Smažené ryžové guľky s mozzarellou
Suroviny na 4 – 6 porcií
- 1 PL olivového oleja
- 2 plátky masla
- 1 cibuľa
- 300 g ryže
- 1 až 1,5 l zeleninového vývaru
- 40 g parmezánu
- 120 g mozzarelly
- 2 vajíčka
- 120 g strúhanky
- 100 g hrášku
- soľ, mleté čierne korenie
- olej na vysmážanie
V hrnci zahrejte olej a jeden plátok masla. Pridajte na malé kocky pokrájanú cibuľu a opekajte päť minút. Pridajte nepremytú ryžu, krátko opečte a zalejte polovicou vývaru. Za občasného premiešania postupne prilievajte po naberačkách zvyšný vývar. Pred dokončením pridajte do ryže hrášok, dochuťte soľou a korením a odstavte z tepla. Celý proces varenia ryže trvá približne 20 minút. Nakoniec do ryže primiešajte zvyšný plátok masla a nastrúhaný parmezán. Krémovitú hmotu nechajte úplne vychladnúť. Mozzarellu rozkrájajte na kocky. Naplňte lyžicu ryžou, položte na ňu kocku syra a prikryte druhou lyžicou ryže. V dlani vytvarujte opatrne guľku tak, aby syr bol úplne obalený v ryži. Pokračujte, až kým neminiete všetky suroviny. Guľky obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke a vysmažte dozlatista, najlepšie vo fritéze.
Tip: Pred obalením alebo vysmažením môžete nechať guľky schladiť v chladničke. Takto predpripravené guľky si môžete zamraziť do zásoby a vysmažiť, až keď na ne príde ten správny čas.
Rizotový burger
Suroviny na 6 porcií
- hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
- 140 g múky
- 2 vajíčka
- 150 g strúhanky
- 60 ml olivového oleja
- 6 žemlí
- 100 g šalátových listov
- 3 paradajky
- 100 ml majonézy
Rúru predhrejte na 180 °C. Vychladnuté rizoto rozdeľte na 6 rovnakých kôpok. Tie rukami vytvarujte na guľky a potom ich sploštite na placku alebo na fašírku. Obaľte ich v múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Na panvici zahrejte olivový oleja a opečte fašírky dozlatista z obidvoch strán asi 2 – 3 minúty. Preložte ich na plech na pečenie a vložte do rúry dopiecť ešte asi na 8 – 10 minút. Medzitým rozkrájajte žemle a zeleninu. Servírujte ako burger.
Tip: Na panvici alebo v rúre počas pečenie fašírok môžete krátko opiecť aj žemle. Budú krehkejšie a chrumkavejšie a použitá majonéza alebo dresing nebudú nasakovať a rozmáčať striedku.
Pečené kurča s ryžovou plnkou a šampiňónmi na víne
Suroviny na 6 porcií
- 1 celé kurča
- 250 g slaniny
- hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
- 500 g šampiňónov
- 750 ml červeného vína
- soľ, mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
Rúru predhrejte na 180 °C. Umyté kurča odzadu rozstrihnite popri chrbtici. Ak sa vám podarí, vrchnú polovicu môžete vykostiť. Dutinu naplňte rizotom, môžete zabezpečiť kovovými špajdľami. Spredu doplňte rizotom prázdny otvor a nohy pevne zviažte. Plátky slaniny naukladajte do stredu plechu, na slaninu položte kurča chrbtom nadol, povrch pŕs a stehná osoľte, okoreňte a opaprikujte. Okolo kurčaťa rozložte šampiňóny, zalejte vínom a prikryte alobalom. Pečte približne hodinu, potom odstráňte hliníkovú fóliu a dopečte dozlatista ďalších 30 minút.
Tip: Ak chcete dosiahnuť rovnomernejšie servírovanie, vykostite celé kurča a pripravte ho na spôsob plnenej rolády. Šampiňóny sa dusia úplne domäkka a potom sa zapečú spolu s mäsom. Ak máte radšej ich chrumkavú podobu, pridajte ich do plechu až na konci pečenia.