
  • forma na paštétu alebo srnčí chrbát

Trochou masla vymažte formu. Na zvyšnom masle opražte nadrobno nakrájanú šalotku a špenátové listy. Nechajte ich vychladnúť. Medzitým umyte a dočistite lososa a pokrájajte ho na kocky. Polovicu lososa premiešajte s cibuľou a špenátom, pokrájanou striedkou chleba, vajíčkom, soľou a korením. Nakoniec prilejte smotanu a rozmixujte podľa chuti buď úplne dohladka, alebo nedbalo s kúskami. Do hmoty vmiešajte zvyšné kocky lososa, nalejte ju do formy , tú položte do pekáča alebo plechu s vodou a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pripravujte približne 45 minút. Nechajte vychladnúť, schladiť v chladničke a vyklopte. Servírujte s čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby pokrm ešte viac vynikol, formu po vymazaní vysteľte plátkami lososa alebo z kúskov ryby, zeleniny a vareného vajíčka utvorte v strede hmoty obrazec, ktorý sa ukáže až pri krájaní.


Nevšedný vianočný rybací šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 2 varené zemiaky
  • 1 jablko
  • 4 filety sleďov bez nálevu
  • 1 červené alebo žltá cibuľa
  • niekoľko reďkoviek
  • kôpor
  • biely jogurt alebo kyslá smotana
  • ocot alebo nálev z rýb
  • soľ, mleté čierne korenie

Varené zemiaky pretlačte na kocky, primiešajte k nim, jablká, cibuľu a reďkovky pokrájané na drobné kocky alebo rezance, premiešajte a nakoniec pridajte na kocky pokrájané ryby. Dochuťte soľou, korením a octom a pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou alebo jogurtom a kôprom. Servírujte s čerstvým chlebom alebo chrumkavou hriankou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Podľa chuti môžete do šalátu pridať i cibuľu a kapustu z kyslých rýb, vajíčko uvarené natvrdo, sterilizovaný hrášok alebo nastrúhaný syr či dokonca cviklu, ktorá šalát zafarbí na ružovo. Aromatickejšiu a zaujímavejšiu chuť dosiahnete, ak varené zemiaky nahradíte vareným zelerom.


Ryba pečená v soli
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké morské ryby (najlepšie morský vlk, pražma)
  • 2-3 kg morskej hrubozrnnej soli
  • 2 vajčené bielky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • citrón
  • čerstvý tymian alebo rozmarín
  • mleté čierne korenie

Vypitvané ryby umyte, nemusíte ich zbavovať šupín. Soľ v miske jemne navlhčite a premiešajte rukami. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do soli. Ryby naplňte plátkami citróna, vetvičkami tymianu, rozmarínu a cesnakom. Veľmi jemne posypte čiernym korením. Na plech položte papier na pečenie, na papier uložte v dvoch pásoch polovicu soli, utľapkajte ju rukou, uložte na ne ryby a zakryte zvyškom soli. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-35 minút. Po vybratí nechajte ryby ešte asi 5 minút odpočívať. Pred servírovaním vršok soli odlomte. Servírujte so zemiakmi a s omáčkami podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak neviete zohnať morské ryby, pokojne recept vyskúšajte i so pstruhom. Ak sú pstruhy menšie, rátajte na osobu jednu celú rybu. Zvýšiť budete musieť i množstvo soli a bielkov.

Autor: mag

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  2. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 8 707
  2. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 6 827
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 100
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 857
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 510
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 662
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 3 377
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 358
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 543
  2. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 082
  3. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 9 176
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 8 936
  5. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 5 896
  6. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 5 463
  7. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 4 543
  8. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 225
  1. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  2. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  3. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  4. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  5. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  6. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  7. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  8. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
SkryťZatvoriť reklamu