Pestrá mexická kuchyňa u vás doma

Mexická kuchyňa to nie je len kukurica a fazuľa. Vyskúšajte si tento víkend s nami zasurfovať na poriadnej mexickej vlne...

(Zdroj: Isifa)

Tacos s mäsom, fetou, avokádom a paradajkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 - 800 g bravčového pliecka
  • 1 ČL morskej hrubozrnnej soli
  • 2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ČL rasce
  • 2ČL oregana
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 - 3 PL olivového oleja
  • 400 g konzerva sekaných paradajok

Na servírovanie podľa chuti:

  • 250 g cherry paradajok
  • 150 g fety
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 červená cibuľa
  • 12 kusov kukuričných taco mušlí (prehnuté tortilly, placky)
  • čerstvý koriander
  • limeta

Mäso umyte, osušte a rozkrájajte na tenké rezančeky. K mäsu primiešajte soľ, korenie, rascu, čerstvé alebo sušené oregano, polovicu oleja a cukor. Nechajte odstáť asi 15 - 30 minút v chladničke. Rozohrejte zvyšný olej a mäso sprudka opečte. Keď sa zatiahne a získa zlatohnedý nádych vlejte naň konzervované paradajky. Prikryté duste na malom plameni, kým nie je mäso mäkké a nezmizne všetka šťava. Mäso môžete ponechať i vcelku, namarinovať ho a spolu s paradajkami upiecť dochrumkava. Z hotového mäsa potom odkrajujte tenučké rezančeky až pri servírovaní podobne ako pri jedle kebab a gyros. Hotové mäso servírujte v taco mušli spolu s plátkami paradajok, cibule, avokáda, s namrveným syrom feta, vňaťou koriandra doplnené o limetu alebo limetovú šťavu na dochutenie.

Tip: Aby sa vám mexická kuchyňa naozaj rátala, môžete tacos dochutiť i čili omáčkou alebo dozdobiť nasekanými čili papričkami. Ak nezoženiete kukuričné placky, pokojne siahnite aj po pšeničných alebo si upečte svoje vlastné.


Pikantný pečený pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 zelené papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 PL olivového alebo sezamového oleja
  • 2 limety
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Ryby umyte. Nasekajte zelené čili papričky a cesnak nadrobno. Brušné dutiny pstruhov potrite olejom, rozmiestnite diel zelenej papričky a cesnaku, pridajte nasekaný koriander a plátky z jednej limety. Osoľte, okoreňte, ryby zatvorte a zvrchu pokvapkajte zvyšným olejom a limetovou šťavou z druhej limety. Pečte približne 20 minút. Servírujte horúce dozdobené koriandrom.

Tip: Komu sa máli ostrosť a chuť pečených zelených papričiek, povrch jedla si môže dozdobiť nasekanou čerstvou červenou papričkou. Tento ľahký pokrm môžete jesť bez prílohy, ak si ich neviete odpustiť, skúste servírovanie s kukuričnou plackou, pečivom alebo zemiakmi.


Pomarančovo-medový pudingový dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 560 ml mlieka
  • 75 g cukru
  • Šťava a kôra z jedného veľkého pomaranča
  • 13 - 20 g práškovej želatíny
  • formičky

Na polevu:

  • 50 g medu
  • Šťava z jedného pomaranča

Želatínu predmočte v troche vody. Presné množstvá nájdete na návode. Na presné meranie k mlieku prirátajte aj pomarančovú šťavu. Mlieko jemne zahrejte a rozmiešajte v ňom cukor, pomarančovú šťavu a kôru. Nakoniec pridajte želatínu, premiešajte a vylejte do formičiek. Nechajte cez noc stuhnúť. Med zmiešajte s pomarančovou šťavou a prevarte asi 1 minútu, na sirup požadovanej hustoty. Dezert servírujte preliaty sirupom.

Tip: Čím krajšie a menšie formičky zvolíte, tým zaujímavejšie bude dezert vyzerať po vyklopení.

Ak máte radi mexickú kuchyňu, určite vyskúšajte i naše tri mexické dipy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  2. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  3. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  4. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  5. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  6. Vzorový byt v projekte Nobelova
  7. Do ankety Slovenka roka 2017 je nominovaná aj Adriana Kolesárová
  8. Pripomenuli si Svetový deň vody 2017
  9. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  10. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 20 983
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 253
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 6 102
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 173
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 3 870
  6. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 262
  7. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 171
  8. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 2 953
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 817
  10. Zábavný aj sebavedomý 2 690

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nemáme lágre, ale školy. Prečo má Európa dôvod oslavovať (píše Michal Havran)

Náš kontinent zažil vojny, milióny mŕtvych a zmrzačených.

KULTÚRA

Relácia Sedem sa vracia. Nič nečakajte, vraví Milan Lasica

Humoristická relácia nebola na obrazovkách šesť rokov.

KOMENTÁRE

Rok nádeje pre maniakov. Čo sa deje za múrmi ruského Alcatrazu?

Niektorí sa môžu dostať na slobodu.

Neprehliadnite tiež

Zistili, že sexuálne uspokojenie trvá 48 hodín

Z amerického výskumu vyplýva, že sex a udržanie partnerského puta spolu významne súvisia.

Cesar Millan: Pes musí dôverovať svojmu majiteľovi

Ako vychovať poslušného psa, čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný? Rozprávali sme sa so svetoznámym odborníkom na psie správanie.

Desať jarných trendov pre ženy podľa návrhárov

Čo predpovedajú svetoví dizajnéri nášmu šatníku na jar a leto?

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop