"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Pestré a netradičné sviatočné menu

Pripravte svojim blízkym bohatú slávnostnú hostinu.

(Zdroj: Isifa)

Arabský chlieb s hummusom
Suroviny na 4 -6 porcií

Na hummus:

  • 300 g predvareného cíceru
  • 6 PL tahini pasty
  • šťava z jedného citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • olivový olej

Na pita chlieb:

    • 500 g hladkej múky
    • 250 - 300 ml vlažnej vody
    • 1 PL cukru

  • 20 g čerstvého droždia

Cícer deň vopred namočte a uvarte domäkka. Môžete použiť i konzervovaný predvarený cícer. Vychladnutý cícer rozmixujte v sekacom robote s trochou vody, v ktorej sa varil. Pridajte tahini pastu, citrónovú šťavu. Rozmixujte dohladka spolu s prelisovaným cesnakom a soľou podľa chuti. Ak sa vám to nepodarí hneď, humus preložte do misky a ponorným mixérom ho domixujte dohladka. Zo surovín na cesto vymieste hladké cesto a nechajte ho podkysnúť. Cesto rozdeľte na niekoľko malých bochníkov, tie vyvaľkajte na pomúčenej doske na placky, nechajte 5 minút prikryté postáť. Placky upečte na rozpálenej suchej platni alebo v rúre predhriatej na 230-250 stupňov, kým sa nenafúknu. Servírujte humus preliaty olivovým olejom spolu s chlebom.

Tip: Pri pečení v rúre vám dobre poslúži opačne zastrčený plech na strednej pozícií rúry. Môžete pripraviť i viacero inak ochutených nátierok, aby si mohli stolovníci vybrať, čo si na chlieb natrú.


Zlatistá pečená morka
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 2-3 kg baby morka
    • niekoľko kuracích pečienok
    • 200 g jedlých varených gaštanov
    • 2 vajíčka
    • 200 g masla
    • 60 ml mlieka
    • 1 žemľa
    • 1 cibuľa
    • strúhanka
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Uvarené gaštany pomeľte na mäsovom mlynčeku spolu s kuracou pečeňou. Cibuľu opražte na polovici masla, pridajte na kocky pokrájanú žemľu, odstavte a zalejte mliekom. Nechajte vychladnúť. Nakoniec zmiešajte gaštany, pečeň, žemle s cibuľou, vajíčka a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte soľou, korením a poľa potreby dohustite strúhankou. Morku umyte, osušte, nasoľte a naplňte. Spojte ihlicami alebo zošite niťou, položte ju na plech alebo pekáč, naukladajte na ňu zvyšné plátky masla a prikryte ju alobalom. Pečte pri teplote 190 stupňov približne 45 minút. Potom morku odokryte, podľa potreby podlejte vodou, opäť prikryte a znížte teplotu na 170 stupňov. Pečte ďalšiu hodinu. Nakoniec morku dopečte odokrytú. Prsia jej prelievajte výpekom.

Tip: Kuracie pečienky môžete pokvapkať koňakom. Plnka bude jemná a aromatická. Ak sa rozhodne plnku natlačiť i pod kožu, nenatláčajte ju úplne, inak mäso na prsiach neprimerane vyschne, pretože rozpínajúca sa plnka, dosiahne pod kožou veľmi vysokú teplotu.


Chrumkavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 1,5 - 2 kg zemiakov
  • 3 PL bravčovej masti
  • soľ
  • podľa chuti rozmarín alebo rasca

Zemiaky ošúpte a umyte. Nepokrájané ich vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Varte približne 6, maximálne 10 minút, nie viac, aj keď sa vám zdajú stále pritvrdé. Vodu zlejte, pridajte bravčovú masť a hrncom niekoľko krát zatraste, aby sa zemiaky trošku obúchali a postláčali o steny hrnca a masť sa roztopila. Tu odhalíte, či ste ich varili pridlho, pretože by sa z nich nemali odlupovať kúsky kaše. Rúru predhrejte na 200 stupňov, zemiaky presypte na masťou vymazaný plech, osoľte, podľa chuti pridajte rozmarín alebo rascu a pečte približne 30-40 minút dozlatista a chrumkava.

Tip: Najlepšie je vyberať zemiaky menšie a podobnej veľkosti. Ak ste vlastníkmi starej alebo novodobej remosky, určite ich upečte v nej, budú oveľa lepšie.


Paradajkový šalát s bazalkou a syrom
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 500 g rôznych druhov paradajok
    • 200 g syra podľa chuti (feta, tofu)
    • 100 ml extra panenského olivového oleja
    • čerstvá bazalka
    • balzamikový ocot

  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte, osušte a podľa veľkosti poprekrajujte. Vložte ich do šalátovej misy, pridajte nasekanú listy bazalky, pokrájaný alebo namrvený syr, pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom podľa chuti a nakoniec pridajte štipku soli a korenia. Zľahka premiešajte, aby ste syr nerozbili na nátierku. Servírujte k hlavnému chodu alebo ako samostatný šalát s kúskami opečenej bagety.

Tip: Podľa chuti môžete do šalátu pridať i červenú cibuľu. Ak sa rozhodnete pre slaný syr balkánskeho typu, pozor na presolenie šalátu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  3. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  4. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  6. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  7. Košickí športovci „pustili žilou“
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku
  1. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  4. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  5. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  6. 8 krokov k príprave na zdravé tehotenstvo
  7. Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov
  8. V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí
  9. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Daniela Hrudu
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 19 127
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 360
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 9 489
  4. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 8 318
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 856
  6. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 6 247
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 311
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 499
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 3 122
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku 2 740

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Olympiáda v Pekingu už nehrozí. Možno však pôjde do Tokia, smial sa Kuzmin

Nasťa prekonala predpovede, hovorí jej tréner a manžel Daniel Kuzmin.

ŠPORT

Haščák: V zápasoch, keď ide o všetko, hráme vždy najlepšie

Bol to špeciálny zápas, vravel Žiga Jeglič.

TECH

Päť hier na telefón, s ktorými si precvičíte mozgové závity

Dokážete navrhnúť najlepšiu križovatku a mechanické puzzle?

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.

Justin Timberlake: Jeho osobnosť ho predurčovala k sólovej dráhe

Je všestranným umelcom, no v poslednom čase ho najviac teší najmä rola otca.