Päť rybích špecialít. Bez smaženia, a predsa zaujímavo

Bez ryby by neboli Vianoce Vianocami. Ak radi experimentujete, skúste sa inšpirovať zahraničnou kuchyňou.

(Zdroj: Isifa)

Kapor so zeleninou a vývarom
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 1,5-2 kg vypitvaný kapor s kožou (bez šupín)
    • 2 l vody
    • 2 cibule
    • 2 mrkvy
    • 1 menší zeler
    • Petržlenová alebo zelerová vňať
    • 1 bobkový list
    • 1 strúčik cesnaku
      2-3 guľôčky nového korenia
    • 5 guľôčok čierneho korenie
    • štipka sladkej mletej papriky
    • citrónová šťava
    • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a rozkrájajte. Vložte ju do širšieho hrnca s vodou, spolu s koreninami a pomaly priveďte k varu. Guľôčky korenia, bobkový list a vňať môžete zviazať do gázy, aby sa vám neskôr dali jednoduchšie vybrať. Kapra medzitým dočistite podľa potreby, dôkladne poumývajte a zvnútra trošku osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Keď je zelenina polomäkká, pridajte kapra a na najmenšom plameni ho varte približne 15-20 minút. Vývar nesmie vrieť, aby sa kapor nerozpadol. Podľa potreby jemne dosoľte a okoreňte. Hotového kapra servírujte vcelku alebo rozkrájaného na podkovičky na predhriatom podnose spolu so zeleninou a vývarom. Podávajte s varenými zemiakmi s vňaťou alebo zemiakovým pyré.

Tip: Ak chcete zažiť naozajstné kúzlo Vianoc, pridajte do vývaru kyslé víno alebo ocot, ktoré kožu kapra zafarbia na modro. V takom to pri servírovaní s kyslým vývarom neprežeňte.


Krabí šalát s údeným lososom
Suroviny na 4 porcie

    • 250-300 g konzervovaného krabieho mäsa
    • 1 avokádo
    • 2 jablká
    • 3PL majonézy
    • šťava s polovice citróna
    • pár kvapiek tabasca či 5 kvapiek čili omáčky
    • hrsť nasekaného koriandra
    • 300 g údeného lososa
    • soľ, mleté čierne korenie

Do misky vložte scedené krabie mäso, pokvapkajte ho citrónovou šťavou, pridajte na tenké rezančeky pokrájané alebo postrúhané jablká, na malé kocky pokrájané avokádo, majonézu, niekoľko kvapiek pálivej omáčky podľa chuti, nasekaný koriander, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte . Za pomoci servírovacej formičky a potravinárskej fólie navrstvite šalát s tenkými plátkami lososa. Na záver jedlo dozdobte nasekanou pažítkou alebo kôprom a servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak nezoženiete krabie mäso, môžete použiť nadrobno nasekané falošné krabie tyčinky. Podľa chuti môžete do šalátu pridať i kukuricu, uhorku, stonkový zeler alebo syr.


Terina s lososom
Suroviny na 4 porcie

    • 30 g masla
    • 400 g filet lososa bez kože
    • 1 šalotka
    • 100 g bieleho chleba bez kôrky
    • 1 väčšie vajíčko
    • 200 ml smotany na varenie
    • niekoľko listov špenátu
    • 1 ČL soli
    • mleté čierne alebo biele korenie
    • forma na paštétu alebo srnčí chrbát

Trochou masla vymažte formu. Na zvyšnom masle opražte nadrobno nakrájanú šalotku a špenátové listy. Nechajte ich vychladnúť. Medzitým umyte a dočistite lososa a pokrájajte ho na kocky. Polovicu lososa premiešajte s cibuľou a špenátom, pokrájanou striedkou chleba, vajíčkom, soľou a korením. Nakoniec prilejte smotanu a rozmixujte podľa chuti buď úplne dohladka, alebo nedbalo s kúskami. Do hmoty vmiešajte zvyšné kocky lososa, nalejte ju do formy , tú položte do pekáča alebo plechu s vodou a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pripravujte približne 45 minút. Nechajte vychladnúť, schladiť v chladničke a vyklopte. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak chcete, aby pokrm ešte viac vynikol, formu po vymazaní vysteľte plátkami lososa alebo z kúskov ryby, zeleniny a vareného vajíčka utvorte v strede hmoty obrazec, ktorý sa ukáže až pri krájaní.


Nevšedný vianočný rybací šalát
Suroviny na 4 porcie

    • 2 varené zemiaky
    • 1 jablko
    • 4 filety sleďov bez nálevu
    • 1 červené alebo žltá cibuľa
    • niekoľko reďkoviek
    • kôpor
    • biely jogurt alebo kyslá smotana
    • ocot alebo nálev z rýb
    • soľ, mleté čierne korenie

Varené zemiaky pretlačte na kocky, primiešajte k nim, jablká, cibuľu a reďkovky pokrájané na drobné kocky alebo rezance, premiešajte a nakoniec pridajte na kocky pokrájané ryby. Dochuťte soľou, korením a octom a pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou alebo jogurtom a kôprom. Servírujte s čerstvým chlebom alebo chrumkavou hriankou.

Tip: Podľa chuti môžete do šalátu pridať i cibuľu a kapustu z kyslých rýb, vajíčko uvarené natvrdo, sterilizovaný hrášok alebo nastrúhaný syr či dokonca cviklu, ktorá šalát zafarbí na ružovo. Aromatickejšiu a zaujímavejšiu chuť dosiahnete, ak varené zemiaky nahradíte vareným zelerom.


Ryba pečená v soli
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké morské ryby (najlepšie morský vlk, pražma)
  • 2-3 kg morskej hrubozrnnej soli
  • 2 vajčené bielky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • citrón
  • čerstvý tymian alebo rozmarín
  • mleté čierne korenie

Vypitvané ryby umyte, nemusíte ich zbavovať šupín. Soľ v miske jemne navlhčite a premiešajte rukami. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do soli. Ryby naplňte plátkami citróna, vetvičkami tymianu, rozmarínu a cesnakom. Veľmi jemne posypte čiernym korením. Na plech položte papier na pečenie, na papier uložte v dvoch pásoch polovicu soli, utľapkajte ju rukou, uložte na ne ryby a zakryte zvyškom soli. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-35 minút. Po vybratí nechajte ryby ešte asi 5 minút odpočívať. Pred servírovaním vršok soli odlomte. Servírujte so zemiakmi a s omáčkami podľa chuti.

Tip: Ak neviete zohnať morské ryby, pokojne recept vyskúšajte i so pstruhom. Ak sú pstruhy menšie, rátajte na osobu jednu celú rybu. Zvýšiť budete musieť i množstvo soli a bielkov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 227
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 6 619
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 978
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 505
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 721
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 297
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 138
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 970
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 932
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 542

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.