Minestrone - polievka všetkých chutí
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 125 g bielej fazule
- 1 - 2 plátky masla
- 200 g cukety
- 3 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 výhon stonkového zeleru
- 200 g údeného mäsa
- 2 cibule
- 2 - 3 póry
- 3 väčšie mäsité paradajky
- 2 l kuracieho vývaru
- 1 - 2 PL oleja
- 1 - 2 bobkové listy
- soľ, mleté čierne korenie
Priveďte liter vývaru do varu a vhoďte doň suchú prebratú fazuľu. Povarte asi dve minúty, odstavte a nechajte pomaly chladnúť. Tento krok ušetrí predmáčanie deň vopred. Asi po hodine fazuľu opäť priveďte do varu, podľa potreby dolejte vývar a uvarte do mäkka. Medzitým si očistite a rozkrájajte všetku zeleninu a údené mäso. Na panvici rozohrejte maslo a postupne oprážajte mrkvu, zemiaky, cuketu a stonkový zeler. Zeleninu vyberte bokom, do panvice pridajte olej, opražte na ňom údené mäso. Keď je voňavé a zlatisté, pridajte ho k zelenine a nakoniec na výpeku opražte cibuľu a pór. Všetku zeleninu a mäso pridajte k mäkkej fazuli spolu s nasekanými paradajkami, bobkovým listom, zalejte zvyšným vývarom a dochuťte soľou a korením. Dovarte do mäkka. Servírujte s plackami ochutenými cesnakovým alebo pizza korením.
Tip: Polievku môžete obohatiť o cestovinu a povrch polievky alebo teplé pečivo dozdobiť parmezánom.