SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Vianočné pečenie

Pestré, farebné a hlavne chutné. Také je vianočné pečenie. Nechajte sa vtiahnuť naplno do voňavej vianočnej atmosféry a upečte si svoje vysnívané maškrty.

(Zdroj: Isifa)

Vianočná torta so sušeným ovocím
Suroviny na viac porcií

  • 120 g zmesi sušeného ovocia podľa chuti (papája, ananás...)
  • 120 g sušených marhúľ
  • 100 g sušených sultánok (veľkých hrozienok)
  • 2 šálky horúceho silného čierneho čaju
  • 250 g masla
  • 1/2 šálky medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 50 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 2 PL koňaku
  • 4 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 100 g orechov podľa chuti
  • štipka soli
  • marcipán alebo poťahová hmota na dozdobenie

Sušené ovocie premyte pod teplou tečúcou vodou. Dajte ho do misky a zalejte čerstvo zaliatym vriacim čajom. Nechajte ho lúhovať približne 30 minút, potom vyberte a dajte nabok. Vyššiu okrúhlu formu vymažte a rúru predhrejte na 160 stupňov. V hrnci roztopte maslo, med, cukor, brandy, pridajte soľ, škoricu, perníkové korenie, kandizovanú citrusovú kôru a nakoniec celé alebo nasekané dopredu namočené ovocie. Nechajte prevrieť, odstavte a prelejte zmes do misy. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nasekané orechy. Hotovú zmes prelejte do pripravenej formy a pomaly pečte približne hodinu. Po upečení korpus vyberte z formy, nechajte vychladnúť a dozdobte.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Orechy môžete pre výraznejšiu chuť po nasekaní opiecť na suchej panvici. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, môžete doň priliať trošku čaju. Ak vzory vyvaľkané z poťahovej hmoty potriete rozšľahaným bielkom, budú držať i na bokoch torty.


Vitrážové pečivo
Suroviny na 24 - 30 kusov

  • 180 g zmäknutého masla
  • 150 g hnedého cukru
  • 2-3 PL javorového sirupu alebo melasy
  • 2 väčšie vajíčka
  • 320 g hladkej múky
  • 1 - 2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • múka na pomúčenie dosky
  • hrsť farebných tvrdých ovocných cukríkov bez plnky

Zmäknuté maslo vymiešajte v miske s cukrom, neskôr pridajte javorový sirup a vajíčka. Nakoniec primiešajte múku, jedlú sódu a škoricu. Z cesta vytvarujte valec, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte najmenej na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na plát, povykrajujte želané tvary s dierou uprostred a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do vnútorných otvorov nasypte nasekané kúsky cukríkov. Pečte 10 - 15 minút, pokiaľ sa cukríky nerozpustia a sušienky do zlatista neprepečú. Po vybratí z rúry nechajte dôkladne vychladnúť celý plech, inak sušienky neodlepíte bez poškodenia vitráže.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Vitrážové zdobenie pekne vyznie i na lineckom pečive či na obyčajných medovníčkoch. Ak sa vám zdá, že sa cukríky zle rozpúšťajú, najskôr rúru prehrejte na plný výkon a po minúte pečenia teplotu stiahnite.


Biskupské plnené košíčky
Suroviny na 14 - 20 kusov

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g stuhnutého masla
  • 2 žĺtky
  • ľadová voda
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 250 g hrozienok
  • 120 g sušeného ananásu
  • 50 g sušených brusníc
  • 1 jablko
  • 2 PL brandy
  • 1/2 šálky chuťovo výrazného džúsu (čierne ríbezle, granátové jablko...)
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 60 g rozpusteného masla

Sušené ovocie premyte v teplej vode, väčšie kúsky nasekajte a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Primiešajte k nemu na malé kocky pokrájané jablko, brandy, džús, citrónovú šťavu a kôru a rozpustené maslo. Dôkladne premiešajte, uzatvorte a odložte na noc do chladničky. Na prípravu cesta vložte múku s maslom a žĺtkami do sekacieho robota a rýchlymi impulzmi vymiešajte krehké drobivé cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Na pomúčenej doske cesto spojte na konzistenciu podobnú lineckému a prikryté ho odložte do chladničky aspoň na hodinu. Rúru predhrejte na 180 stupňov, cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Na pomúčenej doske rozvaľkajte väčšiu časť na plát hrubý približne štyri milimetre. Vykrojte z neho kolieska a vysteľte nimi mafinovú formu alebo kovové formičky na košíčky. Jemne popritláčajte a každý košíček naplňte pomocou lyžice plnkou. Aj z druhej časti cesta vyvaľkajte plát, ale vykrajujte z neho hviezdičky, ktoré uložte na vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o spodné cesto. Pečte približne 15 - 20 minút. Hotové koláčiky vyklopte a ozdobte práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Do plnky môžete použiť i figy alebo ďatle. Vo veľkej forme dosiahnete jeden veľký plnený slávnostný koláč.


Vianočné venčeky s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 200 - 220 ml teplého mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • 2 žĺtky
  • 70 g roztopeného masla
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • Dve hrste nadrobno nasekaného sušeného ovocia alebo orieškov

V miske zmiešajte polovicu mlieka, cukor a droždie a nechajte ju chvíľku postáť v teple, aby droždie začalo pracovať. Pridajte rozpustené maslo, z ktorého si nechajte 1 - 2 lyžičky na potieranie, žĺtky a obidva druhy múky. Podľa potreby si prilievajte zvyšné mlieko a vypracujte vláčne cesto. Prikryté ho nechajte v teple vykysnúť. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký plát, potrite roztopeným maslom, posypte nasekaným ovocím alebo orieškami a silno zrolujte, aby sa ovocie prilepilo o cesto. Roládu pozdĺžne rozrežte na polovicu a obe časti spleťte do vrkoča. Vrkoč prerežte na štyri časti a konce im spojte do kruhov. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 minút. Pred servírovaním pocukrujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Môžete urobiť i jeden veľký veniec, praclík alebo uzlík pre celú rodinu, ktorý sa krája na časti až po upečení.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 382
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 574
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 340
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 339
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 996
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 945
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 218
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 929
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 729
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 625
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Policajti blokujú demonštrantov počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Jekaterinburgu.

Rusi demonštrovali proti Putinovmu režimu.

8 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

12 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt