Čo poviete na rizoto v prestrojení?

I obyčajné rizoto môže mať mnoho podôb. Čo ho takto napríklad vysmažiť ale schovať do mäsa?

(Zdroj: Isifa)

Smažené ryžové guľky s mozzarellou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g ryže
  • 1 až 1,5 l zeleninového vývaru
  • 40 g parmezánu
  • 120 g mozzarelly
  • 2 vajíčka
  • 120 g strúhanky
  • 100 g hrášku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vysmážanie

V hrnci zahrejte olej a jeden plátok masla. Pridajte na malé kocky pokrájanú cibuľu a opekajte päť minút. Pridajte nepremytú ryžu, krátko opečte a zalejte polovicou vývaru. Za občasného premiešania postupne prilievajte po naberačkách zvyšný vývar. Pred dokončením pridajte do ryže hrášok, dochuťte soľou a korením a odstavte z tepla. Celý proces varenia ryže trvá približne 20 minút. Nakoniec do ryže primiešajte zvyšný plátok masla a nastrúhaný parmezán. Krémovitú hmotu nechajte úplne vychladnúť. Mozzarellu rozkrájajte na kocky. Naplňte lyžicu ryžou, položte na ňu kocku syra a prikryte druhou lyžicou ryže. V dlani vytvarujte opatrne guľku tak, aby syr bol úplne obalený v ryži. Pokračujte, až kým neminiete všetky suroviny. Guľky obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke a vysmažte dozlatista, najlepšie vo fritéze.

Tip: Pred obalením alebo vysmažením môžete nechať guľky schladiť v chladničke. Takto predpripravené guľky si môžete zamraziť do zásoby a vysmažiť, až keď na ne príde ten správny čas.


Rizotový burger
Suroviny na 6 porcií

  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 140 g múky
  • 2 vajíčka
  • 150 g strúhanky
  • 60 ml olivového oleja
  • 6 žemlí
  • 100 g šalátových listov
  • 3 paradajky
  • 100 ml majonézy

Rúru predhrejte na 180 °C. Vychladnuté rizoto rozdeľte na 6 rovnakých kôpok. Tie rukami vytvarujte na guľky a potom ich sploštite na placku alebo na fašírku. Obaľte ich v múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Na panvici zahrejte olivový oleja a opečte fašírky dozlatista z obidvoch strán asi 2 – 3 minúty. Preložte ich na plech na pečenie a vložte do rúry dopiecť ešte asi na 8 – 10 minút. Medzitým rozkrájajte žemle a zeleninu. Servírujte ako burger.

Tip: Na panvici alebo v rúre počas pečenie fašírok môžete krátko opiecť aj žemle. Budú krehkejšie a chrumkavejšie a použitá majonéza alebo dresing nebudú nasakovať a rozmáčať striedku.


Pečené kurča s ryžovou plnkou a šampiňónmi na víne
Suroviny na 6 porcií

  • 1 celé kurča
  • 250 g slaniny
  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 500 g šampiňónov
  • 750 ml červeného vína
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mletá sladká paprika

Rúru predhrejte na 180 °C. Umyté kurča odzadu rozstrihnite popri chrbtici. Ak sa vám podarí, vrchnú polovicu môžete vykostiť. Dutinu naplňte rizotom, môžete zabezpečiť kovovými špajdľami. Spredu doplňte rizotom prázdny otvor a nohy pevne zviažte. Plátky slaniny naukladajte do stredu plechu, na slaninu položte kurča chrbtom nadol, povrch pŕs a stehná osoľte, okoreňte a opaprikujte. Okolo kurčaťa rozložte šampiňóny, zalejte vínom a prikryte alobalom. Pečte približne hodinu, potom odstráňte hliníkovú fóliu a dopečte dozlatista ďalších 30 minút.

Tip: Ak chcete dosiahnuť rovnomernejšie servírovanie, vykostite celé kurča a pripravte ho na spôsob plnenej rolády. Šampiňóny sa dusia úplne domäkka a potom sa zapečú spolu s mäsom. Ak máte radšej ich chrumkavú podobu, pridajte ich do plechu až na konci pečenia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 9 435
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 912
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 040
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 379
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 359
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 306
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 044
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 991
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 940
  10. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 925

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: České voľby sa skončili, extrémisti môžu byť druhí, Babiš vedie

Česi rozhodli o smerovaní krajiny, voľby vyhrala strana Andreja Babiša ANO.

KOMENTÁRE

Smer opäť prevalcuje župy a opozícia je v pohode

V jednom sa Josif Vissarionovič Džugašvili nemýlil: kádre rozhodujú o všetkom.

PLUS

Vraj sme ich milo prekvapili. Cudzinci berú Slovensko ako školu života

Študenti sa pripravovali na kultúrny šok.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.