Pestrá mexická kuchyňa u vás doma

Mexická kuchyňa to nie je len kukurica a fazuľa. Vyskúšajte si tento víkend s nami zasurfovať na poriadnej mexickej vlne...

(Zdroj: Isifa)

Tacos s mäsom, fetou, avokádom a paradajkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 - 800 g bravčového pliecka
  • 1 ČL morskej hrubozrnnej soli
  • 2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ČL rasce
  • 2ČL oregana
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 - 3 PL olivového oleja
  • 400 g konzerva sekaných paradajok

Na servírovanie podľa chuti:

  • 250 g cherry paradajok
  • 150 g fety
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 červená cibuľa
  • 12 kusov kukuričných taco mušlí (prehnuté tortilly, placky)
  • čerstvý koriander
  • limeta

Mäso umyte, osušte a rozkrájajte na tenké rezančeky. K mäsu primiešajte soľ, korenie, rascu, čerstvé alebo sušené oregano, polovicu oleja a cukor. Nechajte odstáť asi 15 - 30 minút v chladničke. Rozohrejte zvyšný olej a mäso sprudka opečte. Keď sa zatiahne a získa zlatohnedý nádych vlejte naň konzervované paradajky. Prikryté duste na malom plameni, kým nie je mäso mäkké a nezmizne všetka šťava. Mäso môžete ponechať i vcelku, namarinovať ho a spolu s paradajkami upiecť dochrumkava. Z hotového mäsa potom odkrajujte tenučké rezančeky až pri servírovaní podobne ako pri jedle kebab a gyros. Hotové mäso servírujte v taco mušli spolu s plátkami paradajok, cibule, avokáda, s namrveným syrom feta, vňaťou koriandra doplnené o limetu alebo limetovú šťavu na dochutenie.

Tip: Aby sa vám mexická kuchyňa naozaj rátala, môžete tacos dochutiť i čili omáčkou alebo dozdobiť nasekanými čili papričkami. Ak nezoženiete kukuričné placky, pokojne siahnite aj po pšeničných alebo si upečte svoje vlastné.


Pikantný pečený pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 zelené papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 PL olivového alebo sezamového oleja
  • 2 limety
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Ryby umyte. Nasekajte zelené čili papričky a cesnak nadrobno. Brušné dutiny pstruhov potrite olejom, rozmiestnite diel zelenej papričky a cesnaku, pridajte nasekaný koriander a plátky z jednej limety. Osoľte, okoreňte, ryby zatvorte a zvrchu pokvapkajte zvyšným olejom a limetovou šťavou z druhej limety. Pečte približne 20 minút. Servírujte horúce dozdobené koriandrom.

Tip: Komu sa máli ostrosť a chuť pečených zelených papričiek, povrch jedla si môže dozdobiť nasekanou čerstvou červenou papričkou. Tento ľahký pokrm môžete jesť bez prílohy, ak si ich neviete odpustiť, skúste servírovanie s kukuričnou plackou, pečivom alebo zemiakmi.


Pomarančovo-medový pudingový dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 560 ml mlieka
  • 75 g cukru
  • Šťava a kôra z jedného veľkého pomaranča
  • 13 - 20 g práškovej želatíny
  • formičky

Na polevu:

  • 50 g medu
  • Šťava z jedného pomaranča

Želatínu predmočte v troche vody. Presné množstvá nájdete na návode. Na presné meranie k mlieku prirátajte aj pomarančovú šťavu. Mlieko jemne zahrejte a rozmiešajte v ňom cukor, pomarančovú šťavu a kôru. Nakoniec pridajte želatínu, premiešajte a vylejte do formičiek. Nechajte cez noc stuhnúť. Med zmiešajte s pomarančovou šťavou a prevarte asi 1 minútu, na sirup požadovanej hustoty. Dezert servírujte preliaty sirupom.

Tip: Čím krajšie a menšie formičky zvolíte, tým zaujímavejšie bude dezert vyzerať po vyklopení.

Ak máte radi mexickú kuchyňu, určite vyskúšajte i naše tri mexické dipy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  3. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  4. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  5. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  6. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  7. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  8. Accessible Urban Living
  9. RPSP – A good intention ruined by execution
  10. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 9 164
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 727
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 628
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 2 516
  5. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 2 444
  6. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 243
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 827
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 594
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 554
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 334

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Zmenou Otčenáša môže pápež zmeniť cirkev k lepšiemu

Pápež sa správa sa ako kritický teológ.

KOMENTÁRE

Róbert Bezák: Mal som nejakú víziu a zrazu nič

Spoločnosti si je schopná zvoliť kohokoľvek.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?