Vianočná torta so sušeným ovocím
Suroviny na viac porcií
- 120 g zmesi sušeného ovocia podľa chuti (papája, ananás...)
- 120 g sušených marhúľ
- 100 g sušených sultánok (veľkých hrozienok)
- 2 šálky horúceho silného čierneho čaju
- 250 g masla
- 1/2 šálky medu
- 160 g kryštálového cukru
- 50 g kandizovanej citrusovej kôry
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 2 PL koňaku
- 4 vajíčka
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 100 g orechov podľa chuti
- štipka soli
- marcipán alebo poťahová hmota na dozdobenie

Sušené ovocie premyte pod teplou tečúcou vodou. Dajte ho do misky a zalejte čerstvo zaliatym vriacim čajom. Nechajte ho lúhovať približne 30 minút, potom vyberte a dajte nabok. Vyššiu okrúhlu formu vymažte a rúru predhrejte na 160 stupňov. V hrnci roztopte maslo, med, cukor, brandy, pridajte soľ, škoricu, perníkové korenie, kandizovanú citrusovú kôru a nakoniec celé alebo nasekané dopredu namočené ovocie. Nechajte prevrieť, odstavte a prelejte zmes do misy. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nasekané orechy. Hotovú zmes prelejte do pripravenej formy a pomaly pečte približne hodinu. Po upečení korpus vyberte z formy, nechajte vychladnúť a dozdobte.
Tip: Orechy môžete pre výraznejšiu chuť po nasekaní opiecť na suchej panvici. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, môžete doň priliať trošku čaju. Ak vzory vyvaľkané z poťahovej hmoty potriete rozšľahaným bielkom, budú držať i na bokoch torty.
Vitrážové pečivo
Suroviny na 24 - 30 kusov
- 180 g zmäknutého masla
- 150 g hnedého cukru
- 2-3 PL javorového sirupu alebo melasy
- 2 väčšie vajíčka
- 320 g hladkej múky
- 1 - 2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL jedlej sódy
- múka na pomúčenie dosky
- hrsť farebných tvrdých ovocných cukríkov bez plnky

Zmäknuté maslo vymiešajte v miske s cukrom, neskôr pridajte javorový sirup a vajíčka. Nakoniec primiešajte múku, jedlú sódu a škoricu. Z cesta vytvarujte valec, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte najmenej na hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na plát, povykrajujte želané tvary s dierou uprostred a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do vnútorných otvorov nasypte nasekané kúsky cukríkov. Pečte 10 - 15 minút, pokiaľ sa cukríky nerozpustia a sušienky do zlatista neprepečú. Po vybratí z rúry nechajte dôkladne vychladnúť celý plech, inak sušienky neodlepíte bez poškodenia vitráže.
Tip: Vitrážové zdobenie pekne vyznie i na lineckom pečive či na obyčajných medovníčkoch. Ak sa vám zdá, že sa cukríky zle rozpúšťajú, najskôr rúru prehrejte na plný výkon a po minúte pečenia teplotu stiahnite.
Biskupské plnené košíčky
Suroviny na 14 - 20 kusov
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 200 g stuhnutého masla
- 2 žĺtky
- ľadová voda
- múka na pomúčenie dosky
Na náplň:
- 250 g hrozienok
- 120 g sušeného ananásu
- 50 g sušených brusníc
- 1 jablko
- 2 PL brandy
- 1/2 šálky chuťovo výrazného džúsu (čierne ríbezle, granátové jablko...)
- šťava a kôra z jedného citróna
- 60 g rozpusteného masla

Sušené ovocie premyte v teplej vode, väčšie kúsky nasekajte a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Primiešajte k nemu na malé kocky pokrájané jablko, brandy, džús, citrónovú šťavu a kôru a rozpustené maslo. Dôkladne premiešajte, uzatvorte a odložte na noc do chladničky. Na prípravu cesta vložte múku s maslom a žĺtkami do sekacieho robota a rýchlymi impulzmi vymiešajte krehké drobivé cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Na pomúčenej doske cesto spojte na konzistenciu podobnú lineckému a prikryté ho odložte do chladničky aspoň na hodinu. Rúru predhrejte na 180 stupňov, cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Na pomúčenej doske rozvaľkajte väčšiu časť na plát hrubý približne štyri milimetre. Vykrojte z neho kolieska a vysteľte nimi mafinovú formu alebo kovové formičky na košíčky. Jemne popritláčajte a každý košíček naplňte pomocou lyžice plnkou. Aj z druhej časti cesta vyvaľkajte plát, ale vykrajujte z neho hviezdičky, ktoré uložte na vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o spodné cesto. Pečte približne 15 - 20 minút. Hotové koláčiky vyklopte a ozdobte práškovým cukrom.
Tip: Do plnky môžete použiť i figy alebo ďatle. Vo veľkej forme dosiahnete jeden veľký plnený slávnostný koláč.
Vianočné venčeky s ovocím
Suroviny na 4 porcie
- 200 - 220 ml teplého mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 7 g balíček sušeného droždia
- 2 žĺtky
- 70 g roztopeného masla
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- Dve hrste nadrobno nasekaného sušeného ovocia alebo orieškov

V miske zmiešajte polovicu mlieka, cukor a droždie a nechajte ju chvíľku postáť v teple, aby droždie začalo pracovať. Pridajte rozpustené maslo, z ktorého si nechajte 1 - 2 lyžičky na potieranie, žĺtky a obidva druhy múky. Podľa potreby si prilievajte zvyšné mlieko a vypracujte vláčne cesto. Prikryté ho nechajte v teple vykysnúť. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký plát, potrite roztopeným maslom, posypte nasekaným ovocím alebo orieškami a silno zrolujte, aby sa ovocie prilepilo o cesto. Roládu pozdĺžne rozrežte na polovicu a obe časti spleťte do vrkoča. Vrkoč prerežte na štyri časti a konce im spojte do kruhov. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 minút. Pred servírovaním pocukrujte.
Tip: Môžete urobiť i jeden veľký veniec, praclík alebo uzlík pre celú rodinu, ktorý sa krája na časti až po upečení.
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce