Lesy servírujú medvedí cesnak

Zelený posol jari na sto spôsobov. Do polievky, na nátierky či cestoviny.

Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie.(Zdroj: Erika Farbiaková)

Lezú vám už po zime hore krkom zemiaky a kyslá kapusta? Vybehnite do lesa a nazbierajte si medvedí cesnak. Telo si po chladných a málo slnečných mesiacoch žiada pridať do jedálneho lístka niečo čerstvé, svieže a nabité vitamínmi.

Príroda nám práve v tomto období servíruje prvého posla jari – lístky „divého“ cesnaku začínajú vyrastať spod suchého lístia v tienistých lesoch či na vlhkých lúkach a vytvárajú súvislé zelené koberce. Neklamným znakom jeho výskytu je prenikavá cesnaková vôňa. Tou sa treba riadiť, aby ste si ho nezmýlili s jedovatou jesienkou obyčajnou či konvalinkou.

Ak ste na medvedí cesnak dostali chuť, poponáhľajte sa, konzumovať sa dá len obmedzený a pomerne krátky čas. Najlepšie chutia úplne mladé malé sýtozelené lístky. Rastlina rýchlo zakvitne drobnými bielymi kvietkami a následne jej nadzemná časť vyschne. Cibuľka prežije v zemi do ďalšieho roka, ale podobne ako pri cesnaku kuchynskom sa dá konzumovať. Akurát sa v lese ťažko hľadá.

Čistič a životabudič

Povráva sa, že prívlastok „medvedí“ získal divý cesnak od kráľa lesnej zveri. Po zimnom spánku vraj medvede vyhľadávali voňavé zelené lístky, aby si prečistili tráviacu sústavu a krv. Iná verzia pracuje s „medveďou silou“, ktorá sa dá vďaka konzumácii divokého cesnaku nadobudnúť. Či už to bolo tak, alebo onak, medvedí cesnak má skutočne čistiace a podobne ako cesnak kuchynský aj antibakteriálne účinky. Podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka a zmierňuje kŕče.

Ak ste si naordinovali jarnú očistnú kúru, určite siahnite aj po medveďom cesnaku. Priaznivý je aj jeho vplyv na cholesterol a reguláciu vysokého krvného tlaku. Vedci dokonca tvrdia, že v tomto ohľade si medvedí cesnak počína lepšie než jeho kuchynský brat.

Čo s medvedím cesnakom
Overené recepty na spracovanie medvedieho cesnaku nájdete na Naničmama.sk.
medvedi_cesnak2.jpg

V kuchyni má medvedí cesnak široké využitie, môžete ho pridať vari do každého jarného jedla. Vlastne hocikam, kde by ste použili kuchynský cesnak, cibuľku, pažítku, ale nahradiť môže i zelenú petržlenovú vňať na ozdobenie.

Keďže ide o aromatickú bylinu, narábajte s ňou opatrne. Ak je váš žalúdok citlivý na klasický cesnak, dajte si pozor aj na medvedí a večer ho už nekonzumujte. Medvedí cesnak je výborný aj do šalátov i cestovín alebo ho môžete pridať do tradičného francúzskeho koláča quiche. Na nasledujúcich riadkoch vám prinášame inšpiráciu, ako s ním naložiť v kuchyni.

Polievka

Polievka sa dá pripraviť samostatne z medvedieho cesnaku alebo v kombinácii so špenátom, brokolicou alebo mladými lístkami žihľavy. Na masle si orestujte najemno nasekanú cibuľku, pridajte medvedí cesnak, podlejte zeleninovým vývarom a povarte. Polievku rozmixujte, pridajte smotanu, podľa chuti soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška a ešte chvíľu povarte.

Ak chcete hustejšiu polievku, môžete na začiatok pridať jeden nakrájaný zemiak. Podávajte s opečeným chlebíkom, krutónmi alebo pošírovaným vajíčkom.

Nátierka

Vynikajúco chutí medvedí cesnak len tak nakrájaný na chlebe s maslom alebo v nátierke. Vymiešajte si 100 g smotanového syra Lučina s lyžicou zmäknutého masla, pridajte za hrsť nasekaných listov medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie a malú lyžičku dijonskej horčice a máte výbornú nátierku. Pre zmenu môžete Lučinu nahradiť bryndzou alebo k základnej pomazánke pridať uvarené vajíčko.

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

  • 200 g cestovín
  • 5-6 ks sušených paradajok v oleji

Na pesto:

  • 3 hrste listov medvedieho cesnaku
  • 1 hrsť kešu orieškov natural
  • 1 hrsť najemno strúhaného parmezánu + hobliny na ozdobenie
  • extra panenský olivový olej
  • čierne korenie
  • hrubozrnná soľ

1. Čerstvé listy medvedieho cesnaku preberte, odstopkujte, umyte a osušte (napríklad v odstredivke na šalát). Vložte ich do mixéra, pridajte kešu oriešky, olivový olej (asi 0,5 dl), štipku hrubozrnnej soli a čierneho korenia. Všetko poriadne rozmixujte. Na záver pridajte nastrúhaný parmezán a ešte raz premixujte. Ak sa vám zdá pesto príliš husté, pridajte olej.


2. Cestoviny dajte variť podľa návodu. Tesne pred ich dovarením si na panvici prehrejte trochu olivového oleja, pridajte sušené paradajky v oleji nakrájané na menšie kúsky a dve kopcovité lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (na jednu porciu stačí jedna lyžička). Cestoviny zlejte a pridajte ich do panvice. Všetko poriadne premiešajte a servírujte posypané hoblinami parmezánu.


3. Zvyšok pesta preložte do menšieho pohára, vrch polejte vrstvou olivového oleja a uskladnite v chladničke. Vydržať by malo dva až tri mesiace.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 28 845
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 595
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 645
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 788
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 578
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 400
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 339
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 275
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 087
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 952

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Keď Slovensko ostatným len zamávalo

Mečiar napĺňal učenie: Ak nás nechcú na Západe, pôjdeme na Východ.

TECH

Ako sa rozprávať s popieračmi vedy cez Vianoce a nehádať sa

Skúste sa zdržať okamžitého menovania a faktov.

EKONOMIKA

Plánujete živý stromček? Ako ho uskladniť, aby vydržal do Vianoc

Dobre uskladnený stromček by mal bez problémov vydržať.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.