SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky
"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Kapor v novom šate alebo rady na zlatisté Vianoce

Urobte smažené chrumkavé kúsky ryby alebo mäsa ešte chrumkavejšími. Inšpiráciou vám môžu byť naše tipy.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Vyprážanie rýb a mäsa, ale i rôznych druhov zeleniny si získalo všetky vekové kategórie. Ak už nedokážete tomuto „nezdravému“ maškrteniu odolať, skúste aspoň dodržiavať niekoľko zásad.

Obalené porcie vždy vkladajte do väčšieho množstva horúceho oleja alebo tuku s teplotou nie nižšou ako 180 stupňov. Nesnažte sa ušetriť olej tým, že budete smažiť v plytkej panvici. Oveľa lepšie je kúsky smaženého jedla sprudka ponoriť do hlbšej rajnice, aby boli dokonale namočené v rozpálenom oleji. Najideálnejšie je smažiť vo fritéze alebo v konvektomate. V domácich podmienkach môžete docieliť zdravšie chrumkavé jedlá pečením v rúre.

Skryť Vypnúť reklamu

Nápaditá klasika

  • I taká vec ako klasický trojobal má mnoho variácií. Už ste skúsili niekedy strúhanku úplne vymeniť za nasekané alebo najemno pomleté ovsené vločky? Ak chcete mať výsledok úplne chrumkavý a vrstvený i na pohľad pridajte do strúhanky namrvené kukuričné lupienky alebo tĺčikom na mäso rozbité zemiakové lupienky. Pozor tie obsahujú veľa soli, preto by ste vôbec nemali soliť rozšľahané vajíčko.
  • Zlatistý nádych dodá i kukuričná krupica alebo originálna kukuričná strúhanka, ktorá navyše neobsahuje lepok a je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou.
  • Ak sa vám predsa len nechce ísť do veľkých experimentov, stačí ak na začiatok primiešate k obyčajnej strúhanke trochu mletej sladkej alebo naopak pálivej papriky, nastrúhaný tvrdý syr, alebo najemno pomleté orechy či nasekané mandle. Tým neuškodí, ak ich pred pridaním do strúhanky krátko opečiete na suchej panvici, aby zvýraznili svoju arómu.
  • Strúhanku môžete obohatiť i o sezamové semienka, alebo nimi celú strúhanku nahradiť. Malo by ísť však o jedlo, ktoré nebudete dlho smažiť, aby semienka pripaľovaním nezhorkli.

Cestíčko nelepí len prsty

  • Rôzne druhy syrov sa osvedčili i pri príprave lahodného cestíčka. K vajíčku môžete pridať i minerálku, ktorá ho pozdvihne, biele alebo čierne pivo, víno alebo jogurt. Niekedy úplne postačí, ak siahnete po voňavom alebo po pálivom korení. Do cestíčka môžete pridať i prelisovaný cesnak alebo nasekané čerstvé i sušené bylinky.
  • Rôzne obmeny dosiahnete i vymenením múky. Skúste pohánkovú, ryžovú nebojte sa vyskúšať i zemiakovú kašu v prášku, ktorá dodá pokrmu úplne inú chuť a farbu. Do múky môžete pridať i prášok do pečiva, ktorý urobí cestíčko vzdušnejším. Ak chcete dosiahnuť zaručený úspech, siahnite po originálnej obaľovacej zmesi – tempure.

Aby boli zdravšie

  • Kúsky jedla obalené v trojobale môžete jednoducho upiecť na plechu v rúre. Aby strúhanka hneď nehorela, môžete plech vystlať papierom na pečenie alebo ho zľahka potrieť olejom. Najlepšie je použiť olej v spreji, aby ste dosiahli rovnomernú tenkú vrstvu.
  • Ak už vysmážate klasickým spôsobom, dbajte o to, aby olej nepreháral. Našim babičkám sa osvedčila obyčajná bravčová masť. Niekedy stačí, ak do rozpáleného oleja alebo masti pridáte kúsok surovej očistenej mrkvy.
  • Hotové porcie mäsa, ryby alebo zeleniny pred servírovaním odložte na tanier s niekoľkými papierovými obrúskami, aby vypili prebytočnú tuk. Na tento účel sa našim starým mamám dobre osvedčil i krajec chleba. Opäť si môžete zobrať príklad z fritézy, kde po dofritovaní pokrm odkvapkáva na sitku. Takto si môžete pomôcť aj vy.
  • Najlepšiu odstránite prebytočný tuk, ak po dosmažení hotový rezeň okamžite namočíte na sekundu do hrnca s vriacou vodou.
  • Vyprážané mäso nenasiakne toľko tuku, ak ho po obalení v klasickom trojobale obalíte ešte v rozšľahanom vaječnom bielku. To zabráni aj opadávaniu strúhanky, čiže aj pripaľovaniu a preháraniu oleja.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 821
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 816
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 907
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 233
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 197
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 613
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 941
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 668
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 622
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 612
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

3 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

2 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

7 h

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

19 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr