"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Vianočné pečenie

Pestré, farebné a hlavne chutné. Také je vianočné pečenie. Nechajte sa vtiahnuť naplno do voňavej vianočnej atmosféry a upečte si svoje vysnívané maškrty.

(Zdroj: Isifa)

Vianočná torta so sušeným ovocím
Suroviny na viac porcií

  • 120 g zmesi sušeného ovocia podľa chuti (papája, ananás...)
  • 120 g sušených marhúľ
  • 100 g sušených sultánok (veľkých hrozienok)
  • 2 šálky horúceho silného čierneho čaju
  • 250 g masla
  • 1/2 šálky medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 50 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 2 PL koňaku
  • 4 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 100 g orechov podľa chuti
  • štipka soli
  • marcipán alebo poťahová hmota na dozdobenie

Sušené ovocie premyte pod teplou tečúcou vodou. Dajte ho do misky a zalejte čerstvo zaliatym vriacim čajom. Nechajte ho lúhovať približne 30 minút, potom vyberte a dajte nabok. Vyššiu okrúhlu formu vymažte a rúru predhrejte na 160 stupňov. V hrnci roztopte maslo, med, cukor, brandy, pridajte soľ, škoricu, perníkové korenie, kandizovanú citrusovú kôru a nakoniec celé alebo nasekané dopredu namočené ovocie. Nechajte prevrieť, odstavte a prelejte zmes do misy. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nasekané orechy. Hotovú zmes prelejte do pripravenej formy a pomaly pečte približne hodinu. Po upečení korpus vyberte z formy, nechajte vychladnúť a dozdobte.

Tip: Orechy môžete pre výraznejšiu chuť po nasekaní opiecť na suchej panvici. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, môžete doň priliať trošku čaju. Ak vzory vyvaľkané z poťahovej hmoty potriete rozšľahaným bielkom, budú držať i na bokoch torty.


Vitrážové pečivo
Suroviny na 24 - 30 kusov

  • 180 g zmäknutého masla
  • 150 g hnedého cukru
  • 2-3 PL javorového sirupu alebo melasy
  • 2 väčšie vajíčka
  • 320 g hladkej múky
  • 1 - 2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • múka na pomúčenie dosky
  • hrsť farebných tvrdých ovocných cukríkov bez plnky

Zmäknuté maslo vymiešajte v miske s cukrom, neskôr pridajte javorový sirup a vajíčka. Nakoniec primiešajte múku, jedlú sódu a škoricu. Z cesta vytvarujte valec, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte najmenej na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na plát, povykrajujte želané tvary s dierou uprostred a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do vnútorných otvorov nasypte nasekané kúsky cukríkov. Pečte 10 - 15 minút, pokiaľ sa cukríky nerozpustia a sušienky do zlatista neprepečú. Po vybratí z rúry nechajte dôkladne vychladnúť celý plech, inak sušienky neodlepíte bez poškodenia vitráže.

Tip: Vitrážové zdobenie pekne vyznie i na lineckom pečive či na obyčajných medovníčkoch. Ak sa vám zdá, že sa cukríky zle rozpúšťajú, najskôr rúru prehrejte na plný výkon a po minúte pečenia teplotu stiahnite.


Biskupské plnené košíčky
Suroviny na 14 - 20 kusov

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g stuhnutého masla
  • 2 žĺtky
  • ľadová voda
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 250 g hrozienok
  • 120 g sušeného ananásu
  • 50 g sušených brusníc
  • 1 jablko
  • 2 PL brandy
  • 1/2 šálky chuťovo výrazného džúsu (čierne ríbezle, granátové jablko...)
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 60 g rozpusteného masla

Sušené ovocie premyte v teplej vode, väčšie kúsky nasekajte a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Primiešajte k nemu na malé kocky pokrájané jablko, brandy, džús, citrónovú šťavu a kôru a rozpustené maslo. Dôkladne premiešajte, uzatvorte a odložte na noc do chladničky. Na prípravu cesta vložte múku s maslom a žĺtkami do sekacieho robota a rýchlymi impulzmi vymiešajte krehké drobivé cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Na pomúčenej doske cesto spojte na konzistenciu podobnú lineckému a prikryté ho odložte do chladničky aspoň na hodinu. Rúru predhrejte na 180 stupňov, cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Na pomúčenej doske rozvaľkajte väčšiu časť na plát hrubý približne štyri milimetre. Vykrojte z neho kolieska a vysteľte nimi mafinovú formu alebo kovové formičky na košíčky. Jemne popritláčajte a každý košíček naplňte pomocou lyžice plnkou. Aj z druhej časti cesta vyvaľkajte plát, ale vykrajujte z neho hviezdičky, ktoré uložte na vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o spodné cesto. Pečte približne 15 - 20 minút. Hotové koláčiky vyklopte a ozdobte práškovým cukrom.

Tip: Do plnky môžete použiť i figy alebo ďatle. Vo veľkej forme dosiahnete jeden veľký plnený slávnostný koláč.


Vianočné venčeky s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 200 - 220 ml teplého mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • 2 žĺtky
  • 70 g roztopeného masla
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • Dve hrste nadrobno nasekaného sušeného ovocia alebo orieškov

V miske zmiešajte polovicu mlieka, cukor a droždie a nechajte ju chvíľku postáť v teple, aby droždie začalo pracovať. Pridajte rozpustené maslo, z ktorého si nechajte 1 - 2 lyžičky na potieranie, žĺtky a obidva druhy múky. Podľa potreby si prilievajte zvyšné mlieko a vypracujte vláčne cesto. Prikryté ho nechajte v teple vykysnúť. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký plát, potrite roztopeným maslom, posypte nasekaným ovocím alebo orieškami a silno zrolujte, aby sa ovocie prilepilo o cesto. Roládu pozdĺžne rozrežte na polovicu a obe časti spleťte do vrkoča. Vrkoč prerežte na štyri časti a konce im spojte do kruhov. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 minút. Pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Môžete urobiť i jeden veľký veniec, praclík alebo uzlík pre celú rodinu, ktorý sa krája na časti až po upečení.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Obyvatelia si zabezpečujú domácnosti bezpečnostnými dverami
  2. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  3. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  4. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  5. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  6. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  7. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  8. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  10. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 18 183
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 633
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 351
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 962
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 386
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 305
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 4 991
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 855
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 4 001
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 3 364

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Má anorexiu a 26 kilogramov. Jej manžel je zúfalý, lebo jej nikto nevie pomôcť

Povedali mi, že s takouto diagnózou nepochodíte nikde na Slovensku. Nikto vám ju nezoberie, spomína manžel na reakciu samosprávy.

DOMOV

Minúta po minúte: Mediálny výbor čaká ešte Ťapáková a Dírer

O post šéfa zabojuje deväť kandidátov.

Neprehliadnite tiež

Ako nosiť košeľové šaty? Odborníčka na módu ponúka návod

Klasický kúsok patrí do šatníka každej ženy milujúcej nadčasový štýl a eleganciu.

Martina Hankerová: Naštartovala svoj sladký biznis, vyrába najkrajšie cupcaky

Zo dňa na deň dala výpoveď a skončila pri pečení sladkých ruží.

Psychologička: Keď nám chýba sebaláska, žijeme v oklieštených vzťahoch

Nie každý, kto tvrdí, že sa má rád, hovorí pravdu. Prečo je sebaláska dôležitá a ako sa človek zbaví komplexov?

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?