SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Škorica v zime zahreje

„Pravá“ vianočná korenina pochádza zo Srí Lanky. Je oveľa krehkejšia, sladšia a svetlejšia než tá, ktorú bežne kúpite v našich obchodoch

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vôňa škorice šíriaca sa z kuchýň, kaviarní a trhových stánkov je neklamným znamením nástupu chladnejšieho počasia a blížiacich sa Vianoc.

Korenistá až ostrá chuť škorice prirodzene zohrieva organizmus, aj preto jej prischol status „zimnej“ ingrediencie. Pridáva sa do typicky zimných nápojov ako varené víno alebo punč a nemôže chýbať v tradičných vianočných medovníkoch, ale i ďalších vianočných receptoch.

Škorica má však viaceré liečivé účinky, preto by ste jej konzumáciu nemali obmedziť len na vianočné obdobie.

Pravá – nepravá

Škorica je vlastne olúpaná kôra zo stromov rodu škoricovník. Podľa toho, z ktorého druhu koreninu získali, rozlišuje sa na „pravú“ škoricu a ostatné, označované aj ako „kasia“.

Možno ste ani netušili, že vo väčšine bežných obchodov u nás sa predáva práve táto „nepravá“ škorica.

Pravá a zároveň najkvalitnejšia škorica sa získava zo škoricovníka cejlónskeho, ktorý pochádza a pestuje sa na ostrove Srí Lanka (pôvodne Cejlón) v Indickom oceáne.

Odtiaľ je 80 až 90 percent svetovej produkcie pravej škorice, no cejlónsky škoricovník sa pestuje aj v iných oblastiach, napríklad na Madagaskare či Seychelách.

Kôra cejlónskeho škoricovníka sa získava v tenkých plátoch, ktoré sa po usušení rolujú vo viacerých vrstvách.

Rulička pravej škorice je preto v strede plná a vizuálne sa ponáša na cigaru alebo zrolované noviny. Má svetlejšiu farbu, jemnejšiu a sladšiu chuť a je veľmi krehká.

U nás dostupná škorica sa získava zo škoricovníka čínskeho, ktorý pochádza z Barmy a pestuje sa v Číne, Thajsku alebo Indonézii.

Usušená kôra tohto druhu škoricovníka je hrubšia, tvrdšia a vykrúca sa od krajov smerom do stredu, vďaka čomu vytvára duté trubky alebo žliabky so zaoblenými bokmi.

Škorica z čínskeho škoricovníka má tmavšiu až červenohnedú farbu, ostrejšiu a prenikavejšiu chuť a silnejšiu arómu.

Ešte jeden významný rozdiel medzi pravou a nepravou škoricou, samozrejme, okrem ceny, je obsah prírodného toxínu kumarín.

Škorica typu kasia obsahuje päť percent kumarínu, zatiaľ čo cejlónska škorica len veľmi nepatrnú dávku 0,0004 percenta. Tento toxín môže vo vyšších dávkach narušiť trávenie ľudského organizmu, prípadne viesť až k poškodeniu pečene a obličiek.

Preto Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil limity na používanie surovín a ingrediencií obsahujúcich kumarín pri výrobe pečiva a ďalších potravín.

Ničí baktérie

Priaznivé účinky škorice na zdravie poznali už starovekí Gréci i Egypťania. Táto exotická korenina bola veľmi drahá a v určitom čase bola dokonca považovaná za všeliek.

Používali ju na liečenie boľavého hrdla, artritídy, ale aj proti parazitom. Pridávala sa do nápojov a využívali ju aj pri balzamovaní tiel.

Škorica bola veľmi obľúbenou a tiež jednou z prvých komodít, s ktorými sa obchodovalo medzi Európou a krajinami Blízkeho východu i Ázie.

A teraz späť k účinkom škorice na zdravie. Táto aromatická korenina povzbudzuje chuť do jedla, pomáha tráveniu a má dobré výsledky aj pri liečení niektorých druhov cukrovky.

Esenciálne oleje, ktoré škorica obsahuje, majú antibakteriálne účinky a pôsobia dezinfekčne napríklad aj v tráviacom trakte.

Olejový extrakt zo škorice sa vďaka tomu používa aj na liečenie drobných povrchových rán. Podľa vedeckej štúdie pôsobí škorica preventívne proti Alzheimerovej chorobe a typická škoricová vôňa stimuluje činnosť mozgu.

Škoricové slimáky s cukrovou polevou

Na cesto:skorica2_res.jpg

  • 220 g hladkej múky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • pol balíčka sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 75 ml plnotučného mlieka

Na plnku:

  • 80 g masla
  • 10 g škorice
  • 45 g jemného kryštálového cukru

Na polevu:

  • 20 g masla
  • 20 ml plnotučného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 20 ml javorového cukru
  1. Múku preosejte do misky, pridajte cukor, maslo nakrájané na menšie kusy a prstami (alebo v robote) ho rozdrobte na sypkú „strúhanku“. Pridajte droždie, vajce, vlažné mlieko a vypracujte hladké nelepivé cesto. Z cesta vyformujte guľu, preložte ju do pomúčenej misky, prikryte suchou utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinu, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  2. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Maslo roztopte a cukor zmiešajte so škoricou. Podľa chuti môžete pridať aj nadrobno nasekané alebo pomleté orechy, rôzne sušené ovocie, hrozienka alebo čokoládu.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi pol centimetra. Celé cesto potrite väčšinou roztopeného masla a posypte cukrom zmiešaným so škoricou. Cesto zrolujte širšou stranou smerom k sebe a roládu nakrájajte ostrým nožom na kolieska hrubé 2 - 3 centimetre. Zapekaciu misku vymastite zvyšným roztopeným maslom a poukladajte do nej slimáky vedľa seba. Môžete medzi nimi nechať menšie medzery, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem. Slimáky pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia 20 minút, kým nechytia zlatohnedú farbu.
  4. Medzitým si pripravte polevu. Zmixujte práškový cukor s mliekom, javorovým sirupom a roztopeným maslom do hladkej hustej hmoty. Upečené horúce slimáky pooblievajte polevou napríklad do tvaru mriežky, nechajte ich vychladnúť a podávajte.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 400
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 970
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 728
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 566
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 113
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 046
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 661
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 841
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 794
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep
Peter Schutz

V kritickom rozpore s „bezkollárovskou“ verziou koalície je aj parlamentná matematika.


9 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


4 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu