"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti, ktoré potešia oči aj chuťové poháriky

Pripravili sme pre vás niekoľko šikovných nápadov, ktoré vyčarujú na každom stole sviatočnú atmosféru.

(Zdroj: Isifa)

Paradajkovo-šunková pizza
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g hladkej múky
  • Trošku droždia alebo prášku do pečiva
  • Štipka cukru a soli
  • 2 PL olivového oleja
  • Voda
  • Červené a žlté cherry paradajky
  • Strúhaný tvrdý syr
  • Parmská šunka

Do misky dajte múku, droždie, soľ, cukor a olej. Začnite premiešavať a pridajte trochu vody podľa potreby, aby vzniklo husté cesto. Nechajte ho krátko postáť, vyvaľkajte , preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte nastrúhaným syrom a upečte dozlatista. Po vychladnutí rozkrájajte a dozdobte paradajkami a parmskou šunkou. Servírujte malé porcie s osviežujúcim voňavým long drinkom.

Citrusovo-mandľový drink
Suroviny na 1 pohár

  • 3 cl Amaretta
  • 1 cl koktailového sirupu Granatína
  • Šťava z polovice citróna
  • Šťava z jedného pomaranča
  • sekt
  • Celé mandle

Do pohára vlejte Amaretto, pridajte 2 – 3 celé mandle, Granatínu, citrónovú a pomarančovú šťavu a nakoniec pohár dolejte sektom. Môžete pridať i kocky ľadu. Deťom alebo vodičom môžete drink pripraviť z mandľového sirupu, pomarančového džúsu a sódy alebo detského šampanského.


Cuketové kolieska s orechmi a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 1 bageta
    • 2 – 4 baby cukety (podľa veľkosti)
    • 100 g syra s modrou plesňou (niva, rokfort)
    • 2 – 3 PL olivového oleja
    • Vlašské orechy
    • Baby roketa
    • Soľ, mleté čierne korenie

Bagetu rozkrájajte na tenké kolieska a krátko ich opečte v rúre na suchom plechu dozlatista. Cukety umyte, postrúhajte alebo pokrájajte na plátky, naukladajte ich na plech potretý lyžicou olivového oleja, z vrchnej strany ich potrite tiež olejom, jemne posoľte, okoreňte a upečte dozlatista. Môžete využiť teplovzduch alebo gril. Na koliesko bagety naukladajte niekoľko plátkov alebo koliesok cukiet, prikryte ich druhým kolieskom bagety a povrch dozdobte kúskom syra, vlašským orechom a lístkom rukoly. Servírujte k šumivému vínu, do ktorého môžete pridať kocku hnedého cukru, kandizované alebo čerstvé ovocie podľa chuti.

Tip: Ak nechcete, bagety nemusíte opekať. Nejde o to udržať ich teplé, ale riskujete tým, že prebytočný tuk z cukiet nasiakne do jemnej čerstvej striedky a dlhším státím ju rozmočí.


Plnený pečený baklažán
Suroviny na 4 porcie

    • 1 – 2 pita chleby
    • 1 baklažán
    • Sterilizovaná kapia
    • 100 g mäkkého syra ricotta (alebo ochuteného tvarohu)
    • Píniové oriešky

  • Pomarančová a limetová kôra (z umytých a chemicky neošetrených plodov)
  • Olivový olej

Baklažán rozkrájajte na tenké plátky, potrite ich olivovým olejom a upečte domäkka. Pita chlieb rozkrájajte. Do každého plátku baklažánu vložte, kúsok kapie, syra, píniové oriešky a prúžok citrusovej kôry. Zviňte do kornúta a uložte na chlieb. Pomôcť si môžete špáradlom. Servírujte s nealko citrusovou limonádou alebo podľa chuti vínny biely strek.

Tip: Ak sa rozhodnete pita chlieb nekupovať, ale upiecť si vlastný, pekne zvnútra nafúknutý, po prekrojení môžete baklažán s oblohou naplniť do otváracej dutiny, z ktorej jednotlivé suroviny nebudú pri manipulácii vypadávať.


Pečené mäsové plátky s chrenom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky sendviča
    • 100 g kyslej smotany
    • 2 – 3 ČL chrenu
    • 150 g tenké plátky pečeného mäsa
    • Ľadový šalát
    • Klíčky, na rezance postrúhaná zelenina, sušená marhuľa alebo slivka

Sendvič alebo biely chlieb rozkrájajte na menšie kúsky. Kyslú smotanu zmiešajte s chrenom, dochuťte ju soľou a korením a natrite na kúsky pečiva. Prikryte kúskom ľadového šalátu, plátkom mäsa a dozdobte podľa chuti. Ak chcete, aby chuťovky vyzerali na pohľad krajšie, mäso položte na tanierik, naplňte ho podľa chuti zeleninou alebo sušeným ovocím a zrolujte do rolády. Servírujte s horúcim grogom, ktorý ešte viac umocní pocit tepla.

Tip: Záleží len na vás, či siahnete po vákuovo balenom krájanom pečenom mäse, alebo si upečiete kvalitný hovädzí rozbif, alebo využijete zvyšky pečeného bravčového mäsa z obeda.


Šunkovo-ovocné štvorčeky
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky tmavého celozrnného mokrého chleba (žitný, ražný, slnečnicový)
    • 150 g Schwarzwaldskej šunky
    • 1 zelené jablko (najlepšie kyslastá odroda Granny Smith)
    • Ementál
    • Drobné bobuľové ovocie

Chlieb rozrežte na štvorce, môžete ich v strede potrieť maslom, aby na nich držala obloha. Škrabkou na zemiaky odkrajujte z jablka tenké pláty. Plátky šunky môžete rozrezať na polovice, do každej zabaliť plátok syra a jablka a zrolovať. Na chlieb položte jablko, šunkovú rolku a dozdobte drobným bobuľovým ovocím. Servírujte s ovocným smoothie alebo mliečnym koktailom.

Tip: K tomuto typu šunky výborne vynikne i žltý melón alebo hruška. Obloženú misu preto môžete doplniť i o tieto ovocia pokrájané na kliny alebo o guľky z melónu vytvorené ozdobným vykrajovadlom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 115
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 095
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 072
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 493
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 947
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 836
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 794
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 685
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 638
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 316

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lipšic dostal za nehodu z minulého roka podmienečný trest

Súd odsúdil bývalého poslanca Lipšica.

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Študijný odbor nám preduručuje partnerov. V EÚ sme v tom extrém

Desať správ, ktoré oslovili medzinárodnú komunitu.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.