SME
Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix

Pestré a chutné recepty s fetou

Skúste fetu – jeden z najstarších a pre mnohých i najobľúbenejších syrov sveta.

(Zdroj: Isifa)

Marinovaná feta
Suroviny na 4 - 6 porcií

    • 400 g syra feta (môže byť aj iný syr balkánskeho typu)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 PL kapár
    • 1 bobkový list
    • čerstvá vetvička tymianu
    • niekoľko guľôčok celého korenia
    • mleté čierne korenie
    • semienka koriandra
    • olivový olej

Syr rozkrájajte na plátky alebo kocky. Kapary nechajte dôkladne odkvapkať, cesnak rozkrájajte na plátky. Do uzatvárateľnej nádoby začnite vrstviť polovicu alebo tretinu syra, cesnaku, kapár, celé a mleté korenie, koriander, bobkový list, kúsok tymianu a celý postup zopakujte. Vrstvenie ukončite tymianovou vetvičkou a všetko zalejte olivovým olejom. Nádobu dôkladne uzatvorte a nechajte približne týždeň až dva na chladnom a tmavom mieste. Servírujte s čerstvou bagetou, chrumkavým toastom dozdobené čerstvou paradajkou. Ak si naložíte do väčšej nádoby nerozkrájaný syr, môžete ho po domarinovaní ugrilovať dozlatista.

Tip: Z mäkkých syrov môžete vykrojiť formičkami kruh alebo srdiečko. Po naložení do ozdobného pohára a previazaní stuhou ho môžete niekomu podarovať ako jedlý darček. Olej, ktorý ostane po dojedení syra, môžete využiť do varenia a do šalátov. Na obmenu môžete kapary nahradiť olivami a cesnak čili papričkou.


Plnené viničné listy s fetou, olivami a bylinkami
Suroviny na 6 porcie

    • 8 veľkých alebo 16 malých listov viniča
    • 400 g syra feta
    • čerstvé bylinky podľa chuti
    • 1 strúčiky cesnaku
    • mleté čierne korenie
    • čierne olivy
    • olivový olej

Viničné listy umyte a krátko sparte alebo povarte približne 5 minút v horúcej vode. Tuhosť listov závisí od veľkosti aj odrody. Stopky odstráňte. Zmäknuté listy potrite prelisovaným cesnakom, do ich stredov nadeľte kúsky syra, olivu, nasekaná bylinky a korenie. Listy zviňte alebo poskladajte do batôžka. Potrite ich olivovým olejom a krátko zapečte po grilom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom alebo arabským chlebom.

Tip: Listy môžete grilovať aj vo vonkajšom grile. Ak sa bojíte rozpadnutia, po zvinutí listy zaistite špáradlami. Počas sezóny viniča si môžete listy predvariť, poukladať na seba, a v mikroténovom vrecku dať zamraziť. Podobne sa dajú uskladniť i kapustné listy na prípravu „masových holúbkov“.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Šalát z kreviet, fety, paradajok a špenátových listov
Suroviny na 4 porcie

    • 650 g predvarených lúpaných kreviet
    • 250 g syra feta
    • 2 PL bieleho balzamikového octu
    • čerstvé špenátové listy
    • olivový olej
    • čerstvé lístky mäty
    • olivový olej
    • 1 červená cibuľa
    • cherry paradajky
    • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a osušte. Na troche olivového oleja opražte krevety s trochou soli a korenia. Po troch minútach k nim pridajte na plátky pokrájanú červenú cibuľu, niekoľko cherry paradajok a balzamikový ocot. Všetko premiešajte a odstavte. Cibuľa a paradajky by mali ostať skoro surové a chrumkavé. Rozdeľte do tanierov na porcie a ešte teplé posypte namrvenou fetou. Porciu doplňte o špenát a mätu. Servírujte s čerstvým alebo opečeným pečivom.

Tip: Šalát môžete chuťovo obohatiť o kúsky červeného alebo žltého melónu, mesiačiky pomaranča alebo grapefruitu, alebo plátky avokáda.


Mäsové guľky s fetou a paradajkovou omáčkou
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 300 g cestovín
    • 200 g fety
    • 3 PL olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 zrelé paradajky
    • 400 g mletého jahňacieho mäsa
    • čerstvé mätové lístky
    • čerstvá petržlenová vňať
    • 1 vajíčko
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 50 g píniových orieškov

V miske zmiešajte mleté mäsá s nasekanými bylinkami, štipkou mletého korenia a vajíčkom. Rukami dôkladne premiešavajte a roztláčajte, aby ste mäso rozpracovali. Na záver pridajte namrvenú fetu. Vytvarujte guľky. Rozohrejte veľkú panvicu a na dvoch lyžiciach oleja guľky opečte z každej strany dozlatista. Ak sa bojíte nerovnomerného opekania alebo sa vám nezmestia všetky guľky na panvicu naraz, môžete ich upiecť aj vo vyhriatej rúre. Na lyžici olivového oleja speňte prelisovaný cesnak, pridajte pokrájané paradajky a duste, kým sa nerozvaria. Medzitým odvarte podľa návodu na obale cestoviny. Po dovarené ich zlejte, primiešajte k omáčke spolu s guľkami, všetko spolu prehrejte, podľa potreby dochuťte a môžete servírovať. Jedlo môžete dozdobiť bazalkou a parmezánom.

Tip: Paradajky môžete pred použitím do varenia nakrojiť, spariť a olúpať. Ak máte radi sušené paradajky v oleji, pokojne nimi v recepte nahraďte tie čerstvé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  5. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  6. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  7. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  8. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  1. Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru
  2. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  4. SEAT predstavil e-Scooter
  5. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  6. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  7. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  8. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  9. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  10. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 356
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 150
  3. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 410
  4. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 6 969
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 789
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 517
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 6 315
  8. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 297
  9. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 5 909
  10. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 5 609

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Ako sme prestali byť súdružkami a súdruhmi

Sloboda nie je dedičné právo. Žiadna generácia ju nedostáva hotovú a dokonanú: pripravenú na konzumáciu.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave.
David Nykl vyrastal v Kanade.
Komentár Petra Schutza

Úskalia strestestu

Matovič buduje umelú zákopovú líniu, len aby rozoštval hnutie protificovského odporu.

Peter Schutz

Laššáková nevie vysvetliť vyše pol milióna za galavečer

Viac zaplatili Košice za Jamiroquai, keď boli hlavným mestom kultúry.

Galavečer k výročiu Nežnej revolúcie.

Neprehliadnite tiež

Tipy na ekologické vianočné darčeky pre všetkých

Čo poteší ľudí, ktorí myslia na životné prostredie?

Stĺpček Osmelené

Smrť Violy nie je tragédiou temnej uličky

Kto je vinníkom tohto obludného násilia?

Soňa Jánošová
Dominika Horňáková a Eva Stančeková, zakladateľky projektu Šumné a Knižnica oblečenia
Rozhovory ZKH - diskusná relácia Zuzany Kovačič Hanzelovej na aktuálne politické aj spoločenské témy.