"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Vianočné pečenie

Pestré, farebné a hlavne chutné. Také je vianočné pečenie. Nechajte sa vtiahnuť naplno do voňavej vianočnej atmosféry a upečte si svoje vysnívané maškrty.

(Zdroj: Isifa)

Vianočná torta so sušeným ovocím
Suroviny na viac porcií

  • 120 g zmesi sušeného ovocia podľa chuti (papája, ananás...)
  • 120 g sušených marhúľ
  • 100 g sušených sultánok (veľkých hrozienok)
  • 2 šálky horúceho silného čierneho čaju
  • 250 g masla
  • 1/2 šálky medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 50 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 2 PL koňaku
  • 4 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 100 g orechov podľa chuti
  • štipka soli
  • marcipán alebo poťahová hmota na dozdobenie

Sušené ovocie premyte pod teplou tečúcou vodou. Dajte ho do misky a zalejte čerstvo zaliatym vriacim čajom. Nechajte ho lúhovať približne 30 minút, potom vyberte a dajte nabok. Vyššiu okrúhlu formu vymažte a rúru predhrejte na 160 stupňov. V hrnci roztopte maslo, med, cukor, brandy, pridajte soľ, škoricu, perníkové korenie, kandizovanú citrusovú kôru a nakoniec celé alebo nasekané dopredu namočené ovocie. Nechajte prevrieť, odstavte a prelejte zmes do misy. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nasekané orechy. Hotovú zmes prelejte do pripravenej formy a pomaly pečte približne hodinu. Po upečení korpus vyberte z formy, nechajte vychladnúť a dozdobte.

Tip: Orechy môžete pre výraznejšiu chuť po nasekaní opiecť na suchej panvici. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, môžete doň priliať trošku čaju. Ak vzory vyvaľkané z poťahovej hmoty potriete rozšľahaným bielkom, budú držať i na bokoch torty.


Vitrážové pečivo
Suroviny na 24 - 30 kusov

  • 180 g zmäknutého masla
  • 150 g hnedého cukru
  • 2-3 PL javorového sirupu alebo melasy
  • 2 väčšie vajíčka
  • 320 g hladkej múky
  • 1 - 2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • múka na pomúčenie dosky
  • hrsť farebných tvrdých ovocných cukríkov bez plnky

Zmäknuté maslo vymiešajte v miske s cukrom, neskôr pridajte javorový sirup a vajíčka. Nakoniec primiešajte múku, jedlú sódu a škoricu. Z cesta vytvarujte valec, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte najmenej na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na plát, povykrajujte želané tvary s dierou uprostred a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do vnútorných otvorov nasypte nasekané kúsky cukríkov. Pečte 10 - 15 minút, pokiaľ sa cukríky nerozpustia a sušienky do zlatista neprepečú. Po vybratí z rúry nechajte dôkladne vychladnúť celý plech, inak sušienky neodlepíte bez poškodenia vitráže.

Tip: Vitrážové zdobenie pekne vyznie i na lineckom pečive či na obyčajných medovníčkoch. Ak sa vám zdá, že sa cukríky zle rozpúšťajú, najskôr rúru prehrejte na plný výkon a po minúte pečenia teplotu stiahnite.


Biskupské plnené košíčky
Suroviny na 14 - 20 kusov

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g stuhnutého masla
  • 2 žĺtky
  • ľadová voda
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 250 g hrozienok
  • 120 g sušeného ananásu
  • 50 g sušených brusníc
  • 1 jablko
  • 2 PL brandy
  • 1/2 šálky chuťovo výrazného džúsu (čierne ríbezle, granátové jablko...)
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 60 g rozpusteného masla

Sušené ovocie premyte v teplej vode, väčšie kúsky nasekajte a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Primiešajte k nemu na malé kocky pokrájané jablko, brandy, džús, citrónovú šťavu a kôru a rozpustené maslo. Dôkladne premiešajte, uzatvorte a odložte na noc do chladničky. Na prípravu cesta vložte múku s maslom a žĺtkami do sekacieho robota a rýchlymi impulzmi vymiešajte krehké drobivé cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Na pomúčenej doske cesto spojte na konzistenciu podobnú lineckému a prikryté ho odložte do chladničky aspoň na hodinu. Rúru predhrejte na 180 stupňov, cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Na pomúčenej doske rozvaľkajte väčšiu časť na plát hrubý približne štyri milimetre. Vykrojte z neho kolieska a vysteľte nimi mafinovú formu alebo kovové formičky na košíčky. Jemne popritláčajte a každý košíček naplňte pomocou lyžice plnkou. Aj z druhej časti cesta vyvaľkajte plát, ale vykrajujte z neho hviezdičky, ktoré uložte na vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o spodné cesto. Pečte približne 15 - 20 minút. Hotové koláčiky vyklopte a ozdobte práškovým cukrom.

Tip: Do plnky môžete použiť i figy alebo ďatle. Vo veľkej forme dosiahnete jeden veľký plnený slávnostný koláč.


Vianočné venčeky s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 200 - 220 ml teplého mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • 2 žĺtky
  • 70 g roztopeného masla
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • Dve hrste nadrobno nasekaného sušeného ovocia alebo orieškov

V miske zmiešajte polovicu mlieka, cukor a droždie a nechajte ju chvíľku postáť v teple, aby droždie začalo pracovať. Pridajte rozpustené maslo, z ktorého si nechajte 1 - 2 lyžičky na potieranie, žĺtky a obidva druhy múky. Podľa potreby si prilievajte zvyšné mlieko a vypracujte vláčne cesto. Prikryté ho nechajte v teple vykysnúť. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký plát, potrite roztopeným maslom, posypte nasekaným ovocím alebo orieškami a silno zrolujte, aby sa ovocie prilepilo o cesto. Roládu pozdĺžne rozrežte na polovicu a obe časti spleťte do vrkoča. Vrkoč prerežte na štyri časti a konce im spojte do kruhov. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 minút. Pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Môžete urobiť i jeden veľký veniec, praclík alebo uzlík pre celú rodinu, ktorý sa krája na časti až po upečení.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Nové bývanie bez murovania
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  3. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  4. Cestou - necestou
  5. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  8. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  9. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  10. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 29 298
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 103
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 7 598
  4. Zábavný aj sebavedomý 4 398
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 295
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 956
  7. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 3 073
  8. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 428
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 411
  10. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 350

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Široký vlastní Váhostav cez majora z ŠtB

Vyšetrovanie ukázalo, že Váhostav pre oligarchu Juraja Širokého vlastní jeho niekdajší nadriadený z americkej misie v ŠtB.

KOMENTÁRE

Prečo Široký skrýva vzťah k firme až na Novom Zélande?

Pýtali sme sa už viackrát, tak len aby sme nevyšli z cviku.

DOMOV

Poznali Gauliedera. Vylučujú, že by spáchal samovraždu

Mal dokumenty, ktoré by boli aktuálne, keby sa zrušili amnestie.

KULTÚRA

Život mníšky: 24 hodín pochybností a jedna minúta nádeje

Poľské mníšky znásilnili cez vojnu.

Neprehliadnite tiež

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.

Žena vyhrala v súťaži plastickú operáciu, zmenila sa na nepoznanie

Wijitpraphorn Punbu sa narodila bez brady a s vyčnievajúcimi zubami.

Štyri známe ženy, ktoré porazili rakovinu

Zákerná choroba sa nevyhýba ani hviezdam, tieto celebrity s ňou zvládli boj.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop