Pestré a chutné recepty s fetou

Skúste fetu – jeden z najstarších a pre mnohých i najobľúbenejších syrov sveta.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaná feta
Suroviny na 4 - 6 porcií

    • 400 g syra feta (môže byť aj iný syr balkánskeho typu)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 PL kapár
    • 1 bobkový list
    • čerstvá vetvička tymianu
    • niekoľko guľôčok celého korenia
    • mleté čierne korenie
    • semienka koriandra
    • olivový olej

Syr rozkrájajte na plátky alebo kocky. Kapary nechajte dôkladne odkvapkať, cesnak rozkrájajte na plátky. Do uzatvárateľnej nádoby začnite vrstviť polovicu alebo tretinu syra, cesnaku, kapár, celé a mleté korenie, koriander, bobkový list, kúsok tymianu a celý postup zopakujte. Vrstvenie ukončite tymianovou vetvičkou a všetko zalejte olivovým olejom. Nádobu dôkladne uzatvorte a nechajte približne týždeň až dva na chladnom a tmavom mieste. Servírujte s čerstvou bagetou, chrumkavým toastom dozdobené čerstvou paradajkou. Ak si naložíte do väčšej nádoby nerozkrájaný syr, môžete ho po domarinovaní ugrilovať dozlatista.

Tip: Z mäkkých syrov môžete vykrojiť formičkami kruh alebo srdiečko. Po naložení do ozdobného pohára a previazaní stuhou ho môžete niekomu podarovať ako jedlý darček. Olej, ktorý ostane po dojedení syra, môžete využiť do varenia a do šalátov. Na obmenu môžete kapary nahradiť olivami a cesnak čili papričkou.


Plnené viničné listy s fetou, olivami a bylinkami
Suroviny na 6 porcie

    • 8 veľkých alebo 16 malých listov viniča
    • 400 g syra feta
    • čerstvé bylinky podľa chuti
    • 1 strúčiky cesnaku
    • mleté čierne korenie
    • čierne olivy
    • olivový olej

Viničné listy umyte a krátko sparte alebo povarte približne 5 minút v horúcej vode. Tuhosť listov závisí od veľkosti aj odrody. Stopky odstráňte. Zmäknuté listy potrite prelisovaným cesnakom, do ich stredov nadeľte kúsky syra, olivu, nasekaná bylinky a korenie. Listy zviňte alebo poskladajte do batôžka. Potrite ich olivovým olejom a krátko zapečte po grilom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom alebo arabským chlebom.

Tip: Listy môžete grilovať aj vo vonkajšom grile. Ak sa bojíte rozpadnutia, po zvinutí listy zaistite špáradlami. Počas sezóny viniča si môžete listy predvariť, poukladať na seba, a v mikroténovom vrecku dať zamraziť. Podobne sa dajú uskladniť i kapustné listy na prípravu „masových holúbkov“.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Šalát z kreviet, fety, paradajok a špenátových listov
Suroviny na 4 porcie

    • 650 g predvarených lúpaných kreviet
    • 250 g syra feta
    • 2 PL bieleho balzamikového octu
    • čerstvé špenátové listy
    • olivový olej
    • čerstvé lístky mäty
    • olivový olej
    • 1 červená cibuľa
    • cherry paradajky
    • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a osušte. Na troche olivového oleja opražte krevety s trochou soli a korenia. Po troch minútach k nim pridajte na plátky pokrájanú červenú cibuľu, niekoľko cherry paradajok a balzamikový ocot. Všetko premiešajte a odstavte. Cibuľa a paradajky by mali ostať skoro surové a chrumkavé. Rozdeľte do tanierov na porcie a ešte teplé posypte namrvenou fetou. Porciu doplňte o špenát a mätu. Servírujte s čerstvým alebo opečeným pečivom.

Tip: Šalát môžete chuťovo obohatiť o kúsky červeného alebo žltého melónu, mesiačiky pomaranča alebo grapefruitu, alebo plátky avokáda.


Mäsové guľky s fetou a paradajkovou omáčkou
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 300 g cestovín
    • 200 g fety
    • 3 PL olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 zrelé paradajky
    • 400 g mletého jahňacieho mäsa
    • čerstvé mätové lístky
    • čerstvá petržlenová vňať
    • 1 vajíčko
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 50 g píniových orieškov

V miske zmiešajte mleté mäsá s nasekanými bylinkami, štipkou mletého korenia a vajíčkom. Rukami dôkladne premiešavajte a roztláčajte, aby ste mäso rozpracovali. Na záver pridajte namrvenú fetu. Vytvarujte guľky. Rozohrejte veľkú panvicu a na dvoch lyžiciach oleja guľky opečte z každej strany dozlatista. Ak sa bojíte nerovnomerného opekania alebo sa vám nezmestia všetky guľky na panvicu naraz, môžete ich upiecť aj vo vyhriatej rúre. Na lyžici olivového oleja speňte prelisovaný cesnak, pridajte pokrájané paradajky a duste, kým sa nerozvaria. Medzitým odvarte podľa návodu na obale cestoviny. Po dovarené ich zlejte, primiešajte k omáčke spolu s guľkami, všetko spolu prehrejte, podľa potreby dochuťte a môžete servírovať. Jedlo môžete dozdobiť bazalkou a parmezánom.

Tip: Paradajky môžete pred použitím do varenia nakrojiť, spariť a olúpať. Ak máte radi sušené paradajky v oleji, pokojne nimi v recepte nahraďte tie čerstvé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. HubHub spája sily s Neulogy
  2. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  3. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  4. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  5. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  7. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  8. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  9. Noc architektúry 2018
  10. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 28 265
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 20 407
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 11 864
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 855
  5. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 6 460
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 393
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 040
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 590
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 115
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 945

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Slovenky išli v štafete skvelo, skončili piate

Zvíťazili biatlonistky Bieloruska.

KOMENTÁRE

Tragédiou Slovenska sú politici ako Danko. Ukazuje sa to aj pri zákone o drogách

Odbornosť je dôležitejšia než ideológia.

Neprehliadnite tiež

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Po ceremoniáloch v čiernom sa podpora žien preniesla do miernejšej roviny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.