"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Darčeky na zjedenie

Darujte svojim blízkym vlastnoručne pripravené darčeky. Tie nemusia byť drahé, ale skôr originálne. Tak hor sa pripraviť nápad, ktorý chutí...

(Zdroj: Isifa)

Čipkové cukrovo-mandľové sušienky
Suroviny na viac porcií

  • 180 g zmäknutého masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 - 2 PL medu
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 1/2 -1 ČL mandľovej arómy
  • 340 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • múka na podsypávanie

Maslo s cukrom vyšľahajte elektrickým šľahačom. Postupne pridajte med, vajíčko, žĺtok a mandľovú arómu. Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli. Postupne ju zapracujte do cesta. Vymieste cesto podobné lineckému, zabaľte ho do fólie a odložte na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 175 stupňov, na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na plát, povykrajujte rôzne tvary a uložte na plech vystlatý papierom na pečenie. Pečte približne 8 - 10 minút. Hotové sušienky nechajte vychladnúť, ak nemáte dierované formičky, alebo nezvládnete vyrezávať ozdoby, môžete ich dozdobiť na povrchu bielkovou alebo cukrovou polevou.

Tip: Sušienky stačí zabaliť do celofánu a dozdobiť stuhou, môžete si však pomôcť šijacím strojom a ušiť originálne vrecúška. Ak vykrojíte srdiečka, ktoré dozdobíte ružovou alebo červenou polevou, darček môžete využiť i na deň sv. Valentína.


Sušienky alebo mafiny v darčekovom balení
Suroviny na viac porcií

  • Sypké suroviny podľa zvoleného receptu
  • Ozdobná uzatváracia sklenená dóza alebo zavárací pohár
  • Kartičky s prianím a receptom
  • Stuhy, čipky, špagátiky

Do suchého pohára začnite vrstviť podľa vami zvoleného receptu presne navážené sypké suroviny. Na dno môžete nasypať napríklad nasekané orechy, pokračovať múkou zmiešanou s práškom do pečiva, hnedým cukrom a navrch prisypte kúsky čokolády, sušeného ovocia alebo farebných dražé cukríkov. Snažte sa vytvoriť pestré vrstvenie, preto ak si recept pýta biely cukor, múku zmiešajte s kakaom a podobne. Pripravené dózy dobre uzatvorte, dozdobte podľa vlastnej fantázie a nezabudnite pripojiť nálepku s prianím a kartičku s receptom.

Tip: Na kartičky môžete použiť farebné výkresy, samolepiace papiere či ozdobné nožničky a dierovače. Pod názov receptu už nemusíte písať celý zoznam surovín. Stačí jednou vetou zoštylizovať, čo tam má obdarovaný ešte pridať a ako to upiecť. Vyberajte recepty, v ktorých sa môžu sypké suroviny premiešavať.


Citrónovo-pomarančový krém
Suroviny na 1 - 2 poháre

  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
  • 160 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 100 g masla

Citrón a pomaranč dôkladne umyte v mydlovej vode, opláchnite ich pod tečúcou vodou a nastrúhajte z nich kôru. Kôru dajte do misky, pridajte k nej vytlačenú šťavu z obidvoch citrusov, cukor, vajíčka a maslo a nad parou za občasného premiešania pripravujte 20 - 30 minút. Hmota sa musí spojiť na konzistenciu podobnú pudingu. Za občasného premiešania nechajte trošku vychladiť, aby sa v pohári nezrážala odparujúca sa voda, prelejte do sterilného pohára, uzatvorte a odložte do chladničky. Po vychladnutí pohár dozdobte.

Tip: Domáci citrusový, vanilkový alebo ovocný či čokoládový krém najviac vynikne na sladkom pečive, so sušienkami alebo na plnenie krehkých sušienkových košíčkov. Preto ak chcete urobiť naozaj veľkú radosť, pribaľte ku krému i malú vianočku, korpus, bábovku alebo niekoľko sušienok.


Orieškové prekvapenie
Suroviny na 2 - 3 poháre

  • 2 šálky nesolených olúpaných arašidov (mandlí, lieskovcov...)
  • 1 vaječný bielok
  • 1 PL oleja
  • 1/3 šálky kryštálového cukru (biely alebo hnedý)
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL mletej škorice

V malej miske zmiešajte cukor a voňavé korenia podľa chuti. Vo väčšej miske vyšľahajte dotuha vaječný bielok, pridajte k nemu orechy, premiešajte, pridajte zopár kvapiek oleja a cukor s korením. Všetko spolu premiešajte, aby sa orechy obalili z každej strany. Rúru predhrejte na 170 stupňov, orechy rozprestrite rovnomerne na vymastený plech a pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia ich môžete raz premiešať, aby tvoriaci sa karamel nepriháral o plech. Po vychladnutí zabaľte do suchej nádoby alebo vrecka a dobre uzatvorte. Dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Tip: Môžete zvoliť i zmes viacerých druhov orechov alebo sušeného ovocia. Pekný darček je i z orieškov v karameli alebo veľkých vlašských alebo pekanových orechov, ktoré nasucho opečiete a zalejete čistým medom. Pre milovníkov pikantných maškŕt pripravte orechy s pálivým korením.


Vaječný likér s vanilkou
Suroviny na 2 x 0,5 l fľašu

  • 250 g kryštálového cukru
  • 350 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 6 žĺtkov
  • 250 ml koňaku alebo brandy
  • 1 tobolka vanilky

Mlieko, smotanu, polovicu cukru a vyškrabanú vanilkovú dreň priveďte na malom plameni k varu. Zvyšný cukor s čerstvými žĺtkami medzitým vyšľahajte do peny nad parou. K žĺtkom pomaly za stáleho miešania primiešavajte horúce mlieko. Nad parou miešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého krému. Likér nesmie vrieť. Po odstavení ho za občasného miešania nechajte vychladnúť, pomôcť si môžete pre zmenu studeným kúpeľom. Nakoniec primiešajte alkohol podľa chuti. Likér nalejte do fliaš, uzatvorte a dozdobte.

Tip: Ak nechcete mať v likéri malé čierne bodky vanilky, pred preliatím k žĺtkom mlieko preceďte. Pre chuťové obmeny môžete cukor nahradiť sladeným kondenzovaným mliekom alebo ho upáliť na karamel, koňak bielym rumom, vanilku kakaom alebo mandľovou arómou...


Falošný nugát
Suroviny na viac porcií

  • 250 g horkej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • 60 - 80 g masla
  • 150 g nasekaných orieškov, marshmallow, kandizovaného ovocia...

Čokoládu polámte na kocky a rozpustite nad parou spolu s kondenzovaným mliekom a maslom. Pomôcť si môžete aj v mikrovlnke. Do rozpustenej hmoty primiešajte podľa chuti nasekané oriešky, pistácie alebo želé cukríky. Môžete si ponechať i čistú čokoládovú hmotu, ktorá nebude mať na reze kúsky s prekvapením. Plytkú zapekaciu misu vysteľte alobalom alebo potravinárskou fóliou, hmotu do nej vylejte a nechajte dôkladne stuhnúť. Potom ju vyklopte, stiahnite fóliu a nakrájajte na rovnaké kocky. Zabaľte do celofánu alebo darčekových škatuliek.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Equadiff 2017 – svetová konferencia o diferenciálnych rovniciach
  2. Priemerné ceny bytov v júni boli vyššie ako pred rokom
  3. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  4. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  5. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  6. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  7. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  8. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  9. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  10. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 615
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 778
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 411
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 099
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 831
  6. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku 2 829
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 644
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 530
  9. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 143
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 104

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan s novým imidžom opäť pobavil. Poľsko bola jasná voľba, tvrdí

Peter Sagan sa po predčasnom odchode z Tour de France vracia do pelotónu

KOMENTÁRE

Ľutujem, že som vám zabil brata

Aké ponaučenia sa dajú odniesť zo straty blízkeho?

KOŠICE KORZÁR

Vodárne predali pozemky developerovi. Ich šéf tam kúpil 24 bytov

Hreha: Byty sú moja súkromná vec.

Neprehliadnite tiež

Precestovala desiatky krajín stopom: Viezlo ma už aj zmrzlinárske auto

Alena Fričová (27) tvrdí, že vďaka stopovaniu znovu objavuje dobrotu ľudí.

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.