SME
Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold

Škorica v zime zahreje

„Pravá“ vianočná korenina pochádza zo Srí Lanky. Je oveľa krehkejšia, sladšia a svetlejšia než tá, ktorú bežne kúpite v našich obchodoch

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vôňa škorice šíriaca sa z kuchýň, kaviarní a trhových stánkov je neklamným znamením nástupu chladnejšieho počasia a blížiacich sa Vianoc.

Korenistá až ostrá chuť škorice prirodzene zohrieva organizmus, aj preto jej prischol status „zimnej“ ingrediencie. Pridáva sa do typicky zimných nápojov ako varené víno alebo punč a nemôže chýbať v tradičných vianočných medovníkoch, ale i ďalších vianočných receptoch.

Škorica má však viaceré liečivé účinky, preto by ste jej konzumáciu nemali obmedziť len na vianočné obdobie.

Pravá – nepravá

Škorica je vlastne olúpaná kôra zo stromov rodu škoricovník. Podľa toho, z ktorého druhu koreninu získali, rozlišuje sa na „pravú“ škoricu a ostatné, označované aj ako „kasia“.

Možno ste ani netušili, že vo väčšine bežných obchodov u nás sa predáva práve táto „nepravá“ škorica.

Pravá a zároveň najkvalitnejšia škorica sa získava zo škoricovníka cejlónskeho, ktorý pochádza a pestuje sa na ostrove Srí Lanka (pôvodne Cejlón) v Indickom oceáne.

Odtiaľ je 80 až 90 percent svetovej produkcie pravej škorice, no cejlónsky škoricovník sa pestuje aj v iných oblastiach, napríklad na Madagaskare či Seychelách.

Kôra cejlónskeho škoricovníka sa získava v tenkých plátoch, ktoré sa po usušení rolujú vo viacerých vrstvách.

Rulička pravej škorice je preto v strede plná a vizuálne sa ponáša na cigaru alebo zrolované noviny. Má svetlejšiu farbu, jemnejšiu a sladšiu chuť a je veľmi krehká.

U nás dostupná škorica sa získava zo škoricovníka čínskeho, ktorý pochádza z Barmy a pestuje sa v Číne, Thajsku alebo Indonézii.

Usušená kôra tohto druhu škoricovníka je hrubšia, tvrdšia a vykrúca sa od krajov smerom do stredu, vďaka čomu vytvára duté trubky alebo žliabky so zaoblenými bokmi.

Škorica z čínskeho škoricovníka má tmavšiu až červenohnedú farbu, ostrejšiu a prenikavejšiu chuť a silnejšiu arómu.

Ešte jeden významný rozdiel medzi pravou a nepravou škoricou, samozrejme, okrem ceny, je obsah prírodného toxínu kumarín.

Škorica typu kasia obsahuje päť percent kumarínu, zatiaľ čo cejlónska škorica len veľmi nepatrnú dávku 0,0004 percenta. Tento toxín môže vo vyšších dávkach narušiť trávenie ľudského organizmu, prípadne viesť až k poškodeniu pečene a obličiek.

Preto Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil limity na používanie surovín a ingrediencií obsahujúcich kumarín pri výrobe pečiva a ďalších potravín.

Ničí baktérie

Priaznivé účinky škorice na zdravie poznali už starovekí Gréci i Egypťania. Táto exotická korenina bola veľmi drahá a v určitom čase bola dokonca považovaná za všeliek.

Používali ju na liečenie boľavého hrdla, artritídy, ale aj proti parazitom. Pridávala sa do nápojov a využívali ju aj pri balzamovaní tiel.

Škorica bola veľmi obľúbenou a tiež jednou z prvých komodít, s ktorými sa obchodovalo medzi Európou a krajinami Blízkeho východu i Ázie.

A teraz späť k účinkom škorice na zdravie. Táto aromatická korenina povzbudzuje chuť do jedla, pomáha tráveniu a má dobré výsledky aj pri liečení niektorých druhov cukrovky.

Esenciálne oleje, ktoré škorica obsahuje, majú antibakteriálne účinky a pôsobia dezinfekčne napríklad aj v tráviacom trakte.

Olejový extrakt zo škorice sa vďaka tomu používa aj na liečenie drobných povrchových rán. Podľa vedeckej štúdie pôsobí škorica preventívne proti Alzheimerovej chorobe a typická škoricová vôňa stimuluje činnosť mozgu.

Škoricové slimáky s cukrovou polevou

Na cesto:skorica2_res.jpg

  • 220 g hladkej múky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • pol balíčka sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 75 ml plnotučného mlieka

Na plnku:

  • 80 g masla
  • 10 g škorice
  • 45 g jemného kryštálového cukru

Na polevu:

  • 20 g masla
  • 20 ml plnotučného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 20 ml javorového cukru
  1. Múku preosejte do misky, pridajte cukor, maslo nakrájané na menšie kusy a prstami (alebo v robote) ho rozdrobte na sypkú „strúhanku“. Pridajte droždie, vajce, vlažné mlieko a vypracujte hladké nelepivé cesto. Z cesta vyformujte guľu, preložte ju do pomúčenej misky, prikryte suchou utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinu, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  2. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Maslo roztopte a cukor zmiešajte so škoricou. Podľa chuti môžete pridať aj nadrobno nasekané alebo pomleté orechy, rôzne sušené ovocie, hrozienka alebo čokoládu.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi pol centimetra. Celé cesto potrite väčšinou roztopeného masla a posypte cukrom zmiešaným so škoricou. Cesto zrolujte širšou stranou smerom k sebe a roládu nakrájajte ostrým nožom na kolieska hrubé 2 - 3 centimetre. Zapekaciu misku vymastite zvyšným roztopeným maslom a poukladajte do nej slimáky vedľa seba. Môžete medzi nimi nechať menšie medzery, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem. Slimáky pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia 20 minút, kým nechytia zlatohnedú farbu.
  4. Medzitým si pripravte polevu. Zmixujte práškový cukor s mliekom, javorovým sirupom a roztopeným maslom do hladkej hustej hmoty. Upečené horúce slimáky pooblievajte polevou napríklad do tvaru mriežky, nechajte ich vychladnúť a podávajte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  4. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  6. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  7. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  8. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  10. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  2. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  3. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  4. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  5. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  6. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  7. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  8. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  9. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  10. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 11 357
  2. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 670
  3. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 7 286
  4. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 206
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 935
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 151
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 872
  8. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 5 687
  9. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 5 136
  10. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 814

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

Saková pred voľbami v tichosti zvyšuje platy policajtov cez príplatky

Osobný príplatok bude 120 eur, na západe krajiny 160 eur.

Ministerka vnútra Denisa Saková.
Podcast Dobré Ráno
Som toho plný, hovorí o hraní v Londýne Meky Žbirka.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Ako sa zrodil prvý ruský web a prečo to nebolo porno

Rusi sa naučili pomocou vtipu vyjadrovať svoj svetonázor.

Neprehliadnite tiež

Neplodnosť po štyridsiatke je len samý sex a žiadna radosť

Snažiť sa o dieťa je mimoriadne stresujúce.

Ilustračné foto.
Stĺpček Osmelené

Ďakujme mužom, ktorí pochopili, že svet nie je ružový a modrý

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková
Aktualizované

Najlepšie krémové polievky, ktoré zasýtia aj zohrejú

Cviklová, zemiaková aj tekvicová. Krémové polievky sú jednoduché.