SME

Darčeky na zjedenie

Darujte svojim blízkym vlastnoručne pripravené darčeky. Tie nemusia byť drahé, ale skôr originálne. Tak hor sa pripraviť nápad, ktorý chutí...

(Zdroj: Isifa)

Čipkové cukrovo-mandľové sušienky
Suroviny na viac porcií

  • 180 g zmäknutého masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 - 2 PL medu
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 1/2 -1 ČL mandľovej arómy
  • 340 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • múka na podsypávanie

Maslo s cukrom vyšľahajte elektrickým šľahačom. Postupne pridajte med, vajíčko, žĺtok a mandľovú arómu. Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli. Postupne ju zapracujte do cesta. Vymieste cesto podobné lineckému, zabaľte ho do fólie a odložte na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 175 stupňov, na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na plát, povykrajujte rôzne tvary a uložte na plech vystlatý papierom na pečenie. Pečte približne 8 - 10 minút. Hotové sušienky nechajte vychladnúť, ak nemáte dierované formičky, alebo nezvládnete vyrezávať ozdoby, môžete ich dozdobiť na povrchu bielkovou alebo cukrovou polevou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Sušienky stačí zabaliť do celofánu a dozdobiť stuhou, môžete si však pomôcť šijacím strojom a ušiť originálne vrecúška. Ak vykrojíte srdiečka, ktoré dozdobíte ružovou alebo červenou polevou, darček môžete využiť i na deň sv. Valentína.


Sušienky alebo mafiny v darčekovom balení
Suroviny na viac porcií

  • Sypké suroviny podľa zvoleného receptu
  • Ozdobná uzatváracia sklenená dóza alebo zavárací pohár
  • Kartičky s prianím a receptom
  • Stuhy, čipky, špagátiky

Do suchého pohára začnite vrstviť podľa vami zvoleného receptu presne navážené sypké suroviny. Na dno môžete nasypať napríklad nasekané orechy, pokračovať múkou zmiešanou s práškom do pečiva, hnedým cukrom a navrch prisypte kúsky čokolády, sušeného ovocia alebo farebných dražé cukríkov. Snažte sa vytvoriť pestré vrstvenie, preto ak si recept pýta biely cukor, múku zmiešajte s kakaom a podobne. Pripravené dózy dobre uzatvorte, dozdobte podľa vlastnej fantázie a nezabudnite pripojiť nálepku s prianím a kartičku s receptom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na kartičky môžete použiť farebné výkresy, samolepiace papiere či ozdobné nožničky a dierovače. Pod názov receptu už nemusíte písať celý zoznam surovín. Stačí jednou vetou zoštylizovať, čo tam má obdarovaný ešte pridať a ako to upiecť. Vyberajte recepty, v ktorých sa môžu sypké suroviny premiešavať.


Citrónovo-pomarančový krém
Suroviny na 1 - 2 poháre

  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
  • 160 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 100 g masla

Citrón a pomaranč dôkladne umyte v mydlovej vode, opláchnite ich pod tečúcou vodou a nastrúhajte z nich kôru. Kôru dajte do misky, pridajte k nej vytlačenú šťavu z obidvoch citrusov, cukor, vajíčka a maslo a nad parou za občasného premiešania pripravujte 20 - 30 minút. Hmota sa musí spojiť na konzistenciu podobnú pudingu. Za občasného premiešania nechajte trošku vychladiť, aby sa v pohári nezrážala odparujúca sa voda, prelejte do sterilného pohára, uzatvorte a odložte do chladničky. Po vychladnutí pohár dozdobte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Domáci citrusový, vanilkový alebo ovocný či čokoládový krém najviac vynikne na sladkom pečive, so sušienkami alebo na plnenie krehkých sušienkových košíčkov. Preto ak chcete urobiť naozaj veľkú radosť, pribaľte ku krému i malú vianočku, korpus, bábovku alebo niekoľko sušienok.


Orieškové prekvapenie
Suroviny na 2 - 3 poháre

  • 2 šálky nesolených olúpaných arašidov (mandlí, lieskovcov...)
  • 1 vaječný bielok
  • 1 PL oleja
  • 1/3 šálky kryštálového cukru (biely alebo hnedý)
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL mletej škorice

V malej miske zmiešajte cukor a voňavé korenia podľa chuti. Vo väčšej miske vyšľahajte dotuha vaječný bielok, pridajte k nemu orechy, premiešajte, pridajte zopár kvapiek oleja a cukor s korením. Všetko spolu premiešajte, aby sa orechy obalili z každej strany. Rúru predhrejte na 170 stupňov, orechy rozprestrite rovnomerne na vymastený plech a pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia ich môžete raz premiešať, aby tvoriaci sa karamel nepriháral o plech. Po vychladnutí zabaľte do suchej nádoby alebo vrecka a dobre uzatvorte. Dozdobte podľa vlastnej fantázie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Môžete zvoliť i zmes viacerých druhov orechov alebo sušeného ovocia. Pekný darček je i z orieškov v karameli alebo veľkých vlašských alebo pekanových orechov, ktoré nasucho opečiete a zalejete čistým medom. Pre milovníkov pikantných maškŕt pripravte orechy s pálivým korením.


Vaječný likér s vanilkou
Suroviny na 2 x 0,5 l fľašu

  • 250 g kryštálového cukru
  • 350 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 6 žĺtkov
  • 250 ml koňaku alebo brandy
  • 1 tobolka vanilky

Mlieko, smotanu, polovicu cukru a vyškrabanú vanilkovú dreň priveďte na malom plameni k varu. Zvyšný cukor s čerstvými žĺtkami medzitým vyšľahajte do peny nad parou. K žĺtkom pomaly za stáleho miešania primiešavajte horúce mlieko. Nad parou miešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého krému. Likér nesmie vrieť. Po odstavení ho za občasného miešania nechajte vychladnúť, pomôcť si môžete pre zmenu studeným kúpeľom. Nakoniec primiešajte alkohol podľa chuti. Likér nalejte do fliaš, uzatvorte a dozdobte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak nechcete mať v likéri malé čierne bodky vanilky, pred preliatím k žĺtkom mlieko preceďte. Pre chuťové obmeny môžete cukor nahradiť sladeným kondenzovaným mliekom alebo ho upáliť na karamel, koňak bielym rumom, vanilku kakaom alebo mandľovou arómou...


Falošný nugát
Suroviny na viac porcií

  • 250 g horkej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • 60 - 80 g masla
  • 150 g nasekaných orieškov, marshmallow, kandizovaného ovocia...

Čokoládu polámte na kocky a rozpustite nad parou spolu s kondenzovaným mliekom a maslom. Pomôcť si môžete aj v mikrovlnke. Do rozpustenej hmoty primiešajte podľa chuti nasekané oriešky, pistácie alebo želé cukríky. Môžete si ponechať i čistú čokoládovú hmotu, ktorá nebude mať na reze kúsky s prekvapením. Plytkú zapekaciu misu vysteľte alobalom alebo potravinárskou fóliou, hmotu do nej vylejte a nechajte dôkladne stuhnúť. Potom ju vyklopte, stiahnite fóliu a nakrájajte na rovnaké kocky. Zabaľte do celofánu alebo darčekových škatuliek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 068
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 414
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 121
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 255
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 085
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 503
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 230
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vysnívaný domov bez zbytočných prešľapov.


Soňa Lehocká
herečka a moderátorka Katarína Brychtová

S herečkou a moderátorkou (aj) o výhodách zrelého veku.


Barbora V. Daxner
Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 087
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 210
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 681
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 521
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 478
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 774
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 373
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 332
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťZatvoriť reklamu