Vianočný veniec
Suroviny na viac porcií
- 100 g hrozienok
- 100 g brusníc
- 150 g sultánok (veľkých hrozienok)
- 550 g hladkej múky
- 150 g masla
- štipka soli
- 15 g sušeného droždia
- 100 g kryštálového cukru
- 3/4 šálky cmaru (podmaslia)
- 2 vajíčka
- mandľová aróma
- múka na podsypanie dosky
- vajíčko na potieranie
- práškový cukor na posypanie
Všetko sušené ovocie zalejte vriacou vodou tak, aby bolo pokryté a nechajte postáť asi 30 minút. Potom ho zlejte. V mise zmiešajte múku, soľ, droždie a cukor.
V druhej miske zmiešajte metličkou cmar, vajíčka, rozpustené maslo a arómu. Postupne vlievajte tekuté do sypkého a vymieste hladké cesto. Nakoniec doň zapracujte dopredu namočené ovocie. Cesto vytvarujte do bochníka a nechajte asi hodinu kysnúť.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a zrolujte do rolády. Vytvarujte kruh, konce spojte a veniec preneste na plech vystlatý papierom na pečenie. Z vonkajšej strany urobte niekoľko zárezov. Veniec nechajte v teple kysnúť asi 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 160 stupňov.
Povrch vykysnutého cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte 60 - 70 minút. Po vybratí nechajte úplne vychladnúť. Pred servírovaním dobre pocukrujte.
Tip: Tak ako pri príprave klasickej štóly môžete do stredu cesta zavinúť marcipán. Veniec tak bude sladší a bohatší. Okrem marcipánu môžete na umocnenie vianočnej atmosféry pridať k sušenému ovociu i mandľové lupienky alebo nimi ozdobiť už hotový veniec.