Škorica v zime zahreje

„Pravá“ vianočná korenina pochádza zo Srí Lanky. Je oveľa krehkejšia, sladšia a svetlejšia než tá, ktorú bežne kúpite v našich obchodoch

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vôňa škorice šíriaca sa z kuchýň, kaviarní a trhových stánkov je neklamným znamením nástupu chladnejšieho počasia a blížiacich sa Vianoc.

Korenistá až ostrá chuť škorice prirodzene zohrieva organizmus, aj preto jej prischol status „zimnej“ ingrediencie. Pridáva sa do typicky zimných nápojov ako varené víno alebo punč a nemôže chýbať v tradičných vianočných medovníkoch, ale i ďalších vianočných receptoch.

Škorica má však viaceré liečivé účinky, preto by ste jej konzumáciu nemali obmedziť len na vianočné obdobie.

Pravá – nepravá

Škorica je vlastne olúpaná kôra zo stromov rodu škoricovník. Podľa toho, z ktorého druhu koreninu získali, rozlišuje sa na „pravú“ škoricu a ostatné, označované aj ako „kasia“.

Možno ste ani netušili, že vo väčšine bežných obchodov u nás sa predáva práve táto „nepravá“ škorica.

Pravá a zároveň najkvalitnejšia škorica sa získava zo škoricovníka cejlónskeho, ktorý pochádza a pestuje sa na ostrove Srí Lanka (pôvodne Cejlón) v Indickom oceáne.

Odtiaľ je 80 až 90 percent svetovej produkcie pravej škorice, no cejlónsky škoricovník sa pestuje aj v iných oblastiach, napríklad na Madagaskare či Seychelách.

Kôra cejlónskeho škoricovníka sa získava v tenkých plátoch, ktoré sa po usušení rolujú vo viacerých vrstvách.

Rulička pravej škorice je preto v strede plná a vizuálne sa ponáša na cigaru alebo zrolované noviny. Má svetlejšiu farbu, jemnejšiu a sladšiu chuť a je veľmi krehká.

U nás dostupná škorica sa získava zo škoricovníka čínskeho, ktorý pochádza z Barmy a pestuje sa v Číne, Thajsku alebo Indonézii.

Usušená kôra tohto druhu škoricovníka je hrubšia, tvrdšia a vykrúca sa od krajov smerom do stredu, vďaka čomu vytvára duté trubky alebo žliabky so zaoblenými bokmi.

Škorica z čínskeho škoricovníka má tmavšiu až červenohnedú farbu, ostrejšiu a prenikavejšiu chuť a silnejšiu arómu.

Ešte jeden významný rozdiel medzi pravou a nepravou škoricou, samozrejme, okrem ceny, je obsah prírodného toxínu kumarín.

Škorica typu kasia obsahuje päť percent kumarínu, zatiaľ čo cejlónska škorica len veľmi nepatrnú dávku 0,0004 percenta. Tento toxín môže vo vyšších dávkach narušiť trávenie ľudského organizmu, prípadne viesť až k poškodeniu pečene a obličiek.

Preto Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil limity na používanie surovín a ingrediencií obsahujúcich kumarín pri výrobe pečiva a ďalších potravín.

Ničí baktérie

Priaznivé účinky škorice na zdravie poznali už starovekí Gréci i Egypťania. Táto exotická korenina bola veľmi drahá a v určitom čase bola dokonca považovaná za všeliek.

Používali ju na liečenie boľavého hrdla, artritídy, ale aj proti parazitom. Pridávala sa do nápojov a využívali ju aj pri balzamovaní tiel.

Škorica bola veľmi obľúbenou a tiež jednou z prvých komodít, s ktorými sa obchodovalo medzi Európou a krajinami Blízkeho východu i Ázie.

A teraz späť k účinkom škorice na zdravie. Táto aromatická korenina povzbudzuje chuť do jedla, pomáha tráveniu a má dobré výsledky aj pri liečení niektorých druhov cukrovky.

Esenciálne oleje, ktoré škorica obsahuje, majú antibakteriálne účinky a pôsobia dezinfekčne napríklad aj v tráviacom trakte.

Olejový extrakt zo škorice sa vďaka tomu používa aj na liečenie drobných povrchových rán. Podľa vedeckej štúdie pôsobí škorica preventívne proti Alzheimerovej chorobe a typická škoricová vôňa stimuluje činnosť mozgu.

Škoricové slimáky s cukrovou polevou

Na cesto:skorica2_res.jpg

  • 220 g hladkej múky
  • 25 g kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • pol balíčka sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 75 ml plnotučného mlieka

Na plnku:

  • 80 g masla
  • 10 g škorice
  • 45 g jemného kryštálového cukru

Na polevu:

  • 20 g masla
  • 20 ml plnotučného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 20 ml javorového cukru
  1. Múku preosejte do misky, pridajte cukor, maslo nakrájané na menšie kusy a prstami (alebo v robote) ho rozdrobte na sypkú „strúhanku“. Pridajte droždie, vajce, vlažné mlieko a vypracujte hladké nelepivé cesto. Z cesta vyformujte guľu, preložte ju do pomúčenej misky, prikryte suchou utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinu, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  2. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Maslo roztopte a cukor zmiešajte so škoricou. Podľa chuti môžete pridať aj nadrobno nasekané alebo pomleté orechy, rôzne sušené ovocie, hrozienka alebo čokoládu.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi pol centimetra. Celé cesto potrite väčšinou roztopeného masla a posypte cukrom zmiešaným so škoricou. Cesto zrolujte širšou stranou smerom k sebe a roládu nakrájajte ostrým nožom na kolieska hrubé 2 - 3 centimetre. Zapekaciu misku vymastite zvyšným roztopeným maslom a poukladajte do nej slimáky vedľa seba. Môžete medzi nimi nechať menšie medzery, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem. Slimáky pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia 20 minút, kým nechytia zlatohnedú farbu.
  4. Medzitým si pripravte polevu. Zmixujte práškový cukor s mliekom, javorovým sirupom a roztopeným maslom do hladkej hustej hmoty. Upečené horúce slimáky pooblievajte polevou napríklad do tvaru mriežky, nechajte ich vychladnúť a podávajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 751
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 701
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 687
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 528
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 782
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 733
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 812
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 182
  9. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 3 171
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 955

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.

EKONOMIKA

Polícia obvinila úradníka, pýtal si úplatky za dotácie

Zamestnanec Pôdohospodárskej platobnej agentúry si opakovane pýtal úplatky.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop