SME
Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold

Pestrá mexická kuchyňa u vás doma

Mexická kuchyňa to nie je len kukurica a fazuľa. Vyskúšajte si tento víkend s nami zasurfovať na poriadnej mexickej vlne...

(Zdroj: Isifa)

Tacos s mäsom, fetou, avokádom a paradajkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 - 800 g bravčového pliecka
  • 1 ČL morskej hrubozrnnej soli
  • 2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ČL rasce
  • 2ČL oregana
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 - 3 PL olivového oleja
  • 400 g konzerva sekaných paradajok

Na servírovanie podľa chuti:

  • 250 g cherry paradajok
  • 150 g fety
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 červená cibuľa
  • 12 kusov kukuričných taco mušlí (prehnuté tortilly, placky)
  • čerstvý koriander
  • limeta

Mäso umyte, osušte a rozkrájajte na tenké rezančeky. K mäsu primiešajte soľ, korenie, rascu, čerstvé alebo sušené oregano, polovicu oleja a cukor. Nechajte odstáť asi 15 - 30 minút v chladničke. Rozohrejte zvyšný olej a mäso sprudka opečte. Keď sa zatiahne a získa zlatohnedý nádych vlejte naň konzervované paradajky. Prikryté duste na malom plameni, kým nie je mäso mäkké a nezmizne všetka šťava. Mäso môžete ponechať i vcelku, namarinovať ho a spolu s paradajkami upiecť dochrumkava. Z hotového mäsa potom odkrajujte tenučké rezančeky až pri servírovaní podobne ako pri jedle kebab a gyros. Hotové mäso servírujte v taco mušli spolu s plátkami paradajok, cibule, avokáda, s namrveným syrom feta, vňaťou koriandra doplnené o limetu alebo limetovú šťavu na dochutenie.

Tip: Aby sa vám mexická kuchyňa naozaj rátala, môžete tacos dochutiť i čili omáčkou alebo dozdobiť nasekanými čili papričkami. Ak nezoženiete kukuričné placky, pokojne siahnite aj po pšeničných alebo si upečte svoje vlastné.


Pikantný pečený pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 zelené papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 PL olivového alebo sezamového oleja
  • 2 limety
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Ryby umyte. Nasekajte zelené čili papričky a cesnak nadrobno. Brušné dutiny pstruhov potrite olejom, rozmiestnite diel zelenej papričky a cesnaku, pridajte nasekaný koriander a plátky z jednej limety. Osoľte, okoreňte, ryby zatvorte a zvrchu pokvapkajte zvyšným olejom a limetovou šťavou z druhej limety. Pečte približne 20 minút. Servírujte horúce dozdobené koriandrom.

Tip: Komu sa máli ostrosť a chuť pečených zelených papričiek, povrch jedla si môže dozdobiť nasekanou čerstvou červenou papričkou. Tento ľahký pokrm môžete jesť bez prílohy, ak si ich neviete odpustiť, skúste servírovanie s kukuričnou plackou, pečivom alebo zemiakmi.


Pomarančovo-medový pudingový dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 560 ml mlieka
  • 75 g cukru
  • Šťava a kôra z jedného veľkého pomaranča
  • 13 - 20 g práškovej želatíny
  • formičky

Na polevu:

  • 50 g medu
  • Šťava z jedného pomaranča

Želatínu predmočte v troche vody. Presné množstvá nájdete na návode. Na presné meranie k mlieku prirátajte aj pomarančovú šťavu. Mlieko jemne zahrejte a rozmiešajte v ňom cukor, pomarančovú šťavu a kôru. Nakoniec pridajte želatínu, premiešajte a vylejte do formičiek. Nechajte cez noc stuhnúť. Med zmiešajte s pomarančovou šťavou a prevarte asi 1 minútu, na sirup požadovanej hustoty. Dezert servírujte preliaty sirupom.

Tip: Čím krajšie a menšie formičky zvolíte, tým zaujímavejšie bude dezert vyzerať po vyklopení.

Ak máte radi mexickú kuchyňu, určite vyskúšajte i naše tri mexické dipy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  4. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  6. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  7. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  8. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  9. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  10. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  2. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  3. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  4. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  5. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  6. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  7. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  8. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  9. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  10. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 11 373
  2. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 671
  3. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 7 291
  4. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 210
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 913
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 136
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 870
  8. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 5 669
  9. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 5 142
  10. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 822

Hlavné správy zo Sme.sk

Saková pred voľbami v tichosti zvyšuje platy policajtov cez príplatky

Osobný príplatok bude 120 eur, na západe krajiny 160 eur.

Ministerka vnútra Denisa Saková.
Podcast Dobré Ráno
Som toho plný, hovorí o hraní v Londýne Meky Žbirka.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Ako sa zrodil prvý ruský web a prečo to nebolo porno

Rusi sa naučili pomocou vtipu vyjadrovať svoj svetonázor.

Neprehliadnite tiež

Neplodnosť po štyridsiatke je len samý sex a žiadna radosť

Snažiť sa o dieťa je mimoriadne stresujúce.

Ilustračné foto.
Stĺpček Osmelené

Ďakujme mužom, ktorí pochopili, že svet nie je ružový a modrý

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková
Aktualizované

Najlepšie krémové polievky, ktoré zasýtia aj zohrejú

Cviklová, zemiaková aj tekvicová. Krémové polievky sú jednoduché.