Čo poviete na rizoto v prestrojení?

I obyčajné rizoto môže mať mnoho podôb. Čo ho takto napríklad vysmažiť ale schovať do mäsa?

(Zdroj: Isifa)

Smažené ryžové guľky s mozzarellou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g ryže
  • 1 až 1,5 l zeleninového vývaru
  • 40 g parmezánu
  • 120 g mozzarelly
  • 2 vajíčka
  • 120 g strúhanky
  • 100 g hrášku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vysmážanie

V hrnci zahrejte olej a jeden plátok masla. Pridajte na malé kocky pokrájanú cibuľu a opekajte päť minút. Pridajte nepremytú ryžu, krátko opečte a zalejte polovicou vývaru. Za občasného premiešania postupne prilievajte po naberačkách zvyšný vývar. Pred dokončením pridajte do ryže hrášok, dochuťte soľou a korením a odstavte z tepla. Celý proces varenia ryže trvá približne 20 minút. Nakoniec do ryže primiešajte zvyšný plátok masla a nastrúhaný parmezán. Krémovitú hmotu nechajte úplne vychladnúť. Mozzarellu rozkrájajte na kocky. Naplňte lyžicu ryžou, položte na ňu kocku syra a prikryte druhou lyžicou ryže. V dlani vytvarujte opatrne guľku tak, aby syr bol úplne obalený v ryži. Pokračujte, až kým neminiete všetky suroviny. Guľky obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke a vysmažte dozlatista, najlepšie vo fritéze.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Pred obalením alebo vysmažením môžete nechať guľky schladiť v chladničke. Takto predpripravené guľky si môžete zamraziť do zásoby a vysmažiť, až keď na ne príde ten správny čas.


Rizotový burger
Suroviny na 6 porcií

  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 140 g múky
  • 2 vajíčka
  • 150 g strúhanky
  • 60 ml olivového oleja
  • 6 žemlí
  • 100 g šalátových listov
  • 3 paradajky
  • 100 ml majonézy

Rúru predhrejte na 180 °C. Vychladnuté rizoto rozdeľte na 6 rovnakých kôpok. Tie rukami vytvarujte na guľky a potom ich sploštite na placku alebo na fašírku. Obaľte ich v múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Na panvici zahrejte olivový oleja a opečte fašírky dozlatista z obidvoch strán asi 2 – 3 minúty. Preložte ich na plech na pečenie a vložte do rúry dopiecť ešte asi na 8 – 10 minút. Medzitým rozkrájajte žemle a zeleninu. Servírujte ako burger.

Tip: Na panvici alebo v rúre počas pečenie fašírok môžete krátko opiecť aj žemle. Budú krehkejšie a chrumkavejšie a použitá majonéza alebo dresing nebudú nasakovať a rozmáčať striedku.


Pečené kurča s ryžovou plnkou a šampiňónmi na víne
Suroviny na 6 porcií

  • 1 celé kurča
  • 250 g slaniny
  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 500 g šampiňónov
  • 750 ml červeného vína
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mletá sladká paprika

Rúru predhrejte na 180 °C. Umyté kurča odzadu rozstrihnite popri chrbtici. Ak sa vám podarí, vrchnú polovicu môžete vykostiť. Dutinu naplňte rizotom, môžete zabezpečiť kovovými špajdľami. Spredu doplňte rizotom prázdny otvor a nohy pevne zviažte. Plátky slaniny naukladajte do stredu plechu, na slaninu položte kurča chrbtom nadol, povrch pŕs a stehná osoľte, okoreňte a opaprikujte. Okolo kurčaťa rozložte šampiňóny, zalejte vínom a prikryte alobalom. Pečte približne hodinu, potom odstráňte hliníkovú fóliu a dopečte dozlatista ďalších 30 minút.

Tip: Ak chcete dosiahnuť rovnomernejšie servírovanie, vykostite celé kurča a pripravte ho na spôsob plnenej rolády. Šampiňóny sa dusia úplne domäkka a potom sa zapečú spolu s mäsom. Ak máte radšej ich chrumkavú podobu, pridajte ich do plechu až na konci pečenia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  2. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  3. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  4. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  5. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  7. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  8. Klima efekt bez klimatizácie
  9. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  10. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 319
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 15 875
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 12 274
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 11 268
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 9 845
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 7 392
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 4 391
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 3 446
  9. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 3 380
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 267

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Koalícia chce ľuďom prispieť na dovolenky a pôžičky. Hovorí aj o vyšších platoch

Sociálny balíček strán Smer, SNS a Most-Híd začína naberať reálne obrysy.

BRATISLAVA

Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

ŠPORT

Prečo chytil Sagan hostesku za zadok? Nahovorili ho kamaráti

Peter Sagan poskytol rozhovor anglickému Guardianu.

KOMENTÁRE

Za zvýšenie životnej úrovne v réžii koalície sa nedoplatíme

Maďari dnes dlhujú polovicu záväzku priemerného Slováka.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.