Čierny čaj
Je najobľúbenejším a najčastejšie konzumovaným čajom na svete. A6 70% exportu tvorí práve tento druh. Vyrába sa z lístkov rastliny Camellia sinensis a podstupuje intenzívny proces spracovávania.
Fermentácia lístkov čierneho čaju prebieha najdlhšie. Má horkastú chuť a obsahuje najviac kofeínu zo všetkých čajov. V jednom hrnčeku nájdete až 40 miligramov. Pre porovnanie, hrnček kávy obsahuje od 50 do 10 miligramov kofeínu. Kofeín (teín), ktorý čaj obsahuje, povzbudzuje mozog a pritom nezaťažuje srdcovo-cievny systém.
Aký je rozdiel medzi čiernym a zeleným čajom?
Vysvetlenie nájdete na Primar.sme.sk.
Foto: Freeimages.com
Vďaka trieslovinám, ktoré majú na svedomí aj jeho trpkú chuť, pozitívne pôsobí na tráviaci trakt, pomáha pri reume a znižuje krvný tlak. Čierny čaj obsahuje okrem iného vitamín B1. Prezývajú ho aj "nervový vitamín", ktorý priaznivo pôsobí na psychiku a uľahčuje duševnú prácu.
Jesenné obdobie je často spájané s depresiou. Na upokojenie a navodenie príjemnej nálady je preto čaj ideálnym prostriedkom.
Zelený čaj
Vyznačuje sa jemnejšou delikátnejšou chuťou ako čierny čaj. Jeho lístky sa čiastočne sušia, naparujú, stáčajú a znova vysúšajú. Proces fermentácie pri ňom neprebieha. Aby sa zastavil, listy sa naparujú, vypaľujú alebo sušia na slnku.
Obsahuje približne 25 miligramov kofeínu (teínu) v jednej šálke. Nachádza sa v ňom veľké množstvo antioxidantov - polyfenylov zvaných katechíny, ktoré napomáhajú obrane tela pred rôznymi chorobami ako rakovina, srdcové ochorenia či obezita.
Z polyfenolov je to práve katechín, ktorý môže pomáhať aj pri chudnutí. Spolu s ďalšími chemickými látkami v tele zvyšuje oxidáciu tuku a podporuje lepšie spaľovanie. Dobrou voľbou sú japonské zelené čaje, ktoré sa vyznačujú najvyššou kvalitou.
Biely čaj
Po zbere sa najmenej spracúvajú lístky bieleho čaju. Zbierajú sa ešte kým nie sú úplne dozreté. Svetlejšiu farbu zapríčiňujú malé vlásky na lístkoch. Aj biely čaj pochádza z rastliny Camellia sinensis tak, ako zelený a čierny. Má však oveľa jemnejšiu sladkastú chuť a obsahuje približne 15 miligramov kofeínu v jednej šálke.
Tak ako jeho "súrodenci", je niekoľkonásobným bojovníkom za lepšie zdravie. Obsahuje väčšie množstvo antioxidantov ako zelený čaj a preukázalo sa, že má antibakteriálne a antivirálne účinky.
Bylinkové čaje
Nie sú síce skutočnými čajmi, ale sú skvelými obrancami vašej imunity. V jesennom období, kedy choroby číhajú na každom kroku, by ste sa mali zásobiť dostatočným množstvom byliniek. Kamilka, šalvia, skorocel, mäta, myší chvost, žihľava či medovka môžu byť odteraz vašimi najlepšími kamarátmi. Ak máte v záhradke či črepníku vlastné rastlinky, využite ich pozitívne vlastnosti práve v čase, kedy to telo najviac vyžaduje - na jeseň.
Využite silu bylinkových čajov. Ktorý je ten najlepší? Čítajte viac ˃˃
Prečo piť čaj?
1. Môžete ho využívať ako zrýchľovač spaľovania tukov pri cvičení. Vďaka katechínom telo zvyšuje schopnosť páliť tuk a svalovú výdrž.
2. Znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a infarktu.
3. Pôsobí ako prevencia rakovinových ochorení, vďaka obsahu antioxidantov.
4. Pomáha v boji proti voľným radikálom nachádzajúcim sa vo vzduchu, ktoré ničia a poškodzujú bunky ľudského tela.
5. Poskytuje telu potrebnú hydratáciu.
6. Časté a pravidelné pitie čaju znižuje riziko výskytu Parkinsonovej choroby.
7. Zelený čaj vďaka polyfenolom pozitívne vplyva na silu a pevnosť kostí.
8. Zelený čaj povzbudzuje myseľ a posilňuje pamäť. Vďaka tomu pomáha predchádzať neurologickým ochoreniam ako napríklad Alzheimerova choroba. Podporuje aj sústredenie.