SME
Nedeľa, 16. február, 2020 | Meniny má Ida, Liana

Medvedí cesnak je najobľúbenejšia jarná bylinka s mnohorakým využitím

Do polievky, na nátierky či na cestoviny.

Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie.Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie.(Zdroj: Erika Farbiaková)

Lezú vám už po zime hore krkom zemiaky a kyslá kapusta? Vybehnite do lesa a nazbierajte si medvedí cesnak. Telo si po chladných a málo slnečných mesiacoch žiada pridať do jedálneho lístka niečo čerstvé, svieže a nabité vitamínmi.

Príroda nám práve v tomto období servíruje prvého posla jari – lístky „divého“ cesnaku začínajú vyrastať spod suchého lístia v tienistých lesoch či na vlhkých lúkach a vytvárajú súvislé zelené koberce.

Neklamným znakom jeho výskytu je prenikavá cesnaková vôňa. Tou sa treba riadiť, aby ste si ho nezmýlili s jedovatou jesienkou obyčajnou či konvalinkou.

 Čistič a životabudič

Ak ste na medvedí cesnak dostali chuť, poponáhľajte sa, konzumovať sa dá len obmedzený a pomerne krátky čas. Najlepšie chutia úplne mladé malé sýtozelené lístky. Rastlina rýchlo zakvitne drobnými bielymi kvietkami a následne jej nadzemná časť vyschne. Cibuľka prežije v zemi do ďalšieho roka, ale podobne ako pri cesnaku kuchynskom sa dá konzumovať. Akurát sa v lese ťažko hľadá.

Povráva sa, že prívlastok „medvedí“ získal divý cesnak od kráľa lesnej zveri. Po zimnom spánku vraj medvede vyhľadávali voňavé zelené lístky, aby si prečistili tráviacu sústavu a krv. Iná verzia pracuje s „medveďou silou“, ktorá sa dá vďaka konzumácii divokého cesnaku nadobudnúť.

Či už to bolo tak, alebo onak, medvedí cesnak má skutočne čistiace a podobne ako cesnak kuchynský aj antibakteriálne účinky. Podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka a zmierňuje kŕče.

Ako ho využiť v kuchyni?

Ak ste si naordinovali jarnú očistnú kúru, určite siahnite aj po medveďom cesnaku. Priaznivý je aj jeho vplyv na cholesterol a reguláciu vysokého krvného tlaku. Vedci dokonca tvrdia, že v tomto ohľade si medvedí cesnak počína lepšie než jeho kuchynský brat.

V kuchyni má medvedí cesnak široké využitie, môžete ho pridať vari do každého jarného jedla. Vlastne hocikam, kde by ste použili kuchynský cesnak, cibuľku, pažítku, ale nahradiť môže i zelenú petržlenovú vňať na ozdobenie.

Keďže ide o aromatickú bylinu, narábajte s ňou opatrne. Ak je váš žalúdok citlivý na klasický cesnak, dajte si pozor aj na medvedí a večer ho už nekonzumujte. Medvedí cesnak je výborný aj do šalátov i cestovín alebo ho môžete pridať do tradičného francúzskeho koláča quiche. Na nasledujúcich riadkoch vám prinášame inšpiráciu, ako s ním naložiť v kuchyni.

Polievka

Polievka sa dá pripraviť samostatne z medvedieho cesnaku alebo v kombinácii so špenátom, brokolicou alebo mladými lístkami žihľavy. Na masle si orestujte najemno nasekanú cibuľku, pridajte medvedí cesnak, podlejte zeleninovým vývarom a povarte. Polievku rozmixujte, pridajte smotanu, podľa chuti soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška a ešte chvíľu povarte.

Ak chcete hustejšiu polievku, môžete na začiatok pridať jeden nakrájaný zemiak. Podávajte s opečeným chlebíkom, krutónmi alebo pošírovaným vajíčkom.

Nátierka

Vynikajúco chutí medvedí cesnak len tak nakrájaný na chlebe s maslom alebo v nátierke. Vymiešajte si 100 g smotanového syra Lučina s lyžicou zmäknutého masla, pridajte za hrsť nasekaných listov medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie a malú lyžičku dijonskej horčice a máte výbornú nátierku. Pre zmenu môžete Lučinu nahradiť bryndzou alebo k základnej pomazánke pridať uvarené vajíčko.

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

  • 200 g cestovín
  • 5-6 ks sušených paradajok v oleji

Na pesto:

  • 3 hrste listov medvedieho cesnaku
  • 1 hrsť kešu orieškov natural
  • 1 hrsť najemno strúhaného parmezánu + hobliny na ozdobenie
  • extra panenský olivový olej
  • čierne korenie
  • hrubozrnná soľ

1. Čerstvé listy medvedieho cesnaku preberte, odstopkujte, umyte a osušte (napríklad v odstredivke na šalát). Vložte ich do mixéra, pridajte kešu oriešky, olivový olej (asi 0,5 dl), štipku hrubozrnnej soli a čierneho korenia. Všetko poriadne rozmixujte. Na záver pridajte nastrúhaný parmezán a ešte raz premixujte. Ak sa vám zdá pesto príliš husté, pridajte olej.


2. Cestoviny dajte variť podľa návodu. Tesne pred ich dovarením si na panvici prehrejte trochu olivového oleja, pridajte sušené paradajky v oleji nakrájané na menšie kúsky a dve kopcovité lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (na jednu porciu stačí jedna lyžička). Cestoviny zlejte a pridajte ich do panvice. Všetko poriadne premiešajte a servírujte posypané hoblinami parmezánu.


3. Zvyšok pesta preložte do menšieho pohára, vrch polejte vrstvou olivového oleja a uskladnite v chladničke. Vydržať by malo dva až tri mesiace.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  2. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  3. Darujte od srdca pre rozum
  4. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  5. Oplatí sa investovať do lepších svetiel?
  6. Získajte výnos až 15 % ročne
  7. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili
  8. Kvízová hra o Gorile :) volebnú noc osvieži, po voľbách nesklame
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime?
  10. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať?
  1. Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach
  2. Ako môže prežiť umenie v Žiline?
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  4. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  5. Ani úrazy zubov neohrozia prípravy na ples, svadbu či rokovanie
  6. Poklepanie základného kameňa viacúčelovej športovej haly na EUBA
  7. EXIMBANKA SR prináša ďalšie možnosti pre Vaše rozvojové projekty
  8. 20% na celý nákup! Už túto sobotu vo všetkých predajniach KRAJ
  9. Liek na Parkinsonovu chorobu sa možno bude skúšať na Slovensku
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 18 916
  2. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 315
  3. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 9 198
  4. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 8 402
  5. SME proti extrémizmu na školách 7 163
  6. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 693
  7. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 6 649
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 145
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 5 871
  10. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 5 829

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Recepty, recepty, Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

Boli mladí, veselí a chceli stráviť dni v uralskej divočine. Skončilo sa to katastrofálne.
Petra Vlhová so svojím tímom.

Kiska: Poviem polícii, kto je za anonymným videom

Pellegrini video komentovať nechcel, konať má polícia.

Andrej Kiska.
Autorská strana Michala Havrana

Voľba z trucu a nenávisti (píše Michal Havran)

Voľby i dnes rozbíjajú rodiny.

Predvolebný bilbord ĽSNS.

Neprehliadnite tiež

Jaro Bekr a Monika Hilmerová

Päť spôsobov podľa vedy, ako vychovať šťastné dieťa

Úlohu zohráva zamestnanie matky, pravidelná aktivita, ale aj technológie.

Ilustračné foto.

Zimný rumenec: Ako si odtieňmi červenej ozvláštniť šatník?

Šesť spôsobov, ako nosiť červenú farbu.