SME
Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Vianočný veniec

Skúste si upiecť vianočnú štólu trochu inak. Nielen, že dobre vyzerá ale i vynikajúco chutí.

(Zdroj: Isifa)

Vianočný veniec
Suroviny na viac porcií

  • 100 g hrozienok
  • 100 g brusníc
  • 150 g sultánok (veľkých hrozienok)
  • 550 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • štipka soli
  • 15 g sušeného droždia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3/4 šálky cmaru (podmaslia)
  • 2 vajíčka
  • mandľová aróma
  • múka na podsypanie dosky
  • vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na posypanie

Všetko sušené ovocie zalejte vriacou vodou tak, aby bolo pokryté a nechajte postáť asi 30 minút. Potom ho zlejte. V mise zmiešajte múku, soľ, droždie a cukor.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V druhej miske zmiešajte metličkou cmar, vajíčka, rozpustené maslo a arómu. Postupne vlievajte tekuté do sypkého a vymieste hladké cesto. Nakoniec doň zapracujte dopredu namočené ovocie. Cesto vytvarujte do bochníka a nechajte asi hodinu kysnúť.

Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a zrolujte do rolády. Vytvarujte kruh, konce spojte a veniec preneste na plech vystlatý papierom na pečenie. Z vonkajšej strany urobte niekoľko zárezov. Veniec nechajte v teple kysnúť asi 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 160 stupňov.

Povrch vykysnutého cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte 60 - 70 minút. Po vybratí nechajte úplne vychladnúť. Pred servírovaním dobre pocukrujte.

Tip: Tak ako pri príprave klasickej štóly môžete do stredu cesta zavinúť marcipán. Veniec tak bude sladší a bohatší. Okrem marcipánu môžete na umocnenie vianočnej atmosféry pridať k sušenému ovociu i mandľové lupienky alebo nimi ozdobiť už hotový veniec.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  3. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  7. Dodajte vašej pokožke šťavu
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 977
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 7 996
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 906
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 969
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 766
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 149
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 043
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Šéf Sberbank German Gref na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom.

Morálny obrat Germana Grefa má pozadie v jeho fondoch v daňových rajoch.


8 h
Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin na pohrebe jedného z bojovníkov jeho skupiny.

Na Ukrajinu naverbovali vyše 40-tisíc trestancov.


5 h
Peter Schutz

Na cirkusoch a chaosoch po páde vlády už nesú s Matovičom rovnakú zodpovednosť.


6 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


1 h

Blogy SME

  1. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  2. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  3. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  4. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  5. Matej Mravec: Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku
  6. Michael Achberger: Prečo priberáme v zime?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Pred samotou tu niet kam ujsť
  8. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 337
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 772
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 948
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 732
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 264
  6. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 3 220
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 063
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 686
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťZatvoriť reklamu