SME

Pestré a netradičné sviatočné menu

Pripravte svojim blízkym bohatú slávnostnú hostinu.

(Zdroj: Isifa)

Arabský chlieb s hummusom
Suroviny na 4 -6 porcií

Na hummus:

  • 300 g predvareného cíceru
  • 6 PL tahini pasty
  • šťava z jedného citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • olivový olej

Na pita chlieb:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 - 300 ml vlažnej vody
  • 1 PL cukru

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 20 g čerstvého droždia

Cícer deň vopred namočte a uvarte domäkka. Môžete použiť i konzervovaný predvarený cícer. Vychladnutý cícer rozmixujte v sekacom robote s trochou vody, v ktorej sa varil. Pridajte tahini pastu, citrónovú šťavu. Rozmixujte dohladka spolu s prelisovaným cesnakom a soľou podľa chuti. Ak sa vám to nepodarí hneď, humus preložte do misky a ponorným mixérom ho domixujte dohladka. Zo surovín na cesto vymieste hladké cesto a nechajte ho podkysnúť. Cesto rozdeľte na niekoľko malých bochníkov, tie vyvaľkajte na pomúčenej doske na placky, nechajte 5 minút prikryté postáť. Placky upečte na rozpálenej suchej platni alebo v rúre predhriatej na 230-250 stupňov, kým sa nenafúknu. Servírujte humus preliaty olivovým olejom spolu s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri pečení v rúre vám dobre poslúži opačne zastrčený plech na strednej pozícií rúry. Môžete pripraviť i viacero inak ochutených nátierok, aby si mohli stolovníci vybrať, čo si na chlieb natrú.


Zlatistá pečená morka
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 2-3 kg baby morka
  • niekoľko kuracích pečienok
  • 200 g jedlých varených gaštanov
  • 2 vajíčka
  • 200 g masla
  • 60 ml mlieka
  • 1 žemľa
  • 1 cibuľa
  • strúhanka
  • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Uvarené gaštany pomeľte na mäsovom mlynčeku spolu s kuracou pečeňou. Cibuľu opražte na polovici masla, pridajte na kocky pokrájanú žemľu, odstavte a zalejte mliekom. Nechajte vychladnúť. Nakoniec zmiešajte gaštany, pečeň, žemle s cibuľou, vajíčka a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte soľou, korením a poľa potreby dohustite strúhankou. Morku umyte, osušte, nasoľte a naplňte. Spojte ihlicami alebo zošite niťou, položte ju na plech alebo pekáč, naukladajte na ňu zvyšné plátky masla a prikryte ju alobalom. Pečte pri teplote 190 stupňov približne 45 minút. Potom morku odokryte, podľa potreby podlejte vodou, opäť prikryte a znížte teplotu na 170 stupňov. Pečte ďalšiu hodinu. Nakoniec morku dopečte odokrytú. Prsia jej prelievajte výpekom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Kuracie pečienky môžete pokvapkať koňakom. Plnka bude jemná a aromatická. Ak sa rozhodne plnku natlačiť i pod kožu, nenatláčajte ju úplne, inak mäso na prsiach neprimerane vyschne, pretože rozpínajúca sa plnka, dosiahne pod kožou veľmi vysokú teplotu.


Chrumkavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 1,5 - 2 kg zemiakov
  • 3 PL bravčovej masti
  • soľ
  • podľa chuti rozmarín alebo rasca

Zemiaky ošúpte a umyte. Nepokrájané ich vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Varte približne 6, maximálne 10 minút, nie viac, aj keď sa vám zdajú stále pritvrdé. Vodu zlejte, pridajte bravčovú masť a hrncom niekoľko krát zatraste, aby sa zemiaky trošku obúchali a postláčali o steny hrnca a masť sa roztopila. Tu odhalíte, či ste ich varili pridlho, pretože by sa z nich nemali odlupovať kúsky kaše. Rúru predhrejte na 200 stupňov, zemiaky presypte na masťou vymazaný plech, osoľte, podľa chuti pridajte rozmarín alebo rascu a pečte približne 30-40 minút dozlatista a chrumkava.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Najlepšie je vyberať zemiaky menšie a podobnej veľkosti. Ak ste vlastníkmi starej alebo novodobej remosky, určite ich upečte v nej, budú oveľa lepšie.


Paradajkový šalát s bazalkou a syrom
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 500 g rôznych druhov paradajok
  • 200 g syra podľa chuti (feta, tofu)
  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • čerstvá bazalka
  • balzamikový ocot

  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte, osušte a podľa veľkosti poprekrajujte. Vložte ich do šalátovej misy, pridajte nasekanú listy bazalky, pokrájaný alebo namrvený syr, pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom podľa chuti a nakoniec pridajte štipku soli a korenia. Zľahka premiešajte, aby ste syr nerozbili na nátierku. Servírujte k hlavnému chodu alebo ako samostatný šalát s kúskami opečenej bagety.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Podľa chuti môžete do šalátu pridať i červenú cibuľu. Ak sa rozhodnete pre slaný syr balkánskeho typu, pozor na presolenie šalátu.

Autor: mag

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Oslavy Dňa mesta Košice by sa mali zmestiť do 50-tisíc eur.


SITA 2
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


7
Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


22
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 494
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 873
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 735
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 555
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu