Spôsob, ako pomôcť svojmu tráveniu na Vianoce

Vianoce sú sviatkami pokoja, pohody, darčekov a dobrôt od výmyslu sveta. Ako sa vyhnúť problémom s trávením?

(Zdroj: Fotolia.com)

Čo nás najviac zaťažuje

S Vianocami sú spojené pre Slovensko typické jedlá ako kapustnica, majonézový šalát a vyprážaný kapor. Samozrejme, nesmie chýbať sladké.

V rôznych regiónoch sa môže sviatočné menu odlišovať, základ je však takmer všade rovnaký.

„K sviatkom a peknej atmosfére patrí aj dobré jedlo, ktoré si s láskou prichystávame. Aby nám však nespravilo medvediu službu, musíme sa trochu v jeho konzume krotiť,“ hovorí lekárka Eva Smíšková a vysvetľuje, čo nám môže spôsobiť problémy: „Najviac nám môže trávenie zaťažiť majonézový šalát doplnený v trojobale vyprážanou rybou. Keď to všetko zalejeme alkoholom, zajeme sladkým krémovým pečivom a niekoľkými hrsťami inak zdravých orieškov, o problém máme postarané.“

Veľkou záťažou je pre naše, inak fungujúce trávenie, aj množstvo jedla, ktoré skonzumujeme. Počas sviatkov totiž väčšinou nevyvíjame žiadnu aktivitu, len sedíme pred televízorom alebo chodíme na návštevy, a tak kontinuálne jeme a jeme.

Ľudia sa tak doslova prejedia množstvom jedla. Oči a chuťové poháriky nepoznajú hranice, ale žalúdok má problém sa s tým všetkým vyrovnať.

Nedáme mu totiž priestor na oddych. Ťažšie sa trávi tepelne upravený tuk, takže je namieste čo najviac obmedziť jeho príjem. V praxi to znamená napríklad nahradiť vyprážané jedlá zdravšie pripravenými.

Kto môže mať problémy?

Nemusíte mať žiadne konkrétnu diagnózu súvisiacu s trávením, ťažoba a tráviace problémy môžu prekvapiť každého. Stačí naozaj len zjesť viac ako zvládnete.

Ak máte predpísanú diétu, lekár vám odporučil vylúčiť z jedálneho lístka niektoré potraviny alebo špeciálnu úpravu jedla, mali by ste byť obzvlášť opatrní.

Podľa lekárky Evy Smíškovej sú na problémy s trávením najviac náchylní ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene, zdĺhavé ochorenia podžalúdkovej žľazy či zápal žalúdka, „ale pokojne to môžu byť aj pôvodne úplne zdraví jedinci, ktorí to len preženú s jedením“.

Názor odborníka:

K téme sa vyjadruje lekárka Eva Smiškovásmiskova.jpg

Pomoc pri trávení

Ak už na vás príde ťažoba a viete, že ste to prehnali, treba tráveniu pomôcť. „Obvykle pomôže prechádzka na čerstvom vzduchu a niekoľkohodinová prestávka v prijímaní potravy, podporená popíjaním tekutín čí bylinkových čajov postačí,“ odporúča lekárka.

Známym trikom je aperitív pred jedlom, ktorý podporí trávenie a v malom množstve zdravému človeku neuškodí.

Výborne pôsobia aj bylinkové čaje, napríklad z bazalky, čakanky, feniklu, materinej dúšky, mäty, medovky, rebríčka, rozmarínu či zemežlče.

Kedy vyhľadať lekára?

Krásne a pohodové vianočné chvíle dokážu problémy s trávením poriadne znepríjemniť. Sú stavy, ktoré zvládne človek diétou a niektorými opatreniami sám bez pomoci.

Kedy je však potrebné obrátiť sa na odborníkov? „Ak sa vyskytnú bolesti pod pravým rebrom, vracanie či teploty, je potrebné navštíviť lekára,“ odporúča Eva Smíšková.

Nepodceňujete situáciu, obzvlášť, ak máte diagnostikované nejaké ochorenia, súvisiace s trávením, alebo ste nedodržali odporúčaný diétny režim.

Voňavé dobroty totiž lákajú na zhrešenie a s veľavravným argumentom „veď raz do roka môžem, to sa mi nič nestane“ si môžete zarobiť na nečakané problémy.

Najlepšia prevencia

Je mnoho zaručených rád, ako predísť tráviacim problémom počas Vianoc alebo len obyčajnému prejedaniu sa. Výborným trikom je používanie menších tanierov.

Jedlo na nich opticky pôsobí tak, že máte pocit, akoby ste mali naloženú veľkú porciu, zrak tak oklame žalúdok. Zo všetkého krájajte tenšie a menšie kúsky, menšie koláčiky, tenšie plátky mäsa či knedle.

Lekárka Eva Smišková okrem toho odporúča pripraviť odľahčené varianty klasických jedál: „Sú rovnako chutné a menej nás zaťažia.

Napríklad namiesto majonézy by som do šalátu dala len smotanu, pre odvážnejších len smotanový jogurt, ochutený koreninami a horčicou.

Rybka sa dá upiecť na masle alebo ugrilovať. Sladkosti s ťažkým krémom je vhodné vynechať, nahradiť radšej ovocím usušeným doma. No, a samozrejme to neprehnať s alkoholom. Treba strážiť aj veľkosť porcií týchto všetkých dobrôt.“

Dnes je už dostupných množstvo surovín a receptov na zdravé sladkosti, napríklad raw koláčiky či rôzne ovocné a zeleninové dobroty bez múky a cukru. Stačí len pohľadať dobré nápady alebo využiť svoju fantáziu.

Cukrovkári majú tiež Vianoce

Pacienti s cukrovkou to majú ťažšie nielen na Vianoce, ale počas celého roku. Najúčinnejším liekom je pre nich diéta.

Lenže, čo majú robiť, keď sú vianočné dobroty také lákavé? Nuž, ale lekára neoklamete, ani seba.

Pomocou vyšetrenia hladiny glykovaného hemoglobínu si pre istotu preverte v akom stave bola vaša cukrovka, a teda aj jedálny lístok v posledných troch mesiacoch.

Prestať jesť sladkosti tri dni pred kontrolou nestačí. Odborníci odporúčajú napríklad ovocné džúsy a sladené nápoje vymeniť za čistú vodu, nesladiť kávu, každý deň si dopriať tri porcie zeleniny a chuť na sladké zahnať menej sladkým kúskom ovocia alebo orieškami.

Vynechajte, alebo aspoň obmedzte, alkohol, červené mäso vymeňte za biele, ryby a morské plody, a vyberajte si nenasýtené tuky ako sú olivový, kukuričný alebo slnečnicový olej namiesto nasýtených.

Liečba slivkami

Ak trpíte zápchou, mimoriadne účinné sú sušené slivky. Niekto ich pridáva do kapustnice, ale môžete ich pridať aj do chutného smoothie.

Smoothie z manga a sušených sliviek

Suroviny: 1 pomaranč, 1 mango ošúpané a nakrájané na kocky, 50 g sušených sliviek, 200 ml mandľového mlieka.

Postup: Mango, slivky, šťavu z pomaranča a mandľové mlieko spolu zmixujeme a vypijeme. Mandľové mlieko môžeme nahradiť aj čistou vodou.

Zdroj: www.zelenejablko.sk

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 104
  2. Vizuálny smog je problém 9 908
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 7 201
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 188
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 301
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 855
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 528
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 373
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 077
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 834

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

EKONOMIKA

Mala Slávika aj Miss, teraz Forza končí. Aký bol jej príbeh?

Produkčný dom má finančné problémy.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Tajní mali o únose informovať, prezident o ničom nevie

Tajní si údajne splnili povinnosť. Akú?

Neprehliadnite tiež

Najvplyvnejšia žena všetkých čias má na konte dve Nobelovky

BBC zverejnila rebríček významných ženských mien.