Pestré a chutné recepty s fetou

Skúste fetu – jeden z najstarších a pre mnohých i najobľúbenejších syrov sveta.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaná feta
Suroviny na 4 - 6 porcií

    • 400 g syra feta (môže byť aj iný syr balkánskeho typu)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 PL kapár
    • 1 bobkový list
    • čerstvá vetvička tymianu
    • niekoľko guľôčok celého korenia
    • mleté čierne korenie
    • semienka koriandra
    • olivový olej

Syr rozkrájajte na plátky alebo kocky. Kapary nechajte dôkladne odkvapkať, cesnak rozkrájajte na plátky. Do uzatvárateľnej nádoby začnite vrstviť polovicu alebo tretinu syra, cesnaku, kapár, celé a mleté korenie, koriander, bobkový list, kúsok tymianu a celý postup zopakujte. Vrstvenie ukončite tymianovou vetvičkou a všetko zalejte olivovým olejom. Nádobu dôkladne uzatvorte a nechajte približne týždeň až dva na chladnom a tmavom mieste. Servírujte s čerstvou bagetou, chrumkavým toastom dozdobené čerstvou paradajkou. Ak si naložíte do väčšej nádoby nerozkrájaný syr, môžete ho po domarinovaní ugrilovať dozlatista.

Tip: Z mäkkých syrov môžete vykrojiť formičkami kruh alebo srdiečko. Po naložení do ozdobného pohára a previazaní stuhou ho môžete niekomu podarovať ako jedlý darček. Olej, ktorý ostane po dojedení syra, môžete využiť do varenia a do šalátov. Na obmenu môžete kapary nahradiť olivami a cesnak čili papričkou.


Plnené viničné listy s fetou, olivami a bylinkami
Suroviny na 6 porcie

    • 8 veľkých alebo 16 malých listov viniča
    • 400 g syra feta
    • čerstvé bylinky podľa chuti
    • 1 strúčiky cesnaku
    • mleté čierne korenie
    • čierne olivy
    • olivový olej

Viničné listy umyte a krátko sparte alebo povarte približne 5 minút v horúcej vode. Tuhosť listov závisí od veľkosti aj odrody. Stopky odstráňte. Zmäknuté listy potrite prelisovaným cesnakom, do ich stredov nadeľte kúsky syra, olivu, nasekaná bylinky a korenie. Listy zviňte alebo poskladajte do batôžka. Potrite ich olivovým olejom a krátko zapečte po grilom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom alebo arabským chlebom.

Tip: Listy môžete grilovať aj vo vonkajšom grile. Ak sa bojíte rozpadnutia, po zvinutí listy zaistite špáradlami. Počas sezóny viniča si môžete listy predvariť, poukladať na seba, a v mikroténovom vrecku dať zamraziť. Podobne sa dajú uskladniť i kapustné listy na prípravu „masových holúbkov“.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Šalát z kreviet, fety, paradajok a špenátových listov
Suroviny na 4 porcie

    • 650 g predvarených lúpaných kreviet
    • 250 g syra feta
    • 2 PL bieleho balzamikového octu
    • čerstvé špenátové listy
    • olivový olej
    • čerstvé lístky mäty
    • olivový olej
    • 1 červená cibuľa
    • cherry paradajky
    • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a osušte. Na troche olivového oleja opražte krevety s trochou soli a korenia. Po troch minútach k nim pridajte na plátky pokrájanú červenú cibuľu, niekoľko cherry paradajok a balzamikový ocot. Všetko premiešajte a odstavte. Cibuľa a paradajky by mali ostať skoro surové a chrumkavé. Rozdeľte do tanierov na porcie a ešte teplé posypte namrvenou fetou. Porciu doplňte o špenát a mätu. Servírujte s čerstvým alebo opečeným pečivom.

Tip: Šalát môžete chuťovo obohatiť o kúsky červeného alebo žltého melónu, mesiačiky pomaranča alebo grapefruitu, alebo plátky avokáda.


Mäsové guľky s fetou a paradajkovou omáčkou
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 300 g cestovín
    • 200 g fety
    • 3 PL olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 zrelé paradajky
    • 400 g mletého jahňacieho mäsa
    • čerstvé mätové lístky
    • čerstvá petržlenová vňať
    • 1 vajíčko
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 50 g píniových orieškov

V miske zmiešajte mleté mäsá s nasekanými bylinkami, štipkou mletého korenia a vajíčkom. Rukami dôkladne premiešavajte a roztláčajte, aby ste mäso rozpracovali. Na záver pridajte namrvenú fetu. Vytvarujte guľky. Rozohrejte veľkú panvicu a na dvoch lyžiciach oleja guľky opečte z každej strany dozlatista. Ak sa bojíte nerovnomerného opekania alebo sa vám nezmestia všetky guľky na panvicu naraz, môžete ich upiecť aj vo vyhriatej rúre. Na lyžici olivového oleja speňte prelisovaný cesnak, pridajte pokrájané paradajky a duste, kým sa nerozvaria. Medzitým odvarte podľa návodu na obale cestoviny. Po dovarené ich zlejte, primiešajte k omáčke spolu s guľkami, všetko spolu prehrejte, podľa potreby dochuťte a môžete servírovať. Jedlo môžete dozdobiť bazalkou a parmezánom.

Tip: Paradajky môžete pred použitím do varenia nakrojiť, spariť a olúpať. Ak máte radi sušené paradajky v oleji, pokojne nimi v recepte nahraďte tie čerstvé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 28 845
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 595
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 645
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 788
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 578
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 400
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 339
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 275
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 087
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 952

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Keď Slovensko ostatným len zamávalo

Mečiar napĺňal učenie: Ak nás nechcú na Západe, pôjdeme na Východ.

TECH

Ako sa rozprávať s popieračmi vedy cez Vianoce a nehádať sa

Skúste sa zdržať okamžitého menovania a faktov.

EKONOMIKA

Plánujete živý stromček? Ako ho uskladniť, aby vydržal do Vianoc

Dobre uskladnený stromček by mal bez problémov vydržať.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.