"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Pestré a netradičné sviatočné menu

Pripravte svojim blízkym bohatú slávnostnú hostinu.

(Zdroj: Isifa)

Arabský chlieb s hummusom
Suroviny na 4 -6 porcií

Na hummus:

  • 300 g predvareného cíceru
  • 6 PL tahini pasty
  • šťava z jedného citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • olivový olej

Na pita chlieb:

    • 500 g hladkej múky
    • 250 - 300 ml vlažnej vody
    • 1 PL cukru

  • 20 g čerstvého droždia

Cícer deň vopred namočte a uvarte domäkka. Môžete použiť i konzervovaný predvarený cícer. Vychladnutý cícer rozmixujte v sekacom robote s trochou vody, v ktorej sa varil. Pridajte tahini pastu, citrónovú šťavu. Rozmixujte dohladka spolu s prelisovaným cesnakom a soľou podľa chuti. Ak sa vám to nepodarí hneď, humus preložte do misky a ponorným mixérom ho domixujte dohladka. Zo surovín na cesto vymieste hladké cesto a nechajte ho podkysnúť. Cesto rozdeľte na niekoľko malých bochníkov, tie vyvaľkajte na pomúčenej doske na placky, nechajte 5 minút prikryté postáť. Placky upečte na rozpálenej suchej platni alebo v rúre predhriatej na 230-250 stupňov, kým sa nenafúknu. Servírujte humus preliaty olivovým olejom spolu s chlebom.

Tip: Pri pečení v rúre vám dobre poslúži opačne zastrčený plech na strednej pozícií rúry. Môžete pripraviť i viacero inak ochutených nátierok, aby si mohli stolovníci vybrať, čo si na chlieb natrú.


Zlatistá pečená morka
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 2-3 kg baby morka
    • niekoľko kuracích pečienok
    • 200 g jedlých varených gaštanov
    • 2 vajíčka
    • 200 g masla
    • 60 ml mlieka
    • 1 žemľa
    • 1 cibuľa
    • strúhanka
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Uvarené gaštany pomeľte na mäsovom mlynčeku spolu s kuracou pečeňou. Cibuľu opražte na polovici masla, pridajte na kocky pokrájanú žemľu, odstavte a zalejte mliekom. Nechajte vychladnúť. Nakoniec zmiešajte gaštany, pečeň, žemle s cibuľou, vajíčka a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte soľou, korením a poľa potreby dohustite strúhankou. Morku umyte, osušte, nasoľte a naplňte. Spojte ihlicami alebo zošite niťou, položte ju na plech alebo pekáč, naukladajte na ňu zvyšné plátky masla a prikryte ju alobalom. Pečte pri teplote 190 stupňov približne 45 minút. Potom morku odokryte, podľa potreby podlejte vodou, opäť prikryte a znížte teplotu na 170 stupňov. Pečte ďalšiu hodinu. Nakoniec morku dopečte odokrytú. Prsia jej prelievajte výpekom.

Tip: Kuracie pečienky môžete pokvapkať koňakom. Plnka bude jemná a aromatická. Ak sa rozhodne plnku natlačiť i pod kožu, nenatláčajte ju úplne, inak mäso na prsiach neprimerane vyschne, pretože rozpínajúca sa plnka, dosiahne pod kožou veľmi vysokú teplotu.


Chrumkavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 1,5 - 2 kg zemiakov
  • 3 PL bravčovej masti
  • soľ
  • podľa chuti rozmarín alebo rasca

Zemiaky ošúpte a umyte. Nepokrájané ich vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Varte približne 6, maximálne 10 minút, nie viac, aj keď sa vám zdajú stále pritvrdé. Vodu zlejte, pridajte bravčovú masť a hrncom niekoľko krát zatraste, aby sa zemiaky trošku obúchali a postláčali o steny hrnca a masť sa roztopila. Tu odhalíte, či ste ich varili pridlho, pretože by sa z nich nemali odlupovať kúsky kaše. Rúru predhrejte na 200 stupňov, zemiaky presypte na masťou vymazaný plech, osoľte, podľa chuti pridajte rozmarín alebo rascu a pečte približne 30-40 minút dozlatista a chrumkava.

Tip: Najlepšie je vyberať zemiaky menšie a podobnej veľkosti. Ak ste vlastníkmi starej alebo novodobej remosky, určite ich upečte v nej, budú oveľa lepšie.


Paradajkový šalát s bazalkou a syrom
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 500 g rôznych druhov paradajok
    • 200 g syra podľa chuti (feta, tofu)
    • 100 ml extra panenského olivového oleja
    • čerstvá bazalka
    • balzamikový ocot

  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte, osušte a podľa veľkosti poprekrajujte. Vložte ich do šalátovej misy, pridajte nasekanú listy bazalky, pokrájaný alebo namrvený syr, pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom podľa chuti a nakoniec pridajte štipku soli a korenia. Zľahka premiešajte, aby ste syr nerozbili na nátierku. Servírujte k hlavnému chodu alebo ako samostatný šalát s kúskami opečenej bagety.

Tip: Podľa chuti môžete do šalátu pridať i červenú cibuľu. Ak sa rozhodnete pre slaný syr balkánskeho typu, pozor na presolenie šalátu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Deň detí oslavujeme štyri dni. Iba v Borylande!
  1. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  2. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  3. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  4. Slováci rozhodli o najlepšom!
  5. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  6. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  7. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  8. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  9. Dobrodružstvo s vodou
  10. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne
  1. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 7 839
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 6 900
  3. Aký bude váš doplnkový dôchodok 5 925
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 896
  5. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 5 035
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 4 590
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 4 179
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 728
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 553
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 450

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Rokovania zlyhali, štrajk chcú pritvrdiť. Čo čaká Volkswagen

Výroba bude podľa odborov zastavená aj cez víkend, ďalší termín vyjednávaní si s vedením nedohodli.

ŠPORT

Slováci vyškolili majstrov Európy. Akú majú šancu postúpiť?

Z druhého miesta postúpi iba najlepší tím.

Neprehliadnite tiež

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Madonin komplex: keď muž odmieta sex s matkou svojich detí

Nejde o nový fenomén. Problém mužskej nechuti na sex popísal už Sigmund Freud.

Tehotenstvo po týždňoch - tretí trimester

Ako prebieha tehotenstvo v treťom trimestri. Čo čaká ženu pred pôrodom a ako prebieha predpôrodné vyšetrenie.

Päťdesiat odtieňov sivej alebo prečo je betón v interiéri moderný

Materiálom budúcnosti je takzvaný pohľadový betón, ktorý má v domácnostiach svoj estetický rozmer.