SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Pestrá mexická kuchyňa u vás doma

Mexická kuchyňa to nie je len kukurica a fazuľa. Vyskúšajte si tento víkend s nami zasurfovať na poriadnej mexickej vlne...

(Zdroj: Isifa)

Tacos s mäsom, fetou, avokádom a paradajkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 - 800 g bravčového pliecka
  • 1 ČL morskej hrubozrnnej soli
  • 2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ČL rasce
  • 2ČL oregana
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 - 3 PL olivového oleja
  • 400 g konzerva sekaných paradajok

Na servírovanie podľa chuti:

  • 250 g cherry paradajok
  • 150 g fety
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 červená cibuľa
  • 12 kusov kukuričných taco mušlí (prehnuté tortilly, placky)
  • čerstvý koriander
  • limeta

Mäso umyte, osušte a rozkrájajte na tenké rezančeky. K mäsu primiešajte soľ, korenie, rascu, čerstvé alebo sušené oregano, polovicu oleja a cukor. Nechajte odstáť asi 15 - 30 minút v chladničke. Rozohrejte zvyšný olej a mäso sprudka opečte. Keď sa zatiahne a získa zlatohnedý nádych vlejte naň konzervované paradajky. Prikryté duste na malom plameni, kým nie je mäso mäkké a nezmizne všetka šťava. Mäso môžete ponechať i vcelku, namarinovať ho a spolu s paradajkami upiecť dochrumkava. Z hotového mäsa potom odkrajujte tenučké rezančeky až pri servírovaní podobne ako pri jedle kebab a gyros. Hotové mäso servírujte v taco mušli spolu s plátkami paradajok, cibule, avokáda, s namrveným syrom feta, vňaťou koriandra doplnené o limetu alebo limetovú šťavu na dochutenie.

Tip: Aby sa vám mexická kuchyňa naozaj rátala, môžete tacos dochutiť i čili omáčkou alebo dozdobiť nasekanými čili papričkami. Ak nezoženiete kukuričné placky, pokojne siahnite aj po pšeničných alebo si upečte svoje vlastné.


Pikantný pečený pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 zelené papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 PL olivového alebo sezamového oleja
  • 2 limety
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Ryby umyte. Nasekajte zelené čili papričky a cesnak nadrobno. Brušné dutiny pstruhov potrite olejom, rozmiestnite diel zelenej papričky a cesnaku, pridajte nasekaný koriander a plátky z jednej limety. Osoľte, okoreňte, ryby zatvorte a zvrchu pokvapkajte zvyšným olejom a limetovou šťavou z druhej limety. Pečte približne 20 minút. Servírujte horúce dozdobené koriandrom.

Tip: Komu sa máli ostrosť a chuť pečených zelených papričiek, povrch jedla si môže dozdobiť nasekanou čerstvou červenou papričkou. Tento ľahký pokrm môžete jesť bez prílohy, ak si ich neviete odpustiť, skúste servírovanie s kukuričnou plackou, pečivom alebo zemiakmi.


Pomarančovo-medový pudingový dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 560 ml mlieka
  • 75 g cukru
  • Šťava a kôra z jedného veľkého pomaranča
  • 13 - 20 g práškovej želatíny
  • formičky

Na polevu:

  • 50 g medu
  • Šťava z jedného pomaranča

Želatínu predmočte v troche vody. Presné množstvá nájdete na návode. Na presné meranie k mlieku prirátajte aj pomarančovú šťavu. Mlieko jemne zahrejte a rozmiešajte v ňom cukor, pomarančovú šťavu a kôru. Nakoniec pridajte želatínu, premiešajte a vylejte do formičiek. Nechajte cez noc stuhnúť. Med zmiešajte s pomarančovou šťavou a prevarte asi 1 minútu, na sirup požadovanej hustoty. Dezert servírujte preliaty sirupom.

Tip: Čím krajšie a menšie formičky zvolíte, tým zaujímavejšie bude dezert vyzerať po vyklopení.

Ak máte radi mexickú kuchyňu, určite vyskúšajte i naše tri mexické dipy.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 244
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 475
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 680
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 558
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 534
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 215
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 337
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 278
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 185
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 078
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Vláda sa dohodla na testovaní, predstavuje detaily (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 223-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 474 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Ilustračná fotografia.
Tréner Livio Magoni a Petra Vlhová.
Výroba televízorov vo fabrike UMC v Novom Meste nad Váhom.

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom