SME
Štvrtok, 28. máj, 2020 | Meniny má ViliamKrížovkyKrížovky

Medvedí cesnak je najobľúbenejšia jarná bylinka s mnohorakým využitím

Do polievky, na nátierky či na cestoviny.

Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie.Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie. (Zdroj: Erika Farbiaková)

Lezú vám už po zime hore krkom zemiaky a kyslá kapusta? Vybehnite do lesa a nazbierajte si medvedí cesnak. Telo si po chladných a málo slnečných mesiacoch žiada pridať do jedálneho lístka niečo čerstvé, svieže a nabité vitamínmi.

Príroda nám práve v tomto období servíruje prvého posla jari – lístky „divého“ cesnaku začínajú vyrastať spod suchého lístia v tienistých lesoch či na vlhkých lúkach a vytvárajú súvislé zelené koberce.

Neklamným znakom jeho výskytu je prenikavá cesnaková vôňa. Tou sa treba riadiť, aby ste si ho nezmýlili s jedovatou jesienkou obyčajnou či konvalinkou.

 Čistič a životabudič

Ak ste na medvedí cesnak dostali chuť, poponáhľajte sa, konzumovať sa dá len obmedzený a pomerne krátky čas. Najlepšie chutia úplne mladé malé sýtozelené lístky. Rastlina rýchlo zakvitne drobnými bielymi kvietkami a následne jej nadzemná časť vyschne. Cibuľka prežije v zemi do ďalšieho roka, ale podobne ako pri cesnaku kuchynskom sa dá konzumovať. Akurát sa v lese ťažko hľadá.

Povráva sa, že prívlastok „medvedí“ získal divý cesnak od kráľa lesnej zveri. Po zimnom spánku vraj medvede vyhľadávali voňavé zelené lístky, aby si prečistili tráviacu sústavu a krv. Iná verzia pracuje s „medveďou silou“, ktorá sa dá vďaka konzumácii divokého cesnaku nadobudnúť.

Či už to bolo tak, alebo onak, medvedí cesnak má skutočne čistiace a podobne ako cesnak kuchynský aj antibakteriálne účinky. Podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka a zmierňuje kŕče.

Ako ho využiť v kuchyni?

Ak ste si naordinovali jarnú očistnú kúru, určite siahnite aj po medveďom cesnaku. Priaznivý je aj jeho vplyv na cholesterol a reguláciu vysokého krvného tlaku. Vedci dokonca tvrdia, že v tomto ohľade si medvedí cesnak počína lepšie než jeho kuchynský brat.

V kuchyni má medvedí cesnak široké využitie, môžete ho pridať vari do každého jarného jedla. Vlastne hocikam, kde by ste použili kuchynský cesnak, cibuľku, pažítku, ale nahradiť môže i zelenú petržlenovú vňať na ozdobenie.

Keďže ide o aromatickú bylinu, narábajte s ňou opatrne. Ak je váš žalúdok citlivý na klasický cesnak, dajte si pozor aj na medvedí a večer ho už nekonzumujte. Medvedí cesnak je výborný aj do šalátov i cestovín alebo ho môžete pridať do tradičného francúzskeho koláča quiche. Na nasledujúcich riadkoch vám prinášame inšpiráciu, ako s ním naložiť v kuchyni.

Polievka

Polievka sa dá pripraviť samostatne z medvedieho cesnaku alebo v kombinácii so špenátom, brokolicou alebo mladými lístkami žihľavy. Na masle si orestujte najemno nasekanú cibuľku, pridajte medvedí cesnak, podlejte zeleninovým vývarom a povarte. Polievku rozmixujte, pridajte smotanu, podľa chuti soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška a ešte chvíľu povarte.

Ak chcete hustejšiu polievku, môžete na začiatok pridať jeden nakrájaný zemiak. Podávajte s opečeným chlebíkom, krutónmi alebo pošírovaným vajíčkom.

Nátierka

Vynikajúco chutí medvedí cesnak len tak nakrájaný na chlebe s maslom alebo v nátierke. Vymiešajte si 100 g smotanového syra Lučina s lyžicou zmäknutého masla, pridajte za hrsť nasekaných listov medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie a malú lyžičku dijonskej horčice a máte výbornú nátierku. Pre zmenu môžete Lučinu nahradiť bryndzou alebo k základnej pomazánke pridať uvarené vajíčko.

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

  • 200 g cestovín
  • 5-6 ks sušených paradajok v oleji

Na pesto:

  • 3 hrste listov medvedieho cesnaku
  • 1 hrsť kešu orieškov natural
  • 1 hrsť najemno strúhaného parmezánu + hobliny na ozdobenie
  • extra panenský olivový olej
  • čierne korenie
  • hrubozrnná soľ

1. Čerstvé listy medvedieho cesnaku preberte, odstopkujte, umyte a osušte (napríklad v odstredivke na šalát). Vložte ich do mixéra, pridajte kešu oriešky, olivový olej (asi 0,5 dl), štipku hrubozrnnej soli a čierneho korenia. Všetko poriadne rozmixujte. Na záver pridajte nastrúhaný parmezán a ešte raz premixujte. Ak sa vám zdá pesto príliš husté, pridajte olej.


2. Cestoviny dajte variť podľa návodu. Tesne pred ich dovarením si na panvici prehrejte trochu olivového oleja, pridajte sušené paradajky v oleji nakrájané na menšie kúsky a dve kopcovité lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (na jednu porciu stačí jedna lyžička). Cestoviny zlejte a pridajte ich do panvice. Všetko poriadne premiešajte a servírujte posypané hoblinami parmezánu.


3. Zvyšok pesta preložte do menšieho pohára, vrch polejte vrstvou olivového oleja a uskladnite v chladničke. Vydržať by malo dva až tri mesiace.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyberte si tú správnu dezinfekciu šetrnú k pokožke
  2. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  3. Benzín alebo akumulátor? Mýty a fakty
  4. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  5. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  6. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  7. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  8. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  9. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  10. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  1. Ako vyberať AKU techniku?
  2. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  3. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  4. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  5. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  6. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  7. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  8. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  9. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  10. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  1. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 18 138
  2. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 13 794
  3. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 13 648
  4. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 11 255
  5. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 10 367
  6. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 10 272
  7. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 737
  8. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 658
  9. 3 pravidlá pre ochranu trávnika v čase letných horúčav 9 602
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 589
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty, recepty, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Šabatu

Podmienečná chvála Igora Matoviča

Ako zvládol prvé týždne vo funkcii premiér a jeho koaličný tím, je vlastne zázrak.

Prezidentka Zuzana Čaputová poverila zostavením vlády Igora Matoviča začiatkom marca 2020.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Iuventa má v obľube kadernícku firmu z Bardejova, vlastní ju riaditeľova svokra

Ako sa kaderníctvo dostalo k dodávke kancelárskych potrieb.

Róbert Hronský, generálny riaditeľ organizácie IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Komentár Zuzany Kepplovej

Môže byť sociálna demokracia po Ficovi?

Smer mu Pellegrini nezoberie, ale sociálnu demokraciu by mohol.

Zuzana Kepplová

Neprehliadnite tiež

Ako zužitkovať staré pečivo? Skúste žemľovku, knedľu či plnku

Staré rožky či chlieb nemusíte vyhadzovať.

Tvarohová žemľovka so slivkami

Architektka Andrea Klimko: Architektúra stojí do veľkej miery na emóciách

Úspešná architektka hovorí, prečo je žien v tejto profesii menej.

Architektka Andrea Klimko
Stĺpček Osmelené

Alkoholizmus, problém, okolo ktorého sa chodí po špičkách

Kukučín, Tajovský aj Timrava mali pravdu.

Michaela Žureková

Milostný život v dlhodobom vzťahu. Takto si ustrážite iskru

Milostné ochladenie nemusí prísť ani vekom.