SME
Pondelok, 26. júl, 2021 | Meniny má Anna, HanaKrížovkyKrížovky

Päť rybích špecialít. Bez smaženia, a predsa zaujímavo

Bez ryby by neboli Vianoce Vianocami. Ak radi experimentujete, skúste sa inšpirovať zahraničnou kuchyňou.

(Zdroj: Isifa)

Kapor so zeleninou a vývarom
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 1,5-2 kg vypitvaný kapor s kožou (bez šupín)
    • 2 l vody
    • 2 cibule
    • 2 mrkvy
    • 1 menší zeler
    • Petržlenová alebo zelerová vňať
    • 1 bobkový list
    • 1 strúčik cesnaku
      2-3 guľôčky nového korenia
    • 5 guľôčok čierneho korenie
    • štipka sladkej mletej papriky
    • citrónová šťava
    • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a rozkrájajte. Vložte ju do širšieho hrnca s vodou, spolu s koreninami a pomaly priveďte k varu. Guľôčky korenia, bobkový list a vňať môžete zviazať do gázy, aby sa vám neskôr dali jednoduchšie vybrať. Kapra medzitým dočistite podľa potreby, dôkladne poumývajte a zvnútra trošku osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Keď je zelenina polomäkká, pridajte kapra a na najmenšom plameni ho varte približne 15-20 minút. Vývar nesmie vrieť, aby sa kapor nerozpadol. Podľa potreby jemne dosoľte a okoreňte. Hotového kapra servírujte vcelku alebo rozkrájaného na podkovičky na predhriatom podnose spolu so zeleninou a vývarom. Podávajte s varenými zemiakmi s vňaťou alebo zemiakovým pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete zažiť naozajstné kúzlo Vianoc, pridajte do vývaru kyslé víno alebo ocot, ktoré kožu kapra zafarbia na modro. V takom to pri servírovaní s kyslým vývarom neprežeňte.


Krabí šalát s údeným lososom
Suroviny na 4 porcie

    • 250-300 g konzervovaného krabieho mäsa
    • 1 avokádo
    • 2 jablká
    • 3PL majonézy
    • šťava s polovice citróna
    • pár kvapiek tabasca či 5 kvapiek čili omáčky
    • hrsť nasekaného koriandra
    • 300 g údeného lososa
    • soľ, mleté čierne korenie

Do misky vložte scedené krabie mäso, pokvapkajte ho citrónovou šťavou, pridajte na tenké rezančeky pokrájané alebo postrúhané jablká, na malé kocky pokrájané avokádo, majonézu, niekoľko kvapiek pálivej omáčky podľa chuti, nasekaný koriander, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte . Za pomoci servírovacej formičky a potravinárskej fólie navrstvite šalát s tenkými plátkami lososa. Na záver jedlo dozdobte nasekanou pažítkou alebo kôprom a servírujte s čerstvým pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete krabie mäso, môžete použiť nadrobno nasekané falošné krabie tyčinky. Podľa chuti môžete do šalátu pridať i kukuricu, uhorku, stonkový zeler alebo syr.


Terina s lososom
Suroviny na 4 porcie

    • 30 g masla
    • 400 g filet lososa bez kože
    • 1 šalotka
    • 100 g bieleho chleba bez kôrky
    • 1 väčšie vajíčko
    • 200 ml smotany na varenie
    • niekoľko listov špenátu
    • 1 ČL soli
    • mleté čierne alebo biele korenie
    • forma na paštétu alebo srnčí chrbát

Trochou masla vymažte formu. Na zvyšnom masle opražte nadrobno nakrájanú šalotku a špenátové listy. Nechajte ich vychladnúť. Medzitým umyte a dočistite lososa a pokrájajte ho na kocky. Polovicu lososa premiešajte s cibuľou a špenátom, pokrájanou striedkou chleba, vajíčkom, soľou a korením. Nakoniec prilejte smotanu a rozmixujte podľa chuti buď úplne dohladka, alebo nedbalo s kúskami. Do hmoty vmiešajte zvyšné kocky lososa, nalejte ju do formy , tú položte do pekáča alebo plechu s vodou a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pripravujte približne 45 minút. Nechajte vychladnúť, schladiť v chladničke a vyklopte. Servírujte s čerstvým pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby pokrm ešte viac vynikol, formu po vymazaní vysteľte plátkami lososa alebo z kúskov ryby, zeleniny a vareného vajíčka utvorte v strede hmoty obrazec, ktorý sa ukáže až pri krájaní.


Nevšedný vianočný rybací šalát
Suroviny na 4 porcie

    • 2 varené zemiaky
    • 1 jablko
    • 4 filety sleďov bez nálevu
    • 1 červené alebo žltá cibuľa
    • niekoľko reďkoviek
    • kôpor
    • biely jogurt alebo kyslá smotana
    • ocot alebo nálev z rýb
    • soľ, mleté čierne korenie

Varené zemiaky pretlačte na kocky, primiešajte k nim, jablká, cibuľu a reďkovky pokrájané na drobné kocky alebo rezance, premiešajte a nakoniec pridajte na kocky pokrájané ryby. Dochuťte soľou, korením a octom a pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou alebo jogurtom a kôprom. Servírujte s čerstvým chlebom alebo chrumkavou hriankou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Podľa chuti môžete do šalátu pridať i cibuľu a kapustu z kyslých rýb, vajíčko uvarené natvrdo, sterilizovaný hrášok alebo nastrúhaný syr či dokonca cviklu, ktorá šalát zafarbí na ružovo. Aromatickejšiu a zaujímavejšiu chuť dosiahnete, ak varené zemiaky nahradíte vareným zelerom.


Ryba pečená v soli
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké morské ryby (najlepšie morský vlk, pražma)
  • 2-3 kg morskej hrubozrnnej soli
  • 2 vajčené bielky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • citrón
  • čerstvý tymian alebo rozmarín
  • mleté čierne korenie

Vypitvané ryby umyte, nemusíte ich zbavovať šupín. Soľ v miske jemne navlhčite a premiešajte rukami. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do soli. Ryby naplňte plátkami citróna, vetvičkami tymianu, rozmarínu a cesnakom. Veľmi jemne posypte čiernym korením. Na plech položte papier na pečenie, na papier uložte v dvoch pásoch polovicu soli, utľapkajte ju rukou, uložte na ne ryby a zakryte zvyškom soli. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-35 minút. Po vybratí nechajte ryby ešte asi 5 minút odpočívať. Pred servírovaním vršok soli odlomte. Servírujte so zemiakmi a s omáčkami podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak neviete zohnať morské ryby, pokojne recept vyskúšajte i so pstruhom. Ak sú pstruhy menšie, rátajte na osobu jednu celú rybu. Zvýšiť budete musieť i množstvo soli a bielkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu?
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  2. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  6. Lenivý brunch s Muchom
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  9. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  10. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 916
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 7 383
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 774
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 293
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 253
  6. Od Česka až po Jadran 3 792
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 3 134
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 076
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 960
  10. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 2 495
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Andrej Babiš mladší

Syn českého premiéra prehovoril o podmienkach zavlečenia.


9 h

Keď agresívni kotlebovci mávajúci šibenicami pred NRSR kričia "Gestapo! Gestapo!", ťažko to chápať inak.


Danka Barteková na OH Tokio 2020.

Slovenka do finále skeetu nepostúpila.


Miloslav Šebela 5 h
Príslušník elitnej polície pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Kauza ide naprieč inštitúciami.


20 h