Rady ako variť, piecť a nepribrať na Vianoce

Vianočné varenie a pečenie môže byť zdravšie a zároveň zachovať tradície.

(Zdroj: Fotolia.com)

Zabudnite na pšeničnú múku

„Kedysi sa najrôznejšie druhy múk ako ovsená, jačmenná, špaldová či ražná, ale aj hnedý cukor používali oveľa bežnejšie. Dnes je to síce opäť trendy, ale veľa z nás ani len netuší, že tieto suroviny by sme po správnosti mali označovať za tradičné a bielu múku a cukor, práve naopak, za výdobytok modernej doby. Telu dodáte viac živín aj energie a prekvapia Vás stabilné chute,“ hovorí Aneta Orosiová zo školy varenia.

Samotná pšenica síce nie je zdraviu škodlivá, no neraz ju prijímame v nadmernom množstve.

Nadmerná konzumácie pšenice môže spôsobovať autoimunitné ochorenia, zápaly, intolerancie, priepustnosť čriev a aj to, že telo nie je schopné spracovávať lepok tak ako kedysi.

Pri pečení chleba či koláčov môžete využiť raž, jačmeň, kamut, špaldu, ale aj iné obilniny vhodné ako netypické prílohy, napríklad pseudoobilniny quinoa, pohánka, cestoviny bulgur či kuskus.

Ktorá múka je ideálna napečenie?

Na koláče

Najjednoduchšie je pri pečení nahradiť bežnú bielu pšeničnú múku hladkou špaldovou alebo celozrnnou špaldovou na hladko mletou. Nie je to nič komplikované, pracuje sa s ňou rovnako ako s pšeničnou. A na chuti je možno o niečo viac oriešková a plnšia. Oproti klasickej pšenici je bohatšia na bielkoviny, obsahuje viac minerálov – hlavne železa. Lepok v špalde je na rozdiel od toho v pšenici lepšie tolerovaný.

Na medovníky

„Ideálne je pripravovať ich z kombinácie špaldovej a ražnej múky, tak aby sme neprišli pri pečení o ich tradičnú chuť a farbu,“ radí Aneta Orosiová.

Ako sladiť

Každý si z času na čas rád pochutí na sladkých maškrtách, najmä počas Vianoc. Našťastie, v súčasnosti už nie sme odkázaní len na klasický biely cukor, ktorý dostal v posledných rokoch aj prezývku „biely jed“.

Veľké obchodné siete, lokálne obchody aj predajne s bio potravinami ponúkajú široký výber rôznych sladidiel, ktoré sú zdravšie a dokonca aj výživnejšie ako biely cukor.

Aj napriek vyššej sume sa do nich oplatí investovať. „Aj v tradičných receptoch je možné vymeniť rafinovaný cukor za trstinový, alebo použiť med, obilné slady, agáve či sušené ovocie. Receptov existuje nespočetné množstvo, treba len experimentovať,“ vysvetľuje Aneta z Jem iné.

Vo svojej knihe Čo na srdci, to na jazyku, ktorú napísala s kolegyňou Janicou Lacovou odporúča zadovážiť si do svojho kredenca prírodný trstinový či exotický kokosový cukor.

Do koktailov, dressingov a nepečených tort môžete pridať agávový sirup, javorový sirup a med.

Do koláčov je vhodné sušené ovocie, obilné slady či sirupy, ktoré vznikajú prirodzenou fermentáciou a obsahujú veľa živín a minerálov.

Upečte si zdravé medovníčky

slovenske-medovniky_300_r7519.jpg

Cesto:

  • 250 g masla
  • 150 g medu
  • 150 g kokosového cukru
  • 0,5 dl vody
  • 600 g špaldovej hladkej múky
  • 2 KL sódy bikarbóny
  • 2 KL perníkového korenia
  • 2 vajcia + 1 vajce na potretie

Poleva:

  • 1 bielok
  • 100 g stévie
  • 10 g kokosového cukru

Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo, med, kokosový cukor a vodu. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Potom primiešame múku, sódu bikarbónu, korenie a vajcia. Necháme odstáť 24 hodín na chladnom mieste. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujeme medovníčky. Pri 200 °C pečieme približne 10 minút.

Ešte horúce ich na plechu potrieme rozšľahaným vajcom. Vďaka tomu medovníčky zostanú dlhšie čerstvé a mäkké. Pripravíme si polevu. Bielka, stéviu a cukor šľaháme mixérom na najvyššom stupni, kým nevznikne tuhá pena. Zdobiacim vreckom ju nanášame na medovníčky podľa fantázie a zručností.
Zdroj: Tradičné dezerty zdravo a chutne

Tradičné vianočné polievky inak

Nebojte sa vniesť do vianočných receptov aj čosi nové. Vianoce sú časom, keď je prejedanie ospravedlniteľným „hriechom“, no dá sa to aj so zdravšími alternatívami.

K téme sa vyjadruje:
Aneta Orosiová, spoluzakladateľka OZ a školy varenia Jem iné, Jemine.sk
nove-ingrediencie_odbornik_r9994.jpg

Mladá kuchárka odporúča: „Kyslú kapustu či uhorky môžete kúpiť napríklad aj v bio kvalite, bez kvasného octu, či bieleho cukru, dochutené bylinkami a korením, surovým trstinovým cukrom a vínnym octom.

Vyskúšajte pri varení vymeniť ocot za citrón alebo ume ocot, rozdiel ani nespoznáte. Ak máte záujem vyskúšať vegetariánsku verziu kapustnice, môžete klobásku nahradiť tempehom alebo údeným tofu. Na chuti určite neuberie, no bude ľahšie stráviteľná.“

Po Štedrom večere patrí na váš stôl šošovicová krémová polievka, no neviete si ju predstaviť bez živočíšnej smotany? Aj to podľa dievčat z Jem iné ide. Stačí ju nahradiť ovsenou či ryžovou smotanou.

Vyprážajte s kukuričnou strúhankou

„Keď som musela zo zdravotných dôvodov držať bezlepkovú diétu, hľadala som alternatívu k bežnej pšeničnej strúhanke. Chuťovo mi najlepšie vyhovuje jednoznačne kukuričná, zmenu na jedle ani nespoznáte.

Dokonca sa s ňou aj rovnako jednoducho pracuje. Keďže ide o ľahšie stráviteľnú verziu, ktorá menej zaťažuje organizmus, používam ju dodnes.

Zvykla si celá rodina. Kapra máme na stole každoročne, len ho obaľujeme najskôr v ryžovej alebo špaldovej múke, vajíčku a následne v kukuričnej či špaldovej strúhanke,“ približuje svoj spôsob prípravy Aneta Orosiová.

Oleje a tuky

Trend zdravšieho stravovania si obľubuje čoraz viac ľudí, Slováci nie sú výnimkou. Keď sa však hovorí o používaní tukov, väčšina si to automaticky spája s čímsi veľmi nezdravým a s príčinou nadváhy a obezity. Nie sú však tuky ako tuky. Tuky sú potrebnou zložkou našej stravy, dôležité však je vedieť si vybrať. Ako radia Janica a Aneta vo svojej knihe, v jedálnom lístku pokojne obmedzte tučné mäso a údeniny, vyraďte stužené rastlinné maslá, no zdraviu prospešné tuky ponechajte. Nájdete ich v rybách, orieškoch a semienkach, ale aj v olejoch.

Nájdite pre svoje varenie vhodný olej

Na teplú kuchyňu do 160 °C: repkový bioolej, sezamový či extra panenský olivový olej

Na teplú kuchyňu nad 160 °C: kokosový olej alebo z času na čas pravú domácu masť

Na studenú kuchyňu: ľanový, tekvicový, prípadne orechový olej

Zemiakový šalát bez majonézy

Ťažko stráviteľnú majonézu môžeme nahradiť domácou alebo kúpenou tofunézou či sojanézou. Prípadne ju zmiešať s jogurtom.

zemiakovy-salat.jpg

Ako pripravíte tofunézu?

Suroviny:

  • 1 biela cibuľa
  • 50 ml olivového oleja
  • 2 balenia bieleho tofu
  • šťava z 1 citróna
  • vývar z tofu
  • 1 PL horčice
  • 1 ČL kurkumy
  • morská soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti

Tofu nakrájame na malé kocky a varíme vo vode asi 10 minút. Po uvarení dáme s vývarom do mixéra. Na oleji orestujeme cibuľu, necháme vychladnúť a pridáme k tofu. Dochutíme zvyšnými ingredienciami a rozmixujeme na hladkú hmotu, ideálne vysokootáčkovým mixérom. V prípade potreby môžeme doriediť bielym sójovým jogurtom. Tvárime sa, že máme majonézu a vmiešame ju do šalátu z tradičných surovín ako zemiaky, mrkva, hrášok, cibuľa a sterilizované uhorky. Ak nie ste vegáni, porcie podávajte s vajcom uvareným natvrdo.
Zdroj: S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku

Ako správne nakupovať suroviny?

Pulty v obchodoch sú v predsviatočnom období preplnené tovarom a rôznymi akciami, ktorými sa predajcovia snažia zákazníkov upútať na každom kroku.

Nielen na Vianoce, ale aj počas roka by ste však mali staviť radšej na kvalitu a nájsť správny pomer ceny a kvality. Kvalitnejšie potraviny sú často výživnejšie, vďaka čomu zjete menej a ušetríte.

Konzumáciou nekvalitných, zle spracovaných potravín si kazíme zdravie a časom sme nútení investovať do regenerácie tela.

Takže po uvážlivej kalkulácií zistíte, že investovať teraz a do zdravších potravín sa oplatí.

„My sa snažíme uprednostňovať predovšetkým kvalitu, pretože ak chceme pripraviť skvelé a pritom zdravé jedlo, je potrebné popozerať sa po poctivých potravinách a na výbere si dať záležať. Balené potraviny - napríklad mäso a vajíčka, uprednostňujte s kratšou trvanlivosťou a čo sa dá, pripravte si radšej sami vo vlastnej kuchyni. V priebehu sviatkov to platí dvojnásobne, keďže vtedy neustále niečo konzumujeme. My používame čo najmenej polotovarov, rafinovaného cukru a bielej múky. Aj keď občas určite treba aj zhrešiť,“ vysvetľuje Aneta Orosiová.

Náš tip:

s_anetou_a_janicou_300_oramovane_medium_r9277.jpg

Dobré jedlo je návykové, no tento návyk si určite dokážete odpustiť. Vneste do svojho varenia kvalitné potraviny a naučte sa ako správne potraviny na konzumáciu vyberať, ako ho skladovať, nakupovať a spracovávať. Anita Orosiová a Janica Lacová zo školy varenia Jem iné vytvorili chutný produkt v podobe knihy Čo na srdci, to na jazyku a pridali doňho pár užitočných ingrediencií – originálnych receptov, ktoré vás budú sprevádzať počas celého roka od jari do zimy. Ich nápady vám pomôžu aj v príprave zdravšieho vianočného menu. Dobrú chuť!

Foto: Fotolia.com, archív A. O.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 989
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 978
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 484
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 725
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 719
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 599
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 230
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 099
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 933
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 953

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.

Ukazujú, že je to v poriadku. Významné ženy, ktoré milujú iné ženy

Pätnásť žien, ktoré posúvajú hranice tolerancie.