SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Vianočný veniec

Skúste si upiecť vianočnú štólu trochu inak. Nielen, že dobre vyzerá ale i vynikajúco chutí.

(Zdroj: Isifa)

Vianočný veniec
Suroviny na viac porcií

  • 100 g hrozienok
  • 100 g brusníc
  • 150 g sultánok (veľkých hrozienok)
  • 550 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • štipka soli
  • 15 g sušeného droždia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3/4 šálky cmaru (podmaslia)
  • 2 vajíčka
  • mandľová aróma
  • múka na podsypanie dosky
  • vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na posypanie

Všetko sušené ovocie zalejte vriacou vodou tak, aby bolo pokryté a nechajte postáť asi 30 minút. Potom ho zlejte. V mise zmiešajte múku, soľ, droždie a cukor.

Skryť Vypnúť reklamu

V druhej miske zmiešajte metličkou cmar, vajíčka, rozpustené maslo a arómu. Postupne vlievajte tekuté do sypkého a vymieste hladké cesto. Nakoniec doň zapracujte dopredu namočené ovocie. Cesto vytvarujte do bochníka a nechajte asi hodinu kysnúť.

Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a zrolujte do rolády. Vytvarujte kruh, konce spojte a veniec preneste na plech vystlatý papierom na pečenie. Z vonkajšej strany urobte niekoľko zárezov. Veniec nechajte v teple kysnúť asi 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 160 stupňov.

Povrch vykysnutého cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte 60 - 70 minút. Po vybratí nechajte úplne vychladnúť. Pred servírovaním dobre pocukrujte.

Tip: Tak ako pri príprave klasickej štóly môžete do stredu cesta zavinúť marcipán. Veniec tak bude sladší a bohatší. Okrem marcipánu môžete na umocnenie vianočnej atmosféry pridať k sušenému ovociu i mandľové lupienky alebo nimi ozdobiť už hotový veniec.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 785
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 148
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 780
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 727
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 239
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 735
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 075
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 104
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu