Pestrá mexická kuchyňa u vás doma

Mexická kuchyňa to nie je len kukurica a fazuľa. Vyskúšajte si tento víkend s nami zasurfovať na poriadnej mexickej vlne...

(Zdroj: Isifa)

Tacos s mäsom, fetou, avokádom a paradajkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 - 800 g bravčového pliecka
  • 1 ČL morskej hrubozrnnej soli
  • 2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ČL rasce
  • 2ČL oregana
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 - 3 PL olivového oleja
  • 400 g konzerva sekaných paradajok

Na servírovanie podľa chuti:

  • 250 g cherry paradajok
  • 150 g fety
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 červená cibuľa
  • 12 kusov kukuričných taco mušlí (prehnuté tortilly, placky)
  • čerstvý koriander
  • limeta

Mäso umyte, osušte a rozkrájajte na tenké rezančeky. K mäsu primiešajte soľ, korenie, rascu, čerstvé alebo sušené oregano, polovicu oleja a cukor. Nechajte odstáť asi 15 - 30 minút v chladničke. Rozohrejte zvyšný olej a mäso sprudka opečte. Keď sa zatiahne a získa zlatohnedý nádych vlejte naň konzervované paradajky. Prikryté duste na malom plameni, kým nie je mäso mäkké a nezmizne všetka šťava. Mäso môžete ponechať i vcelku, namarinovať ho a spolu s paradajkami upiecť dochrumkava. Z hotového mäsa potom odkrajujte tenučké rezančeky až pri servírovaní podobne ako pri jedle kebab a gyros. Hotové mäso servírujte v taco mušli spolu s plátkami paradajok, cibule, avokáda, s namrveným syrom feta, vňaťou koriandra doplnené o limetu alebo limetovú šťavu na dochutenie.

Tip: Aby sa vám mexická kuchyňa naozaj rátala, môžete tacos dochutiť i čili omáčkou alebo dozdobiť nasekanými čili papričkami. Ak nezoženiete kukuričné placky, pokojne siahnite aj po pšeničných alebo si upečte svoje vlastné.


Pikantný pečený pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 zelené papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 PL olivového alebo sezamového oleja
  • 2 limety
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Ryby umyte. Nasekajte zelené čili papričky a cesnak nadrobno. Brušné dutiny pstruhov potrite olejom, rozmiestnite diel zelenej papričky a cesnaku, pridajte nasekaný koriander a plátky z jednej limety. Osoľte, okoreňte, ryby zatvorte a zvrchu pokvapkajte zvyšným olejom a limetovou šťavou z druhej limety. Pečte približne 20 minút. Servírujte horúce dozdobené koriandrom.

Tip: Komu sa máli ostrosť a chuť pečených zelených papričiek, povrch jedla si môže dozdobiť nasekanou čerstvou červenou papričkou. Tento ľahký pokrm môžete jesť bez prílohy, ak si ich neviete odpustiť, skúste servírovanie s kukuričnou plackou, pečivom alebo zemiakmi.


Pomarančovo-medový pudingový dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 560 ml mlieka
  • 75 g cukru
  • Šťava a kôra z jedného veľkého pomaranča
  • 13 - 20 g práškovej želatíny
  • formičky

Na polevu:

  • 50 g medu
  • Šťava z jedného pomaranča

Želatínu predmočte v troche vody. Presné množstvá nájdete na návode. Na presné meranie k mlieku prirátajte aj pomarančovú šťavu. Mlieko jemne zahrejte a rozmiešajte v ňom cukor, pomarančovú šťavu a kôru. Nakoniec pridajte želatínu, premiešajte a vylejte do formičiek. Nechajte cez noc stuhnúť. Med zmiešajte s pomarančovou šťavou a prevarte asi 1 minútu, na sirup požadovanej hustoty. Dezert servírujte preliaty sirupom.

Tip: Čím krajšie a menšie formičky zvolíte, tým zaujímavejšie bude dezert vyzerať po vyklopení.

Ak máte radi mexickú kuchyňu, určite vyskúšajte i naše tri mexické dipy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 702
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 20 670
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 656
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 691
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 344
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 755
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 868
  8. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 4 428
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 358
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 131

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Na výsledky vyšetrovania Gorily sa stále čaká, ukázali len zlomok

Ukončených je 17 prípadov, ktoré vychádzajú zo spisu Gorila. Polícia doteraz ukázala štyri, o ostatných už štyri roky mlčí.

DOMOV

Exšéf Drukosu je na slobode, súd mu udelil skúšobnú dobu

Mojžiš tvrdí, že poškodených nechcel podviesť.

Neprehliadnite tiež

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Namiesto čierneho oblečenia mali ženy biele ruže.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.