SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti, ktoré potešia oči aj chuťové poháriky

Pripravili sme pre vás niekoľko šikovných nápadov, ktoré vyčarujú na každom stole sviatočnú atmosféru.

(Zdroj: Isifa)

Paradajkovo-šunková pizza
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g hladkej múky
  • Trošku droždia alebo prášku do pečiva
  • Štipka cukru a soli
  • 2 PL olivového oleja
  • Voda
  • Červené a žlté cherry paradajky
  • Strúhaný tvrdý syr
  • Parmská šunka

Do misky dajte múku, droždie, soľ, cukor a olej. Začnite premiešavať a pridajte trochu vody podľa potreby, aby vzniklo husté cesto. Nechajte ho krátko postáť, vyvaľkajte , preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte nastrúhaným syrom a upečte dozlatista. Po vychladnutí rozkrájajte a dozdobte paradajkami a parmskou šunkou. Servírujte malé porcie s osviežujúcim voňavým long drinkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Citrusovo-mandľový drink
Suroviny na 1 pohár

  • 3 cl Amaretta
  • 1 cl koktailového sirupu Granatína
  • Šťava z polovice citróna
  • Šťava z jedného pomaranča
  • sekt
  • Celé mandle

Do pohára vlejte Amaretto, pridajte 2 – 3 celé mandle, Granatínu, citrónovú a pomarančovú šťavu a nakoniec pohár dolejte sektom. Môžete pridať i kocky ľadu. Deťom alebo vodičom môžete drink pripraviť z mandľového sirupu, pomarančového džúsu a sódy alebo detského šampanského.


Cuketové kolieska s orechmi a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 1 bageta
    • 2 – 4 baby cukety (podľa veľkosti)
    • 100 g syra s modrou plesňou (niva, rokfort)
    • 2 – 3 PL olivového oleja
    • Vlašské orechy
    • Baby roketa
    • Soľ, mleté čierne korenie

Bagetu rozkrájajte na tenké kolieska a krátko ich opečte v rúre na suchom plechu dozlatista. Cukety umyte, postrúhajte alebo pokrájajte na plátky, naukladajte ich na plech potretý lyžicou olivového oleja, z vrchnej strany ich potrite tiež olejom, jemne posoľte, okoreňte a upečte dozlatista. Môžete využiť teplovzduch alebo gril. Na koliesko bagety naukladajte niekoľko plátkov alebo koliesok cukiet, prikryte ich druhým kolieskom bagety a povrch dozdobte kúskom syra, vlašským orechom a lístkom rukoly. Servírujte k šumivému vínu, do ktorého môžete pridať kocku hnedého cukru, kandizované alebo čerstvé ovocie podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nechcete, bagety nemusíte opekať. Nejde o to udržať ich teplé, ale riskujete tým, že prebytočný tuk z cukiet nasiakne do jemnej čerstvej striedky a dlhším státím ju rozmočí.


Plnený pečený baklažán
Suroviny na 4 porcie

    • 1 – 2 pita chleby
    • 1 baklažán
    • Sterilizovaná kapia
    • 100 g mäkkého syra ricotta (alebo ochuteného tvarohu)
    • Píniové oriešky

  • Pomarančová a limetová kôra (z umytých a chemicky neošetrených plodov)
  • Olivový olej

Baklažán rozkrájajte na tenké plátky, potrite ich olivovým olejom a upečte domäkka. Pita chlieb rozkrájajte. Do každého plátku baklažánu vložte, kúsok kapie, syra, píniové oriešky a prúžok citrusovej kôry. Zviňte do kornúta a uložte na chlieb. Pomôcť si môžete špáradlom. Servírujte s nealko citrusovou limonádou alebo podľa chuti vínny biely strek.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa rozhodnete pita chlieb nekupovať, ale upiecť si vlastný, pekne zvnútra nafúknutý, po prekrojení môžete baklažán s oblohou naplniť do otváracej dutiny, z ktorej jednotlivé suroviny nebudú pri manipulácii vypadávať.


Pečené mäsové plátky s chrenom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky sendviča
    • 100 g kyslej smotany
    • 2 – 3 ČL chrenu
    • 150 g tenké plátky pečeného mäsa
    • Ľadový šalát
    • Klíčky, na rezance postrúhaná zelenina, sušená marhuľa alebo slivka

Sendvič alebo biely chlieb rozkrájajte na menšie kúsky. Kyslú smotanu zmiešajte s chrenom, dochuťte ju soľou a korením a natrite na kúsky pečiva. Prikryte kúskom ľadového šalátu, plátkom mäsa a dozdobte podľa chuti. Ak chcete, aby chuťovky vyzerali na pohľad krajšie, mäso položte na tanierik, naplňte ho podľa chuti zeleninou alebo sušeným ovocím a zrolujte do rolády. Servírujte s horúcim grogom, ktorý ešte viac umocní pocit tepla.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Záleží len na vás, či siahnete po vákuovo balenom krájanom pečenom mäse, alebo si upečiete kvalitný hovädzí rozbif, alebo využijete zvyšky pečeného bravčového mäsa z obeda.


Šunkovo-ovocné štvorčeky
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky tmavého celozrnného mokrého chleba (žitný, ražný, slnečnicový)
    • 150 g Schwarzwaldskej šunky
    • 1 zelené jablko (najlepšie kyslastá odroda Granny Smith)
    • Ementál
    • Drobné bobuľové ovocie

Chlieb rozrežte na štvorce, môžete ich v strede potrieť maslom, aby na nich držala obloha. Škrabkou na zemiaky odkrajujte z jablka tenké pláty. Plátky šunky môžete rozrezať na polovice, do každej zabaliť plátok syra a jablka a zrolovať. Na chlieb položte jablko, šunkovú rolku a dozdobte drobným bobuľovým ovocím. Servírujte s ovocným smoothie alebo mliečnym koktailom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: K tomuto typu šunky výborne vynikne i žltý melón alebo hruška. Obloženú misu preto môžete doplniť i o tieto ovocia pokrájané na kliny alebo o guľky z melónu vytvorené ozdobným vykrajovadlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 533
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 697
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 504
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 217
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 181
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 459
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 494
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 372
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 275
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 035
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.

Potraty sa sprísňovať nebudú, Záborskej novela neprešla

Zákon chcú o pol roka predložiť znova.

Anna Záborská.