Škorica v zime zahreje

„Pravá“ vianočná korenina pochádza zo Srí Lanky. Je oveľa krehkejšia, sladšia a svetlejšia než tá, ktorú bežne kúpite v našich obchodoch

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vôňa škorice šíriaca sa z kuchýň, kaviarní a trhových stánkov je neklamným znamením nástupu chladnejšieho počasia a blížiacich sa Vianoc.

Korenistá až ostrá chuť škorice prirodzene zohrieva organizmus, aj preto jej prischol status „zimnej“ ingrediencie. Pridáva sa do typicky zimných nápojov ako varené víno alebo punč a nemôže chýbať v tradičných vianočných medovníkoch, ale i ďalších vianočných receptoch.

Škorica má však viaceré liečivé účinky, preto by ste jej konzumáciu nemali obmedziť len na vianočné obdobie.

Pravá – nepravá

Škorica je vlastne olúpaná kôra zo stromov rodu škoricovník. Podľa toho, z ktorého druhu koreninu získali, rozlišuje sa na „pravú“ škoricu a ostatné, označované aj ako „kasia“.

Možno ste ani netušili, že vo väčšine bežných obchodov u nás sa predáva práve táto „nepravá“ škorica.

Pravá a zároveň najkvalitnejšia škorica sa získava zo škoricovníka cejlónskeho, ktorý pochádza a pestuje sa na ostrove Srí Lanka (pôvodne Cejlón) v Indickom oceáne.

Odtiaľ je 80 až 90 percent svetovej produkcie pravej škorice, no cejlónsky škoricovník sa pestuje aj v iných oblastiach, napríklad na Madagaskare či Seychelách.

Kôra cejlónskeho škoricovníka sa získava v tenkých plátoch, ktoré sa po usušení rolujú vo viacerých vrstvách.

Rulička pravej škorice je preto v strede plná a vizuálne sa ponáša na cigaru alebo zrolované noviny. Má svetlejšiu farbu, jemnejšiu a sladšiu chuť a je veľmi krehká.

U nás dostupná škorica sa získava zo škoricovníka čínskeho, ktorý pochádza z Barmy a pestuje sa v Číne, Thajsku alebo Indonézii.

Usušená kôra tohto druhu škoricovníka je hrubšia, tvrdšia a vykrúca sa od krajov smerom do stredu, vďaka čomu vytvára duté trubky alebo žliabky so zaoblenými bokmi.

Škorica z čínskeho škoricovníka má tmavšiu až červenohnedú farbu, ostrejšiu a prenikavejšiu chuť a silnejšiu arómu.

Ešte jeden významný rozdiel medzi pravou a nepravou škoricou, samozrejme, okrem ceny, je obsah prírodného toxínu kumarín.

Škorica typu kasia obsahuje päť percent kumarínu, zatiaľ čo cejlónska škorica len veľmi nepatrnú dávku 0,0004 percenta. Tento toxín môže vo vyšších dávkach narušiť trávenie ľudského organizmu, prípadne viesť až k poškodeniu pečene a obličiek.

Preto Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil limity na používanie surovín a ingrediencií obsahujúcich kumarín pri výrobe pečiva a ďalších potravín.

Ničí baktérie

Priaznivé účinky škorice na zdravie poznali už starovekí Gréci i Egypťania. Táto exotická korenina bola veľmi drahá a v určitom čase bola dokonca považovaná za všeliek.

Používali ju na liečenie boľavého hrdla, artritídy, ale aj proti parazitom. Pridávala sa do nápojov a využívali ju aj pri balzamovaní tiel.

Škorica bola veľmi obľúbenou a tiež jednou z prvých komodít, s ktorými sa obchodovalo medzi Európou a krajinami Blízkeho východu i Ázie.

A teraz späť k účinkom škorice na zdravie. Táto aromatická korenina povzbudzuje chuť do jedla, pomáha tráveniu a má dobré výsledky aj pri liečení niektorých druhov cukrovky.

Esenciálne oleje, ktoré škorica obsahuje, majú antibakteriálne účinky a pôsobia dezinfekčne napríklad aj v tráviacom trakte.

Olejový extrakt zo škorice sa vďaka tomu používa aj na liečenie drobných povrchových rán. Podľa vedeckej štúdie pôsobí škorica preventívne proti Alzheimerovej chorobe a typická škoricová vôňa stimuluje činnosť mozgu.

Škoricové slimáky s cukrovou polevou

Na cesto:skorica2_res.jpg

  • 220 g hladkej múky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • pol balíčka sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 75 ml plnotučného mlieka

Na plnku:

  • 80 g masla
  • 10 g škorice
  • 45 g jemného kryštálového cukru

Na polevu:

  • 20 g masla
  • 20 ml plnotučného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 20 ml javorového cukru
  1. Múku preosejte do misky, pridajte cukor, maslo nakrájané na menšie kusy a prstami (alebo v robote) ho rozdrobte na sypkú „strúhanku“. Pridajte droždie, vajce, vlažné mlieko a vypracujte hladké nelepivé cesto. Z cesta vyformujte guľu, preložte ju do pomúčenej misky, prikryte suchou utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinu, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  2. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Maslo roztopte a cukor zmiešajte so škoricou. Podľa chuti môžete pridať aj nadrobno nasekané alebo pomleté orechy, rôzne sušené ovocie, hrozienka alebo čokoládu.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi pol centimetra. Celé cesto potrite väčšinou roztopeného masla a posypte cukrom zmiešaným so škoricou. Cesto zrolujte širšou stranou smerom k sebe a roládu nakrájajte ostrým nožom na kolieska hrubé 2 - 3 centimetre. Zapekaciu misku vymastite zvyšným roztopeným maslom a poukladajte do nej slimáky vedľa seba. Môžete medzi nimi nechať menšie medzery, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem. Slimáky pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia 20 minút, kým nechytia zlatohnedú farbu.
  4. Medzitým si pripravte polevu. Zmixujte práškový cukor s mliekom, javorovým sirupom a roztopeným maslom do hladkej hustej hmoty. Upečené horúce slimáky pooblievajte polevou napríklad do tvaru mriežky, nechajte ich vychladnúť a podávajte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  4. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  5. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  6. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  7. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  8. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  9. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  10. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 732
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 607
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 024
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 682
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 303
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 314
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 210
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 949
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 858
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 3 719

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Rodičia nechali malé dieťa na parkovisku v aute počas horúčavy

Prípad z Michaloviec riešila polícia.

TECH

Evolučný superčlovek by mal vak na dieťa a vtáčie nohy

Model ľudského supertela vytvorili v relácii BBC.

Neprehliadnite tiež

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.