Tacos s mäsom, fetou, avokádom a paradajkami
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 500 - 800 g bravčového pliecka
- 1 ČL morskej hrubozrnnej soli
- 2 ČL mletého čierneho korenia
- 2 ČL rasce
- 2ČL oregana
- 2 PL hnedého cukru
- 2 - 3 PL olivového oleja
- 400 g konzerva sekaných paradajok
Na servírovanie podľa chuti:
- 250 g cherry paradajok
- 150 g fety
- 1 zrelé avokádo
- 1 červená cibuľa
- 12 kusov kukuričných taco mušlí (prehnuté tortilly, placky)
- čerstvý koriander
- limeta

Mäso umyte, osušte a rozkrájajte na tenké rezančeky. K mäsu primiešajte soľ, korenie, rascu, čerstvé alebo sušené oregano, polovicu oleja a cukor. Nechajte odstáť asi 15 - 30 minút v chladničke. Rozohrejte zvyšný olej a mäso sprudka opečte. Keď sa zatiahne a získa zlatohnedý nádych vlejte naň konzervované paradajky. Prikryté duste na malom plameni, kým nie je mäso mäkké a nezmizne všetka šťava. Mäso môžete ponechať i vcelku, namarinovať ho a spolu s paradajkami upiecť dochrumkava. Z hotového mäsa potom odkrajujte tenučké rezančeky až pri servírovaní podobne ako pri jedle kebab a gyros. Hotové mäso servírujte v taco mušli spolu s plátkami paradajok, cibule, avokáda, s namrveným syrom feta, vňaťou koriandra doplnené o limetu alebo limetovú šťavu na dochutenie.
Tip: Aby sa vám mexická kuchyňa naozaj rátala, môžete tacos dochutiť i čili omáčkou alebo dozdobiť nasekanými čili papričkami. Ak nezoženiete kukuričné placky, pokojne siahnite aj po pšeničných alebo si upečte svoje vlastné.
Pikantný pečený pstruh
Suroviny na 4 porcie
- 4 pstruhy
- 4 zelené papričky
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 PL olivového alebo sezamového oleja
- 2 limety
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvý koriander

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Ryby umyte. Nasekajte zelené čili papričky a cesnak nadrobno. Brušné dutiny pstruhov potrite olejom, rozmiestnite diel zelenej papričky a cesnaku, pridajte nasekaný koriander a plátky z jednej limety. Osoľte, okoreňte, ryby zatvorte a zvrchu pokvapkajte zvyšným olejom a limetovou šťavou z druhej limety. Pečte približne 20 minút. Servírujte horúce dozdobené koriandrom.
Tip: Komu sa máli ostrosť a chuť pečených zelených papričiek, povrch jedla si môže dozdobiť nasekanou čerstvou červenou papričkou. Tento ľahký pokrm môžete jesť bez prílohy, ak si ich neviete odpustiť, skúste servírovanie s kukuričnou plackou, pečivom alebo zemiakmi.
Pomarančovo-medový pudingový dezert
Suroviny na 4 porcie
- 560 ml mlieka
- 75 g cukru
- Šťava a kôra z jedného veľkého pomaranča
- 13 - 20 g práškovej želatíny
- formičky
Na polevu:
- 50 g medu
- Šťava z jedného pomaranča

Želatínu predmočte v troche vody. Presné množstvá nájdete na návode. Na presné meranie k mlieku prirátajte aj pomarančovú šťavu. Mlieko jemne zahrejte a rozmiešajte v ňom cukor, pomarančovú šťavu a kôru. Nakoniec pridajte želatínu, premiešajte a vylejte do formičiek. Nechajte cez noc stuhnúť. Med zmiešajte s pomarančovou šťavou a prevarte asi 1 minútu, na sirup požadovanej hustoty. Dezert servírujte preliaty sirupom.
Tip: Čím krajšie a menšie formičky zvolíte, tým zaujímavejšie bude dezert vyzerať po vyklopení.
Ak máte radi mexickú kuchyňu, určite vyskúšajte i naše tri mexické dipy.