Prečo na Vianoce pečieme koláče

Najstarším vianočným pečivom sú zrejme medovníky.

Prípravy na Vianoce sú v plnom prúde, po domoch už rozvoniava škorica, klinčeky či vanilka. Gazdiné od začiatku adventu vypekajú päť, desať, niektoré dokonca až dvadsať druhov vianočného pečiva. Kde sa však táto tradícia vzala?

Pečenie koláčov, tort a podávanie sladkostí rôznych tvarov a veľkostí patrilo k oslavám či špeciálnym príležitostiam už dávno predtým, ako sa začali sláviť Vianoce. Portál foodtimeline.org, ktorý sa venuje mapovaniu histórie jedla, uvádza, že už antickí kuchári pripravovali pečené sladkosti, aby si uctili významnú udalosť. Napríklad v starovekom Ríme piekli medové koláče ako obetu bohom, pretože med a jeho liečivé účinky sa považovali za boží dar.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Cukor a korenie

Keď sa v stredoveku vďaka námorným objavom dostal do Európy cukor, bol veľmi vzácny a drahý, preto sa využíval najmä na medicínske účely. Podávali ho v kryštalickej podobe v tvare cukríkov alebo skrútených paličiek, ktoré sa cmúľali najmä v zimnom období. Tradícia cukrových červeno-bielych paličiek ohnutých do tvaru J pretrvala v anglosaskej kultúre dodnes.

Námorné objavy priniesli do Európy aj vzácne suroviny a koreniny ako škoricu, zázvor, mandle, sušené ovocie, ktoré sú dnes podstatnými prísadami v receptoch na vianočné pečivo.

Zrejme prvým koláčom, ktorý sa začal spájať s vianočným obdobím, bol medovník (Lebkuchen). Pripravovali ho mnísi z kláštorov v nemeckom Norimbergu. Išlo o koláč sladený medom a ochutený zmesou korenia prospešnou na trávenie, ktorá obsahovala kardamóm, muškátový oriešok, škoricu, zázvor, aníz, koriander, klinčeky a čierne korenie.

V 16. storočí začali vznikať cechy medovnikárov a v tom období sa pečenie vianočných koláčikov rozšírilo po celej Európe. Každý národ si vytvoril vlastný obľúbený druh a originálny recept. Okolo roku 1600 priplávali prvé vianočné „cookies“ s holandskými prisťahovalcami aj do Ameriky.

Štedré a bohaté

Aj na území Slovenska má vianočné pečenie dlhú tradíciu. Hoci sa počas roka nežilo ľahko, Vianoce museli byť štedré a bohaté. V chudobnejších horských oblastiach sa piekli nízke koláče s lekvárom, posypané makom alebo syrom, v bohatších rodinách kysnuté koláče s plnkou. Tradičné suroviny ako mak, orechy, med, syr či tvaroh mali aj symbolický význam – členom rodiny mali zabezpečiť zdravie, šťastie, peniaze i bohatú úrodu, preto nemohli vo vianočných koláčoch chýbať. Príkladom je vianočný štedrák – bohatý kysnutý koláč so štyrmi plnkami (lekvárovou, makovou, orechovou a tvarohovou). Ďalší typický vianočný koláč, vianočka, a jej prepletené vrkoče mali podľa tradícií zabezpečiť súdržnosť rodiny.

Okrem toho aj u nás gazdiné vypekajú drobné trváce pečivo ako medovníky, vanilkové rožteky, medvedie labky, bielkové pusinky, šuhajdy a mnohé iné druhy. My vám prinášame recept na klasické linecké koláčiky, ktoré, ako to už naznačuje názov, pochádzajú z rakúskeho Linzu a sú typickým vianočným pečivom v krajinách niekdajšieho Rakúsko-Uhorska. Hovorí sa, že „Linzer torte“ je najstaršia torta na svete, lebo recept na túto pochúťku pochádza z roku 1653.

Linecké srdiečka

    • 210 g hladkej múky
    • 140 g masla
    • 70 g práškového cukru
    • 2 žĺtky
    • lyžica vanilkového cukru
    • prášok do pečiva na špičku noža
    • nastrúhaná kôra z polovice citróna

Stuhnuté maslo nastrúhajte na väčšom strúhadle alebo nakrájajte na menšie kocky. V miske ho rozdrobte s práškovým a vanilkovým cukrom a múkou. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto.
Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny, ale pokojne aj celú noc.
Bielky môžete použiť na iné vianočné pečivo, napríklad kokosové pusinky alebo škoricové hviezdičky.
Vyberte cesto z chladničky a ešte stuhnuté ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 3 až 5 milimetrov. Z cesta vykrajujte srdiečka do páru, pričom v jednom z nich vykrojte v strede krúžok alebo menšie srdiečko.
Koláčiky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 5 až 7 minút. Koláčiky vyberte ešte predtým, než sa zafarbia dozlatista. Na povrchu by mali zostať svetlé, len spodok by mal začať „chytať farbu“. Prvý plech treba sledovať, aby ste odhadli presný čas pečenia.
Srdiečka nechajte vychladnúť a zlepujte ich lekvárom. Na linecké pečivo sa najviac hodí hustejší a kyslastý lekvár, napríklad ríbezľový alebo malinový. Naplnené srdiečka uložte do plechovej uzatvárateľnej nádoby, aby vám vydržali až do Vianoc.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 490
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 13 905
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 746
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 649
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 150
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 681
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 573
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 605
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 156
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 721

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová zachránila slovenskú povesť. Akú známku si dala Vlhová?

Prinášame hodnotenie slovenských športovcov na olympiáde v Pjongčangu.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.