SME

Kapor v novom šate alebo rady na zlatisté Vianoce

Urobte smažené chrumkavé kúsky ryby alebo mäsa ešte chrumkavejšími. Inšpiráciou vám môžu byť naše tipy.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Vyprážanie rýb a mäsa, ale i rôznych druhov zeleniny si získalo všetky vekové kategórie. Ak už nedokážete tomuto „nezdravému“ maškrteniu odolať, skúste aspoň dodržiavať niekoľko zásad.

Obalené porcie vždy vkladajte do väčšieho množstva horúceho oleja alebo tuku s teplotou nie nižšou ako 180 stupňov. Nesnažte sa ušetriť olej tým, že budete smažiť v plytkej panvici. Oveľa lepšie je kúsky smaženého jedla sprudka ponoriť do hlbšej rajnice, aby boli dokonale namočené v rozpálenom oleji. Najideálnejšie je smažiť vo fritéze alebo v konvektomate. V domácich podmienkach môžete docieliť zdravšie chrumkavé jedlá pečením v rúre.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nápaditá klasika

  • I taká vec ako klasický trojobal má mnoho variácií. Už ste skúsili niekedy strúhanku úplne vymeniť za nasekané alebo najemno pomleté ovsené vločky? Ak chcete mať výsledok úplne chrumkavý a vrstvený i na pohľad pridajte do strúhanky namrvené kukuričné lupienky alebo tĺčikom na mäso rozbité zemiakové lupienky. Pozor tie obsahujú veľa soli, preto by ste vôbec nemali soliť rozšľahané vajíčko.
  • Zlatistý nádych dodá i kukuričná krupica alebo originálna kukuričná strúhanka, ktorá navyše neobsahuje lepok a je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou.
  • Ak sa vám predsa len nechce ísť do veľkých experimentov, stačí ak na začiatok primiešate k obyčajnej strúhanke trochu mletej sladkej alebo naopak pálivej papriky, nastrúhaný tvrdý syr, alebo najemno pomleté orechy či nasekané mandle. Tým neuškodí, ak ich pred pridaním do strúhanky krátko opečiete na suchej panvici, aby zvýraznili svoju arómu.
  • Strúhanku môžete obohatiť i o sezamové semienka, alebo nimi celú strúhanku nahradiť. Malo by ísť však o jedlo, ktoré nebudete dlho smažiť, aby semienka pripaľovaním nezhorkli.

Cestíčko nelepí len prsty

  • Rôzne druhy syrov sa osvedčili i pri príprave lahodného cestíčka. K vajíčku môžete pridať i minerálku, ktorá ho pozdvihne, biele alebo čierne pivo, víno alebo jogurt. Niekedy úplne postačí, ak siahnete po voňavom alebo po pálivom korení. Do cestíčka môžete pridať i prelisovaný cesnak alebo nasekané čerstvé i sušené bylinky.
  • Rôzne obmeny dosiahnete i vymenením múky. Skúste pohánkovú, ryžovú nebojte sa vyskúšať i zemiakovú kašu v prášku, ktorá dodá pokrmu úplne inú chuť a farbu. Do múky môžete pridať i prášok do pečiva, ktorý urobí cestíčko vzdušnejším. Ak chcete dosiahnuť zaručený úspech, siahnite po originálnej obaľovacej zmesi – tempure.

Aby boli zdravšie

  • Kúsky jedla obalené v trojobale môžete jednoducho upiecť na plechu v rúre. Aby strúhanka hneď nehorela, môžete plech vystlať papierom na pečenie alebo ho zľahka potrieť olejom. Najlepšie je použiť olej v spreji, aby ste dosiahli rovnomernú tenkú vrstvu.
  • Ak už vysmážate klasickým spôsobom, dbajte o to, aby olej nepreháral. Našim babičkám sa osvedčila obyčajná bravčová masť. Niekedy stačí, ak do rozpáleného oleja alebo masti pridáte kúsok surovej očistenej mrkvy.
  • Hotové porcie mäsa, ryby alebo zeleniny pred servírovaním odložte na tanier s niekoľkými papierovými obrúskami, aby vypili prebytočnú tuk. Na tento účel sa našim starým mamám dobre osvedčil i krajec chleba. Opäť si môžete zobrať príklad z fritézy, kde po dofritovaní pokrm odkvapkáva na sitku. Takto si môžete pomôcť aj vy.
  • Najlepšiu odstránite prebytočný tuk, ak po dosmažení hotový rezeň okamžite namočíte na sekundu do hrnca s vriacou vodou.
  • Vyprážané mäso nenasiakne toľko tuku, ak ho po obalení v klasickom trojobale obalíte ešte v rozšľahanom vaječnom bielku. To zabráni aj opadávaniu strúhanky, čiže aj pripaľovaniu a preháraniu oleja.

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Oslavy Dňa mesta Košice by sa mali zmestiť do 50-tisíc eur.


SITA 2
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 032
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 629
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 879
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 679
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 827
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 247
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 146
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu