Pestré a chutné recepty s fetou

Skúste fetu – jeden z najstarších a pre mnohých i najobľúbenejších syrov sveta.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaná feta
Suroviny na 4 - 6 porcií

    • 400 g syra feta (môže byť aj iný syr balkánskeho typu)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 PL kapár
    • 1 bobkový list
    • čerstvá vetvička tymianu
    • niekoľko guľôčok celého korenia
    • mleté čierne korenie
    • semienka koriandra
    • olivový olej

Syr rozkrájajte na plátky alebo kocky. Kapary nechajte dôkladne odkvapkať, cesnak rozkrájajte na plátky. Do uzatvárateľnej nádoby začnite vrstviť polovicu alebo tretinu syra, cesnaku, kapár, celé a mleté korenie, koriander, bobkový list, kúsok tymianu a celý postup zopakujte. Vrstvenie ukončite tymianovou vetvičkou a všetko zalejte olivovým olejom. Nádobu dôkladne uzatvorte a nechajte približne týždeň až dva na chladnom a tmavom mieste. Servírujte s čerstvou bagetou, chrumkavým toastom dozdobené čerstvou paradajkou. Ak si naložíte do väčšej nádoby nerozkrájaný syr, môžete ho po domarinovaní ugrilovať dozlatista.

Tip: Z mäkkých syrov môžete vykrojiť formičkami kruh alebo srdiečko. Po naložení do ozdobného pohára a previazaní stuhou ho môžete niekomu podarovať ako jedlý darček. Olej, ktorý ostane po dojedení syra, môžete využiť do varenia a do šalátov. Na obmenu môžete kapary nahradiť olivami a cesnak čili papričkou.


Plnené viničné listy s fetou, olivami a bylinkami
Suroviny na 6 porcie

    • 8 veľkých alebo 16 malých listov viniča
    • 400 g syra feta
    • čerstvé bylinky podľa chuti
    • 1 strúčiky cesnaku
    • mleté čierne korenie
    • čierne olivy
    • olivový olej

Viničné listy umyte a krátko sparte alebo povarte približne 5 minút v horúcej vode. Tuhosť listov závisí od veľkosti aj odrody. Stopky odstráňte. Zmäknuté listy potrite prelisovaným cesnakom, do ich stredov nadeľte kúsky syra, olivu, nasekaná bylinky a korenie. Listy zviňte alebo poskladajte do batôžka. Potrite ich olivovým olejom a krátko zapečte po grilom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom alebo arabským chlebom.

Tip: Listy môžete grilovať aj vo vonkajšom grile. Ak sa bojíte rozpadnutia, po zvinutí listy zaistite špáradlami. Počas sezóny viniča si môžete listy predvariť, poukladať na seba, a v mikroténovom vrecku dať zamraziť. Podobne sa dajú uskladniť i kapustné listy na prípravu „masových holúbkov“.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Šalát z kreviet, fety, paradajok a špenátových listov
Suroviny na 4 porcie

    • 650 g predvarených lúpaných kreviet
    • 250 g syra feta
    • 2 PL bieleho balzamikového octu
    • čerstvé špenátové listy
    • olivový olej
    • čerstvé lístky mäty
    • olivový olej
    • 1 červená cibuľa
    • cherry paradajky
    • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a osušte. Na troche olivového oleja opražte krevety s trochou soli a korenia. Po troch minútach k nim pridajte na plátky pokrájanú červenú cibuľu, niekoľko cherry paradajok a balzamikový ocot. Všetko premiešajte a odstavte. Cibuľa a paradajky by mali ostať skoro surové a chrumkavé. Rozdeľte do tanierov na porcie a ešte teplé posypte namrvenou fetou. Porciu doplňte o špenát a mätu. Servírujte s čerstvým alebo opečeným pečivom.

Tip: Šalát môžete chuťovo obohatiť o kúsky červeného alebo žltého melónu, mesiačiky pomaranča alebo grapefruitu, alebo plátky avokáda.


Mäsové guľky s fetou a paradajkovou omáčkou
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 300 g cestovín
    • 200 g fety
    • 3 PL olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 zrelé paradajky
    • 400 g mletého jahňacieho mäsa
    • čerstvé mätové lístky
    • čerstvá petržlenová vňať
    • 1 vajíčko
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 50 g píniových orieškov

V miske zmiešajte mleté mäsá s nasekanými bylinkami, štipkou mletého korenia a vajíčkom. Rukami dôkladne premiešavajte a roztláčajte, aby ste mäso rozpracovali. Na záver pridajte namrvenú fetu. Vytvarujte guľky. Rozohrejte veľkú panvicu a na dvoch lyžiciach oleja guľky opečte z každej strany dozlatista. Ak sa bojíte nerovnomerného opekania alebo sa vám nezmestia všetky guľky na panvicu naraz, môžete ich upiecť aj vo vyhriatej rúre. Na lyžici olivového oleja speňte prelisovaný cesnak, pridajte pokrájané paradajky a duste, kým sa nerozvaria. Medzitým odvarte podľa návodu na obale cestoviny. Po dovarené ich zlejte, primiešajte k omáčke spolu s guľkami, všetko spolu prehrejte, podľa potreby dochuťte a môžete servírovať. Jedlo môžete dozdobiť bazalkou a parmezánom.

Tip: Paradajky môžete pred použitím do varenia nakrojiť, spariť a olúpať. Ak máte radi sušené paradajky v oleji, pokojne nimi v recepte nahraďte tie čerstvé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 689
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 245
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 706
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 482
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 423
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 705
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 671
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 088
  9. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 4 062
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 979

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

EKONOMIKA

Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.