"SLANÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Kapor v novom šate alebo rady na zlatisté Vianoce

Urobte smažené chrumkavé kúsky ryby alebo mäsa ešte chrumkavejšími. Inšpiráciou vám môžu byť naše tipy.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Vyprážanie rýb a mäsa, ale i rôznych druhov zeleniny si získalo všetky vekové kategórie. Ak už nedokážete tomuto „nezdravému“ maškrteniu odolať, skúste aspoň dodržiavať niekoľko zásad.

Obalené porcie vždy vkladajte do väčšieho množstva horúceho oleja alebo tuku s teplotou nie nižšou ako 180 stupňov. Nesnažte sa ušetriť olej tým, že budete smažiť v plytkej panvici. Oveľa lepšie je kúsky smaženého jedla sprudka ponoriť do hlbšej rajnice, aby boli dokonale namočené v rozpálenom oleji. Najideálnejšie je smažiť vo fritéze alebo v konvektomate. V domácich podmienkach môžete docieliť zdravšie chrumkavé jedlá pečením v rúre.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nápaditá klasika

  • I taká vec ako klasický trojobal má mnoho variácií. Už ste skúsili niekedy strúhanku úplne vymeniť za nasekané alebo najemno pomleté ovsené vločky? Ak chcete mať výsledok úplne chrumkavý a vrstvený i na pohľad pridajte do strúhanky namrvené kukuričné lupienky alebo tĺčikom na mäso rozbité zemiakové lupienky. Pozor tie obsahujú veľa soli, preto by ste vôbec nemali soliť rozšľahané vajíčko.
  • Zlatistý nádych dodá i kukuričná krupica alebo originálna kukuričná strúhanka, ktorá navyše neobsahuje lepok a je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou.
  • Ak sa vám predsa len nechce ísť do veľkých experimentov, stačí ak na začiatok primiešate k obyčajnej strúhanke trochu mletej sladkej alebo naopak pálivej papriky, nastrúhaný tvrdý syr, alebo najemno pomleté orechy či nasekané mandle. Tým neuškodí, ak ich pred pridaním do strúhanky krátko opečiete na suchej panvici, aby zvýraznili svoju arómu.
  • Strúhanku môžete obohatiť i o sezamové semienka, alebo nimi celú strúhanku nahradiť. Malo by ísť však o jedlo, ktoré nebudete dlho smažiť, aby semienka pripaľovaním nezhorkli.

Cestíčko nelepí len prsty

  • Rôzne druhy syrov sa osvedčili i pri príprave lahodného cestíčka. K vajíčku môžete pridať i minerálku, ktorá ho pozdvihne, biele alebo čierne pivo, víno alebo jogurt. Niekedy úplne postačí, ak siahnete po voňavom alebo po pálivom korení. Do cestíčka môžete pridať i prelisovaný cesnak alebo nasekané čerstvé i sušené bylinky.
  • Rôzne obmeny dosiahnete i vymenením múky. Skúste pohánkovú, ryžovú nebojte sa vyskúšať i zemiakovú kašu v prášku, ktorá dodá pokrmu úplne inú chuť a farbu. Do múky môžete pridať i prášok do pečiva, ktorý urobí cestíčko vzdušnejším. Ak chcete dosiahnuť zaručený úspech, siahnite po originálnej obaľovacej zmesi – tempure.

Aby boli zdravšie

  • Kúsky jedla obalené v trojobale môžete jednoducho upiecť na plechu v rúre. Aby strúhanka hneď nehorela, môžete plech vystlať papierom na pečenie alebo ho zľahka potrieť olejom. Najlepšie je použiť olej v spreji, aby ste dosiahli rovnomernú tenkú vrstvu.
  • Ak už vysmážate klasickým spôsobom, dbajte o to, aby olej nepreháral. Našim babičkám sa osvedčila obyčajná bravčová masť. Niekedy stačí, ak do rozpáleného oleja alebo masti pridáte kúsok surovej očistenej mrkvy.
  • Hotové porcie mäsa, ryby alebo zeleniny pred servírovaním odložte na tanier s niekoľkými papierovými obrúskami, aby vypili prebytočnú tuk. Na tento účel sa našim starým mamám dobre osvedčil i krajec chleba. Opäť si môžete zobrať príklad z fritézy, kde po dofritovaní pokrm odkvapkáva na sitku. Takto si môžete pomôcť aj vy.
  • Najlepšiu odstránite prebytočný tuk, ak po dosmažení hotový rezeň okamžite namočíte na sekundu do hrnca s vriacou vodou.
  • Vyprážané mäso nenasiakne toľko tuku, ak ho po obalení v klasickom trojobale obalíte ešte v rozšľahanom vaječnom bielku. To zabráni aj opadávaniu strúhanky, čiže aj pripaľovaniu a preháraniu oleja.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 663
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 852
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 329
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 079
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 923
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 406
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 026
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 523
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 171

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.