Aj vianočné pečenie môže byť zdraviu prospešné

Slovenskí vedci sa už niekoľko rokov zaoberajú vývinom nových funkčných potravín, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie a možno ich dokonca využiť aj pri vianočnom pečení.

Ilustračné foto: Ikea

Lucia Mikušová z Oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave a jej kolegovia z Výskumného ústavu potravinárskeho pod vedením Zuzany Ciesarovej spolupracujú s Poľskou akadémiou vied v Olsztyne a s rakúskou technickou univerzitou v Grazi pri vývine a výskume potravín rastlinného pôvodu.

"Spolupráca a uplatnenie dlhoročných skúseností našich kolegov zo zahraničia pri vývoji nových potravín s pridanou hodnotou pozitívneho vplyvu na zdravie s využitím pohánky ako netradičnej pseudocereálie je pre náš výskum veľmi efektívne," povedala Ciesarová.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Inovované cereálne potraviny

Výskum je zameraný na inovované cereálne produkty - chlieb, pečivo, koláče, sušienky, kaše, ale aj nápoje na cereálnej báze so zvýšeným obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny, betaglukánov či probiotík.

Pri výskume sa využívajú aj netradičné suroviny ako pohánka či rôzne farebné odrody pšenice. "Strava by mala byť pestrá a vyvážaná. Odporúčam používať celozrnnú múku namiesto tradičných múk, pretože obalové vrstvy cereálnych zŕn obsahujú najviac minerálov, vitamínov, vlákniny a rôznych iných výživových faktorov," odporúča Mikušová.

Nové typy potravín

Odborníci z fakulty STU vyvíjajú nové typy potravín pripravené z alternatívnych surovín, ktoré sú vhodné aj pre alergikov či celiatikov. "Výrobky na cereálnej báze majú zvýšený obsah vlákniny, ktorá pôsobí ako prevencia pred mnohými ochoreniami, napríklad tráviaceho traktu, hrubého čreva a zároveň napomáha k pocitu dlhšej sýtosti a ľahšie sa nám tak podarí redukovať hmotnosť," priblížila Mikušová.

Tím vedcov sa okrem vývoja nových potravín zameriava aj na testovanie ich účinkov. Spolu s lekármi z Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV a Slovenskej zdravotníckej univerzity overovali účinky ich konzumácie v krátkodobom aj dlhodobom meradle.

Okrem kvalitatívnych a nutričných parametrov je veľmi dôležité otestovať aj zdravotný efekt výrobkov. Krvné testy potvrdili nízky glykemický index takýchto potravín a dlhodobé dvojmesačné testy potvrdili vplyv na znižovanie hmotnosti, pokles telesného tuku či reguláciu tzv. zlého cholesterolu.

Na Úrade priemyselného vlastníctva SR výskumníci zaregistrovali už tri chránené úžitkové vzory. Jedným z nich je chlieb na báze farebných pšeníc, ďalej pekárenské výrobky s obsahom extrudovaného ovsa, celozrnnej pohánky a cereálneho betaglukánového hydrogélu a tiež pekárenské výrobky s predĺženou trvanlivosťou a zlepšenými senzorickými vlastnosťami.

Na svoju ochrannú známku čakajú aj ovsené a pohánkové muffiny, ktoré prispievajú k zdraviu ciev a prevencii kardiovaskulárnych chorôb. "Pre ľudí, ktorí by si na tieto Vianoce chceli napiecť aj niečo zdraviu prospešné, odporúčam do tradičných muffinov použiť zdravšie druhy múky," dodala Mikušová.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 621
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 796
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 928
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 6 500
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 238
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 695
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 333
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 412
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 003
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 815

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.