"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Vianočné pečenie

Pestré, farebné a hlavne chutné. Také je vianočné pečenie. Nechajte sa vtiahnuť naplno do voňavej vianočnej atmosféry a upečte si svoje vysnívané maškrty.

(Zdroj: Isifa)

Vianočná torta so sušeným ovocím
Suroviny na viac porcií

  • 120 g zmesi sušeného ovocia podľa chuti (papája, ananás...)
  • 120 g sušených marhúľ
  • 100 g sušených sultánok (veľkých hrozienok)
  • 2 šálky horúceho silného čierneho čaju
  • 250 g masla
  • 1/2 šálky medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 50 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 2 PL koňaku
  • 4 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 100 g orechov podľa chuti
  • štipka soli
  • marcipán alebo poťahová hmota na dozdobenie

Sušené ovocie premyte pod teplou tečúcou vodou. Dajte ho do misky a zalejte čerstvo zaliatym vriacim čajom. Nechajte ho lúhovať približne 30 minút, potom vyberte a dajte nabok. Vyššiu okrúhlu formu vymažte a rúru predhrejte na 160 stupňov. V hrnci roztopte maslo, med, cukor, brandy, pridajte soľ, škoricu, perníkové korenie, kandizovanú citrusovú kôru a nakoniec celé alebo nasekané dopredu namočené ovocie. Nechajte prevrieť, odstavte a prelejte zmes do misy. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nasekané orechy. Hotovú zmes prelejte do pripravenej formy a pomaly pečte približne hodinu. Po upečení korpus vyberte z formy, nechajte vychladnúť a dozdobte.

Tip: Orechy môžete pre výraznejšiu chuť po nasekaní opiecť na suchej panvici. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, môžete doň priliať trošku čaju. Ak vzory vyvaľkané z poťahovej hmoty potriete rozšľahaným bielkom, budú držať i na bokoch torty.


Vitrážové pečivo
Suroviny na 24 - 30 kusov

  • 180 g zmäknutého masla
  • 150 g hnedého cukru
  • 2-3 PL javorového sirupu alebo melasy
  • 2 väčšie vajíčka
  • 320 g hladkej múky
  • 1 - 2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • múka na pomúčenie dosky
  • hrsť farebných tvrdých ovocných cukríkov bez plnky

Zmäknuté maslo vymiešajte v miske s cukrom, neskôr pridajte javorový sirup a vajíčka. Nakoniec primiešajte múku, jedlú sódu a škoricu. Z cesta vytvarujte valec, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte najmenej na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na plát, povykrajujte želané tvary s dierou uprostred a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do vnútorných otvorov nasypte nasekané kúsky cukríkov. Pečte 10 - 15 minút, pokiaľ sa cukríky nerozpustia a sušienky do zlatista neprepečú. Po vybratí z rúry nechajte dôkladne vychladnúť celý plech, inak sušienky neodlepíte bez poškodenia vitráže.

Tip: Vitrážové zdobenie pekne vyznie i na lineckom pečive či na obyčajných medovníčkoch. Ak sa vám zdá, že sa cukríky zle rozpúšťajú, najskôr rúru prehrejte na plný výkon a po minúte pečenia teplotu stiahnite.


Biskupské plnené košíčky
Suroviny na 14 - 20 kusov

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g stuhnutého masla
  • 2 žĺtky
  • ľadová voda
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 250 g hrozienok
  • 120 g sušeného ananásu
  • 50 g sušených brusníc
  • 1 jablko
  • 2 PL brandy
  • 1/2 šálky chuťovo výrazného džúsu (čierne ríbezle, granátové jablko...)
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 60 g rozpusteného masla

Sušené ovocie premyte v teplej vode, väčšie kúsky nasekajte a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Primiešajte k nemu na malé kocky pokrájané jablko, brandy, džús, citrónovú šťavu a kôru a rozpustené maslo. Dôkladne premiešajte, uzatvorte a odložte na noc do chladničky. Na prípravu cesta vložte múku s maslom a žĺtkami do sekacieho robota a rýchlymi impulzmi vymiešajte krehké drobivé cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Na pomúčenej doske cesto spojte na konzistenciu podobnú lineckému a prikryté ho odložte do chladničky aspoň na hodinu. Rúru predhrejte na 180 stupňov, cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Na pomúčenej doske rozvaľkajte väčšiu časť na plát hrubý približne štyri milimetre. Vykrojte z neho kolieska a vysteľte nimi mafinovú formu alebo kovové formičky na košíčky. Jemne popritláčajte a každý košíček naplňte pomocou lyžice plnkou. Aj z druhej časti cesta vyvaľkajte plát, ale vykrajujte z neho hviezdičky, ktoré uložte na vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o spodné cesto. Pečte približne 15 - 20 minút. Hotové koláčiky vyklopte a ozdobte práškovým cukrom.

Tip: Do plnky môžete použiť i figy alebo ďatle. Vo veľkej forme dosiahnete jeden veľký plnený slávnostný koláč.


Vianočné venčeky s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 200 - 220 ml teplého mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • 2 žĺtky
  • 70 g roztopeného masla
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • Dve hrste nadrobno nasekaného sušeného ovocia alebo orieškov

V miske zmiešajte polovicu mlieka, cukor a droždie a nechajte ju chvíľku postáť v teple, aby droždie začalo pracovať. Pridajte rozpustené maslo, z ktorého si nechajte 1 - 2 lyžičky na potieranie, žĺtky a obidva druhy múky. Podľa potreby si prilievajte zvyšné mlieko a vypracujte vláčne cesto. Prikryté ho nechajte v teple vykysnúť. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký plát, potrite roztopeným maslom, posypte nasekaným ovocím alebo orieškami a silno zrolujte, aby sa ovocie prilepilo o cesto. Roládu pozdĺžne rozrežte na polovicu a obe časti spleťte do vrkoča. Vrkoč prerežte na štyri časti a konce im spojte do kruhov. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 minút. Pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Môžete urobiť i jeden veľký veniec, praclík alebo uzlík pre celú rodinu, ktorý sa krája na časti až po upečení.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  6. Bratislava gets a new public space and park
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  10. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 675
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 788
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 178
  4. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 2 089
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 857
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 651
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 534
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 452
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 397
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 275

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V SNS vyčkávajú na Danka a mlčia, viaže ich zákaz zhora

Andrej Danko nezvládol situáciu, SNS na vstup do koalície nemala. Myslí si to jej bývalý člen Rudolf Pučík, ktorý Danka do politiky dostal.

DOMOV

Horúčavy končia, príde ochladenie aj dážď

Meteorologická jeseň sa začína už prvého septembra.

SVET

Španielska polícia zastavila druhý útok, zabila päť útočníkov

Počet obetí útokov v Katalánsku sa zvýšil na 14.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.