SME

Prečo na Vianoce pečieme koláče

Najstarším vianočným pečivom sú zrejme medovníky.

Prípravy na Vianoce sú v plnom prúde, po domoch už rozvoniava škorica, klinčeky či vanilka. Gazdiné od začiatku adventu vypekajú päť, desať, niektoré dokonca až dvadsať druhov vianočného pečiva. Kde sa však táto tradícia vzala?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečenie koláčov, tort a podávanie sladkostí rôznych tvarov a veľkostí patrilo k oslavám či špeciálnym príležitostiam už dávno predtým, ako sa začali sláviť Vianoce. Portál foodtimeline.org, ktorý sa venuje mapovaniu histórie jedla, uvádza, že už antickí kuchári pripravovali pečené sladkosti, aby si uctili významnú udalosť. Napríklad v starovekom Ríme piekli medové koláče ako obetu bohom, pretože med a jeho liečivé účinky sa považovali za boží dar.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Cukor a korenie

Keď sa v stredoveku vďaka námorným objavom dostal do Európy cukor, bol veľmi vzácny a drahý, preto sa využíval najmä na medicínske účely. Podávali ho v kryštalickej podobe v tvare cukríkov alebo skrútených paličiek, ktoré sa cmúľali najmä v zimnom období. Tradícia cukrových červeno-bielych paličiek ohnutých do tvaru J pretrvala v anglosaskej kultúre dodnes.

Námorné objavy priniesli do Európy aj vzácne suroviny a koreniny ako škoricu, zázvor, mandle, sušené ovocie, ktoré sú dnes podstatnými prísadami v receptoch na vianočné pečivo.

Zrejme prvým koláčom, ktorý sa začal spájať s vianočným obdobím, bol medovník (Lebkuchen). Pripravovali ho mnísi z kláštorov v nemeckom Norimbergu. Išlo o koláč sladený medom a ochutený zmesou korenia prospešnou na trávenie, ktorá obsahovala kardamóm, muškátový oriešok, škoricu, zázvor, aníz, koriander, klinčeky a čierne korenie.

V 16. storočí začali vznikať cechy medovnikárov a v tom období sa pečenie vianočných koláčikov rozšírilo po celej Európe. Každý národ si vytvoril vlastný obľúbený druh a originálny recept. Okolo roku 1600 priplávali prvé vianočné „cookies“ s holandskými prisťahovalcami aj do Ameriky.

SkryťVypnúť reklamu

Štedré a bohaté

Aj na území Slovenska má vianočné pečenie dlhú tradíciu. Hoci sa počas roka nežilo ľahko, Vianoce museli byť štedré a bohaté. V chudobnejších horských oblastiach sa piekli nízke koláče s lekvárom, posypané makom alebo syrom, v bohatších rodinách kysnuté koláče s plnkou. Tradičné suroviny ako mak, orechy, med, syr či tvaroh mali aj symbolický význam – členom rodiny mali zabezpečiť zdravie, šťastie, peniaze i bohatú úrodu, preto nemohli vo vianočných koláčoch chýbať. Príkladom je vianočný štedrák – bohatý kysnutý koláč so štyrmi plnkami (lekvárovou, makovou, orechovou a tvarohovou). Ďalší typický vianočný koláč, vianočka, a jej prepletené vrkoče mali podľa tradícií zabezpečiť súdržnosť rodiny.

Okrem toho aj u nás gazdiné vypekajú drobné trváce pečivo ako medovníky, vanilkové rožteky, medvedie labky, bielkové pusinky, šuhajdy a mnohé iné druhy. My vám prinášame recept na klasické linecké koláčiky, ktoré, ako to už naznačuje názov, pochádzajú z rakúskeho Linzu a sú typickým vianočným pečivom v krajinách niekdajšieho Rakúsko-Uhorska. Hovorí sa, že „Linzer torte“ je najstaršia torta na svete, lebo recept na túto pochúťku pochádza z roku 1653.

SkryťVypnúť reklamu

Linecké srdiečka

  • 210 g hladkej múky 140 g masla 70 g práškového cukru 2 žĺtky lyžica vanilkového cukru prášok do pečiva na špičku noža nastrúhaná kôra z polovice citróna

Stuhnuté maslo nastrúhajte na väčšom strúhadle alebo nakrájajte na menšie kocky. V miske ho rozdrobte s práškovým a vanilkovým cukrom a múkou. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto.
Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny, ale pokojne aj celú noc.
Bielky môžete použiť na iné vianočné pečivo, napríklad kokosové pusinky alebo škoricové hviezdičky.
Vyberte cesto z chladničky a ešte stuhnuté ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 3 až 5 milimetrov. Z cesta vykrajujte srdiečka do páru, pričom v jednom z nich vykrojte v strede krúžok alebo menšie srdiečko.
Koláčiky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 5 až 7 minút. Koláčiky vyberte ešte predtým, než sa zafarbia dozlatista. Na povrchu by mali zostať svetlé, len spodok by mal začať „chytať farbu“. Prvý plech treba sledovať, aby ste odhadli presný čas pečenia.
Srdiečka nechajte vychladnúť a zlepujte ich lekvárom. Na linecké pečivo sa najviac hodí hustejší a kyslastý lekvár, napríklad ríbezľový alebo malinový. Naplnené srdiečka uložte do plechovej uzatvárateľnej nádoby, aby vám vydržali až do Vianoc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  2. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 8 707
  2. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 6 827
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 100
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 857
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 510
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 662
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 3 377
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 358
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 543
  2. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 082
  3. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 9 176
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 8 936
  5. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 5 896
  6. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 5 463
  7. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 4 543
  8. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 225
  1. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  2. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  3. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  4. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  5. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  6. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  7. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  8. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
SkryťZatvoriť reklamu