Rady ako variť, piecť a nepribrať na Vianoce

Vianočné varenie a pečenie môže byť zdravšie a zároveň zachovať tradície.

(Zdroj: Fotolia.com)

Zabudnite na pšeničnú múku

„Kedysi sa najrôznejšie druhy múk ako ovsená, jačmenná, špaldová či ražná, ale aj hnedý cukor používali oveľa bežnejšie. Dnes je to síce opäť trendy, ale veľa z nás ani len netuší, že tieto suroviny by sme po správnosti mali označovať za tradičné a bielu múku a cukor, práve naopak, za výdobytok modernej doby. Telu dodáte viac živín aj energie a prekvapia Vás stabilné chute,“ hovorí Aneta Orosiová zo školy varenia.

Samotná pšenica síce nie je zdraviu škodlivá, no neraz ju prijímame v nadmernom množstve.

Nadmerná konzumácie pšenice môže spôsobovať autoimunitné ochorenia, zápaly, intolerancie, priepustnosť čriev a aj to, že telo nie je schopné spracovávať lepok tak ako kedysi.

Pri pečení chleba či koláčov môžete využiť raž, jačmeň, kamut, špaldu, ale aj iné obilniny vhodné ako netypické prílohy, napríklad pseudoobilniny quinoa, pohánka, cestoviny bulgur či kuskus.

Ktorá múka je ideálna napečenie?

Na koláče

Najjednoduchšie je pri pečení nahradiť bežnú bielu pšeničnú múku hladkou špaldovou alebo celozrnnou špaldovou na hladko mletou. Nie je to nič komplikované, pracuje sa s ňou rovnako ako s pšeničnou. A na chuti je možno o niečo viac oriešková a plnšia. Oproti klasickej pšenici je bohatšia na bielkoviny, obsahuje viac minerálov – hlavne železa. Lepok v špalde je na rozdiel od toho v pšenici lepšie tolerovaný.

Na medovníky

„Ideálne je pripravovať ich z kombinácie špaldovej a ražnej múky, tak aby sme neprišli pri pečení o ich tradičnú chuť a farbu,“ radí Aneta Orosiová.

Ako sladiť

Každý si z času na čas rád pochutí na sladkých maškrtách, najmä počas Vianoc. Našťastie, v súčasnosti už nie sme odkázaní len na klasický biely cukor, ktorý dostal v posledných rokoch aj prezývku „biely jed“.

Veľké obchodné siete, lokálne obchody aj predajne s bio potravinami ponúkajú široký výber rôznych sladidiel, ktoré sú zdravšie a dokonca aj výživnejšie ako biely cukor.

Aj napriek vyššej sume sa do nich oplatí investovať. „Aj v tradičných receptoch je možné vymeniť rafinovaný cukor za trstinový, alebo použiť med, obilné slady, agáve či sušené ovocie. Receptov existuje nespočetné množstvo, treba len experimentovať,“ vysvetľuje Aneta z Jem iné.

Vo svojej knihe Čo na srdci, to na jazyku, ktorú napísala s kolegyňou Janicou Lacovou odporúča zadovážiť si do svojho kredenca prírodný trstinový či exotický kokosový cukor.

Do koktailov, dressingov a nepečených tort môžete pridať agávový sirup, javorový sirup a med.

Do koláčov je vhodné sušené ovocie, obilné slady či sirupy, ktoré vznikajú prirodzenou fermentáciou a obsahujú veľa živín a minerálov.

Upečte si zdravé medovníčky

slovenske-medovniky_300_r7519.jpg

Cesto:

  • 250 g masla
  • 150 g medu
  • 150 g kokosového cukru
  • 0,5 dl vody
  • 600 g špaldovej hladkej múky
  • 2 KL sódy bikarbóny
  • 2 KL perníkového korenia
  • 2 vajcia + 1 vajce na potretie

Poleva:

  • 1 bielok
  • 100 g stévie
  • 10 g kokosového cukru

Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo, med, kokosový cukor a vodu. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Potom primiešame múku, sódu bikarbónu, korenie a vajcia. Necháme odstáť 24 hodín na chladnom mieste. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujeme medovníčky. Pri 200 °C pečieme približne 10 minút.

Ešte horúce ich na plechu potrieme rozšľahaným vajcom. Vďaka tomu medovníčky zostanú dlhšie čerstvé a mäkké. Pripravíme si polevu. Bielka, stéviu a cukor šľaháme mixérom na najvyššom stupni, kým nevznikne tuhá pena. Zdobiacim vreckom ju nanášame na medovníčky podľa fantázie a zručností.
Zdroj: Tradičné dezerty zdravo a chutne

Tradičné vianočné polievky inak

Nebojte sa vniesť do vianočných receptov aj čosi nové. Vianoce sú časom, keď je prejedanie ospravedlniteľným „hriechom“, no dá sa to aj so zdravšími alternatívami.

K téme sa vyjadruje:
Aneta Orosiová, spoluzakladateľka OZ a školy varenia Jem iné, Jemine.sk
nove-ingrediencie_odbornik_r9994.jpg

Mladá kuchárka odporúča: „Kyslú kapustu či uhorky môžete kúpiť napríklad aj v bio kvalite, bez kvasného octu, či bieleho cukru, dochutené bylinkami a korením, surovým trstinovým cukrom a vínnym octom.

Vyskúšajte pri varení vymeniť ocot za citrón alebo ume ocot, rozdiel ani nespoznáte. Ak máte záujem vyskúšať vegetariánsku verziu kapustnice, môžete klobásku nahradiť tempehom alebo údeným tofu. Na chuti určite neuberie, no bude ľahšie stráviteľná.“

Po Štedrom večere patrí na váš stôl šošovicová krémová polievka, no neviete si ju predstaviť bez živočíšnej smotany? Aj to podľa dievčat z Jem iné ide. Stačí ju nahradiť ovsenou či ryžovou smotanou.

Vyprážajte s kukuričnou strúhankou

„Keď som musela zo zdravotných dôvodov držať bezlepkovú diétu, hľadala som alternatívu k bežnej pšeničnej strúhanke. Chuťovo mi najlepšie vyhovuje jednoznačne kukuričná, zmenu na jedle ani nespoznáte.

Dokonca sa s ňou aj rovnako jednoducho pracuje. Keďže ide o ľahšie stráviteľnú verziu, ktorá menej zaťažuje organizmus, používam ju dodnes.

Zvykla si celá rodina. Kapra máme na stole každoročne, len ho obaľujeme najskôr v ryžovej alebo špaldovej múke, vajíčku a následne v kukuričnej či špaldovej strúhanke,“ približuje svoj spôsob prípravy Aneta Orosiová.

Oleje a tuky

Trend zdravšieho stravovania si obľubuje čoraz viac ľudí, Slováci nie sú výnimkou. Keď sa však hovorí o používaní tukov, väčšina si to automaticky spája s čímsi veľmi nezdravým a s príčinou nadváhy a obezity. Nie sú však tuky ako tuky. Tuky sú potrebnou zložkou našej stravy, dôležité však je vedieť si vybrať. Ako radia Janica a Aneta vo svojej knihe, v jedálnom lístku pokojne obmedzte tučné mäso a údeniny, vyraďte stužené rastlinné maslá, no zdraviu prospešné tuky ponechajte. Nájdete ich v rybách, orieškoch a semienkach, ale aj v olejoch.

Nájdite pre svoje varenie vhodný olej

Na teplú kuchyňu do 160 °C: repkový bioolej, sezamový či extra panenský olivový olej

Na teplú kuchyňu nad 160 °C: kokosový olej alebo z času na čas pravú domácu masť

Na studenú kuchyňu: ľanový, tekvicový, prípadne orechový olej

Zemiakový šalát bez majonézy

Ťažko stráviteľnú majonézu môžeme nahradiť domácou alebo kúpenou tofunézou či sojanézou. Prípadne ju zmiešať s jogurtom.

zemiakovy-salat.jpg

Ako pripravíte tofunézu?

Suroviny:

  • 1 biela cibuľa
  • 50 ml olivového oleja
  • 2 balenia bieleho tofu
  • šťava z 1 citróna
  • vývar z tofu
  • 1 PL horčice
  • 1 ČL kurkumy
  • morská soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti

Tofu nakrájame na malé kocky a varíme vo vode asi 10 minút. Po uvarení dáme s vývarom do mixéra. Na oleji orestujeme cibuľu, necháme vychladnúť a pridáme k tofu. Dochutíme zvyšnými ingredienciami a rozmixujeme na hladkú hmotu, ideálne vysokootáčkovým mixérom. V prípade potreby môžeme doriediť bielym sójovým jogurtom. Tvárime sa, že máme majonézu a vmiešame ju do šalátu z tradičných surovín ako zemiaky, mrkva, hrášok, cibuľa a sterilizované uhorky. Ak nie ste vegáni, porcie podávajte s vajcom uvareným natvrdo.
Zdroj: S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku

Ako správne nakupovať suroviny?

Pulty v obchodoch sú v predsviatočnom období preplnené tovarom a rôznymi akciami, ktorými sa predajcovia snažia zákazníkov upútať na každom kroku.

Nielen na Vianoce, ale aj počas roka by ste však mali staviť radšej na kvalitu a nájsť správny pomer ceny a kvality. Kvalitnejšie potraviny sú často výživnejšie, vďaka čomu zjete menej a ušetríte.

Konzumáciou nekvalitných, zle spracovaných potravín si kazíme zdravie a časom sme nútení investovať do regenerácie tela.

Takže po uvážlivej kalkulácií zistíte, že investovať teraz a do zdravších potravín sa oplatí.

„My sa snažíme uprednostňovať predovšetkým kvalitu, pretože ak chceme pripraviť skvelé a pritom zdravé jedlo, je potrebné popozerať sa po poctivých potravinách a na výbere si dať záležať. Balené potraviny - napríklad mäso a vajíčka, uprednostňujte s kratšou trvanlivosťou a čo sa dá, pripravte si radšej sami vo vlastnej kuchyni. V priebehu sviatkov to platí dvojnásobne, keďže vtedy neustále niečo konzumujeme. My používame čo najmenej polotovarov, rafinovaného cukru a bielej múky. Aj keď občas určite treba aj zhrešiť,“ vysvetľuje Aneta Orosiová.

Náš tip:

s_anetou_a_janicou_300_oramovane_medium_r9277.jpg

Dobré jedlo je návykové, no tento návyk si určite dokážete odpustiť. Vneste do svojho varenia kvalitné potraviny a naučte sa ako správne potraviny na konzumáciu vyberať, ako ho skladovať, nakupovať a spracovávať. Anita Orosiová a Janica Lacová zo školy varenia Jem iné vytvorili chutný produkt v podobe knihy Čo na srdci, to na jazyku a pridali doňho pár užitočných ingrediencií – originálnych receptov, ktoré vás budú sprevádzať počas celého roka od jari do zimy. Ich nápady vám pomôžu aj v príprave zdravšieho vianočného menu. Dobrú chuť!

Foto: Fotolia.com, archív A. O.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 870
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 4 274
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 784
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 231
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 463
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 261
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 037
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 862
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 850
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 741

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V Bratislave sa opäť protestovalo proti korupcii (minúta po minúte)

Organizátori na protikorupčný protest pozvali aj premiéra Roberta Fica.

KOMENTÁRE

Kto sa bojí boja proti korupcii

Vo virtuálnom priestore sa objavujú útoky na prezidenta či protikorupčných aktivistov.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.