Prečo na Vianoce pečieme koláče

Najstarším vianočným pečivom sú zrejme medovníky.

Prípravy na Vianoce sú v plnom prúde, po domoch už rozvoniava škorica, klinčeky či vanilka. Gazdiné od začiatku adventu vypekajú päť, desať, niektoré dokonca až dvadsať druhov vianočného pečiva. Kde sa však táto tradícia vzala?

Pečenie koláčov, tort a podávanie sladkostí rôznych tvarov a veľkostí patrilo k oslavám či špeciálnym príležitostiam už dávno predtým, ako sa začali sláviť Vianoce. Portál foodtimeline.org, ktorý sa venuje mapovaniu histórie jedla, uvádza, že už antickí kuchári pripravovali pečené sladkosti, aby si uctili významnú udalosť. Napríklad v starovekom Ríme piekli medové koláče ako obetu bohom, pretože med a jeho liečivé účinky sa považovali za boží dar.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Cukor a korenie

Keď sa v stredoveku vďaka námorným objavom dostal do Európy cukor, bol veľmi vzácny a drahý, preto sa využíval najmä na medicínske účely. Podávali ho v kryštalickej podobe v tvare cukríkov alebo skrútených paličiek, ktoré sa cmúľali najmä v zimnom období. Tradícia cukrových červeno-bielych paličiek ohnutých do tvaru J pretrvala v anglosaskej kultúre dodnes.

Námorné objavy priniesli do Európy aj vzácne suroviny a koreniny ako škoricu, zázvor, mandle, sušené ovocie, ktoré sú dnes podstatnými prísadami v receptoch na vianočné pečivo.

Zrejme prvým koláčom, ktorý sa začal spájať s vianočným obdobím, bol medovník (Lebkuchen). Pripravovali ho mnísi z kláštorov v nemeckom Norimbergu. Išlo o koláč sladený medom a ochutený zmesou korenia prospešnou na trávenie, ktorá obsahovala kardamóm, muškátový oriešok, škoricu, zázvor, aníz, koriander, klinčeky a čierne korenie.

V 16. storočí začali vznikať cechy medovnikárov a v tom období sa pečenie vianočných koláčikov rozšírilo po celej Európe. Každý národ si vytvoril vlastný obľúbený druh a originálny recept. Okolo roku 1600 priplávali prvé vianočné „cookies“ s holandskými prisťahovalcami aj do Ameriky.

Štedré a bohaté

Aj na území Slovenska má vianočné pečenie dlhú tradíciu. Hoci sa počas roka nežilo ľahko, Vianoce museli byť štedré a bohaté. V chudobnejších horských oblastiach sa piekli nízke koláče s lekvárom, posypané makom alebo syrom, v bohatších rodinách kysnuté koláče s plnkou. Tradičné suroviny ako mak, orechy, med, syr či tvaroh mali aj symbolický význam – členom rodiny mali zabezpečiť zdravie, šťastie, peniaze i bohatú úrodu, preto nemohli vo vianočných koláčoch chýbať. Príkladom je vianočný štedrák – bohatý kysnutý koláč so štyrmi plnkami (lekvárovou, makovou, orechovou a tvarohovou). Ďalší typický vianočný koláč, vianočka, a jej prepletené vrkoče mali podľa tradícií zabezpečiť súdržnosť rodiny.

Okrem toho aj u nás gazdiné vypekajú drobné trváce pečivo ako medovníky, vanilkové rožteky, medvedie labky, bielkové pusinky, šuhajdy a mnohé iné druhy. My vám prinášame recept na klasické linecké koláčiky, ktoré, ako to už naznačuje názov, pochádzajú z rakúskeho Linzu a sú typickým vianočným pečivom v krajinách niekdajšieho Rakúsko-Uhorska. Hovorí sa, že „Linzer torte“ je najstaršia torta na svete, lebo recept na túto pochúťku pochádza z roku 1653.

Linecké srdiečka

    • 210 g hladkej múky
    • 140 g masla
    • 70 g práškového cukru
    • 2 žĺtky
    • lyžica vanilkového cukru
    • prášok do pečiva na špičku noža
    • nastrúhaná kôra z polovice citróna

Stuhnuté maslo nastrúhajte na väčšom strúhadle alebo nakrájajte na menšie kocky. V miske ho rozdrobte s práškovým a vanilkovým cukrom a múkou. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto.
Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny, ale pokojne aj celú noc.
Bielky môžete použiť na iné vianočné pečivo, napríklad kokosové pusinky alebo škoricové hviezdičky.
Vyberte cesto z chladničky a ešte stuhnuté ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 3 až 5 milimetrov. Z cesta vykrajujte srdiečka do páru, pričom v jednom z nich vykrojte v strede krúžok alebo menšie srdiečko.
Koláčiky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 5 až 7 minút. Koláčiky vyberte ešte predtým, než sa zafarbia dozlatista. Na povrchu by mali zostať svetlé, len spodok by mal začať „chytať farbu“. Prvý plech treba sledovať, aby ste odhadli presný čas pečenia.
Srdiečka nechajte vychladnúť a zlepujte ich lekvárom. Na linecké pečivo sa najviac hodí hustejší a kyslastý lekvár, napríklad ríbezľový alebo malinový. Naplnené srdiečka uložte do plechovej uzatvárateľnej nádoby, aby vám vydržali až do Vianoc.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  2. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  3. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  4. Cíťte sa v priestore príjemne
  5. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  7. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  8. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  10. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 5 871
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 230
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 704
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 924
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 679
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 190
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 033
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 986
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 004
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 884

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focus: Súčasná koalícia by vládu nezložila, extrémisti klesli

Ak by sa parlamentné voľby konali v júli, zvíťazil by Smer so ziskom 26,4 percent.

SVET

Sprav koncert, dáš mi polovicu. Zomrela vdova po Sinatrovi

Barbara Sinatrová nebola len manželkou speváka.

PRIMÁR

Pozrite si rebríček najlepších pôrodníc za rok 2016

Najlepšie pôrodnice sú v Trenčíne, Martine a Bratislave.

Neprehliadnite tiež

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.