SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Aj vianočné pečenie môže byť zdraviu prospešné

Slovenskí vedci sa už niekoľko rokov zaoberajú vývinom nových funkčných potravín, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie a možno ich dokonca využiť aj pri vianočnom pečení.

Ilustračné foto: IkeaIlustračné foto: Ikea

Lucia Mikušová z Oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave a jej kolegovia z Výskumného ústavu potravinárskeho pod vedením Zuzany Ciesarovej spolupracujú s Poľskou akadémiou vied v Olsztyne a s rakúskou technickou univerzitou v Grazi pri vývine a výskume potravín rastlinného pôvodu.

"Spolupráca a uplatnenie dlhoročných skúseností našich kolegov zo zahraničia pri vývoji nových potravín s pridanou hodnotou pozitívneho vplyvu na zdravie s využitím pohánky ako netradičnej pseudocereálie je pre náš výskum veľmi efektívne," povedala Ciesarová.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Inovované cereálne potraviny

Výskum je zameraný na inovované cereálne produkty - chlieb, pečivo, koláče, sušienky, kaše, ale aj nápoje na cereálnej báze so zvýšeným obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny, betaglukánov či probiotík.

Pri výskume sa využívajú aj netradičné suroviny ako pohánka či rôzne farebné odrody pšenice. "Strava by mala byť pestrá a vyvážaná. Odporúčam používať celozrnnú múku namiesto tradičných múk, pretože obalové vrstvy cereálnych zŕn obsahujú najviac minerálov, vitamínov, vlákniny a rôznych iných výživových faktorov," odporúča Mikušová.

Nové typy potravín

Odborníci z fakulty STU vyvíjajú nové typy potravín pripravené z alternatívnych surovín, ktoré sú vhodné aj pre alergikov či celiatikov. "Výrobky na cereálnej báze majú zvýšený obsah vlákniny, ktorá pôsobí ako prevencia pred mnohými ochoreniami, napríklad tráviaceho traktu, hrubého čreva a zároveň napomáha k pocitu dlhšej sýtosti a ľahšie sa nám tak podarí redukovať hmotnosť," priblížila Mikušová.

Tím vedcov sa okrem vývoja nových potravín zameriava aj na testovanie ich účinkov. Spolu s lekármi z Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV a Slovenskej zdravotníckej univerzity overovali účinky ich konzumácie v krátkodobom aj dlhodobom meradle.

Okrem kvalitatívnych a nutričných parametrov je veľmi dôležité otestovať aj zdravotný efekt výrobkov. Krvné testy potvrdili nízky glykemický index takýchto potravín a dlhodobé dvojmesačné testy potvrdili vplyv na znižovanie hmotnosti, pokles telesného tuku či reguláciu tzv. zlého cholesterolu.

Na Úrade priemyselného vlastníctva SR výskumníci zaregistrovali už tri chránené úžitkové vzory. Jedným z nich je chlieb na báze farebných pšeníc, ďalej pekárenské výrobky s obsahom extrudovaného ovsa, celozrnnej pohánky a cereálneho betaglukánového hydrogélu a tiež pekárenské výrobky s predĺženou trvanlivosťou a zlepšenými senzorickými vlastnosťami.

Na svoju ochrannú známku čakajú aj ovsené a pohánkové muffiny, ktoré prispievajú k zdraviu ciev a prevencii kardiovaskulárnych chorôb. "Pre ľudí, ktorí by si na tieto Vianoce chceli napiecť aj niečo zdraviu prospešné, odporúčam do tradičných muffinov použiť zdravšie druhy múky," dodala Mikušová.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 072
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 748
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 631
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 408
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 977
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 011
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 989
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 659
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

16 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

14 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

2 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

21 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt