SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Čo poviete na rizoto v prestrojení?

I obyčajné rizoto môže mať mnoho podôb. Čo ho takto napríklad vysmažiť ale schovať do mäsa?

(Zdroj: Isifa)

Smažené ryžové guľky s mozzarellou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g ryže
  • 1 až 1,5 l zeleninového vývaru
  • 40 g parmezánu
  • 120 g mozzarelly
  • 2 vajíčka
  • 120 g strúhanky
  • 100 g hrášku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vysmážanie

V hrnci zahrejte olej a jeden plátok masla. Pridajte na malé kocky pokrájanú cibuľu a opekajte päť minút. Pridajte nepremytú ryžu, krátko opečte a zalejte polovicou vývaru. Za občasného premiešania postupne prilievajte po naberačkách zvyšný vývar. Pred dokončením pridajte do ryže hrášok, dochuťte soľou a korením a odstavte z tepla. Celý proces varenia ryže trvá približne 20 minút. Nakoniec do ryže primiešajte zvyšný plátok masla a nastrúhaný parmezán. Krémovitú hmotu nechajte úplne vychladnúť. Mozzarellu rozkrájajte na kocky. Naplňte lyžicu ryžou, položte na ňu kocku syra a prikryte druhou lyžicou ryže. V dlani vytvarujte opatrne guľku tak, aby syr bol úplne obalený v ryži. Pokračujte, až kým neminiete všetky suroviny. Guľky obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke a vysmažte dozlatista, najlepšie vo fritéze.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pred obalením alebo vysmažením môžete nechať guľky schladiť v chladničke. Takto predpripravené guľky si môžete zamraziť do zásoby a vysmažiť, až keď na ne príde ten správny čas.


Rizotový burger
Suroviny na 6 porcií

  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 140 g múky
  • 2 vajíčka
  • 150 g strúhanky
  • 60 ml olivového oleja
  • 6 žemlí
  • 100 g šalátových listov
  • 3 paradajky
  • 100 ml majonézy

Rúru predhrejte na 180 °C. Vychladnuté rizoto rozdeľte na 6 rovnakých kôpok. Tie rukami vytvarujte na guľky a potom ich sploštite na placku alebo na fašírku. Obaľte ich v múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Na panvici zahrejte olivový oleja a opečte fašírky dozlatista z obidvoch strán asi 2 – 3 minúty. Preložte ich na plech na pečenie a vložte do rúry dopiecť ešte asi na 8 – 10 minút. Medzitým rozkrájajte žemle a zeleninu. Servírujte ako burger.

Tip: Na panvici alebo v rúre počas pečenie fašírok môžete krátko opiecť aj žemle. Budú krehkejšie a chrumkavejšie a použitá majonéza alebo dresing nebudú nasakovať a rozmáčať striedku.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečené kurča s ryžovou plnkou a šampiňónmi na víne
Suroviny na 6 porcií

  • 1 celé kurča
  • 250 g slaniny
  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 500 g šampiňónov
  • 750 ml červeného vína
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mletá sladká paprika

Rúru predhrejte na 180 °C. Umyté kurča odzadu rozstrihnite popri chrbtici. Ak sa vám podarí, vrchnú polovicu môžete vykostiť. Dutinu naplňte rizotom, môžete zabezpečiť kovovými špajdľami. Spredu doplňte rizotom prázdny otvor a nohy pevne zviažte. Plátky slaniny naukladajte do stredu plechu, na slaninu položte kurča chrbtom nadol, povrch pŕs a stehná osoľte, okoreňte a opaprikujte. Okolo kurčaťa rozložte šampiňóny, zalejte vínom a prikryte alobalom. Pečte približne hodinu, potom odstráňte hliníkovú fóliu a dopečte dozlatista ďalších 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete dosiahnuť rovnomernejšie servírovanie, vykostite celé kurča a pripravte ho na spôsob plnenej rolády. Šampiňóny sa dusia úplne domäkka a potom sa zapečú spolu s mäsom. Ak máte radšej ich chrumkavú podobu, pridajte ich do plechu až na konci pečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  2. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  3. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Budovanie zelenej značky
  8. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  9. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 582
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 166
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 509
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 796
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 406
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 141
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 523
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 423
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 264
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 261
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

10 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

13 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

25. jan
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan