"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Darčeky na zjedenie

Darujte svojim blízkym vlastnoručne pripravené darčeky. Tie nemusia byť drahé, ale skôr originálne. Tak hor sa pripraviť nápad, ktorý chutí...

(Zdroj: Isifa)

Čipkové cukrovo-mandľové sušienky
Suroviny na viac porcií

  • 180 g zmäknutého masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 - 2 PL medu
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 1/2 -1 ČL mandľovej arómy
  • 340 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • múka na podsypávanie

Maslo s cukrom vyšľahajte elektrickým šľahačom. Postupne pridajte med, vajíčko, žĺtok a mandľovú arómu. Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli. Postupne ju zapracujte do cesta. Vymieste cesto podobné lineckému, zabaľte ho do fólie a odložte na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 175 stupňov, na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na plát, povykrajujte rôzne tvary a uložte na plech vystlatý papierom na pečenie. Pečte približne 8 - 10 minút. Hotové sušienky nechajte vychladnúť, ak nemáte dierované formičky, alebo nezvládnete vyrezávať ozdoby, môžete ich dozdobiť na povrchu bielkovou alebo cukrovou polevou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Sušienky stačí zabaliť do celofánu a dozdobiť stuhou, môžete si však pomôcť šijacím strojom a ušiť originálne vrecúška. Ak vykrojíte srdiečka, ktoré dozdobíte ružovou alebo červenou polevou, darček môžete využiť i na deň sv. Valentína.


Sušienky alebo mafiny v darčekovom balení
Suroviny na viac porcií

  • Sypké suroviny podľa zvoleného receptu
  • Ozdobná uzatváracia sklenená dóza alebo zavárací pohár
  • Kartičky s prianím a receptom
  • Stuhy, čipky, špagátiky

Do suchého pohára začnite vrstviť podľa vami zvoleného receptu presne navážené sypké suroviny. Na dno môžete nasypať napríklad nasekané orechy, pokračovať múkou zmiešanou s práškom do pečiva, hnedým cukrom a navrch prisypte kúsky čokolády, sušeného ovocia alebo farebných dražé cukríkov. Snažte sa vytvoriť pestré vrstvenie, preto ak si recept pýta biely cukor, múku zmiešajte s kakaom a podobne. Pripravené dózy dobre uzatvorte, dozdobte podľa vlastnej fantázie a nezabudnite pripojiť nálepku s prianím a kartičku s receptom.

Tip: Na kartičky môžete použiť farebné výkresy, samolepiace papiere či ozdobné nožničky a dierovače. Pod názov receptu už nemusíte písať celý zoznam surovín. Stačí jednou vetou zoštylizovať, čo tam má obdarovaný ešte pridať a ako to upiecť. Vyberajte recepty, v ktorých sa môžu sypké suroviny premiešavať.


Citrónovo-pomarančový krém
Suroviny na 1 - 2 poháre

  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
  • 160 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 100 g masla

Citrón a pomaranč dôkladne umyte v mydlovej vode, opláchnite ich pod tečúcou vodou a nastrúhajte z nich kôru. Kôru dajte do misky, pridajte k nej vytlačenú šťavu z obidvoch citrusov, cukor, vajíčka a maslo a nad parou za občasného premiešania pripravujte 20 - 30 minút. Hmota sa musí spojiť na konzistenciu podobnú pudingu. Za občasného premiešania nechajte trošku vychladiť, aby sa v pohári nezrážala odparujúca sa voda, prelejte do sterilného pohára, uzatvorte a odložte do chladničky. Po vychladnutí pohár dozdobte.

Tip: Domáci citrusový, vanilkový alebo ovocný či čokoládový krém najviac vynikne na sladkom pečive, so sušienkami alebo na plnenie krehkých sušienkových košíčkov. Preto ak chcete urobiť naozaj veľkú radosť, pribaľte ku krému i malú vianočku, korpus, bábovku alebo niekoľko sušienok.


Orieškové prekvapenie
Suroviny na 2 - 3 poháre

  • 2 šálky nesolených olúpaných arašidov (mandlí, lieskovcov...)
  • 1 vaječný bielok
  • 1 PL oleja
  • 1/3 šálky kryštálového cukru (biely alebo hnedý)
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL mletej škorice

V malej miske zmiešajte cukor a voňavé korenia podľa chuti. Vo väčšej miske vyšľahajte dotuha vaječný bielok, pridajte k nemu orechy, premiešajte, pridajte zopár kvapiek oleja a cukor s korením. Všetko spolu premiešajte, aby sa orechy obalili z každej strany. Rúru predhrejte na 170 stupňov, orechy rozprestrite rovnomerne na vymastený plech a pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia ich môžete raz premiešať, aby tvoriaci sa karamel nepriháral o plech. Po vychladnutí zabaľte do suchej nádoby alebo vrecka a dobre uzatvorte. Dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Tip: Môžete zvoliť i zmes viacerých druhov orechov alebo sušeného ovocia. Pekný darček je i z orieškov v karameli alebo veľkých vlašských alebo pekanových orechov, ktoré nasucho opečiete a zalejete čistým medom. Pre milovníkov pikantných maškŕt pripravte orechy s pálivým korením.


Vaječný likér s vanilkou
Suroviny na 2 x 0,5 l fľašu

  • 250 g kryštálového cukru
  • 350 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 6 žĺtkov
  • 250 ml koňaku alebo brandy
  • 1 tobolka vanilky

Mlieko, smotanu, polovicu cukru a vyškrabanú vanilkovú dreň priveďte na malom plameni k varu. Zvyšný cukor s čerstvými žĺtkami medzitým vyšľahajte do peny nad parou. K žĺtkom pomaly za stáleho miešania primiešavajte horúce mlieko. Nad parou miešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého krému. Likér nesmie vrieť. Po odstavení ho za občasného miešania nechajte vychladnúť, pomôcť si môžete pre zmenu studeným kúpeľom. Nakoniec primiešajte alkohol podľa chuti. Likér nalejte do fliaš, uzatvorte a dozdobte.

Tip: Ak nechcete mať v likéri malé čierne bodky vanilky, pred preliatím k žĺtkom mlieko preceďte. Pre chuťové obmeny môžete cukor nahradiť sladeným kondenzovaným mliekom alebo ho upáliť na karamel, koňak bielym rumom, vanilku kakaom alebo mandľovou arómou...


Falošný nugát
Suroviny na viac porcií

  • 250 g horkej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • 60 - 80 g masla
  • 150 g nasekaných orieškov, marshmallow, kandizovaného ovocia...

Čokoládu polámte na kocky a rozpustite nad parou spolu s kondenzovaným mliekom a maslom. Pomôcť si môžete aj v mikrovlnke. Do rozpustenej hmoty primiešajte podľa chuti nasekané oriešky, pistácie alebo želé cukríky. Môžete si ponechať i čistú čokoládovú hmotu, ktorá nebude mať na reze kúsky s prekvapením. Plytkú zapekaciu misu vysteľte alobalom alebo potravinárskou fóliou, hmotu do nej vylejte a nechajte dôkladne stuhnúť. Potom ju vyklopte, stiahnite fóliu a nakrájajte na rovnaké kocky. Zabaľte do celofánu alebo darčekových škatuliek.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 887
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 491
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 382
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 743
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 156
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 542
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 057
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 562
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 750
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 454

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

ONLINE: Sagan je v úniku, vyhral šprintérsku prémiu

Sledujte online prenos s nami.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.