Čo poviete na rizoto v prestrojení?

I obyčajné rizoto môže mať mnoho podôb. Čo ho takto napríklad vysmažiť ale schovať do mäsa?

(Zdroj: Isifa)

Smažené ryžové guľky s mozzarellou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g ryže
  • 1 až 1,5 l zeleninového vývaru
  • 40 g parmezánu
  • 120 g mozzarelly
  • 2 vajíčka
  • 120 g strúhanky
  • 100 g hrášku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vysmážanie

V hrnci zahrejte olej a jeden plátok masla. Pridajte na malé kocky pokrájanú cibuľu a opekajte päť minút. Pridajte nepremytú ryžu, krátko opečte a zalejte polovicou vývaru. Za občasného premiešania postupne prilievajte po naberačkách zvyšný vývar. Pred dokončením pridajte do ryže hrášok, dochuťte soľou a korením a odstavte z tepla. Celý proces varenia ryže trvá približne 20 minút. Nakoniec do ryže primiešajte zvyšný plátok masla a nastrúhaný parmezán. Krémovitú hmotu nechajte úplne vychladnúť. Mozzarellu rozkrájajte na kocky. Naplňte lyžicu ryžou, položte na ňu kocku syra a prikryte druhou lyžicou ryže. V dlani vytvarujte opatrne guľku tak, aby syr bol úplne obalený v ryži. Pokračujte, až kým neminiete všetky suroviny. Guľky obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke a vysmažte dozlatista, najlepšie vo fritéze.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Pred obalením alebo vysmažením môžete nechať guľky schladiť v chladničke. Takto predpripravené guľky si môžete zamraziť do zásoby a vysmažiť, až keď na ne príde ten správny čas.


Rizotový burger
Suroviny na 6 porcií

  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 140 g múky
  • 2 vajíčka
  • 150 g strúhanky
  • 60 ml olivového oleja
  • 6 žemlí
  • 100 g šalátových listov
  • 3 paradajky
  • 100 ml majonézy

Rúru predhrejte na 180 °C. Vychladnuté rizoto rozdeľte na 6 rovnakých kôpok. Tie rukami vytvarujte na guľky a potom ich sploštite na placku alebo na fašírku. Obaľte ich v múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Na panvici zahrejte olivový oleja a opečte fašírky dozlatista z obidvoch strán asi 2 – 3 minúty. Preložte ich na plech na pečenie a vložte do rúry dopiecť ešte asi na 8 – 10 minút. Medzitým rozkrájajte žemle a zeleninu. Servírujte ako burger.

Tip: Na panvici alebo v rúre počas pečenie fašírok môžete krátko opiecť aj žemle. Budú krehkejšie a chrumkavejšie a použitá majonéza alebo dresing nebudú nasakovať a rozmáčať striedku.


Pečené kurča s ryžovou plnkou a šampiňónmi na víne
Suroviny na 6 porcií

  • 1 celé kurča
  • 250 g slaniny
  • hráškové rizoto (napríklad podľa nášho receptu)
  • 500 g šampiňónov
  • 750 ml červeného vína
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mletá sladká paprika

Rúru predhrejte na 180 °C. Umyté kurča odzadu rozstrihnite popri chrbtici. Ak sa vám podarí, vrchnú polovicu môžete vykostiť. Dutinu naplňte rizotom, môžete zabezpečiť kovovými špajdľami. Spredu doplňte rizotom prázdny otvor a nohy pevne zviažte. Plátky slaniny naukladajte do stredu plechu, na slaninu položte kurča chrbtom nadol, povrch pŕs a stehná osoľte, okoreňte a opaprikujte. Okolo kurčaťa rozložte šampiňóny, zalejte vínom a prikryte alobalom. Pečte približne hodinu, potom odstráňte hliníkovú fóliu a dopečte dozlatista ďalších 30 minút.

Tip: Ak chcete dosiahnuť rovnomernejšie servírovanie, vykostite celé kurča a pripravte ho na spôsob plnenej rolády. Šampiňóny sa dusia úplne domäkka a potom sa zapečú spolu s mäsom. Ak máte radšej ich chrumkavú podobu, pridajte ich do plechu až na konci pečenia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 662
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 127
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 170
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 548
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 843
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 539
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 752
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 560
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 321
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 866

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pre Trumpa je svetová politika len hra

Putin sa opäť priznal, že Krym bola hra Kremľa.

KULTÚRA

Merčiak fandí Chorvátsku. Finále nebolo vrcholom profesionality RTVS

Nie všetci Slováci sa cítia byť Chorváti.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.