"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti, ktoré potešia oči aj chuťové poháriky

Pripravili sme pre vás niekoľko šikovných nápadov, ktoré vyčarujú na každom stole sviatočnú atmosféru.

(Zdroj: Isifa)

Paradajkovo-šunková pizza
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g hladkej múky
  • Trošku droždia alebo prášku do pečiva
  • Štipka cukru a soli
  • 2 PL olivového oleja
  • Voda
  • Červené a žlté cherry paradajky
  • Strúhaný tvrdý syr
  • Parmská šunka

Do misky dajte múku, droždie, soľ, cukor a olej. Začnite premiešavať a pridajte trochu vody podľa potreby, aby vzniklo husté cesto. Nechajte ho krátko postáť, vyvaľkajte , preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte nastrúhaným syrom a upečte dozlatista. Po vychladnutí rozkrájajte a dozdobte paradajkami a parmskou šunkou. Servírujte malé porcie s osviežujúcim voňavým long drinkom.

Citrusovo-mandľový drink
Suroviny na 1 pohár

  • 3 cl Amaretta
  • 1 cl koktailového sirupu Granatína
  • Šťava z polovice citróna
  • Šťava z jedného pomaranča
  • sekt
  • Celé mandle

Do pohára vlejte Amaretto, pridajte 2 – 3 celé mandle, Granatínu, citrónovú a pomarančovú šťavu a nakoniec pohár dolejte sektom. Môžete pridať i kocky ľadu. Deťom alebo vodičom môžete drink pripraviť z mandľového sirupu, pomarančového džúsu a sódy alebo detského šampanského.


Cuketové kolieska s orechmi a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 1 bageta
    • 2 – 4 baby cukety (podľa veľkosti)
    • 100 g syra s modrou plesňou (niva, rokfort)
    • 2 – 3 PL olivového oleja
    • Vlašské orechy
    • Baby roketa
    • Soľ, mleté čierne korenie

Bagetu rozkrájajte na tenké kolieska a krátko ich opečte v rúre na suchom plechu dozlatista. Cukety umyte, postrúhajte alebo pokrájajte na plátky, naukladajte ich na plech potretý lyžicou olivového oleja, z vrchnej strany ich potrite tiež olejom, jemne posoľte, okoreňte a upečte dozlatista. Môžete využiť teplovzduch alebo gril. Na koliesko bagety naukladajte niekoľko plátkov alebo koliesok cukiet, prikryte ich druhým kolieskom bagety a povrch dozdobte kúskom syra, vlašským orechom a lístkom rukoly. Servírujte k šumivému vínu, do ktorého môžete pridať kocku hnedého cukru, kandizované alebo čerstvé ovocie podľa chuti.

Tip: Ak nechcete, bagety nemusíte opekať. Nejde o to udržať ich teplé, ale riskujete tým, že prebytočný tuk z cukiet nasiakne do jemnej čerstvej striedky a dlhším státím ju rozmočí.


Plnený pečený baklažán
Suroviny na 4 porcie

    • 1 – 2 pita chleby
    • 1 baklažán
    • Sterilizovaná kapia
    • 100 g mäkkého syra ricotta (alebo ochuteného tvarohu)
    • Píniové oriešky

  • Pomarančová a limetová kôra (z umytých a chemicky neošetrených plodov)
  • Olivový olej

Baklažán rozkrájajte na tenké plátky, potrite ich olivovým olejom a upečte domäkka. Pita chlieb rozkrájajte. Do každého plátku baklažánu vložte, kúsok kapie, syra, píniové oriešky a prúžok citrusovej kôry. Zviňte do kornúta a uložte na chlieb. Pomôcť si môžete špáradlom. Servírujte s nealko citrusovou limonádou alebo podľa chuti vínny biely strek.

Tip: Ak sa rozhodnete pita chlieb nekupovať, ale upiecť si vlastný, pekne zvnútra nafúknutý, po prekrojení môžete baklažán s oblohou naplniť do otváracej dutiny, z ktorej jednotlivé suroviny nebudú pri manipulácii vypadávať.


Pečené mäsové plátky s chrenom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky sendviča
    • 100 g kyslej smotany
    • 2 – 3 ČL chrenu
    • 150 g tenké plátky pečeného mäsa
    • Ľadový šalát
    • Klíčky, na rezance postrúhaná zelenina, sušená marhuľa alebo slivka

Sendvič alebo biely chlieb rozkrájajte na menšie kúsky. Kyslú smotanu zmiešajte s chrenom, dochuťte ju soľou a korením a natrite na kúsky pečiva. Prikryte kúskom ľadového šalátu, plátkom mäsa a dozdobte podľa chuti. Ak chcete, aby chuťovky vyzerali na pohľad krajšie, mäso položte na tanierik, naplňte ho podľa chuti zeleninou alebo sušeným ovocím a zrolujte do rolády. Servírujte s horúcim grogom, ktorý ešte viac umocní pocit tepla.

Tip: Záleží len na vás, či siahnete po vákuovo balenom krájanom pečenom mäse, alebo si upečiete kvalitný hovädzí rozbif, alebo využijete zvyšky pečeného bravčového mäsa z obeda.


Šunkovo-ovocné štvorčeky
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky tmavého celozrnného mokrého chleba (žitný, ražný, slnečnicový)
    • 150 g Schwarzwaldskej šunky
    • 1 zelené jablko (najlepšie kyslastá odroda Granny Smith)
    • Ementál
    • Drobné bobuľové ovocie

Chlieb rozrežte na štvorce, môžete ich v strede potrieť maslom, aby na nich držala obloha. Škrabkou na zemiaky odkrajujte z jablka tenké pláty. Plátky šunky môžete rozrezať na polovice, do každej zabaliť plátok syra a jablka a zrolovať. Na chlieb položte jablko, šunkovú rolku a dozdobte drobným bobuľovým ovocím. Servírujte s ovocným smoothie alebo mliečnym koktailom.

Tip: K tomuto typu šunky výborne vynikne i žltý melón alebo hruška. Obloženú misu preto môžete doplniť i o tieto ovocia pokrájané na kliny alebo o guľky z melónu vytvorené ozdobným vykrajovadlom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  5. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 7 696
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 067
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 3 738
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 135
  5. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 875
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 2 245
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 216
  8. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 1 873
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 661
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 501

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ďalší úder pre Rusov. Prišli takmer o všetky hviezdy a znovu hovoria o bojkote

Medzinárodný olympijský výbor vydal zoznam ruských športovcov, ktorí môžu štartovať v Pjongčangu.

DOMOV

Znalca odsúdili za platinové sitká na desať rokov

Druhého obžalovaného Juraja Lettricha súd oslobodil.

KOMENTÁRE

Urazili ste môjho priateľa, pán premiér

Viem, nemenovali ste ho. Ale označili ste ho jeho náboženským vyznaním.

Neprehliadnite tiež

Ako vyzerá deň v živote profesionálneho testera sexuálnych hračiek

Tí najlepší sa o svoje skúsenosti podelia vtipne a originálne.

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?