Lesy servírujú medvedí cesnak

Zelený posol jari na sto spôsobov. Do polievky, na nátierky či cestoviny.

Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie.(Zdroj: Erika Farbiaková)

Lezú vám už po zime hore krkom zemiaky a kyslá kapusta? Vybehnite do lesa a nazbierajte si medvedí cesnak. Telo si po chladných a málo slnečných mesiacoch žiada pridať do jedálneho lístka niečo čerstvé, svieže a nabité vitamínmi.

Príroda nám práve v tomto období servíruje prvého posla jari – lístky „divého“ cesnaku začínajú vyrastať spod suchého lístia v tienistých lesoch či na vlhkých lúkach a vytvárajú súvislé zelené koberce. Neklamným znakom jeho výskytu je prenikavá cesnaková vôňa. Tou sa treba riadiť, aby ste si ho nezmýlili s jedovatou jesienkou obyčajnou či konvalinkou.

Ak ste na medvedí cesnak dostali chuť, poponáhľajte sa, konzumovať sa dá len obmedzený a pomerne krátky čas. Najlepšie chutia úplne mladé malé sýtozelené lístky. Rastlina rýchlo zakvitne drobnými bielymi kvietkami a následne jej nadzemná časť vyschne. Cibuľka prežije v zemi do ďalšieho roka, ale podobne ako pri cesnaku kuchynskom sa dá konzumovať. Akurát sa v lese ťažko hľadá.

Čistič a životabudič

Povráva sa, že prívlastok „medvedí“ získal divý cesnak od kráľa lesnej zveri. Po zimnom spánku vraj medvede vyhľadávali voňavé zelené lístky, aby si prečistili tráviacu sústavu a krv. Iná verzia pracuje s „medveďou silou“, ktorá sa dá vďaka konzumácii divokého cesnaku nadobudnúť. Či už to bolo tak, alebo onak, medvedí cesnak má skutočne čistiace a podobne ako cesnak kuchynský aj antibakteriálne účinky. Podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka a zmierňuje kŕče.

Ak ste si naordinovali jarnú očistnú kúru, určite siahnite aj po medveďom cesnaku. Priaznivý je aj jeho vplyv na cholesterol a reguláciu vysokého krvného tlaku. Vedci dokonca tvrdia, že v tomto ohľade si medvedí cesnak počína lepšie než jeho kuchynský brat.

Čo s medvedím cesnakom
Overené recepty na spracovanie medvedieho cesnaku nájdete na Naničmama.sk.
medvedi_cesnak2.jpg

V kuchyni má medvedí cesnak široké využitie, môžete ho pridať vari do každého jarného jedla. Vlastne hocikam, kde by ste použili kuchynský cesnak, cibuľku, pažítku, ale nahradiť môže i zelenú petržlenovú vňať na ozdobenie.

Keďže ide o aromatickú bylinu, narábajte s ňou opatrne. Ak je váš žalúdok citlivý na klasický cesnak, dajte si pozor aj na medvedí a večer ho už nekonzumujte. Medvedí cesnak je výborný aj do šalátov i cestovín alebo ho môžete pridať do tradičného francúzskeho koláča quiche. Na nasledujúcich riadkoch vám prinášame inšpiráciu, ako s ním naložiť v kuchyni.

Polievka

Polievka sa dá pripraviť samostatne z medvedieho cesnaku alebo v kombinácii so špenátom, brokolicou alebo mladými lístkami žihľavy. Na masle si orestujte najemno nasekanú cibuľku, pridajte medvedí cesnak, podlejte zeleninovým vývarom a povarte. Polievku rozmixujte, pridajte smotanu, podľa chuti soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška a ešte chvíľu povarte.

Ak chcete hustejšiu polievku, môžete na začiatok pridať jeden nakrájaný zemiak. Podávajte s opečeným chlebíkom, krutónmi alebo pošírovaným vajíčkom.

Nátierka

Vynikajúco chutí medvedí cesnak len tak nakrájaný na chlebe s maslom alebo v nátierke. Vymiešajte si 100 g smotanového syra Lučina s lyžicou zmäknutého masla, pridajte za hrsť nasekaných listov medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie a malú lyžičku dijonskej horčice a máte výbornú nátierku. Pre zmenu môžete Lučinu nahradiť bryndzou alebo k základnej pomazánke pridať uvarené vajíčko.

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

  • 200 g cestovín
  • 5-6 ks sušených paradajok v oleji

Na pesto:

  • 3 hrste listov medvedieho cesnaku
  • 1 hrsť kešu orieškov natural
  • 1 hrsť najemno strúhaného parmezánu + hobliny na ozdobenie
  • extra panenský olivový olej
  • čierne korenie
  • hrubozrnná soľ

1. Čerstvé listy medvedieho cesnaku preberte, odstopkujte, umyte a osušte (napríklad v odstredivke na šalát). Vložte ich do mixéra, pridajte kešu oriešky, olivový olej (asi 0,5 dl), štipku hrubozrnnej soli a čierneho korenia. Všetko poriadne rozmixujte. Na záver pridajte nastrúhaný parmezán a ešte raz premixujte. Ak sa vám zdá pesto príliš husté, pridajte olej.


2. Cestoviny dajte variť podľa návodu. Tesne pred ich dovarením si na panvici prehrejte trochu olivového oleja, pridajte sušené paradajky v oleji nakrájané na menšie kúsky a dve kopcovité lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (na jednu porciu stačí jedna lyžička). Cestoviny zlejte a pridajte ich do panvice. Všetko poriadne premiešajte a servírujte posypané hoblinami parmezánu.


3. Zvyšok pesta preložte do menšieho pohára, vrch polejte vrstvou olivového oleja a uskladnite v chladničke. Vydržať by malo dva až tri mesiace.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 637
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 785
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 767
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 651
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 847
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 304
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 256
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 196
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 803

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.