SME

Prečo na Vianoce pečieme koláče

Najstarším vianočným pečivom sú zrejme medovníky.

Prípravy na Vianoce sú v plnom prúde, po domoch už rozvoniava škorica, klinčeky či vanilka. Gazdiné od začiatku adventu vypekajú päť, desať, niektoré dokonca až dvadsať druhov vianočného pečiva. Kde sa však táto tradícia vzala?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečenie koláčov, tort a podávanie sladkostí rôznych tvarov a veľkostí patrilo k oslavám či špeciálnym príležitostiam už dávno predtým, ako sa začali sláviť Vianoce. Portál foodtimeline.org, ktorý sa venuje mapovaniu histórie jedla, uvádza, že už antickí kuchári pripravovali pečené sladkosti, aby si uctili významnú udalosť. Napríklad v starovekom Ríme piekli medové koláče ako obetu bohom, pretože med a jeho liečivé účinky sa považovali za boží dar.

SkryťVypnúť reklamu

Cukor a korenie

Keď sa v stredoveku vďaka námorným objavom dostal do Európy cukor, bol veľmi vzácny a drahý, preto sa využíval najmä na medicínske účely. Podávali ho v kryštalickej podobe v tvare cukríkov alebo skrútených paličiek, ktoré sa cmúľali najmä v zimnom období. Tradícia cukrových červeno-bielych paličiek ohnutých do tvaru J pretrvala v anglosaskej kultúre dodnes.

Námorné objavy priniesli do Európy aj vzácne suroviny a koreniny ako škoricu, zázvor, mandle, sušené ovocie, ktoré sú dnes podstatnými prísadami v receptoch na vianočné pečivo.

Zrejme prvým koláčom, ktorý sa začal spájať s vianočným obdobím, bol medovník (Lebkuchen). Pripravovali ho mnísi z kláštorov v nemeckom Norimbergu. Išlo o koláč sladený medom a ochutený zmesou korenia prospešnou na trávenie, ktorá obsahovala kardamóm, muškátový oriešok, škoricu, zázvor, aníz, koriander, klinčeky a čierne korenie.

V 16. storočí začali vznikať cechy medovnikárov a v tom období sa pečenie vianočných koláčikov rozšírilo po celej Európe. Každý národ si vytvoril vlastný obľúbený druh a originálny recept. Okolo roku 1600 priplávali prvé vianočné „cookies“ s holandskými prisťahovalcami aj do Ameriky.

SkryťVypnúť reklamu

Štedré a bohaté

Aj na území Slovenska má vianočné pečenie dlhú tradíciu. Hoci sa počas roka nežilo ľahko, Vianoce museli byť štedré a bohaté. V chudobnejších horských oblastiach sa piekli nízke koláče s lekvárom, posypané makom alebo syrom, v bohatších rodinách kysnuté koláče s plnkou. Tradičné suroviny ako mak, orechy, med, syr či tvaroh mali aj symbolický význam – členom rodiny mali zabezpečiť zdravie, šťastie, peniaze i bohatú úrodu, preto nemohli vo vianočných koláčoch chýbať. Príkladom je vianočný štedrák – bohatý kysnutý koláč so štyrmi plnkami (lekvárovou, makovou, orechovou a tvarohovou). Ďalší typický vianočný koláč, vianočka, a jej prepletené vrkoče mali podľa tradícií zabezpečiť súdržnosť rodiny.

Okrem toho aj u nás gazdiné vypekajú drobné trváce pečivo ako medovníky, vanilkové rožteky, medvedie labky, bielkové pusinky, šuhajdy a mnohé iné druhy. My vám prinášame recept na klasické linecké koláčiky, ktoré, ako to už naznačuje názov, pochádzajú z rakúskeho Linzu a sú typickým vianočným pečivom v krajinách niekdajšieho Rakúsko-Uhorska. Hovorí sa, že „Linzer torte“ je najstaršia torta na svete, lebo recept na túto pochúťku pochádza z roku 1653.

SkryťVypnúť reklamu

Linecké srdiečka

  • 210 g hladkej múky 140 g masla 70 g práškového cukru 2 žĺtky lyžica vanilkového cukru prášok do pečiva na špičku noža nastrúhaná kôra z polovice citróna

Stuhnuté maslo nastrúhajte na väčšom strúhadle alebo nakrájajte na menšie kocky. V miske ho rozdrobte s práškovým a vanilkovým cukrom a múkou. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto.
Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny, ale pokojne aj celú noc.
Bielky môžete použiť na iné vianočné pečivo, napríklad kokosové pusinky alebo škoricové hviezdičky.
Vyberte cesto z chladničky a ešte stuhnuté ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 3 až 5 milimetrov. Z cesta vykrajujte srdiečka do páru, pričom v jednom z nich vykrojte v strede krúžok alebo menšie srdiečko.
Koláčiky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 5 až 7 minút. Koláčiky vyberte ešte predtým, než sa zafarbia dozlatista. Na povrchu by mali zostať svetlé, len spodok by mal začať „chytať farbu“. Prvý plech treba sledovať, aby ste odhadli presný čas pečenia.
Srdiečka nechajte vychladnúť a zlepujte ich lekvárom. Na linecké pečivo sa najviac hodí hustejší a kyslastý lekvár, napríklad ríbezľový alebo malinový. Naplnené srdiečka uložte do plechovej uzatvárateľnej nádoby, aby vám vydržali až do Vianoc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Oslavy Dňa mesta Košice by sa mali zmestiť do 50-tisíc eur.


SITA 2
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 121
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 718
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 083
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 813
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 593
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 363
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 222
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 255
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 333
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 982
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 926
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 285
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 254
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 648
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu