"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti, ktoré potešia oči aj chuťové poháriky

Pripravili sme pre vás niekoľko šikovných nápadov, ktoré vyčarujú na každom stole sviatočnú atmosféru.

(Zdroj: Isifa)

Paradajkovo-šunková pizza
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g hladkej múky
  • Trošku droždia alebo prášku do pečiva
  • Štipka cukru a soli
  • 2 PL olivového oleja
  • Voda
  • Červené a žlté cherry paradajky
  • Strúhaný tvrdý syr
  • Parmská šunka

Do misky dajte múku, droždie, soľ, cukor a olej. Začnite premiešavať a pridajte trochu vody podľa potreby, aby vzniklo husté cesto. Nechajte ho krátko postáť, vyvaľkajte , preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte nastrúhaným syrom a upečte dozlatista. Po vychladnutí rozkrájajte a dozdobte paradajkami a parmskou šunkou. Servírujte malé porcie s osviežujúcim voňavým long drinkom.

Citrusovo-mandľový drink
Suroviny na 1 pohár

  • 3 cl Amaretta
  • 1 cl koktailového sirupu Granatína
  • Šťava z polovice citróna
  • Šťava z jedného pomaranča
  • sekt
  • Celé mandle

Do pohára vlejte Amaretto, pridajte 2 – 3 celé mandle, Granatínu, citrónovú a pomarančovú šťavu a nakoniec pohár dolejte sektom. Môžete pridať i kocky ľadu. Deťom alebo vodičom môžete drink pripraviť z mandľového sirupu, pomarančového džúsu a sódy alebo detského šampanského.


Cuketové kolieska s orechmi a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 1 bageta
    • 2 – 4 baby cukety (podľa veľkosti)
    • 100 g syra s modrou plesňou (niva, rokfort)
    • 2 – 3 PL olivového oleja
    • Vlašské orechy
    • Baby roketa
    • Soľ, mleté čierne korenie

Bagetu rozkrájajte na tenké kolieska a krátko ich opečte v rúre na suchom plechu dozlatista. Cukety umyte, postrúhajte alebo pokrájajte na plátky, naukladajte ich na plech potretý lyžicou olivového oleja, z vrchnej strany ich potrite tiež olejom, jemne posoľte, okoreňte a upečte dozlatista. Môžete využiť teplovzduch alebo gril. Na koliesko bagety naukladajte niekoľko plátkov alebo koliesok cukiet, prikryte ich druhým kolieskom bagety a povrch dozdobte kúskom syra, vlašským orechom a lístkom rukoly. Servírujte k šumivému vínu, do ktorého môžete pridať kocku hnedého cukru, kandizované alebo čerstvé ovocie podľa chuti.

Tip: Ak nechcete, bagety nemusíte opekať. Nejde o to udržať ich teplé, ale riskujete tým, že prebytočný tuk z cukiet nasiakne do jemnej čerstvej striedky a dlhším státím ju rozmočí.


Plnený pečený baklažán
Suroviny na 4 porcie

    • 1 – 2 pita chleby
    • 1 baklažán
    • Sterilizovaná kapia
    • 100 g mäkkého syra ricotta (alebo ochuteného tvarohu)
    • Píniové oriešky

  • Pomarančová a limetová kôra (z umytých a chemicky neošetrených plodov)
  • Olivový olej

Baklažán rozkrájajte na tenké plátky, potrite ich olivovým olejom a upečte domäkka. Pita chlieb rozkrájajte. Do každého plátku baklažánu vložte, kúsok kapie, syra, píniové oriešky a prúžok citrusovej kôry. Zviňte do kornúta a uložte na chlieb. Pomôcť si môžete špáradlom. Servírujte s nealko citrusovou limonádou alebo podľa chuti vínny biely strek.

Tip: Ak sa rozhodnete pita chlieb nekupovať, ale upiecť si vlastný, pekne zvnútra nafúknutý, po prekrojení môžete baklažán s oblohou naplniť do otváracej dutiny, z ktorej jednotlivé suroviny nebudú pri manipulácii vypadávať.


Pečené mäsové plátky s chrenom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky sendviča
    • 100 g kyslej smotany
    • 2 – 3 ČL chrenu
    • 150 g tenké plátky pečeného mäsa
    • Ľadový šalát
    • Klíčky, na rezance postrúhaná zelenina, sušená marhuľa alebo slivka

Sendvič alebo biely chlieb rozkrájajte na menšie kúsky. Kyslú smotanu zmiešajte s chrenom, dochuťte ju soľou a korením a natrite na kúsky pečiva. Prikryte kúskom ľadového šalátu, plátkom mäsa a dozdobte podľa chuti. Ak chcete, aby chuťovky vyzerali na pohľad krajšie, mäso položte na tanierik, naplňte ho podľa chuti zeleninou alebo sušeným ovocím a zrolujte do rolády. Servírujte s horúcim grogom, ktorý ešte viac umocní pocit tepla.

Tip: Záleží len na vás, či siahnete po vákuovo balenom krájanom pečenom mäse, alebo si upečiete kvalitný hovädzí rozbif, alebo využijete zvyšky pečeného bravčového mäsa z obeda.


Šunkovo-ovocné štvorčeky
Suroviny na 4 porcie

    • 4 plátky tmavého celozrnného mokrého chleba (žitný, ražný, slnečnicový)
    • 150 g Schwarzwaldskej šunky
    • 1 zelené jablko (najlepšie kyslastá odroda Granny Smith)
    • Ementál
    • Drobné bobuľové ovocie

Chlieb rozrežte na štvorce, môžete ich v strede potrieť maslom, aby na nich držala obloha. Škrabkou na zemiaky odkrajujte z jablka tenké pláty. Plátky šunky môžete rozrezať na polovice, do každej zabaliť plátok syra a jablka a zrolovať. Na chlieb položte jablko, šunkovú rolku a dozdobte drobným bobuľovým ovocím. Servírujte s ovocným smoothie alebo mliečnym koktailom.

Tip: K tomuto typu šunky výborne vynikne i žltý melón alebo hruška. Obloženú misu preto môžete doplniť i o tieto ovocia pokrájané na kliny alebo o guľky z melónu vytvorené ozdobným vykrajovadlom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 9 532
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 733
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 646
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 162
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 048
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 530
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 405
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 382
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 211
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 996

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.