"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Pestré a netradičné sviatočné menu

Pripravte svojim blízkym bohatú slávnostnú hostinu.

(Zdroj: Isifa)

Arabský chlieb s hummusom
Suroviny na 4 -6 porcií

Na hummus:

  • 300 g predvareného cíceru
  • 6 PL tahini pasty
  • šťava z jedného citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • olivový olej

Na pita chlieb:

    • 500 g hladkej múky
    • 250 - 300 ml vlažnej vody
    • 1 PL cukru

  • 20 g čerstvého droždia

Cícer deň vopred namočte a uvarte domäkka. Môžete použiť i konzervovaný predvarený cícer. Vychladnutý cícer rozmixujte v sekacom robote s trochou vody, v ktorej sa varil. Pridajte tahini pastu, citrónovú šťavu. Rozmixujte dohladka spolu s prelisovaným cesnakom a soľou podľa chuti. Ak sa vám to nepodarí hneď, humus preložte do misky a ponorným mixérom ho domixujte dohladka. Zo surovín na cesto vymieste hladké cesto a nechajte ho podkysnúť. Cesto rozdeľte na niekoľko malých bochníkov, tie vyvaľkajte na pomúčenej doske na placky, nechajte 5 minút prikryté postáť. Placky upečte na rozpálenej suchej platni alebo v rúre predhriatej na 230-250 stupňov, kým sa nenafúknu. Servírujte humus preliaty olivovým olejom spolu s chlebom.

Tip: Pri pečení v rúre vám dobre poslúži opačne zastrčený plech na strednej pozícií rúry. Môžete pripraviť i viacero inak ochutených nátierok, aby si mohli stolovníci vybrať, čo si na chlieb natrú.


Zlatistá pečená morka
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 2-3 kg baby morka
    • niekoľko kuracích pečienok
    • 200 g jedlých varených gaštanov
    • 2 vajíčka
    • 200 g masla
    • 60 ml mlieka
    • 1 žemľa
    • 1 cibuľa
    • strúhanka
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Uvarené gaštany pomeľte na mäsovom mlynčeku spolu s kuracou pečeňou. Cibuľu opražte na polovici masla, pridajte na kocky pokrájanú žemľu, odstavte a zalejte mliekom. Nechajte vychladnúť. Nakoniec zmiešajte gaštany, pečeň, žemle s cibuľou, vajíčka a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte soľou, korením a poľa potreby dohustite strúhankou. Morku umyte, osušte, nasoľte a naplňte. Spojte ihlicami alebo zošite niťou, položte ju na plech alebo pekáč, naukladajte na ňu zvyšné plátky masla a prikryte ju alobalom. Pečte pri teplote 190 stupňov približne 45 minút. Potom morku odokryte, podľa potreby podlejte vodou, opäť prikryte a znížte teplotu na 170 stupňov. Pečte ďalšiu hodinu. Nakoniec morku dopečte odokrytú. Prsia jej prelievajte výpekom.

Tip: Kuracie pečienky môžete pokvapkať koňakom. Plnka bude jemná a aromatická. Ak sa rozhodne plnku natlačiť i pod kožu, nenatláčajte ju úplne, inak mäso na prsiach neprimerane vyschne, pretože rozpínajúca sa plnka, dosiahne pod kožou veľmi vysokú teplotu.


Chrumkavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 1,5 - 2 kg zemiakov
  • 3 PL bravčovej masti
  • soľ
  • podľa chuti rozmarín alebo rasca

Zemiaky ošúpte a umyte. Nepokrájané ich vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Varte približne 6, maximálne 10 minút, nie viac, aj keď sa vám zdajú stále pritvrdé. Vodu zlejte, pridajte bravčovú masť a hrncom niekoľko krát zatraste, aby sa zemiaky trošku obúchali a postláčali o steny hrnca a masť sa roztopila. Tu odhalíte, či ste ich varili pridlho, pretože by sa z nich nemali odlupovať kúsky kaše. Rúru predhrejte na 200 stupňov, zemiaky presypte na masťou vymazaný plech, osoľte, podľa chuti pridajte rozmarín alebo rascu a pečte približne 30-40 minút dozlatista a chrumkava.

Tip: Najlepšie je vyberať zemiaky menšie a podobnej veľkosti. Ak ste vlastníkmi starej alebo novodobej remosky, určite ich upečte v nej, budú oveľa lepšie.


Paradajkový šalát s bazalkou a syrom
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 500 g rôznych druhov paradajok
    • 200 g syra podľa chuti (feta, tofu)
    • 100 ml extra panenského olivového oleja
    • čerstvá bazalka
    • balzamikový ocot

  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte, osušte a podľa veľkosti poprekrajujte. Vložte ich do šalátovej misy, pridajte nasekanú listy bazalky, pokrájaný alebo namrvený syr, pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom podľa chuti a nakoniec pridajte štipku soli a korenia. Zľahka premiešajte, aby ste syr nerozbili na nátierku. Servírujte k hlavnému chodu alebo ako samostatný šalát s kúskami opečenej bagety.

Tip: Podľa chuti môžete do šalátu pridať i červenú cibuľu. Ak sa rozhodnete pre slaný syr balkánskeho typu, pozor na presolenie šalátu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  3. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  4. Cestou - necestou
  5. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  6. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  7. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  8. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  9. Zábavný aj sebavedomý
  10. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  5. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  6. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  7. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  8. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  9. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  10. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 29 009
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 8 850
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 5 838
  4. Zábavný aj sebavedomý 4 353
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 180
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 108
  7. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 3 455
  8. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 683
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 1 965
  10. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 1 876

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Špina, smrad a chudoba. V slume to nie je koniec, ale začiatok

V obrovskom slume v keňskom Nairobi žije asi 600- tisíc ľudí. Mnohí sa nedožijú ani 45 rokov. No sú spôsoby, ako tento osud zmeniť.

SVET

Zomrela speváčka Špinarová. Babička z chalupy mala mocný hlas

Jej zjav nezodpovedal tomu, čo dokázala.

KOMENTÁRE

Moderná reforma školstva, ktorá skončí v šuplíku

Na stole máme prekvapivo dobrý dokument.

Neprehliadnite tiež

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.

Žena vyhrala v súťaži plastickú operáciu, zmenila sa na nepoznanie

Wijitpraphorn Punbu sa narodila bez brady a s vyčnievajúcimi zubami.

Štyri známe ženy, ktoré porazili rakovinu

Zákerná choroba sa nevyhýba ani hviezdam, tieto celebrity s ňou zvládli boj.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop