Paradajkovo-šunková pizza
Suroviny na 4 porcie
- 200 g hladkej múky
- Trošku droždia alebo prášku do pečiva
- Štipka cukru a soli
- 2 PL olivového oleja
- Voda
- Červené a žlté cherry paradajky
- Strúhaný tvrdý syr
- Parmská šunka
Do misky dajte múku, droždie, soľ, cukor a olej. Začnite premiešavať a pridajte trochu vody podľa potreby, aby vzniklo husté cesto. Nechajte ho krátko postáť, vyvaľkajte , preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte nastrúhaným syrom a upečte dozlatista. Po vychladnutí rozkrájajte a dozdobte paradajkami a parmskou šunkou. Servírujte malé porcie s osviežujúcim voňavým long drinkom.
Citrusovo-mandľový drink
Suroviny na 1 pohár
- 3 cl Amaretta
- 1 cl koktailového sirupu Granatína
- Šťava z polovice citróna
- Šťava z jedného pomaranča
- sekt
- Celé mandle
Do pohára vlejte Amaretto, pridajte 2 – 3 celé mandle, Granatínu, citrónovú a pomarančovú šťavu a nakoniec pohár dolejte sektom. Môžete pridať i kocky ľadu. Deťom alebo vodičom môžete drink pripraviť z mandľového sirupu, pomarančového džúsu a sódy alebo detského šampanského.
Cuketové kolieska s orechmi a syrom
Suroviny na 4 porcie
- 1 bageta
- 2 – 4 baby cukety (podľa veľkosti)
- 100 g syra s modrou plesňou (niva, rokfort)
- 2 – 3 PL olivového oleja
- Vlašské orechy
- Baby roketa
- Soľ, mleté čierne korenie
Bagetu rozkrájajte na tenké kolieska a krátko ich opečte v rúre na suchom plechu dozlatista. Cukety umyte, postrúhajte alebo pokrájajte na plátky, naukladajte ich na plech potretý lyžicou olivového oleja, z vrchnej strany ich potrite tiež olejom, jemne posoľte, okoreňte a upečte dozlatista. Môžete využiť teplovzduch alebo gril. Na koliesko bagety naukladajte niekoľko plátkov alebo koliesok cukiet, prikryte ich druhým kolieskom bagety a povrch dozdobte kúskom syra, vlašským orechom a lístkom rukoly. Servírujte k šumivému vínu, do ktorého môžete pridať kocku hnedého cukru, kandizované alebo čerstvé ovocie podľa chuti.
Tip: Ak nechcete, bagety nemusíte opekať. Nejde o to udržať ich teplé, ale riskujete tým, že prebytočný tuk z cukiet nasiakne do jemnej čerstvej striedky a dlhším státím ju rozmočí.
Plnený pečený baklažán
Suroviny na 4 porcie
- 1 – 2 pita chleby
- 1 baklažán
- Sterilizovaná kapia
- 100 g mäkkého syra ricotta (alebo ochuteného tvarohu)
- Píniové oriešky
- Pomarančová a limetová kôra (z umytých a chemicky neošetrených plodov)
- Olivový olej
Baklažán rozkrájajte na tenké plátky, potrite ich olivovým olejom a upečte domäkka. Pita chlieb rozkrájajte. Do každého plátku baklažánu vložte, kúsok kapie, syra, píniové oriešky a prúžok citrusovej kôry. Zviňte do kornúta a uložte na chlieb. Pomôcť si môžete špáradlom. Servírujte s nealko citrusovou limonádou alebo podľa chuti vínny biely strek.
Tip: Ak sa rozhodnete pita chlieb nekupovať, ale upiecť si vlastný, pekne zvnútra nafúknutý, po prekrojení môžete baklažán s oblohou naplniť do otváracej dutiny, z ktorej jednotlivé suroviny nebudú pri manipulácii vypadávať.
Pečené mäsové plátky s chrenom
Suroviny na 4 porcie
- 4 plátky sendviča
- 100 g kyslej smotany
- 2 – 3 ČL chrenu
- 150 g tenké plátky pečeného mäsa
- Ľadový šalát
- Klíčky, na rezance postrúhaná zelenina, sušená marhuľa alebo slivka
Sendvič alebo biely chlieb rozkrájajte na menšie kúsky. Kyslú smotanu zmiešajte s chrenom, dochuťte ju soľou a korením a natrite na kúsky pečiva. Prikryte kúskom ľadového šalátu, plátkom mäsa a dozdobte podľa chuti. Ak chcete, aby chuťovky vyzerali na pohľad krajšie, mäso položte na tanierik, naplňte ho podľa chuti zeleninou alebo sušeným ovocím a zrolujte do rolády. Servírujte s horúcim grogom, ktorý ešte viac umocní pocit tepla.
Tip: Záleží len na vás, či siahnete po vákuovo balenom krájanom pečenom mäse, alebo si upečiete kvalitný hovädzí rozbif, alebo využijete zvyšky pečeného bravčového mäsa z obeda.
Šunkovo-ovocné štvorčeky
Suroviny na 4 porcie
- 4 plátky tmavého celozrnného mokrého chleba (žitný, ražný, slnečnicový)
- 150 g Schwarzwaldskej šunky
- 1 zelené jablko (najlepšie kyslastá odroda Granny Smith)
- Ementál
- Drobné bobuľové ovocie
Chlieb rozrežte na štvorce, môžete ich v strede potrieť maslom, aby na nich držala obloha. Škrabkou na zemiaky odkrajujte z jablka tenké pláty. Plátky šunky môžete rozrezať na polovice, do každej zabaliť plátok syra a jablka a zrolovať. Na chlieb položte jablko, šunkovú rolku a dozdobte drobným bobuľovým ovocím. Servírujte s ovocným smoothie alebo mliečnym koktailom.
Tip: K tomuto typu šunky výborne vynikne i žltý melón alebo hruška. Obloženú misu preto môžete doplniť i o tieto ovocia pokrájané na kliny alebo o guľky z melónu vytvorené ozdobným vykrajovadlom.
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce