Pestré a chutné recepty s fetou

Skúste fetu – jeden z najstarších a pre mnohých i najobľúbenejších syrov sveta.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaná feta
Suroviny na 4 - 6 porcií

    • 400 g syra feta (môže byť aj iný syr balkánskeho typu)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 PL kapár
    • 1 bobkový list
    • čerstvá vetvička tymianu
    • niekoľko guľôčok celého korenia
    • mleté čierne korenie
    • semienka koriandra
    • olivový olej

Syr rozkrájajte na plátky alebo kocky. Kapary nechajte dôkladne odkvapkať, cesnak rozkrájajte na plátky. Do uzatvárateľnej nádoby začnite vrstviť polovicu alebo tretinu syra, cesnaku, kapár, celé a mleté korenie, koriander, bobkový list, kúsok tymianu a celý postup zopakujte. Vrstvenie ukončite tymianovou vetvičkou a všetko zalejte olivovým olejom. Nádobu dôkladne uzatvorte a nechajte približne týždeň až dva na chladnom a tmavom mieste. Servírujte s čerstvou bagetou, chrumkavým toastom dozdobené čerstvou paradajkou. Ak si naložíte do väčšej nádoby nerozkrájaný syr, môžete ho po domarinovaní ugrilovať dozlatista.

Tip: Z mäkkých syrov môžete vykrojiť formičkami kruh alebo srdiečko. Po naložení do ozdobného pohára a previazaní stuhou ho môžete niekomu podarovať ako jedlý darček. Olej, ktorý ostane po dojedení syra, môžete využiť do varenia a do šalátov. Na obmenu môžete kapary nahradiť olivami a cesnak čili papričkou.


Plnené viničné listy s fetou, olivami a bylinkami
Suroviny na 6 porcie

    • 8 veľkých alebo 16 malých listov viniča
    • 400 g syra feta
    • čerstvé bylinky podľa chuti
    • 1 strúčiky cesnaku
    • mleté čierne korenie
    • čierne olivy
    • olivový olej

Viničné listy umyte a krátko sparte alebo povarte približne 5 minút v horúcej vode. Tuhosť listov závisí od veľkosti aj odrody. Stopky odstráňte. Zmäknuté listy potrite prelisovaným cesnakom, do ich stredov nadeľte kúsky syra, olivu, nasekaná bylinky a korenie. Listy zviňte alebo poskladajte do batôžka. Potrite ich olivovým olejom a krátko zapečte po grilom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom alebo arabským chlebom.

Tip: Listy môžete grilovať aj vo vonkajšom grile. Ak sa bojíte rozpadnutia, po zvinutí listy zaistite špáradlami. Počas sezóny viniča si môžete listy predvariť, poukladať na seba, a v mikroténovom vrecku dať zamraziť. Podobne sa dajú uskladniť i kapustné listy na prípravu „masových holúbkov“.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Šalát z kreviet, fety, paradajok a špenátových listov
Suroviny na 4 porcie

    • 650 g predvarených lúpaných kreviet
    • 250 g syra feta
    • 2 PL bieleho balzamikového octu
    • čerstvé špenátové listy
    • olivový olej
    • čerstvé lístky mäty
    • olivový olej
    • 1 červená cibuľa
    • cherry paradajky
    • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a osušte. Na troche olivového oleja opražte krevety s trochou soli a korenia. Po troch minútach k nim pridajte na plátky pokrájanú červenú cibuľu, niekoľko cherry paradajok a balzamikový ocot. Všetko premiešajte a odstavte. Cibuľa a paradajky by mali ostať skoro surové a chrumkavé. Rozdeľte do tanierov na porcie a ešte teplé posypte namrvenou fetou. Porciu doplňte o špenát a mätu. Servírujte s čerstvým alebo opečeným pečivom.

Tip: Šalát môžete chuťovo obohatiť o kúsky červeného alebo žltého melónu, mesiačiky pomaranča alebo grapefruitu, alebo plátky avokáda.


Mäsové guľky s fetou a paradajkovou omáčkou
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 300 g cestovín
    • 200 g fety
    • 3 PL olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 zrelé paradajky
    • 400 g mletého jahňacieho mäsa
    • čerstvé mätové lístky
    • čerstvá petržlenová vňať
    • 1 vajíčko
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 50 g píniových orieškov

V miske zmiešajte mleté mäsá s nasekanými bylinkami, štipkou mletého korenia a vajíčkom. Rukami dôkladne premiešavajte a roztláčajte, aby ste mäso rozpracovali. Na záver pridajte namrvenú fetu. Vytvarujte guľky. Rozohrejte veľkú panvicu a na dvoch lyžiciach oleja guľky opečte z každej strany dozlatista. Ak sa bojíte nerovnomerného opekania alebo sa vám nezmestia všetky guľky na panvicu naraz, môžete ich upiecť aj vo vyhriatej rúre. Na lyžici olivového oleja speňte prelisovaný cesnak, pridajte pokrájané paradajky a duste, kým sa nerozvaria. Medzitým odvarte podľa návodu na obale cestoviny. Po dovarené ich zlejte, primiešajte k omáčke spolu s guľkami, všetko spolu prehrejte, podľa potreby dochuťte a môžete servírovať. Jedlo môžete dozdobiť bazalkou a parmezánom.

Tip: Paradajky môžete pred použitím do varenia nakrojiť, spariť a olúpať. Ak máte radi sušené paradajky v oleji, pokojne nimi v recepte nahraďte tie čerstvé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 11 717
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 485
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 304
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 529
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 6 212
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 706
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 645
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 186
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 391
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 2 795

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zelenina z Lidla pohorela v amatérskom teste. Dá sa veriť domácim meračom?

Internetom sa šíri video, v ktorom neznámy muž meria dusičnany v zelenine a ovocí.

SVET

Minúta po minúte: Polícia má meno podozrivého

Útočníkom mal byť len dvadsaťdva ročný Brit s líbyjským pôvodom.

KULTÚRA

Dominik Dán o knižnom trhu: S mafiánskymi praktikami som sa nestretol

Spisovateľ má s podnikateľmi zlú skúsenosť.

KULTÚRA

Existoval len jeden James Bond, ktorý mohol hrať sám seba

Roger Moore stvárňoval agenta 007 najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?